Ajutor - combaterea daunatorilor prin metode populare

goodmans

Member
Va salut stimati colegi de forum.
Am nevoie de ajutorul vostru in a gasi metode traditionale de combatere a daunatorilor deoarece pur si simplu mi-am pierdut increderea in insecticidele de pe piata.
Dupa ce m-am chinuit ani de zile si am investit ultima bruma de banisori in amenajarea unei gradini,de fapt crearea ei,ca nu exista inainte decat beton,acum risipesc banii pe solutii care au efect mai mic decat apa de la robinet.
Va descriu ce plante am si cu ce ma confrunt.
Suprafata gradinii este mica si consta intr-o fasie de pamant in jurul unui iaz,probabil multi dintre voi il stiti de la sectiunea pond (fosta).
Am plantat acum 3 ani diverse specii de trandafiri,dalii,buxus si din primavara aceasta 2 laburnum si 2 paulownii.
Anul asta in mod special,am fost atacati de daunatori,mai mult ca anii trecuti.
Trandafirii se lupta cu un paduche verde care sta in mod special pe tulpina lastarilor tineri.
Laburnum la fel dar si cu unii albi ca niste musculite.
Paulowniile sint atacate la greu de afidele albe (parca asa le spune)iar frunzele devin lipcioase,se incretesc,parca se ard si in cele din urma cad.
Mai am un copacel nu stiu sa va zic exact de care e,o sa va pun o poza.L-am primit de la cineva,avea ca 1.5m inaltime si era tuns frumos...rotund,frunze ovale ca de buxus si face niste flori micute galbene.
Anul asta a facut pe tulpini ca o mazga alba,fina,un fel de fainare din ce-am vazut pe net,iar frunzele sint pline de paduchi din aia albi.
Sa nu credeti ca eu am stat cu mainile in san si m-am uitat cum se chinuie saracele plante.
Am luat de la farmacie Decis,Mospilan si ince vreo doua solutii.Arme ce le-am folosit toata vara impotriva goangelor,in diverse concentratii.
Va rog sa ma credeti ca nu au nici un efect.Sint mai slabe ca apa de ploaie.O torentiala de vara spala plantele mai bine de ganganii.
Ce remedii "din popor" stiti? care sa dea rezultate pt parazitii mai sus mentionati?
Sint dispus sa incerc orice pentru a nu-mi pierde coltul de rai.
Toamna asta am mai spart niste betoane,si unde am mai recuperat gradina,langa foisor,am sa pun 3 wisterii pe care tare n-as vrea sa le pierd.

Cu stima,
Astept raspunsurile voastre.
 

celeste

Member
Si eu sunt din ce in ce mai preocupata de tratamentele ecologice. Vestea buna pentru tine e ca scapi (momentan) de daunatori anul acesta pentru ca vine iarna...

Am cautat rezolvari pentru o multitudine de probleme, dar nu am apucat sa testez decat cateva retete si nici aceastea pe termen lung, asa ca inca nu-ti pot recomanda nimic care sa fie deja verificat. Din faza in care ma aflu, de documentare si alegere/testare a retelor, am gasit in 3 locuri informatii foarte utile si oarecum verificate. Asa ca ti le recomand si tie:
http://vasi-gioni.blogspot.com/2011/01/ ... adina.html
http://www.permacultura.ro/2011/02/meto ... natorilor/
http://www.scribd.com/doc/19944406/GHID ... -Ecologica

Sper sa-ti fie de folos.
 

goodmans

Member
interesant,Multumesc
am sa le notez pentru la primavara.
am mai auzit de unele bazate pe tutun,daca stie cineva reteta....tot sint fumator

:)
 

sicora fabian

Active Member
Singura explicatie pentru esuarea tratamentelor chimice este ca nu le-ai aplicat corespunzator! Folosesc Decis si Mospilan de ani de zile si intotdeauna au avut efectul scontat!
La atac masiv nu vei avea nici un rezultat pozitiv cu tratamentele "ecologice" caci si acestea se bazeaza, practic, pe o substanta chimica din ele . . .
Ca tot vine iarna, sa incepi cu igiena culturala. Aduni si arzi toate frunzele si toti lastarii de sub plante, sapi in jurul lor si lasi asa pana in primavara, faci tratament de iarna cu o solutie uleioasa iar din primavara - daca vrei sa aplici tratamente alternative, nu lasa plantele sa se umple de daunatori; verifica-le permanent si fa tratamentul la aparitia primilor daunatori sau simptome!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cand planta e afectata VIZIBIL in peste 60% atunci mai bine o "reinoiesti de la baza " . caci aia sunt doar ce se vede , ouale sunt enorm mai multe

Incearca Neem oil inainte de toate si nu vei avea probleme , este cel mai ecologic insecticid -fungicid.....apoi extract e craita/bazdoaga/tagetes e un f bun insecticid

Zzzzucces :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Si une se gaseste Neem oil? Da extract de craite? :) La Plafar sau magazine de-astea cu prouse naturiste?
 

goodmans

Member
sicora fabian a spus:
tratament de iarna cu o solutie uleioasa
Un exemplu se poate? ceva ce se poate face acasa sau cumpara din magazin?
Chiar nu ma pricep asa bine la plante dar invat si am grija cat pot de mult de ele.
De la vecinii mei am aflat o chestie interesanta.In vecinatatea foarte apropiata a cartierului meu,exista o sera care cultiva in mare parte castraveti.Unii vecini care lucreaza chiar acolo,spun ca atunci cand se stropeste prin sera cu diverse chestii,musculitele alea albe se muta de acolo si ajung la noi.Vara asta a fost invazie cum nu am vazut vreodata.
Sicora,vara asta cred ca am facut stropiri saptamanale,numai seara sau noaptea ca sa nu ard plantele,dar efectul a fost mic.
Rezista bine draciile astea.
Multumesc pentru sfaturi.
 

