Adancimea minima a iazurilor noastre

alias

New Member
Buna ziua dragi prieteni. Pentru ca am vazut atatea pareri legate de adancime, cati posesori de iaz, propun sa lamurim odata pentru totdeauna acest aspect al adancimii iazurilor noastre.

Dupa ce am studiat pe net aceasta problema in ultimele 3 luni de cand m-am hotarat sa-mi fac iaz, am decis sa sintetizez pe cat posibil datele asimilate, in speranta ca acest lucru sa raspunda poate unor intrebari ale dumneavoastra.

Bun, sa incepem...

Dupa cum se stie apa, acesta substanta miraculoasa si totodata fundamentala vietii, este singura substanta chimica cunoscuta care are densitatea maxima in stare lichida, mai exact la temperatura de +4 grade Celsius. Datorita acestui fenomen, iarna apa unui lac ingheata de la suprafata si nu de la fund, pentru ca in stare solida este mai usoara decat apa in stare lichida mai apropiata de temperatura de +4 grade Celsius. In lipsa acestei proprietati miraculoase a apei, aceasta ar fi inghetat de la fundul unui lac, in toata masa ei, pana la suprafata nepertmitand supravietuirea multor specii de plante si animale in urmatorul an.


Conform unor studii efectuate de experti, privind miscarea straturilor de apa de-a lungul perioadei unui an reiese ca in mod normal, in functie de adancime se formeaza trei straturi diferite ale apei si anume:

* Primul strat, cel superior numit Epilimnion, este un strat aflat in permanenta miscare datorita vantului, fiind astfel incalzit aproape omogen. In conditiile normale ale unui lac, acest strat de la suprafata poate ajunge pana la adancimea de 6 metri. Se caracterizeaza printr-o buna iluminare si concentratie medie spre ridicata de oxigen dizolvat in apa,
* Urmatorul strat de dedesupt se numeste Thermocline si se caracterizeaza prin scaderi rapide si semnificative ale temperaturii si concentratiei de oxigen dizolvat in apa, iar lumina patrunde destul de greu aici. Acest strat tinde sa fie destul de subtire si este ca o punte de separare intre celelalte doua straturi, superior si inferior.
* Stratul inferior numit Hypolimnion este foarte rece, oxigenul se afla in concentratii minime, daca exista, insa deseori este total absent. Nu exista in mod normal circulatie a apei in acest strat, iar lumina patrunde foarte putin sau deloc. Aici predomina alte gaze si substante dizolvate in apa si de multe ori apa de aici este neprielnica vietii, avand aproape de fiecare data calitati fizico-chimice total diferite de straturile superioare.

In conditiile unui iaz de gradina, iarna si vara grosimile straturilor se schimba radica in sensul ca in cazul unui iaz putin adanc, de doar 75-80 cm adancime, aflat in zona Bucuresti, unde temperatura medie anuala este in jur de 10-11 grade Celsius, stratul superior va ocupa aproape in totalitate adancimea apei, celelalte doua straturi inferioare fiind extrem de subtiri, Thermocline doar 0,4-0,6 cm, devenind aproape o pelicula de separare si Hypolimnion undeva in jur de 1-2cm si contine copusi pe baza de amoniac, nitriti, nitrati, precum si sulfati in concentratii foarte mari si (in general precipitati sau sedimente aflate in descompunere). Daca iazul respectiv se afla in echilibru bio-chimic, datorita actiunii bacteriilor denitrificatoare, amoniacul va fi descompus in nitriti, iar acestia vor fi descompusi in nitrati care vor predomina in acest caz in stratul inferior. Daca amoniacul si nitritii sunt toxici pentru pesti si plante (dar foarte utili pentru bacteriile denitrificatoare), nitratii actioneaza ca si fertilizant pentru plante, fiin folositi de catre acestea aproape in toatalitate ( de unde si zicala ca niciodata nu ai suficiente plante intr-un iaz. In realitate insa trebuie pastrat un echilibru intre producatorii de CO2(pestii si celelalte vietuitoare) si consumatorii de CO2( plantele), dar aceasta este o alta discutie si nu detaliez aici).

