Ajutor!

baby_blues

Member
Nici nu stiu cu ce sa incep. Prin primavara l-am ajutat pe un prieten sa-si aranjeze sediul unei firme si-am pus gazon, am plantat niste tuia, ienuperi, trandafiri, salcii pitice, etc.

De ceva timp gazonul in unele parti a inceput sa se rareasca, cu toate ca in mare parte este destul de frumos si des, tuia si ienuperii se ingalbenesc, doua din salcii au pierdut frunze iar cele ce-au ramas s-au ingalbenit.

Problema este ca doar intr-o parte gradinitei au probleme iar in alta le merge foarte bine, o parte din plante fiind foarte frumoase.

Asa arata tuia:


Asa arata ienuparul :


Asa arata o salcie care a pierdut frunzele:



Aceasta le-a pierdut pe toate:


Si asa arata o salcie careia ii merge bine:
 

sicora fabian

Active Member
La tuia incepe perioada in care se usuca frunzele batrane - pe cele tinere nu vad semne de uscare! O fotografie de ansamblu ar fi edificatoare.
La ienupar nu-mi dau seama ce are!
Vine toamna, este normal sa inceapa caderea si ingalbenirea frunzelor la foioase - problema este cu cea careia i-au cazut toate daca-i dau din nou, scade rezistenta pe iarna a plantei! Insa daca i-au cazut si da din nou, inseamna ca a suferit un soc: termic, hidric ori chimic!
De multe ori terenul este modificat antropic si nu este la fel in adancime si chiar daca ai aplicat acelasi mod de intretinere la toate plantele, raspunsul lor este diferit! O groapa de var, o fundatie veche, un loc unde s-a facut beton ori depozitat agregate(nisip, pietris, sorturi, ciment), un strat impermeabil de argila, acestea si multe altele la care nici nu te gandesti duc la evolutii diferite a plantelor!
Gazonul tuns rar se rareste si raman smocuri, pentru ca de obicei este un amestec de seminte iar speciile mai sensibile mor, ramanand cale rustice, care sunt mai inalte si mai aspre.
 

sicora fabian

Active Member
Septembrie este perioada pentru gazonat, deci numai bine pentru completari!
La salcii nu stiu ce sa spun, necunoscand cauza!
 
A

Anonymous

Guest
Este dificil sa stabilesti, din punct de vedere fitopatologic, ceva cu aceste fotografii.
Va rog, incearcati sa postati altele mai bune. Apoi va rog sa indicati precis ce specii de plante sint acolo. Salciile probabil sint Salix capreea pendula.
Ele nu au fost o alegere fericita, fiind de talie atit de mica, sint destinate pt. a fi pastrate in vase. Cu 30 de lei in plus pe bucata, aveati posibilitatea de a cumpara niste exemplare mult mai potrivite. Acestea fiind altoite, nu vor mai creste niciodata in inaltime.
Au fost taiate corespunzator in primavara, imediat dupa inflorire ?
In cazul Juniperus-ului este prea devreme "decolorarea" lui. Aceasta se-ntimpla dupa ce da frigul.
Apoi, trebuie neaparat sa creeati "o zona libera" la baza trunchiului fiecarei plante. Sa fie solul curat si bine afinat.
Cum au fost irigate plantele dumneavoastra ?
 

sicora fabian

Active Member
De ce crezi ca taierea influenteaza evolutia ulterioara din punct de vedere al sanatatii lor?
Dupa ramificarea joasa se cunoaste ca nu li s-au facut taieri de formare a coroanei (umbrelei).
Prin taieri riguroase si conducerea lastarilor se poate ridica coroana cu un metru in trei - patru ani.
 
A

Anonymous

Guest
Nu inteleg mare lucru din fotografii si de aceea am intrebat daca au fost taiate. Vroiam ca sa-mi construiesc un rationament vizavi de salix-ul care are citeva frunzulite. Incerc sa inteleg, dar sa descopar si cum au fost ingrijiti.
In rest, trebuie sa ma despart de dumneavoastra, ma-ndoiesc ca punctul de altoire se va deplasa, modifigind astfel talia arborelui.
Punem pariu ? :)




PS: ar insemna ca salix-urile pe care le am prin gradina, cu talia de 1.60-1.70 sa-si fi marit substantial talia in ani. Va pot pune la dispozitie, pt. comparatie, fotografii cu ele din ultimii 5 ani.
Unul dintre scopurile altoirii, este de a avea talia dorita.
 

sicora fabian

Active Member
:rofl: Nu, nici un moment nu m-am gandit ca tulpina se va lungi cu punctul de altoire cu tot! Am spus prin taieri si dirijarea lastarilor!
Baby n-a mai dat nici un semn de viata, dar cred ca salcia cu frunze mici . . . sunt de fapt frunze noi, lastari noi! a suferit un stress puternic si si-a pierdut frunzele!
 
