Allamanda-Trompeta aurie

oana_oana

Member
Denumirea ştiinţifică Allamanda

Denumire populară:-Trompeta aurie

Imagini:
http://images.google.ro/images?hl=ro&um ... =0&ndsp=20


Tipul plantei:
Este un arbust originar din Brazilia.

Gabarit:
Intr-un singur an poate atinge si 2-3 metri.


Lumina şi temperatura:
Aceasta planta iubeste lumina puternica, iar soarele ajuta planta sa creasca si sa infloreasca.
Temperatura ideala este cuprinsa intre 18-28 grade Celsius

Flori, frunze, fructe:
Planta este decorativa prin frunzele ovatlanceolate, lucioase, de culoare verde-inchis, dar si florile reprezinta un decor foarte frumos. Florile sunt mari, au forma de trompeta cu 5 petale, de culoarea galbena. Florile sunt parfumate. Infloreste din aprilie pana la sfarsitul toamnei.

Solul:
Pe cat este de frumoasa pe atat este de mofturoasa. Are nevoie de sol neutru sau alcalin, iar pH-ul nu trebuie sa coboare sub 8. Altfel in sol sarat sau acid planta isi pierde rapid vigoarea si se usuca.

Udarea:
In perioadele calduroase are nevoie de udari periodice. Din noiembrie pana in martie, ritmul udarilor se va rari. Daca este cultivata ca planta de interior udatul trebuie sa aibe loc doar cand substratul din ghiveci s-a uscat. Daca este plantata in gradina, toamna si primavara, solul se mentine umed, iar iarna nu se va uda aproape deloc.

Aerul:
Ii plac incaperile bine aerisite si umiditate atmosferica ridicata. Daca este cultivata ca planta de ghiveci necesita pulverizarea periodica cu apa.

Ingrăşăminte:
<Completa>

Inmulţire:
Metodele de inmultire sunt variate: prin seminte, prin butasire sau prin marcotare la sol.
Semintele se seamana in amestec usor de turba si nisip. Au nevoie de umiditate si caldura(22-24 grade Celsius).
Marcotarea se realizeaza cel mai usor cand vorbim de cultivarea in gradina.
Cand este vorba de planta de ghiveci, butasirea este cea mai rapida si usoara metoda de inmultire. Sunt necesari lastari de ramura sau de varf de 10-12 cm lungime si cu 2-3 noduri. Se planteaza in turba, iar petul este foarte util.

Condiţii de iernare:
Aceasta planta nu rezista in zonele cu geruri mari, iar temperaturile sub 4 grade Celsius pot produce inghetarea radacinilor.

Boli şi dăunători:
<Completa>

Îngrijire, particularităţi:
Plantele cultivate in ghiveci nu produc seminte.
Pentru manevrarea plantei sunt indicate manusile, intrucat contine allamandina. Aceasta substanta are proprietati medicianale, dar in stare pura este considerata toxica la contactul cu pielea(produce iritatii si mancarimi). In trecut era folosita in tratarea malariei.

Specii şi varietăţi:
A.angustifolia, A.blanchetii, A.grandiflora, A.linnei, A.hendersonii, A.magnifica, A.neriifolia, A.nobilis, A.parvifolia, A.salicifolia, A.thevetifolia, A.verticillata, A.williamsii.
 
Sus