Daca iazul este mai adanc de 80cm, in functie de curentii din apa fie ei naturali sau mecanici, straturile superior si inferior se pot extinde in grosime. Astfel peste adancimea de 1,3-1,4 metri, vara si mai ales toamna vor exista conditii prielnice pentru aparitia malului, datorita ingrosarii stratului inferior si datorita presiunii mai ridicate din "adancuri". Nu vorbim aici de lacuri naturale, unde pestii vor hiberna linistiti pe fundul apei la adancimi chiar mai mari de 6 metrii, ci de iazuri de gradina, unde situatia este putin diferita datorita volumului mai mic de apa si unde discomfortul in timpul iernii poate incepe sa apara la adancimi de peste 1,2-1,5 metrii, datorita ingrosarii stratului inferior, unde apa are concentratii mari de compusi mai mult sau mai putin toxici. Acest lucru insa nu se intampla intr-un iaz in care apa s-a stabilizat, care nu este suprapopulat cu pesti si pestii nu sunt supra alimentati cu hrana, unde pestii pot "hiberna" confortabil la adancimi de pana la 6 metri.

Ca o informatie generala majoritatea pestilor de iaz iernati si aclimatizati la noi rezista la temperaturi de +3 grade Celsius. Exista cazuri in care exemplare au supravietuit chiar sub ghiata, unde apa avea mai putin de 1 grad diferenta fata de punctul de inghet. DECI Daca sub gheata exista un strat de 40-45cm de apa atunci se atinge temperatura de +4 grade Celsius, si deci incepe pragul de adancime optim pentru iernarea pestilor, cu alte cuvinte pestii pot supravietui daca sunt lasati in iaz peste iarna.

Aceste informatii sunt o medie si intotdeauna este bine sa lasam o marja de eroare de macar 10cm. Astfel personal daca as avea posibilitatea pentru Bucuresti as face iazul de 90cm in loc de minim 80cm.

Cam ce se intampla in iazurile noastre cu straturile de apa in fiecare anotimp? Pai ...

Toamna cand temperatura apei se raceste suficient de mult, cele 3 straturi se amesteca datorita vantului. Astfel intreaga masa a apei tinde sa atinga temperatura de +4 grade Celsius. La suprafata datorita vantului si temperaturii scazute a aerului, apa tinde sa se raceasca si mai mult. si datorita temperaturii foarte reci incepe procesul de inghetare iarna. Odata crusta formata, miscarile apei sub gheata inceteaza deoarece vantul nu mai poate antrena apa. Grosimea stratului de gheata va fi direct influentata de temperatura aerului, temperatura in straturile de la suprafata pamantului, precum si de intensitatea vantului. Exista studii in derulare in SUA in care se observa actiunea compostului (pamant de paie si gainati de pasare) asupra temperaturii solului. Din cate se pare exista posibilitatea de a micsora stratul de gheata de la suprafata apei folosing acest compost care datorita continutului mare de substante organice in descompunere, tinde sa mentina solul mai cald decat ar fi normal.

Iarna datorita pojghitei de gheata de la suprafata, pe fundul bazinului tind sa se acumuleze concentratii din ce in ce mai mari de dioxid de carbon, si favorizeaza accelerarea procesului de descompunere a compusilor si cadavrelor de la fundul apei, fapt ce incalzeste semnificativ apa.

Primavara, odata ce apa din stratul inferior trece de temperatura de +4 grade Celsius, devine mai usoara si se ridica la suprafata. Acest lucru se intampla de obicei spre malurile lacului. Aceasta miscare incalzeste partial apa de la suprafata si in combinatie cu incalzirea aerului si actiunea vantului, ajuta la topirea ghetii. Dupa ce gheata s-a topit, vantul tinde sa uniformizeze temperatura apei si sa amestece partial straturile de apa.

