Ajutor! Cactusi bolnavi

magda

Active Member
Moderator
rodica05 a spus:
minerva a spus:
Am o problema cu o colectie de aprox 100 cactusi care de ceva vreme am observat ca au paduchi lanosi. Eu si prietenul meu am inceput intru-un mod frenetic sa cumparam cactusi de peste tot pt ca ne plac f mult. La vremea respectiva nu stiam ca i-am adus acasa cu daunatori cu tot. Cand am observat se raspandisera de la unii la altii si am inceput contraatacul.

Am citit pe forum de mospilan si l-am aplicat. S-au redus dar tot acolo colcaiau. Am citit pe forum de solutia apa cu sapun am aplicat-o si pe aceea, dar tot au ramas ascunsi pe ici pe colo. Am repetat mospilanul dupa aprox 1luna. Am vizitat un magazin de fitosanitare si mi-au recomandat o solutie FASTER 10 CE. Am aplicat-o si pe aceea si au ramas muuuult mai putini. Cactusii mai mici erau pusi in vase cate 7-8/ vas iar cei mari in ghivecele separate. Azi am scos bucata cu bucata toti cei mici si i-am spalat, le-am dat jos pamantul sa curat tot(unii aveau si la radacina cuiburi), si i-am scufundat putin in apa cu spirt.
Nu mai stiu ce sa fac cu ei si in ce ordine si cu ce solutii ca sa dispara definitiv. Ma scuzati ca am scris atata, poate nu era necesar dar voiam sa va puteti face o idee ca sa ma puteti ajuta. Aproape toti sunt diferiti doar cativa au dubluri.

Am o serie de nelamuriri de ex: trebuie sa scot si restu cactusilor sa ii spal la radacina sau sotutiile ii gasesc si acolo?
Cactusii care i-am scos deja cat timp pot sa ii tin fara pamant? pot sa ii dau cu solutii si asa?
In ce pamant e bine sa ii plantez inapoi?

V-as fi foarte recunoscatoare pentru niste sfaturi
imi sunt tare dragi si gandindu-ma retroactiv imi dau seama ca trebuia sa ii inspectam pe toti dar nu ne-a trecut prin cap ca ei se comercializeaza cu surprize cu tot
rodica05 a spus:
Si acum sa-ti raspund:

Numai MECANIC poti scapa de ei.
In primul rand, ii inspectezi pe toti si vei care nu este "atins".
Ii scoti din pamant, speli bine-bine radacinile (NUMAI CU APA), eventual si trunchiul (fi fara grija nu se intampla nimic rau), dupa care ii pui la uscat, pe un ziar, la umbra - loc uscat si cat de cat caldut, dar nu mai caldut de 15 grade.
Daca mai scapa vreun lanos, il extermini mecanic (cu un betisor de frigarui, atentie insa, sa nu ranesti planta).
Ai putea sa amani pana in martie cand incep transplantarile.
Pamantul infestat il arunci!
Faptul ca ai lanosi nu inseamna numai ca ai cumparat toti cactusii infestati, ci ca mediul in care ii tii tu, le prieste enorm acestor bestii.
Este un loc umed, iar lor le place enorm. Va trebui sa aerisesti/ ventilezi incaperea, fie prin deschiderea geamului (nu acum iarna, dar vara sa fie in permanenta deschis), fie cu ajutorul unui ventilator.
Iti urez "spor la treaba" - ai ce face!!!!

Rodica
 

magda

Active Member
Moderator
cornelia a spus:
1. Dalia:
Am o mammillaria elongata care de mult timp stagneaza (si mai mult decat atat aveam senzatia ca nu mai e asa de ferma .... la pipait parca era cam moale). Am decis sa vad ce e in sol. Radacinile sunt putrezite. Au mai ramas doar cateva. Coletul plantei arata insa dezastruos. Cauza cred ca este udatul excesiv ... Ce pot sa mai fac ca sa o salvez? Pe langa faptul ca pot sa ii iau puii, asa vrea sa salvez si planta mama. Probabil ca as putea sa fac lucrul asta prin butasire, insa nu stiu exact cum sa fac. Nu dispun nici de praf de carbune, nici de stimulator de inradacinare etc. Apropo de carbune, pot folosi si praful de carbune care se cumpara din comert, cel pentru picnic?

