Agricultura BIO

victoria

Active Member
Pentru ca nu am gasit decat foarte putine informatii pe aici despre ingrasaminte bio si cam atat, am indraznit sa deschid un topic nou despre ingrasaminte si solutii pentru combaterea bolilor si daunatorilor din gradina, facute din plante.
daca nu este bine aici,rog moderatorii sa mute.
Eu voi pune aici tot ceea ce am strans de pe diverse site-uri si bloguri in calculatorul meu.Asa imi va folosi si mie si tuturor celor interesati,si se vor putea adauga informatii noi

Foile cepei sunt mana cereasca, atât pentru om, cât si pentru fratii sai vegetali. Ele sunt universal valabile si le putem folosi în mai multe rânduri.

Dupa ce preparam infuzia, fiertura, sau colorantul în mod categoric nu o sa le aruncam la gunoi, ci le vom folosi drept îngrasamânt pentru plantele si culturile noastre. Foile de ceapa sunt, atât un fertilizator excelent, cât si un vraci de temut în rândul bolilor si daunatorilor gradinaresti.

S-a întâmplat ca plantele de apartament sa se întristeze? Le putem înveseli cu fiertura (decoct) din foi de ceapa. Nu e mare filozofie sa preparam asa ceva. Iata cum vom face: într-un vas emailat punem o mâna de foi de ceapa si turnam peste ele 1,5 l de apa fiarta. Lasam sa fiarba cam 5-7 minute, dupa care vasul îl lasam, acoperit, sa se ostoiasca, vreo 2 ore. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, vom strecura decoctul (fiertura) si apoi putem stropi plantele mâhnite si chiar substratul.

Este foarte bine, daca o data pe luna, în scop profilactic, vom stropi plantele si substratul cu acest leac. Plantele nu numai ca se vor înviora, dar vor fi si satule, dat fiind ca infuzia are si proprietati hranitoare.

Prepararea infuziei nu se deosebeste cu mult de cea a fierturii. Într-un vas, din sticla sau emailat, turnam un litru de apa calduta, punem vreo 20 gr. de foi de ceapa, acoperim si lasam la odihna cam o zi. Apoi strecuram si stergem, cu grija, frunzele plantelor atacate de acarienii obraznici, mai cu seama, pe partea inferioara . A doua zi, dupa procedura, va trebui sa spalam bine plantele, cu apa curata. Cu toate acestea, trebuie retinut un fapt important. Infuzia si fiertura (decoctul) nu se folosesc decât proaspat preparate. De aceea, de fiecare data, vom pregati un leac nou.

Foile întrebuintate, (eu folosesc foile de doua sau chiar trei ori) le vom îngropa în brazde, sau la radacinile copiilor nostri vegetali. Deopotriva de folositoare vor fi foile cepei noastre si, în cazul în care, le vom adaposti în groapa de compost.

Am vazut cum ne ajutam de foile de ceapa la plantele de apartament. Sa stiti, ca la fel de bine, ne ajuta si la problemele din gradina.

Spuneam mai sus, ca folie de ceapa au multe proprietati binefacatoare. Sunt hranitoare, au proprietati repelente, antiseptice, antibacteriene si antivirale.

Când repic rasadurile în recipiente mai mari, sau la locul definitiv, nu uit niciodata sa le plantez într-un culcus captusit si cu o mâna de foi de ceapa. Stiu ca ele îmi vor feri pupilii de o gramada de betesuguri micotice si goange hamesite, dar, deopotriva, mi le vor si hrani. Rosiile, castravetii, varza, vor fi multumiti nevoie – mare. Cartofii, semanati într-o mana de foi de ceapa, vor fi ocoliti de cumatrul gândac vargat, care nu suporta mirosul lor. Bineînteles, îl am în vedere pe Gândacul de Colorado. Viermele sârmos, coropisnita îsi vor face bagajele si vor pleca cu coada-ntre picioare.