Vara apa de la suprafata incepe sa se incalzeasca astfel mai apropiata de temperatura de +4 grade Celsius se va lasa spre fundul apei fiind mai densa. Datorita acestui fenomen in iazurile mai adanci vara pestii sunt afectati mai putin de caldura.




Concluzia este urmatoarea: - daca exista un minim de 80cm in zona cu temperatura medie anuala +10 grade celsius, (zona Bucurestiului, pentru alte zone puteti verifica harta temperaturilor din Romania, aflata in subsolul acestui mesaj) pestii pot supravietui si iarna si vara fara probleme, atata timp cat nu exista curenti de apa generati de o pompa care sa amestece excesiv straturile de apa, racindu-le sau incalzindu-le prea mult.

Pentru fiecare grad in minus sau in plus fata de zona de 10 grade, se adanceste sau se micsoreaza adancimea minima cu 15cm. Astfel daca spre Giurgiu avem media 11 grade putem face iazul de doar 60-70 cm, la Brasov adancimea minima pe care ar trebui sa o aiba un iaz pentru a permite supravietuirea pestilor iarna este de 140-150cm.

In speranta ca am oferit mai multe raspunsuri decat am starnit alte intrebari, va multumesc pentru amabilitatea de a citi acest mesaj lung si va invit sa studiati mai jos harta temperaturilor medii inregistrate pe teritoriul Romaniei ->
 

Sparow

Member
Wow! ce de info.Ok! Daca tot te-ai informat sper sa nu te superi dar am sa-ti cer parerea.Momentam am iazul cu apa in panta adica spre casa are max 30-40 cm iar spre gard 100 cm.Sant langa Timisoara.Pestii par aclimatizati,adusi din Ungaria care e cam tot pe la zona noastra de temperatura.Am in schimb 150 de pui de Koy,+vreo 2 carasi cometa,vreo 4 scalari ,2 gurami pitici,si ceva gupi.In afara de Koy,[inclusiv puii lor] nu ma intereseaza cine supravietuieste.
Ma gandesc peste vreo 2 ani sa maresc adancimea iazului si sa il betonez.Tu ce ai face?Are momente cand apa e limpede si cand e ....cacao cu lapte.Smecherii de Koy prefera sa stea la umbra nuferilor decat la apa adanca cand e cald.Astept pareri.Suprafata iazului e cam de 6mX5 m.
 

goodmans

Member
sparow ai suprafata cam cat mine 5x5,5m dar l-am facut la 180cm adancime.
De ce vrei sa-l betonezi neaparat?il modifici mult mai greu in viitor,membrana epdm firestone cum ti se pare?
eu cu ea l-am facut si mi se pare OK.

Care sinteti din Bucuresti si aveti iazuri sau nu aveti dar detineti cunostiinte temeinice hai sa ne vedem la o bere ceva sa mai schimbam informatii.
Eu sint incepator,am avut numai pesti neadecvati pt iaz,crapi salbatici cu dimensiuni mari,1-3KG bucata,am avut si 17 bucati deodata,tare greu mi-a fost cu intretinerea iazului.Nici plantele nu le-am plantat prima data cum trebuie.
Ieri am eliberat crapii salbatici,pe toti,am spalat tot si am luat-o de la 0,azi bag cei trei koi pe care i-am primit de la niste oameni deosebiti.


Voi cum ziceti ca e mai bine pe fundul iazului,cu substrat sau fara?
eu am membrana goala,fara substrat,iar in zona de mal unde apa are 30-40cm apar foarte repede alge mici,verzi si maronii care nu dispar oricat s-ar stabiliza iazul,le aspir la 2 saptamani mecanic.