anette_b

Member
extractul de craite presupun ca nu distruge paianjenul rosu , nu ? intreb asta pt ca la un atac al paianjenilor rosii (am in fiecare an d'astia) , craitele au fost cele mai afectate. in 2 zile erau acoperite ca intr-un voal in panze . se puteau vedea misunand , de multi ce erau. le-am aruncat dupa ce le-am spalat bine dar panzele se refacusera.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Insecticide: The Tagetes Essential Oil is lethal to insects and kills them

dar sunt unii intradevar care scapa de actiunea ei :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
claude a spus:
Si une se gaseste Neem oil? Da extract de craite? :) La Plafar sau magazine de-astea cu prouse naturiste?
La hidroponica , as zice mai indicat desi mai scump , si prin alta parta nu mai tin minte , pe aici pe forum , la un oil-shop ceva mult mai ieftin dar si atlfel extras :wink:
 

sicora fabian

Active Member
Musculita alba de sera ierneaza in spatii protejate iar vara migreaza pe plantele spontane, afara - evident, nu toate, raman destule si in sere si solarii! :)
Pentru tratamente de iarna am folosit Confidor oil. Inainte foloseam ulei spindel - US1, dar n-am mai gasit.
La tratamente nu trebuie respectata numai concentratia, ci si doza! Spre exemplu, la tratamentul cu Previcur pentru caderea rasadurilor se foloseste concentratia de 0,25%, insa trabuie folosita o cantitate de 3 - 4 litri de solutie pe metrul patrat, adica aproximativ 8 ml substanta activa pe metrul patrat! Daca iti pui mintea, stropesti 10 metri patrati cu cei 4 litri, ceea ce inseamna un efect ZERO!
Practic, daca ai facut bine concentratia solutiei - la Decis folosesc 3ml/10 litri apa, trebuie sa imbaiezi foarte bine planta mai ales unde sunt daunatorii, pana aproape ajunge sa curga solutia pe planta. Dupa acest punct, solutia pe care o mai dai este risipita sau duce la fitotoxicitate.
Cand cititi concentratiile, mutati virgula cu o cifra la dreapta si veti afla cati ml trebuie pusi intr-un litru de apa! Adica o concentratie de 0,1% (0,1/100) inseamna 1/1000, deci un mililitru la un litru de apa. 0,25% inseamna 2,5/1000 deci 2,5 ml la un litru, iar 0,01% inseamna 0,1/1000 deci 0,1 ml la litru, adica 1ml la 10 litri de apa.
Calculele sunt facute astfel incat o concentratie dubla sau tripla nu produce rectii adverse la plante - in marea majoritate a cazurilor, insa este mai bine sa se respecte concentratia recomandata si imbaierea abundenta a plantei decat marirea concentratiei . . .
 

Floria

Active Member
Ale mele nu au avut asa daunatori cum spui ca au plantele tale, sa fie oare pentru ca le ai pe langa iaz ? intreb si eu , nu dati ca doare !
 

sicora fabian

Active Member
Floria, depinde si de eventualele surse de infectare! Cand ai vecinatati virane sau plantatii neingrijite in apropiere, ai sanse mari sa te trezesti cu multe si dese "bucurii"!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Si mie mi ar placea sa iau de acolo mai ales ca e si mai putin sa fac teste dar si mai ieftinel , dar ma tem ca nu e acelasi mod de prelucrare ca si insecticid ....nu cred ca de la 5 lei la 85 lei e doar taxa de "smecher" :wink:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Cineva de pe forum mi-a spus ca a cumparat de acolo si a fost bine. Acum, oi vedea. Oricum dau preventiv ca in acest moment nu am nici un fel de lighioane, am scapat de ele in vara si la inspectia de adus in balcon nu erau. :nu stiu: :gandit: :astept:
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
vezi ca vin 2 cu recensamantul , sa dai cu ulei preventiv pe casa scarii :rofl:

ok , am sa incerc si eu de la ei , sa vad ce si cum ,

am luat ceva e la niste unguri , ceva care contine si extract de craite si lasa si un ulei pe frunza ca protectie , doar ca miroase un pic si nu prea merge in casa dat pe plante
 

goodmans

Member
Floria a spus:
Ale mele nu au avut asa daunatori cum spui ca au plantele tale, sa fie oare pentru ca le ai pe langa iaz ? intreb si eu , nu dati ca doare !
Floria ma bucur ca ai dat un semn pentru ca am o intrebare:
-Paulowniile au frunze "trecatoare"? intreb pentru ca la mine,in vara asta,au facut frunze mari,imense,cat urechea de elefant,dupa care se increteau,deveneau inchise la culoare si cadeau.Dar apareau imediat alte frunze noi.Nu in sensul ca ramanea cheala,se innoiau frunzele treptat,cate una..cate una.Asa se comporta ea sau ceva nu merge cum trebuie?
Intreb,ca sa pot lua masuri.
Toata stima.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
danero2004 a spus:
vezi ca vin 2 cu recensamantul , sa dai cu ulei preventiv pe casa scarii :rofl:
Astia umbla de mana sa nu se rataceasca? Sau unul tine fisa si unul scrie? :? :x

In privinta mirosului, nu mai conteaza ca in substratul cactusilor am pus Sinoratox si ala miroase a varza murata, de tot comenteaza sotul cand le ud.
Banuieste ca mirosul vine de la vecini. :rofl: :wink:
 
Sus