Se mai întâmpla ca frunzele castravetilor si al dovleceilor (zucchini) sa se îngalbeneasca. Le-o fi sete. Încercam sa le ostoim setea, dar frunzele tot nu-si revin. Încercam sa-i umbrim o idee. Parca-parca s-au mai înviorat, dar frunzele nu-si revin si pace. Cine credeti ca ne vine în ajutor? Fireste, foile de ceapa, sub forma de infuzie. Pregatim o caldare cu apa calduta (cam 30?) în care aruncam vreo 200 gr de foi de ceapa (sau cat încape în doua cause bune), lasam sa dea în clocot, acoperim si lasam sa se dumireasca ceva vreme.. Apoi strecuram lichidul racit într-alt vas. Lichidul obtinut reprezinta concentratul, din care vom lua cam 2 litri la o galeata de apa calâie (+20-22?). Cu infuzia stropim direct peste frunze. Se vor înviora cât ai clipi. Si unde mai pui ca si rod mai bogat vor lega.

Nu de putine ori ne-am trezit cu rasadurile secerate, practic, atacate fiind de un dusman ascuns. O ciuperca ce-si face de cap printre tinerele plantute, mai ales. Multi au obiceiul de a steriliza substratul, pamântul, pentru rasaduri. Numai ca, o data cu ciumafaile nemiloase, dispar si bacteriile cumsecade. Eu prefer sa las în pace microorganismele bune la suflet si sa folosesc ceaiul din foi de ceapa în calitate de dezinfectant hranitor, împuscând doi iepuri dintr-un foc. Stropesc cu infuzia (reteta de la paragraful 5) de 2-3 ori la 6 zile. Se curata substratul de rauri si radacinile primesc si leac si bunataturi. Pomii si arbustii fructiferi au si ei parte de dusuri binefacatoare. Purici, acarieni, cicade, etc., fug mâncând pamântul. Cele care scapa, caci celelalte sunt în drum spre alte lumi.

În acest scop procedez în felul urmator: într-un butoi (nu e neaparata nevoie sa fie foarte mare, trebuie sa încapa doua galeti de apa) arunc o galeata de foi de ceapa si doua de apa calda. Acopar sau îi pun capacul, si las cam vreo 5 – 6 zile. Apoi strecor concentratul mortal pentru daunatorii prea îndrazneti si-l diluez cam 1:2. Nu uitam sa-i adaugam si niste sapun ras. Cel de casa e cel mai indicat, dar nici detergentul de vase nu e chiar de lepadat. La o caldare punem vreo 20 gr de sapun sau o lingura de detergent de vase. 3 litri din acest remediu înlocuiesc cu succes zeci de litri de veninuri chimice.

Pentru paduchii invadatori, folosim o alt fel de licoare: punem, într-o galeata, 200 gr de foi de ceapa, turnam peste – 10 litri de apa calduta si lasam de azi pâna mâine (12-15 ore). Strecuram si stropim fara a lungi solutia si fara a uita sapunul (detergentul de vase ca varianta).

Pentru cei ce au sera sau solar, galeata plina cu licoarea otravicioasa se poate lasa pur si simplu descoperita în aceste încaperi, si, doar din timp în timp, cu un pamatuf, aghesmuiti plantele.

Foile de ceapa se pot pastra, la loc uscat, ani de zile, fara sa li se altereze proprietatile benefice curative. Singura conditie este sa fie luate de pe cepe perfect sanatoase.
Reţeta 1

Apa de cenuşă I – 500 gr de cenuşă opărimcu 5 l apă fiartă, sau fierbem 15 minute; lăsăm să se limpezească (decanteze), scurgem apa limpezită şi adăugăm încă 5 l de apă „stată”, adică, apă de ploaie, sau nu, stată în soare pănă se încălzeşte.

