Adenium - trandafirul desertului - II

cornelia

Fondator
Membru staff
A incercat cineva sa planteze seminte in octombrie sau noiembrie? Si daca da, care a fost rata de reusita?
 

sarselia

Active Member
Moderator
Eu am incercat anul trecut in vara dar si in perioada spusa de tine.Parca in vara am avut o rata de reusita mai mare decat in iarna desi, daca bine mai tin minte, si in iarna a fost o reusita de 70-80%.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Multumitor. Vroiam sa vad daca merita sa cumpar seminte toamna si sa le si plantez, pentru ca pana in primavara isi pot pierde din capacitatile germinative.
 

gabiee

Active Member
am semanat si eu in decembrie anul trecut , din 3 plante am ramas cu una singura si este mult mai mica ca si cele semanate in primavara , nu mai stiu exact cam prin martie aprilie .....
 

popescu gp

Well-Known Member
adenium

Dacanu creiezi conditiile de umiditate,lumina si caldura semintele indiferent cat de proaspete sunt nu vor satisface;deci parerea mea este mai bine in primavara cand pornesc plantele;eu am avuto sera din bucataria de vara si acum 2 ani am prins plante in toamna care acum au inceput sa infloreasca,iar pe cele din primavara urmatoare, plantate din seminte nu am avut reusita buna ramanand acum doar cu cateva plante mature;probabil au fost de vina semintele.Primele au fost luate din Canada ,iar celelate din Romania
 

gomez99

Well-Known Member
Desi se parea ca adeniumul nu are la noi dusmani rozatori, in pozele alaturate se poate vedea ca ceva a ros adinc in radacina asta. victima e unul dintre adeniumii care a petrecut vara in gradina si al treilea care prezinta semne de degustare - desi in cazul acesta e festin adevarat.
cind l-am scos din pamint radacina abia se tinea, era aprope sectionata. la suprafata nu avea decit o frunza ingalbenita, in rest arata bine. se mai poate observa ca gaura e aproape neteda si bine cicatrizata, nu exista scurgere de seva si nici semne de putrezire. desi nu exista urme ale raufacatorului, sint suspectati larva gindacului crinului (Lilioceris lilii) si coropisnita comuna (Gryllotalpa gryllotalpa).
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a490170/00000024
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a490170/00000025
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a490170/00000027
 

fixpix

Active Member
oh yuck.
nasol de tot.
probabil le place un pic de radacinutza suculenta.
si io o sa incerc sa am grija de cei 2 ai mei. anul trecut am patit-o cu unul. nu daunatori, ci cred, prea multa apa.
toamna tarziu spre iarna. si cel cu pricina a aratat foarte bine, pana a fost prea tarziu sa il salvez.
cand a inceput sa se vada pe frunze ca ceva nu e OK... prea tarziu.
mai ales ca e tendinta sa cred ca asa trebuie, sa-i cada frunzele cand se raceste vremea.
asa ca... MARE GRIJA!
 

fixpix

Active Member
cu parere de rau va anunt ca, din pacate, si de adeniumii astia tre sa ma las.
anul trecut mi-a putrezit 1 mare si frumos, sambata am pipait unul din cei doi pe care ii mai am si am vazut ca a inceput si asta sa putrezeasca... si zau nu le-am dat multa apa!
tinand cont ce am patit toamna trecuta...
dar poate au fost mai multe ploi decat era nevoie. i-am pus sa-i ploua in cap - crezand ca o sa le pice bine niste apa naturala.
culmea ca radacina in pamant e mare, sanatoasa....
asa ca de aici inainte, pass la adeniumi
:cry:
 

albela

Active Member
Pacat :( . Eu i-am ferit de ploaie, dar tot a mai fost cate o rafala care a ajuns si la ei. Acum depinde si de substratul folosit. Sper sa nu am si eu aceeasi problema la toti, ca si eu am unul putrezit deja. Pana una alta pastaile de seminte cresc ca fat frumos :D .
 

fixpix

Active Member
apoi nah... nu stiu ce sa zic. mai bine nu il verificam... si e cel care a inflorit anu asta.
asta e... poate la anu nu il ud deloc (pe ultimul, daca supravietuieste) :rofl:
 

popescu gp

Well-Known Member
adenium

Se mai zice si fiecare cu norocul lui;eu am povestit ce am patit acum un an cu un adenium batran;dupa doua veri de inflorire splendida si doua ierni in aceleasi conditii de pastrare ,anul trecut in iarna l-am pierdut i s-a inmuiat tulpina ,desi au fost aceleasi conditii:lumina ,caldura si f.putina apa pe perioada iernii ,iar in decembrie si ianuarie nu l-am udat de loc( asa scrie in dictionarul Larusse la sfaturi)Pur si simplu a putrezit.Imi pun intrebarea oare adeniumii au o peroada scurta de pastrare in conditiile de la noi sau este un alt motiv cauza?substratul a fost si este pentru cactusi
 

sicamin

Member
Popescu ,eu am vazut la cineva (aici in Timisoara) adenium de 7 ani ,care a inflorit in fiecare an ,iar iarna il tine in repaus 10-15 grade. Mi-a zis ca a avut perioade in care iarna sia pierdut toate frunzele ,dar si cand a avut multe frunze.
Deci si la noi pot trai mai multi ani !
 

ghia_don

Active Member
Unul mincat de nu stiu ce am gasit si eu...cred ca de un vierme, ca prea era rotunda gaura, cam de 3 mm diametru...Intra intr-un loc si iesea mai sus in tulpina. Partea proasta e ca am vazut tirziu cind deja era moale si innegrit tot caudexul :cry: ..acum l-am taiat si partea sanatoasa incerc s-o butasesc.
Se poate prinde si din butasi??
 

gomez99

Well-Known Member
se paote, da nu stiu acum daca e momentul potrivit. eu nu am incercat decit vara, pe caldura. mi-a mers cam 1 din 3
 

popescu gp

Well-Known Member
adenium

Eu pe cel bnatran il tineam la cca 10 grade iarna la lumina acceptabila (fiind prea mare nu aveam loc in primele randuri la soare)si asa cum am spus dupa doua ierni si 2 veri m-a parasit ;conform sfaturilor din dictionaruil Larusse nuj-l udam si nu-i ud deloc nici pe cei ce-i am acum in lunile decembrie si ianuarie( probabil este perioada lor de repaus total,avand apa inmagazinata in caudex)
 

popescu gp

Well-Known Member
adenium

Pentru ca prognoza probabila pentru Medgidia este noaptea de 7 grade am introdus adeniumii in sera(bucataria de vara cu termopan)
 
Sus