Adenium - trandafirul desertului - I

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Dum 11 Dec 2005 8:24 pm
După numai două zile mi-au încolţit seminţele de adenium prin faimoasa metodă cu şerveţel umed (descrisă recent de mine la subiectul Passiflora).
Le-am ţinut în apă caldă 6 ore, în prealabil.
Deocamdată au germinat numai 3 din 15, dar este încă devreme, probabil vor mai da colţ şi celelalte.
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Lun 12 Dec 2005 9:25 pm
Revin cu o precizare, pentru cei care vor să înmulţească adenium prin seminţe. Deoarece seminţele arată ca nişte beţişoare subţiri, când încolţesc nu ne putem da bine seama la care capăt au apărut cotiledoanele şi la care rădăcina (colţul). De aceea, după încolţire, trebuie aşezate ORIZONTAL pe substrat şi învelite foarte superficial cu pământ, cam de aceeaşi grosime cu sămânţa.
Apoi se acoperă tava/ghiveciul cu un capac transparent sau folie bine întinsă şi legată cu ceva (un inel de cauciuc, elastic), în cazul ghiveciului şi se pun la lumină şi căldură. Pământul trebuie să fie foarte umed în primele zile, ceea ce se poate realiza prin pulverizare cu apă caldă de câteva ori pe zi.
Mult succes!
 

Simina

Active Member
lili
Trimis: Lun 19 Dec 2005 12:59 pm

Procedeul prin seminte la Adenium este foarte anevoios.O planta de talia celei din imagine are in jur de 5 ani......dar avand in vederea frumusetea plantei, merita efortul asteptarii.
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Lun 19 Dec 2005 4:05 pm

Nu mai descuraja lumea!
La carte scrie că planta obţinută din seminţe înfloreşte în acelaşi an după semănare. N-o fi chiar aşa, dar oricum mă aştept să înflorească într-un an doi.
Înmulţirea din seminţe este simplă. Unele seminţe au încolţit în apă, după o zi de stat în apă caldă.
Este o plantă suculentă, care dezvoltă un caudex (tulpină) de forma unei sticle, care de fapt este un rezervor de apă al plantei.
Seminţele care au germinat au aspectul unui cactus lunguieţ, abia ieşit din sămânţă. Noile plăntuţe au deja 2 frunzuliţe, sunt foarte verzi şi cresc văzând cu ochii.

Planta adultă trebuie tratată la fel ca oricare plantă suculentă. Îi prieşte pământul pentru cactuşi, un îngrăşământ echilibrat, de genul 5-5-5, multă lumină şi foarte puţină apă, iarna deloc, pentru că planta intră în repaus.
Nu este o plantă pretenţioasă. Am aflat că se înrudeşte cu leandrul, cu care nu seamănă mai deloc, cel puţin aşa mi se pare mie.
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Lun 19 Dec 2005 4:53 pm
Nu ştiu dacă se găsesc plante mature de vânzare în România. Nici aici nu se găsesc plante mature sau măcar seminţe. Am văzut o singură dată, demult, într-un catalog, o plantă matură, dar costa 20 lire sterline şi mi-am zis că nu face atâţia bani.

Planta se înmulţeşte uşor şi prin butaşi, dar cele din butaşi nu dezvoltă caudex, care este spectaculos. Caudex au numai plantele obţinute din seminţe.

În America şi Thailanda se vând plante mature altoite cu mai multe culori: albastru, roşu, roz, roşu cu alb.
Arată de vis.

A indicat cineva într-un mesaj anterior o firmă din România care vinde seminţe de adenium la un preţ convenabil în euro. Merită încercat.
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Mar 27 Dec 2005 5:48 pm
Aşa cum am promis, am pozat seminţele de adenium încolţite. Le găsiţi aici:

http://i15.photobucket.com/albums/a357/ ... 000001.jpg

Metoda cea mai sigură de germinare, cu condiţia ca seminţele să fie proaspete, este următoarea:

- 4-6 ore ţinute în apă caldă.

- 10 minute ţinute în fungicid lichid.

- aşezate apoi orizontal pe substrat, în cutie.

- se închide cutia cu capac şi se aşează pe o suprafaţă caldă, având nevoie de o temperatură constantă de 34 grade Celsius.

- vor încolţi după cca 3 zile.

- se mai lasă 1-2 zile şi se transplantează în ghiveci mic, sau tavă de seminţe, la lumină şi căldură. Se pulverizează de 3-4 ori pe zi cu apă caldă în primele 5 zile.