II – luăm o găleată de 10l, punem cenuşă cam pe sfert şi adăugăm apoi, peste ea, apă, aproape de plin. Lăsăm acoperit, afară, cam 1 săptămână – 10 zile. Scurgem apa limpede, adăugăm apă pănă la 10 l şi folosim. Peste cenuşa rămasă mai putem pune apă şi folosi încă de vreo două ori, numai că, în felul acestea, fireşte, concentraţia va fi mai slabă

Reţeta 2 – o altă preferată a mea – urzica. În stare proaspătă, pun o mână bună de urzici tocate în lăcaşul în care plantez roşia. În rest, folosesc cu mare succes purinul, maceratul, adică, de urzici. Umplu pe jumătate o găleată de 10 l cu urzici crude, fără flori şi fără rădăcini, acopăr cu apă calduţă, acopăr şi las cam o săptămână – 10 zile la „dospit”, în soare. Purinul este gata în momentul în care apare acel miros specific de ….urât. Strecurăm, ţinându-ne de nas, şi folosim 1 l de purin la 10 de apă. Eu mai adaug şi cenuşă, cam un pahar. O prietenă m-a învăţat să fac mai simplu purinul, adică: croiesc un săcotei, suficient de mare, dintr-un material destul de dens, adică să nu fie, totuşi, tifon, şi, care să încapă în recipientul în care voi fabrica delicatesa. Înghesuim în săcotei urzicile, şi, de astă dată nu ne mai este teamă să le punem cu flori sau seminţe, pentru că, datorită materialului sacoteiului, toată masa va rămane închisă în acesta, iar maceratul va fi curat şi numai bun de întrebuinţat. În felul acesta nu mai este nevoie sa strecurăm. Şi, credeţi-mă, se economiseşte destul timp. Timp, pe care-l folosesc să rup urzici, să le las să se pălească, pentru ca mai apoi să le pun ca strat de mulcire de jur-îmrejurul plantelor şi nu numai.
 

victoria

Active Member
Reţeta 3 – soluţie de acid boric - 10 gr la 10 l apă călduţă. Stropim plantele pe frunze şi mai ales pe flori, începând cu faza de îmbobocire. Se întăreşte sistemul imunitar , astfel se împiedică „avortarea” lor, căderea mugurilor florali, a rodului. Stropim 1-2 ori pe săptămână. Este şi un aport considerabil de bor pentru plantă.

Reţeta 4 – drojdia de bere – un excelent stimulator de creştere. Într-un borcan de 3 l dizolvăm ½ pahar de zahăr sau dulceaţă/gem mai vechi, adăugăm 100 gr drojdie de bere, acoperim şi lăsăm la „dospit” 1 săptămână. În acest răstimp mixtura noastră se va transforma într-un excelent ferment: 1 pahar de „bragă” la 10 l de apă „stată”.

„Braga” va fi pe placul nu numai a tomatelor, dar şi pe placul vinetelor, cartofilor, ardeilor. Le vom oferi cate ½ l fiecărei plante, fie direct la rădăcină, fie pe frunze

Reţeta 5 – foi de ceapă si/sau usturoi. Într-o găleată punem doua mâini bune (cam 200 gr) de foi de ceapă (şi /sau de usturoi). Opărim cu apă clocotită, acoperim. După ce s-a racit – strecurăm. Turnăm în recipiente separate şi păstrăm la loc întunecat şi răcoros. Folosim 2l de soluţie la 10l apă „stată”. Ca şi în alte cazuri, este atât o gustare săţioasă cât şi un leac bun.

Reţeta 6 – Zerul, laptele degresat sau laptele batut, kefirul pot fi folosite în calitate de îngrăşământ şi de remediu anti-boli micotice: 1l de lichid, oricare dintre cele enumerate, la 9l de apă, la care mai adăugăm câte 2-3 picături de tinctură de iod la fiecare litru de lichid (cam 25 – 35 picături la găleata de 10 l). Se stropeste planta în intregime. Din cap pana-n picioare cam o dată la 7-10 zile

Reţeta 7 – Soluţia de bicarbonat de sodiu, 1- 2 linguriţe la litrul de apă calduţă (cam 10 grame). Plantele se stropesc pe frunze, după care se vor pudra cu cenuşă.