2. Ionut:
Am avut o problema asemanatoare, o M. elongata se inmultise in asa hal ca nu se mai aerisea solul; vasul era pur si simplu aglomerat cu vreo 50 de tulpini. Cand am vrut sa o transplantez, am observat ca radacinile incepusera sa putrezeasca.
Operatiunea de salvare e simpla, nu ai nevoie nici de carbune nici de hormoni de inradacinare. Tai partea putrezita, dar ai grija sa tai tot ce este afectat; daca observi o culoare galbuie sau usor spre maro a inelului vascular, mai taie. O lasi o saptamana sa se usuce bine taietura, de preferat intr-un loc racoros, cu umiditate cat mai redusa. O poti pune apoi in sol (foarte putin umed) si va prinde radacini in cel mult cateva saptamani.


3. RazvanD:
La prima vedere nu pare chiar atat de grav. Cred ca ai intervenit la timp.
Iti sugerez sa cureti cat se poate bine orice parte bolnava (putrezita) a plantei, atat cat sa dai de tesuturile sanatoase. Dupa aceea poti pudra cu putin praf de Topsin (un fungicid foarte bun) pe care-l gasesti prin farmaciile fitosanitare sau prin florarii. Nu costa nici prea mult (20-30 de mii). Planta astfel tratata o pui intr-un loc uscat , caldut dar ferita de razele de soare pentru a nu se deshidrata. Dupa vreo 2-3 saptamani o poti pune direct in nisip (uscat) si o lasi asa pana inradacineaza. E posibil sa-i dea radacini chiar mai repede. Oricum, pentru ca este totusi toamna, e bine sa eviti udarea chiar daca planta inradacineaza. Eventual umectezi putin ghiveciul dar numai de jos. Acest lucru favorizeaza aparitia si dezvoltarea radacinilor.
Succes, Razvan.
 

instructor

Member
Am un cactus de mai multi ani ,nu stiu cum se numeste v-as ruga sa-mi spuneti si as fi vrut sa va intreb e normal sa aiba crengile asa lasate ...ca nu erau asa toate erau in sus era ok :( nu stiu ce se intimpla ...Multumesc
 

gino

Member
Opuntia monacantha arata foarte bine, problema este data de o usoara deshidratare specifica sezonului.
Asta-i tot. In primavara isi va reveni.
 

magda

Active Member
Moderator
Daca temperatura este mai mare de 10 - 15 gr., eu zic sa o uzi putin. Nu stiu daca infloreste sau nu. Am si eu un exemplar pe care il tin la o temperatura nocturna de maxim 10 grade
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Problema mea este una despre care s-a mai vorbit: lânoşii pe cactus.

Am un cereus peruvianus monstruosus de câţiva ani. Iată-l: . Până recent nu a avut nicio problemă de sănătate sau de dezvoltare. În toamnă am constatat că transplantarea e iminentă: . Cu toate acestea am pus cactusul la iernat alături de alţi trei între geamurile duble ale unei camere neîncălzite. Uneori spaţiul a fost încălzit de puţinele raze ale soarelui de iarnă. Nu am udat niciunul dintre cactuşi. E primul an în care respect cu stricteţe cerinţele de repaus la cactuşi.

În urmă cu câteva zile când i-am observat mai cu atenţie (stapelia mi-a atras privirea fiind extrem de deshidratată), surpriză! Lânoşi pe cereus! :x De ce s-au dezvoltat iarna într-un mediu destul de uscat, habar n-am!

Aştept de la cei mai încercaţi câteva sugestii în legătură cu următoarele probleme:

-când ar fi momentul propice să aplic tratamentul;

-cât de drastic să fie: pulverizare cu spirt + apă sau soluţii adecvate (Mospilan...); Nu văd cum aş putea curăţa mecanic prin mănunchiurile de ţepi fini şi aglomeraţi... :(

-dacă tot trebuie şi transplantat e indicată probabil curăţarea rădăcinilor de vechiului substrat sub jet de apă şi tratarea rădăcinilor... ce ziceţi? Dacă da, cât timp să ţin cactusul la uscat?

-ce tratament să aplic celorlalţi "vecini" care nu par afectaţi de dăunători?

Mulţumesc!
 

anyny

Member
salutare
aseara ma uitam peste cactusii mei si stupoare!!
la un cactus puiut, am observat k era moale, parca gelatinos plin cu apa.
celalalt de langa el nu avea nimik, asa k l-am scos rapid din pamant.
ce ar putea fi? ce s-a intamplat?
asa am mai patit si cu un lithops in vara.
va rog un sfat sau ceva :(
 

Kati

Active Member
In ce conditii ii tii iarna? Ma refer aici la udat, lumina, si grade celsius.
Daca doresti sa nu ai probleme cu ei, trebuie sa-i tii la racoare (8-13 grade) (in cazul acesta nu au neaparat nevoie de multa lumina), si neudati din octombrie pana in martie. Sau te conformezi vremii, care s-a schimbat in ultima perioada, mai precis: din noiembrie pana la sfarsitul lui martie.
Puii ii poti tine la maxim 14-15 grade, mai la lumina si ii poti uda (dar cu foarte putina apa) odata pe luna pe toata perioada iernii.
 

anyny

Member
Kati a spus:
In ce conditii ii tii iarna? Ma refer aici la udat, lumina, si grade celsius.
Daca doresti sa nu ai probleme cu ei, trebuie sa-i tii la racoare (8-13 grade) (in cazul acesta nu au neaparat nevoie de multa lumina), si neudati din octombrie pana in martie. Sau te conformezi vremii, care s-a schimbat in ultima perioada, mai precis: din noiembrie pana la sfarsitul lui martie.
Puii ii poti tine la maxim 14-15 grade, mai la lumina si ii poti uda (dar cu foarte putina apa) odata pe luna pe toata perioada iernii.
Pai i-am tinut in bucatarie, e drept e mai cald acolo, dar pana acuma nu am avut probleme. :cry:
si din cauza asta s-a innmuiat? :(
 

dr Cactus

Member
Planta respectiva a murit; incearca sa indepartezi toate resturile plantei moarte din sol, fiindca altfel e risc mare sa moara si cealalta.
 

anyny

Member
adarianul a spus:
Planta respectiva a murit; incearca sa indepartezi toate resturile plantei moarte din sol, fiindca altfel e risc mare sa moara si cealalta.
ok asa o sa fac, dar totusi de ce s-a intamplat???
 

anyny

Member
:eek:
nici macar nu l-am udat de cand l-am cumparat din baumax :(
ca atunci vazusem k era tare ud.
acuma asa de rau imi pare....o sa fiu mai atenta cand mai cumpar cactusi :roll:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Probabil ca el era atins de ceva in momentul cumpararii. Si se recomanda ca dupa achizitionare planta sa fie mutata in substrat adecvat. Aici ai informatiile necesare http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=8854 . Si mai este "o regula" recomandata de specialisti. Dupa achizitionare, plantele noi, nu se pun in acelasi loc cu cele aclimatizate deja! Sunt in "carantina" cam o luna, perioada in care sunt studiate des! Si un ultim sfat, cactusii nu-s fani bucatarii! Acolo e mediul umed, sunt aburi, ei iubesc locurile uscate!
 

anyny

Member
tzep a spus:
Probabil ca el era atins de ceva in momentul cumpararii. Si se recomanda ca dupa achizitionare planta sa fie mutata in substrat adecvat. Aici ai informatiile necesare http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=8854 . Si mai este "o regula" recomandata de specialisti. Dupa achizitionare, plantele noi, nu se pun in acelasi loc cu cele aclimatizate deja! Sunt in "carantina" cam o luna, perioada in care sunt studiate des! Si un ultim sfat, cactusii nu-s fani bucatarii! Acolo e mediul umed, sunt aburi, ei iubesc locurile uscate!
ms pt sfat. :)
stiam k nu prea e ok in bucatarie, dar camera mi-e plina deja si singurul loc disponibil era in bucatarie :( . tot am zis k nu mai achizitionez nimik pana nu ma mut, dar nu ma pot abtine chiar de fiecare data :oops:
 
Sus