Aeonium ssp

tzep

Well-Known Member
Moderator
Denumirea stiintifica: Aeonium
Denumirea populara : - Copacul urechelnita, Trandafirul irlandez
Familia : Crassulaceae
Habitat original: Pe coasta atlantica a Marocului, in mod gresit fiind indicat Insulele Canare care este locul a 33 din cele 35 de specii de Aeonium cunoscute. In prezent nu mai exista decat putine colonii ale plantei originale, fiind raspandita in natura prin diversi hibrizi sau cultivari in cele mai diverse zone ale lumii, Insulele Tenerife, Africa de est, Australia, Noua Zeelanda.

Imagini: Plante in natura


Gabarit: Arbust suculent cu inaltimi cuprinse intre 60-200 cm, ale caror tulpini sunt deseori deformate datorita greutatii frunzelor, grupate in forma de rozeta cu diametrul cuprins intre 10-25 cm, mai mari daca planta este umbrita. Tulpinile se ramifica de la baza. In conditii de cultura inaltimea plantei este de 50-80–100 cm, in functie de specie.

Lumina si temperatura: Lumina puternica si soare din plin, sunt necesare pentru a mentine cresterea compacta si a favoriza coloritul frunzelor. Cand temperaturile sunt mai mari de 30-35 grade Celsius, lumina trebuie filtrata. In timpul verii cand insolatia este maxima frunzele rozetelor se strang, protejand meristemul.

Temperaturile diurne estivale ideale sunt de 20 - 30 grade Celsius, iar iarna 12 - 18 grade Celsius.

Flori si frunze: Frunzele sunt aciculare si usor lanceolate spre varf, au marginile bordate cu perisori, de coloare verde sau roscata daca planta este cultivata in plin soare.

Florile au forma de stea si apar ca un pamatuf conic la capatul unei tije florale pornite din meristemul unei rozete. Specie monocarpica, rozeta care da nastere florii moare, in urma ei apar insa alte ramuri. Florile pot fi galbene sau galben-crem. Infloreste spre sfarsitul iernii.


Solul: Necesita un substrat foarte bine drenat, 30% pamant negru, 20% pamant argilos, 20% nisip grosier 2-3 mm, 10% pietris sau spartura de piatra 3-8 mm, 10% tuf vulcanic si 10% spartura de caramida - este o reteta orientativa pentru plantele cultivate in ghiveci. Cultivate direct in sol, 30% pamant negru, 20% pamant argilos si 50% nisip grosier 2-3 mm. La cultivarea in ghivece se recomanda transplantarea o data la 2-3 ani.

Udarea: Din toamna pana-n primavara se uda de 1-3 ori pe luna, doar pentru a preveni uscarea completa a radacinilor. Plantele cultivate difera destul de mult fata de plantele din natura, atat ca aspect general, dar si in ceea ce priveste sezoanele in care vegeteaza - in mod special primavara si toamna fata de numai iarna in natura. Pauza estivala de 3-4 luni din natura, s-a restrans foarte mult la plantele cultivate, intervenind numai in cazul unor temperaturi maxime constant peste 25 de grade Celsius.

Ingrasaminte: Se fertilizeaza incepand cu al II-lea an, dar nu mai des de 2-3 ori intr-un sezon.

Inmultire: Se inmulteste usor prin rizomi, lastari sau tulpini care inradacineaza usor. Ceva mai dificila este inmultirea prin seminte, de asemenea timpul in care se obtine o planta matura spectaculoasa este mult mai mare. Planta se afla de peste 250 de ani in cultura (in Europa fiind atestata in 1727), timp in care a evoluat diferit fata de plantele din natura. Aspectul plantelor cultivate difera mult fata de plantele din natura.
Pentru inmultirea pe cale vegetativa se procedeaza astfel: se taie curat o rozeta pastrandu-se un segment de tulpina de 2-5 cm, se lasa sa se usuce 2-3 zile apoi se planteaza direct in sol infigandu-se 1-2 cm in pamant. Se poate uda imediat.

Conditii de iernare: Iarna se uda superficial o data la 3-4 saptamani, daca planta este iernata la rece, dar nu sub 5 grade Celsius. Daca minimele nu scad sub 10-12 grade Celsius planta continua sa vegeteze si se uda reducand cantitatea de apa.

Boli si daunatori: In general este o planta rezistenta la boli si daunatori, dar paduchii lanosi si atacurile fungilor pot afecta uneori plantele tinere. In mediul natural sau in gradini melcii pot constitui un pericol.

Specii si varietati: Se cunosc aproximativ 35 de specii, dintre acestea amintim
Aeonium arboreum
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/arboreum/29229193
Aeonuim aureum
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/aureum/29268926
Aeonium haworthii
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/haworthii/29229273
Aeonium tabuliforme
http://egradinisuculente.sunphoto.ro/ta ... e/29229340

Bibliografie
http://www.succulent-plant.com/families ... onium.html
http://davesgarden.com/guides/pf/tools/ ... &z=species
http://en.wikipedia.org/wiki/Aeonium_arboreum
http://davesgarden.com/guides/pf/go/1930/#b
 
Sus