Reţeta 8 – cojile de banană, bogate în potasiu şi magneziu, se mărunţesc bine şi se încoporează la rădăcină. O dată la plantare, apoi la fiecare muşuroire

Reţeta 9 – Vă destăinui şi o reţetă a unui îngrăşământ „universal”.

Intr-o găleată de 10 l punem 2 kg de cenuşă, adaugăm apă fiartă, amestecăm, lăsăm la limpezit; strecurăm după răcire, adăugăm până la 10 l apă + 40 picături tinctură de iod + 10 gr acid boric. Apoi, luăm 1l de soluţie şi o diluăm în 10 l apă „stată”; apoi udăm la rădăcină. 1 l de papa-bun pentru fiecare plantă.

Prima hrănire la plantarea la locul definitiv, a doua – în perioada de copilire, a treia – în timpul înmuguririi (când se formează florile). Plantele cresc călite şi înfruntă cu vitejie chiar şi temuta fitoftoră.

Reţeta 10 – Se pare că roşiilor le place să crească pe propriile resturi. Aşa că, după recoltare, alegem cele mai sănătoase şi curate plante, le uscăm, le mărunţim şi le încorporăm pe locul ales pentru plantarea din anul viitor.

Reţeta 11 – o hrană excelentă şi, deopotrivă, stavilă în faţa bolilor este şi aceast amestec de ierburi. Urzici (pentru azot) + tătăneasă (pentru potasiu) + ventricea sau tanacetum (antimicotic) + pelin + coada calului (pentru siliciu) + verdeaţa de la morcovi (pentru seleniu) se pun într-o găleată cam pe ½ , adăugăm apă, acoperim şi lăsăm preţ de 6-10 zile la „fezandat”, la căldură. Apoi strecurăm, diluăm cam 1:5 şi folosim 1 litru/ plantă.

Reţeta 12 – adunăm resturile de la ceaiurile băute peste toamnă-iarnă ( frunzele opărite de la ceaiul negru, verde sau alb) şi le utilizăm în calitate de îngrăşământ azotos, încorporat – 500 gr la m2

Ca regulă generală: când preparăm amestecuri de ierburi, folosim doar buruienile, plantele (fie ele medicinale sau condimentar-aromatice), care cresc pe tarlaua noastră sau în imediata ei vecinătate, pentru că ele sunt burduşite cu elementele hrănitoare din acea zonă.


Comoară pentru agricultori


Toată lumea ştie câte ceva despre produsele bio, cele ce au crescut şi s-au consumat de când lumea în România, dar care dispar cu viteză maximă, datorită pro­gresului înregistrat, în special în domeniul chimiei. Globalizarea în agricultură a dus la renunţarea şi uitarea vechilor metode de îngrijire a plantelor, verificate de-a lungul secolelor.