Aici veţi vedea o tavă cu răsaduri de plumeria şi adenium (rândurile 3 şi 4 de la stânga la dreapta). Daţi clic pe imagine (în dreapta jos) pentru a mări poza.

http://i15.photobucket.com/albums/a357/ ... 000007.jpg

http://i15.photobucket.com/albums/a357/ ... 000008.jpg

Iar aici este poza unui propagator electric de seminţe. Baza conţine un încălzitor electric de 12 W, care ridică temperatura la cca 35 grade C. Partea detaşabilă de deasupra (domul) este din plastic transparent şi are 2 "ventilatoare" portocalii. În bază încape o tavă cu 60 lăcaşuri pentru seminţe.

http://i15.photobucket.com/albums/a357/ ... 000006.jpg
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Joi 29 Dec 2005 1:47 am
La adenium voi începe fertilizarea mai târziu, după ce plăntuţa face 6 frunze şi o transplantez în ghiveci mic individual. Se aplică la 10 zile îngrăşământ lichid diluat, cu cifra din mijloc mai mare, departe de tulpină, după ce pământul a fost udat în prealabil cu apă.
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Mar 16 Mai 2006 9:42 pm
Din experienţa mea, seminţele de adenium germinează foarte uşor dacă sunt proaspete, la temperatura de 34 grade Celsius şi umiditate. Procentajul de germinare în aceste condiţii este de 98 la sută.
Am avut seminţe care au germinat stând o noapte în apă caldă, altele care au germinat după 7 zile. Nu este relevant dacă stau în şerveţel sau pe pământ (nu în pământ), este important să fie proaspete şi să aibă căldură constantă câteva zile.
Am avut eşecuri cu seminţe care nu au fost proaspete. Dintr-un lot de 10 seminţe cu greu am obţinut să germineze una singură. Restul au mucegăit, chiar dacă le-am ţinut în fungicid înainte de plantare.
Cu alte loturi am obţinut germinare 98 la sută în numai câteva zile.
Dacă sămânţa nu se umflă după una-două zile e clar (pentru mine) că nu va încolţi. Cred că unele seminţe sunt seci şi de aceea nu încolţesc.

Există metode diferite de germinare, dar rămân la părerea mea că important este ca seminţele să fie proaspete şi să nu fie seci. Pentru asta trebuie să ai noroc, nu tehnică.

Iată mai jos o altă metodă de germinare:

I raise quite a few Adeniums from seeds.
> I have the best results by planting them in a deep
> pot, like a old hanging basket. Fill with potting
> soil and wet it real wet , lay seeds on surface and
> just barley cover with fine soil. Mist it lightly
> and cover with plastic wrap. Put in bright light but
> not direct sunlight. When they start to sprout lift
> the plastic a little so some air can get in.
> If they are old seeds I soak them 4 or 5 hours
> first.
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Mar 18 Iul 2006 3:27 pm
Iarna nu se udă deloc, se ţine în casă mai la răcoare. Se reia udatul gradat primăvara, când porneşte în vegetaţie.
Se deosebeşte de obezum şi prin faptul că nu dezvoltă caudex asemănător. Dacă vrei să obţii o bază spectaculoasă trebuie să-l pui în pământ cu partea de sus a rădăcinilor expusă, adică acoperi cu pământ doar trei sferturi din rădăcină.
_________________
 

Simina

Active Member
GEORGE
Trimis: Vin 25 Aug 2006 7:44 pm
Iata si adeniumul meu pe care l-am obtinut dintr-o samanta plantata pe 27 martie. Poza e facuta in seara asta, voi reveni cu o alta mai clara. http://s12.photobucket.com/albums/a232/ ... ction=view¤t=Picture025.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch1
_________________
ella
Trimis: Vin 25 Aug 2006 9:32 pm
Si adeniumul meu.
Semintele le-am plantat pe 7 martie,acum are deja ramificatii.
http://s58.photobucket.com/albums/g252/ ... ction=view¤t=DSCF3139.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch11
 

Simina

Active Member
Cereus
Trimis: Mar 24 Oct 2006 10:56 pm
Căderea tuturor frunzelor la adenium la intrarea în iarnă este un fenomen natural. Planta are o perioadă de repaus, când nu se udă deloc şi se ţine la lumină multă şi la temperatura camerei. Se reia udarea gradat după ce planta reintră în vegetaţie, în primăvară. Nu se recomandă schimbarea pământului sau a ghiveciului când planta intră în repaus.
 

bibacj

Member
Sunt de azi posesoarea unui adenium. Va rog sa ma ajutati... Va multumesc.

Iarna la ce temperatura se tine? Nu trebuie sa il ud deloc? Au inceput deja sa ii apara primele frunzulite... Pot sa stiu daca e sau nu din seminte? L-am cumparat de la florarie.
 

bibacj

Member
Sper sa ii mearga bine... Are 23 cm planta. Acum l-am masurat. Cat de des il uzi? La ce temperatura il tii?
 

Roxana

Active Member
-transplantarea se face primavara,o data la 2 ani, ;
-iarna se uda putin, iar temperatura nu trebuie sa fie sub 12C;
-primavara si vara se fertilizeaza in fiecare luna cu substante pentru Bonsai;
-seva este otravitoare!
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus