Afide (purici de plante)

cornelia

Fondator
Membru staff
Aspect:

Pot fi de culoare neagră, verde (Macrosiphon rosae) sau albă. Formează colonii la vîrful plantelor, în părţile tinere (frunze şi lăstari) unde sug seva. Nu trăiesc pe pămînt sau în pămînt. Atacă masiv trandafirul, varza, etc. Frunzele atacate se încreţesc şi lăstarii se opresc din creştere, apoi se ofilesc. Se combat cu Mospilan sau Pirimor.
Uneori pot fi observate furnici care le îngrijesc, în schimbul unei secreţii dulci, cu un conţinut ridicat de substanţe zaharoase. Aceste secreţii sînt mediu propice pentru dezvoltarea unei ciuperci de culoare închisă, numită fumagină.

mflorian
 

carmenn

Member
asa are si leandrul meu...nu stiu, am incercat si eu cu tot felul de nebunii, inca nu au trecut...
dupa fiecare baie cu insecticid, urmeaza ( a doua zi ) un dus al plantei fara a se uda si pamantul din ghiveci...si se repeta faza asta cateva sapatamani, la interval de 7 zile operatiunea...cam asta e teoria
practica insa, ne omoara...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Mihaela e suprinzator ca mai tine bobocii. Parerea mea e ca trebuie sa tunzi planta scurt, stropesti riguros cu mospilan mai concentrat, nu-i faci dus plantei la cateva zile (asa se duce efectul insecticidului) si ai rabdare cateva saptamani. In mod normal tunderea te scapa de niste incoveniente.

Apropo: i se spune corect trandafir chinezesc (nu japonez). Adica Hibiscus rosa sinensis (din China). Trandafirul japonez este alta planta - Camellia japonica - de care nu vorbim in cazul de fata.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Carmen n-am vazut leandru cu purici. In schimb am vazut cu paianjeni rosii. Sau e posibil sa fie o combinatie si ambii daunatori sa fii atacat aceeasi planta. Adica Mospilan + oricare dintre Neoron, Nissorun, Mitac (acaricide).
 

carmenn

Member
HELP.........
revin cu pb leandrului meu...Iar l-au invadat ganganiile, poate chiar mai rau, se pare ca n-au trecut deloc...
par a fi purici din astia negri....
oare e tarziu sa tund acum leandrul meu? e inceputul lui octombrie, teoretic...ar suporta nu?
si mospilanul sa-l aplic dupa tundere?
l-am scos iar afara, ca poate il prinde un pic de frig si mor ganganiile...
voi mai aveti leandrul afara?
 
boboci de hibi atacat de ganganii verzi

salutare tuturor!
va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.
de vreo saptamana,am observat pe bobocii trandafirului,niste ganganii mici,de culoare verde.
credeti ca sunt purici?
cum fac sa scap de ei?
va multumesc mult!
 

Razvanici

New Member
Eu am incercat varianta cu apa+alcool sanitar+sapun lichid pe craita (nu mai stiu exact concentratia). Am rupt florile care aveau exagerat de multi purici de-astia si apoi am stropit din belsug (seara). Am pierdut 2-3 bobocei dar acum nu mai am nici o problema.
 

Fleur

Active Member
Sunt purici verzi si scapi de ei folosind un insecticid (mospilan, fastac). Daca nu reusesti de prima data repeti stropirea cam la 10-14 zile. Poti incerca sa-i indepartezi stropind cu jet de apa rece dimineata foarte devreme.
 

radu

Member
Imi puteti spune va rog daca concentratia=1plic Mospilan la 10 litrii de apa este potrivita pentru un lamai. Pe 2 frunze erau niste "colonii" de vietati mici verzi pe care le-am sters cu o carpa si apoi am pulverizat lamaiul cu insecticid Substral.Dac nu voi scapa de ele voi da cu Mospilan.Am observat se pare c-am tarziu existenta afidelor fiindca sunt 3-4 frunze cu unele basicute-sunt cauzate de afide ?
Deci ce concentratie sa folosesc pentru lamai si apoi pentru toate celelalte plante preventiv ???
 

Fleur

Active Member
La 10 mi se pare prea diluat - 7-8 l cred ca e tocmai bine. Eu il fac la 5 l dar il folosesc mai mult pt musculite albe ca afide nu prea am.
 

ACHIMENES

Member
Chiar nu credeam ca mi se poate intampla, mai ales ca este o perioada nepotrivita din an pentru aparitia acestor ganganii si nu am avut niciodata la plantele de apartament..........este vorba despre paduchi negri la o hedera, care culmea statea intr-o camera racoroasa :?
Ma dumirii, astia nu au nici o greata cu temperaturile scazute sau ridicate.
Paduchii se gaseau pe varfurile tinere ale plantei
Pt. combatere am folosit spray-ul "Perfect Plant", acu' toti sunt pe lumea cealalta :rofl: :rofl: :rofl:
 

ACHIMENES

Member
Bine ca i-am vazut, hedera asta facea doar testosi pe timpul verii, dar la ganganiile astea, nu m-asi fi gandit niciodata :eek: :eek: :eek:
 

ACHIMENES

Member
Atentie!
Controlati-va pomii fructiferi si trandafirii..........au inceput sa apara paduchii verzi......dati-le la cap inainte sa se inmulteasca peste masura :)
 

ghia_don

Active Member
Si eu am facut ieri o stropire contra nesuferitilor verzi, erau o multime...acum nu mai sint :wink: ...
 
Sus