Pentru creşterea volumului de producţie agricolă putem să ne bazăm, împreună cu alte metode, şi pe decoctul din coji de ceapă, care conţine tot setul de micro­elemente: calciu, potasiu, magneziu, fier, cupru, crom, seleniu şi multe altele. Decoctul este un îngrăşământ bun, stimulează creşterea plantelor, în acelaşi timp el distruge microflora patogenă din sol. Acţionează asupra plantelor precum ginsengul asupra omului. Plantele devin mai rezistente în lupta cu dăunătorii şi cu bolile specifice.
Plantele de cameră, udate şi stropite cu decoct din coji uscate de ceapă, capătă un aspect sănătos şi se dezvoltă mai bine. La 5 litri de apă fierbinte, se adaugă 5 linguri de coji de ceapă, se poate şi în amestec cu usturoi.
Pentru castraveţi. 1. Dacă frunzele castraveţilor din grădină încep să se îngălbenească, doi pumni de coji de ceapă se pun într-o găleată cu apă caldă, se aduce apa până la fierbere, se lasă 6-8 minute pe foc şi apoi se infuzează acoperit, până la răcire. La fiecare 8 litri de apă pentru udat se adaugă 2 l decoct de coji. Frunzele se stropesc abundent. Cojile rămase se întind la rădăcinile plantelor pentru acoperirea solului şi prevenirea evaporării. 2. Castraveţii atacaţi de dăunători sau micoze se salvează cu infuzie din 200 grame coji de ceapă, în 10 l de apă. Cojile se lasă în apă timp de 4-5 zile, se strecoară şi se stropesc plantele de 3 ori, cu un interval de 5 zile între stropiri.
Păduchi de frunze, gândaci de Colorado, fluturi dăunători. Se aşează într-o găleată, până la jumătate, coji de ceapă, se adaugă câte un pumn de coji de usturoi şi pelin tocat, şi se umple apoi găleata cu apă fierbinte. Se infuzează 24 de ore, se strecoară şi se diluează 1:1 cu apă curată. Se stropesc plantele afectate. Merii se stropesc după înflorire, începând de la prima seară caldă (nu mai puţin de 15 grade), la apusul soarelui, din 7 în 7 zile, timp de 4-6 săptămâni, cât zboară fluturaşii.
Pentru o prindere mai bună de frunze, se adaugă câte 2 g de săpun la fiecare litru de apă.
Pentru varză. Ca să protejăm varza de fluturi, în una din soluţiile cu coji de ceapă se înmoaie timp de 2 ore resturile de pastă de dinţi rămase prin tuburile mai vechi, şi se stropesc căpăţânile de varză. Mai există şi o metodă mai modernă: stropirea cu Coca-Cola, efectul este asigurat.
 

victoria

Active Member
Combaterea gandacului de colorado prin metode bio

Dupa ce s-a cules recolta de cartofi va trebui sapat terenul ( nu mai adânc de 15 cm ca sa nu deranjam microorganismele anaerobe - cele carora nu le place sa respire aer) pentru a aduce la suprafata larvele, pupele, coconii acestui gândac. De ce? Pentru ca la suprafata, aerul rece, apoi gerul le vor veni de hac. Si astfel vom scapa de o mare parte dintre ei sezonul urmator.
Metode :

Metoda 1: migaloasa, dar eficienta. Când lastarii sunt suficient de mari alegem o zi suficient de calduroasa, pentru ca atunci gânganiile devin active, si trecem la verificarea culturii de cartofi – dar si pe cele de tomate, vinete, ardei și trecem la culegerea manuala, adunându-i intr-un borcan cu apa sarata, cam 2 linguri /litru, iar ouale depuse le strivim, la fel si larvele.

Metoda 2: intr-un borcan de 800 – 1000 ml se culeg „colorazi” maturi, pe care-i aruncam intr-un recipient de 20 litri, plin pe 3/4 cu apa, punem un capac cu o greutate pe el, si lasam asa, pana dau coltu’ narozii de gandaci (usor sadic, stiu, scuzeee) mai bine zis pana cad la fundul vasului, asta insemnand cam dupa o saptamâna. Se obtine o otrava foarte concentrata, asa ca, in momentul utilizarii va trebui diluata.

Acum: proportia o veti hotari singuri in functie de soiul cartofilor insamantati, asa ca se vor lua 1, 2 sau 3 pahare de concentrat la litrul de apa.

Atentie: solutia arde planta, asa ca încercati pe o singura planta si abia apoi, dupa ce vedeti efectul, continuati cu restul.

Metoda 3: semanati pe perimetrul lotului de cartofi tagetes – craite – (nu numai ca da frumos, dar va scapa si de nematozi), fasole, calendula, calomfir, tanacetum (ventricea), sfecla sau usturoi. Mirosul lor va alunga mare parte dintre ei si va apara cultura chiar si de alti daunatori.

Metoda 4: stropiti cu infuzie de ardei iute: 10-20 bucati ardei iuti se oparesc cu apa fiarta si se lasa la infuzat 12-24 ore. Apoi diluam cu apa, adaugam sapun (40 gr la 10 litri) sau sapun lichid, asta ca sa adere mai bine de frunza

Metoda 5: 1 lingurita de Ferry pentru vase, da-da, la 1,5 l apa si stropiti plantele mai ales sub frunze (de jos in sus)

Metoda 6: cel mai simplu este sa folositi cenusa, cat mai multa cenusa, ar fi bine chiar începând din toamna-iarna, sa pudrati locul ales cu cât mai multa cenusa, nu numai ca e o hrana minunata pentru aproape orice planta (mai putin pentru cele care prefera pamântul acid), dar este si un fitosanitar redutabil.