A

Anonymous

Guest
Ezit in continuuare daca sa raspund....Poate nu inteleg eu corect, oricit m-am concentrat astazi, am meditat, tot nu am ajuns la vreo intelegere.
Mergind pe principiul ca "omul cit traieste invata" , intreb:
Cum prin taieri, cum prin dirijarea lastarilor ??? :aoleu:
Adica se dirijeaza lastarii in sus ? Cum ?
Nu obtinem astfel, o umbrela intoarsa de vint ?

....am o idee, poate un "animal" de casa i-o fi rontait frunzele salix-ului.
 
A

Anonymous

Guest
Multumesc mult.
Va rog sa fiti bun(a) sa-mi raspundeti la inca doua intrebari:
- arborele din imagine este salix caprea pendula ?
-care este diferenta dintre rabata si platbanda ?
Ar mai fi inca una, dar parca nu am curaj. :giggle:
 

sicora fabian

Active Member
Fabian este prenumele, este un dud asa cum scrisesem deja sub imagini, platbanda este mult mai lunga decat o rabata, desi ambele sunt dreptunghiulare. Acum suntem off-topic cu totul! :mrgreen:
 
A

Anonymous

Guest
Ntz...nu cred ca suntem.
Asadar, am recunoscut cu usurinta dudul. Mai mult, ati scris chiar dumneavoastra dar era inscriptionata si fotografia.
Dupa opinia mea, niciodata nu veti reusi cu un salix caprea pendula ceea ce s-a realizat cu dudul dvs.
Asta deoarece portul lui este cu mult mai moale.
Va rog sa ma contraziceti, aratindu-mi fotografia unui salix caprea pendula, "tunat" identic ca dudul din fotografie.
Apropo, exemplarul din fotografie are peste 30-35 de ani, iar daca fotografiile sint de la "pepeniera silvicului" o cunosc personal pe persoana care l-a "facut".
 

sicora fabian

Active Member
Salcie nu am lucrat, dar tehnica este identica! Si rezultatul!
Dudul din imagine are 12 ani si este lucrat de mine ultimii 6 ani!
Rar s-a intamplat sa pun fotografii care apartineau altora, iar daca am facut-o, am si scris cui apartin sau de unde le-am luat. :wink:
Baby, parca ai si acasa o salcie pendula! Cum ii merge?
 
A

Anonymous

Guest
Este un exemplar superb, parea atit de batrin.
Nu vreau sa va supar sau va stresez nejustificat. Nu sint dispus sa cred pina nu-mi arati (fie si pe net) .
Astept sa incercati un experiment similar cu un salix caprea pendula. Eu am citeva exemplare, tin mult la ele cu toate ca Hakuro Nishiki imi este mult mai drag.
Daca doriti, va pun la dispozitie, in vas de productie, un salix caprea pendula, adus din Olanda pe care sa-l modelati identic ca pe dud.
 
A

Anonymous

Guest
Astept cu interes observatiile experimentului dumneavoastra.
In schimb, sintem interesati de modul in care ati obtinut morus pendula.
Sper ca-n curind sa ne putem intilni si sa-mi spuneti care sint pasii. Noi vem un exemplar in gradina, dar este cumparat.
Revenind la salix caprea pendula, trebuie sa va spun ca aceasta, pe parcursul trecerii anilor, nu-si schimba semnificativ diametrul trunchiului. Modificarile sint minore.
 

baby_blues

Member
Salciei mele ii merge extraordinar de bine dar in schimb celei pe care am fotografiat-o mai devreme, nu prea. cele din fotografie sunt cumparate anul acesta deci taierile sunt facute de cei care le-au vandut. Curios este ca uneia ii merge bine iar celeilate nu, fiind dispuse la cativa metri intre ele. Se poate ca pamantul sa fie diferit dar m-as mira. Oricum este clar ca exista o problema deoarece au suferit si alte plante nu numai salciile. Le-am tratat cu champion deocamdata pe toate iar daca problemele persista voi face taieri rapide pana va veni frigul ca sa pot sa extirp problema. Gazonul nu ma ingrijoreaza foarte mult dar plantele da.
 

baby_blues

Member
Acest cercelus primit de curand (sper ca asa ii zice) a ramas fara marea majoritate a frunzelor iar cele ce-au ramas sunt patate. In speranta ca urmatoarea disputa va fi la fel de productiva pentru mine astept un sfat de la domniile voastre. :D

 
Sus