Punem cenusa sub fiecare tubercul plantat, apoi, de jur-împrejurul plantei.

Metoda 7: Suspensie de cenusa si sapun – se fierbe 1 kg de cenusa in 10 litri apa 15 minute si se lasa 2 zile, se strecoara si se stropeste dupa ce adaugam 50 gr sapun de casa sau lichid. Concentratul se dilueaza 1:10

Metoda 8 : Suspensie de sapun – topim sapun de casa: în 2 litri de apa 200 gr de sapun. Toata cantitatea se foloseste la 8 litri de apa (la stropit). Stropim, apoi pudram cu cenusa peste plantele umede. Dat fiind ca în cenusa sunt multe elemente hranitoare – potasiu, calciu, fosfor – plantele adora aceasta „baie”, mai ales varza. Gândacul de Colorado dispare în câteva zile, iar larvele mor in 3-4 zile.

Metoda 9 : Culegem inca din toamna de la nuc frunze, fructe (nuci), coaja de nuci, pe care le pastram pana-n vara când vom avea nevoie de ele. Apoi, cam cu 3 saptamâni înainte de a aparea gândacul „fabricam” din vreo 2 kg de „materie prima”, puse intr-un butoi, acoperite cu apa, sa zicem vreo 10 litri, si tinute asa vreo 2-3 zile, o solusie numai buna. Când avem nevoie sa stropim cartofii strecuram prin doua rânduri de tifon si stropim plantatia. Se pot folosi la fel de bine doar frunze de nuc, si ele culese din toamna si pastrate în loc aerisit pâna în momentul folosirii.

Metoda 10 : Infuzie din Iarba Mare (Oman) – 150-200 gr de radacina maruntita se oparesc cu apa, se tine infuzia pret de 1 zi acoperita, apoi se dilueaza în 10 litri de apa si stropim plantele.

Metoda 11 : Când planta a rasarit suficient de mult (cam 10-15 cm) pudram cu gainat de pasare macinat pe plantele umezite în prealabil. Dar si mai bine cu solutie concentrata din foi de ceapa. Aceasta procedura ar trebui facuta cam de 3-4 ori pe vara.

Metoda 12 : Bibilicile, dragele de ele, ar fi un mod simplu si la îndemana celor care cresc astfel de pasari, pentru ca ele sunt printre putinele pasari de curte, (ar mai fi curcile, dar nu întotdeauna prefera sa se înfrupte din larvele de gandaci de colorado), care cu mare placere alearga dupa larvele acestor gandaci si le ciugulesc intr-o veselie! Daca aveti în batatura prepelite sau dropii….poftiti-le si pe ele la masa! (sursa foto)

Metoda 13 : Plantati mustar alb pe perimetrul cultivat (nu numai cu cartofi, pot fi tomate, capsuni, ardei, vinete). Partea verde se va folosi ca mulcire, iar „perdeaua” de mustar protejeaza tinerele plante de vânt si soare puternic.

Iar faina de mustar (de la plafar sau farmacii) va goni gândacul de Colorado : amestecam 100 gr. de faina de mustar + 100 ml otet din vin, si stropim cartofii pe frunze. Atentie sa nu le arda! De aceea vom încerca pe o planta, separat, diferitele variante de dilutie.

Si tineti minte : mentinerea curateniei lotului pe care crestem diverse culturi, adica dezafectarea, imediat dupa culegerea recoltei, resturilor, care pot fi purtatoare de agenti patogeni sau oua, larve de daunatori, aplicarea regulilor intru pastrarea unui sol fertil si curat ecologic, precum si a celor care maresc imunitatea plantelor, iata adevaratul secret al unei recolte bogate si al unui pamânt sanatos!

Si înca un amanunt pe care vi-l reamintesc: stropirile le facem DOAR pe timp fara soare sau seara
 

GabyHila

Member
Agricultura bio nu exista pentru ca aerul e poluat si ploile acide.
Dar ne putem apropia de ea.
Mediul in care traim il putem influenta. Locul unde traim il putem alege.

Procentual poate nu e 100 la suta.... dar aproape putem fi.
 

veretregn

Active Member
GabyHila a spus:
Agricultura bio nu exista pentru ca aerul e poluat si ploile acide.
Dar ne putem apropia de ea.
Mediul in care traim il putem influenta. Locul unde traim il putem alege.

Procentual poate nu e 100 la suta.... dar aproape putem fi.


Nu vreau să te supăr Gabi, chiar nu vreau, însă acesta este discursul pe care l-am auzit la tv pentru masele ignorante.

Agricultură biologică nu poate există. Este contradicție în termeni. Nu ne apropiem de nimic mai mult decât de o altă formă de ipocrizie. BIO este o nouă etichetă publicitară (o manipulare a vocabularului care prinde la omul fără studii în biologie, fără înțelegere a ceea ce îneamnă relația dintre organism și ecosistem) și care seduce și ne duce cu gândul înspre un lucru mai sănătos, ceea ce este probabil adevărat. Biologic înseamnă studiul vieții (bios - viață, logos - discurs, studiu). Grădinarul de orice fel face un studiu al vieții. Agricultorul o face și el însă doar pentru a opține profit.

Am să discut despre sol. Faptul că noi distrugem ecosisteme prin grădinărit (doar prin simpla răsturnare a pământului sau introducerea de noi plante) nu mi se pare nimic care să țină biologie, din contră. Și nu spun încă nimic despre introducerea de substanțe străine în sol (gunoi etc.)

Apoi exprimarea ta procentuală fie este naivă, fie denotă ignoranță, fie este un deziderat imposibil de realizat.

Gabi, faptul că nu folosim pesticide, ierbicide ș.a. sau ne îngrășăm solul cu substanțe chimice nu face lucrurile decât un pic mai bune. Suntem încă departe de a urma lucrurile în sensul lor biologic. Nu putem face asta cât suntem grădinari și atunci tragem de un cuvânt mai ceva ca de elasticul de la o praștie.

Problema mea este una de principiu: nu suntem stăpânii vieții, și îngropându-ne capul în nisipul semnaticii nu rezolvă nicio problemă (dacă este una). Suntem grădinari, probabil mai aproape de natură decât alții, însă dacă am dori să respectăm "bio - logic", ne-am lăsa de grădinărit. Nu este propunerea mea asta, eu încerc doar să argumentez opinia.

Fă o analiză a solului înainte de a fi arat și după. Fă apoi o analiză a solului după ce ai plantat plante indigene și apoi plante din alte părți ale lumii. Faptul că microorganismele nu sunt vizibile nu înseamnă că efectele nu sunt devastatoare și asta nu ține de biologie. Nici permacultura nu rezolvă problema asta, doar o limitează.

Nici nu vreau să intru în discuțiile legate despre distrugerea habitatelor animalelor prin agricultură.

Agricultură bunicilor a fost mai puțin distructivă pentru nu avea intensitatea actuală. În Flandra sunt câmpuri care deși exploatate "biologic" suferă de aceleași probleme ca și celelalte: eroziune, sărăturare, pH instabil, dranare proastă, poluare a râurilor etc.

În final, odată cu democratizarea, fiecare are impresia că poate să spună ceea ce dorește și automat acel lucru să fie adevărat, însă eu cred că diversitatea aceasta de opinie nu reușește decât să ducă la abuzuri și neînțelegeri.
 

sicora fabian

Active Member
Victoria, tu ai incercat retetele cu cenusa? Mie mi se pare extraordinar de mare concentratia! Solutia de cenusa este caustica . . .
Titlul topicului lasa loc la foarte multe discutii, departe de scopul declarat de tine. Ceva gen "Tratamente alternative pesticidelor" ar lasa mai putin loc divagatiilor! :D
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
solutie cu cenusa folosea bunica si strabunica ca sa-si curete cratitele si oalele si toate alea .........
iar asta cu cat mai multa cenusa ....intr-o iarna socrul meu a imprastiat toata cenusa [ ce s-a adunat peste iarna de la centrala] in locul unde erau plantate crizanteme , a ajuns cenusa si pe o parte a plantatiei de capsuni si nici acolo nu a fost prea bine ,parca au stat in loc .
de atunci i-am interzis socrului sa duca cenusa in gradina :roll:


dar de ex eu preasar cenusa pe rasadurile de varza ,cat sunt mici si sunt atatcati de pureci negri .....iar daca nu dispar dau cu mospilan :)
 

GabyHila

Member
Veretregn nu e musai sa fim de acord.
Nu vreau sa intru in discutii despre distrugerea solului:) as prefera sa intru in discutii despre imbunatatirea lui:)

Pentru mine exista agricultura facuta cu suflet si pentru suflet:) si sufletul meu nu vrea sa stropeasca:) nimic:)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Stiu ca la tara se foloseste si acum cenusa de lemne pentru afinarea solului.Aruncata in strat f. subtire si apoi sapat...
Cel putin asa fac cunostinte de-ale mele de pe linga Buzau unde este un sol ingrozitor de prost:lutos si urit.
Cind aveam livada acolo stiu ca tot ei aruncau cenusa pe linga pomi :?
 

anknic

Active Member
GabyHila a spus:
Veretregn nu e musai sa fim de acord.
Nu vreau sa intru in discutii despre distrugerea solului:) as prefera sa intru in discutii despre imbunatatirea lui:)

Pentru mine exista agricultura facuta cu suflet si pentru suflet:) si sufletul meu nu vrea sa stropeasca:) nimic:)
atunci s-ar putea ca sufletul tau nici sa nu culeaga nimic :)

cenusa se foloseste ca ingrasamant (contine potasiu). arderea miristilor era folosita ca tratament de sterilizare asolului si de ingrasare.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Doar ca cenusa e un factor de alcalinizare a solului, trebuie folosita cu precautie daca nu cunoasteti pH-ul solului din gradina
 

GabyHila

Member
anknic a spus:
GabyHila a spus:
Veretregn nu e musai sa fim de acord.
Nu vreau sa intru in discutii despre distrugerea solului:) as prefera sa intru in discutii despre imbunatatirea lui:)

Pentru mine exista agricultura facuta cu suflet si pentru suflet:) si sufletul meu nu vrea sa stropeasca:) nimic:)
atunci s-ar putea ca sufletul tau nici sa nu culeaga nimic :)

cenusa se foloseste ca ingrasamant (contine potasiu). arderea miristilor era folosita ca tratament de sterilizare asolului si de ingrasare.
Nu musai:) sufletul meu a cules anul trecut 5 prune nestropite din copaceii plantati in anul precedent, rosii am avut toata vara si fasole agatata de fructiferi:)

anul asta ma extind:)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
claude a spus:
trebuie folosita cu precautie daca nu cunoasteti pH-ul solului din gradina
Claudia draga tu crezi ca la tara stie cineva de PHul solului.?????Sau macar intereseaza pe cineva chestia asta?Ei stiu ca e prost pamintul.Ca nu rodeste daca nu pui gunoi de grajd sau ca pamintul nu e gras.
Cenusa o arunca la ochi fiindca stiu ca afineaza.Nu sta sa masoare nimeni ce cantitate ii trebuie gradinii de linga casa.
 

nico9079

Member
Sigur nu, si intervine si esenta lemnului, dar in general nu, au oamenii de la tara un bun simt al pamantului, nu le dam noi lectii, sigur nu agreseaza pamantul asa cum o fecem noi: pesticide, ingrasaminte chimice....
 
Sus