Pe de alta parte...recomandati un tester de apa OK,eu am cumarat unul de gardena si din 20 teste n-am stiut sa-l interpretez pe niciunul,asa de aiurea aratau,adica nimic ca in prospectul lor.

In fine....eu zic sa ne vedem la bere sa discutam mai multe pe tema asta,nu de alta dar trebuie sa devenim experti in asta,sa ne protejam investitia facuta.
La mine e mai greu ca totul l-am facut cu bani imprumutati,o parte i-am returnat dar datorii inca mai sint deci koi nu mi-as fi permis prea curand.
Acum ca cineva mi-a daruit 3 exemplare de 35-40cm as vrea sa ma pricep foarte bine si sa le fie super OK.

Alias esti Bucurestean,cand treci sa bem o bere?
 

alias

New Member
Salut. In primul rand trebuie sa sti ca daca iazul tau este expus chiar si partial la soare, chiar si pentru 1 ora pe zi, neaparat iti trebuie un filtru UV (cu ultraviolete), pentru ca altfel te trezesti cu o ciorba de toara frumusetea. Dupa cum spunea si dl. Orlovszki parca, culoarea maronie gen cafea cu lapte poate indica o infectie bacteriana, dar poate fi si ceva banal, ca de exemplu apa de la ploaie cu noroi scursa in bazin pe care pompa o tot invarte sau mal de pe fund tot asa antrenat de pompa, depinde mult si daca fundul pond-ului este in panta sau este plat. Ca sa-mi pot face o parere cat mai aproape de realitate o sa te rog sa-mi spui ce pompe folosesti si ce filtre, cat mai detaliat, precum si modul de amplasare.

Sincer ma mir ca ti-au mai ramas pui de la koi, avand in vedere ca au fost parintii prin zona, ba mai mult au avut si ajutoare. Scalarii adulti se delecteaza cu progeniturile altor specii, in special pana la dimensiunea de 1cm.

Acum peste iarna, in conditii speciale, nu pot supravietui decat cei doi koi si cei 2 carasi. Guppy (Poecilia Reticulata) sunt pesti de suprafata, care nu rezista mult timp sub 8 grade celsius. Am avut niste experiente placute cu o ruda de-a lor nu foarte indepartata (Gambusia Affinis) care la o coloana de 25cm de apa, mi-au trecut cu bine de iarna, suportand temperaturi de 4-5 grade Celsius in mod constant. Scalarii cu greu se chinuie sub 12 grade Celsius, dar asta este minimul absolut. Daca ti la pestii aia nu-i lasi nici la 14 grade prea mult.

Acum cu progeniturile nu pot sa ma pronunt exact, depinde de stadiul de dezvoltare in care se afla. In mod normal puii pana la stadiul de alevini se dezvolta in mod egal, dar apoi incep sa pape singuri si in functie de cat apuca sa manance pot aparea diferente si de 2cm in primele 3 luni. In principal daca papa bine si au conditii cred ca trec de 6-7cm pana in iarna si nu ar trebui sa fie probleme.

Oricum mult noroc iti doresc si astept mai multe informatii despre ce sisteme de circulare/filtrare folosesti si despre modul lor de amplasare ;-)
 

emundin

Member
Adancimile sunt atat de diferite si straturile la fel. Eu am inteles ca sunt 4 straturi :) acuma deprinde ce referinte exista intre Americani si Britanici mai sunt inca 2 straturi asa ca pentru mine posesor de iaz ma intereseaza ca bioritmul lui sa fie ok :p Pana sa ajung eu sa am pe fundul iazului zona moarta mai dureaza undeva in jur de 100 de ani :rofl: . Oricum pentru Iazuri trebuie sa fie clar 3 adancimi 80 , 120 , 180. Asta este si pentru plante si pentru balaceala :) daca este mai muc de 120 o sa existe mii si mii de probleme :) Algele o sa fie foarte fericite :p
 

Emil12

Member
emudin tin sa te contrazic intr-un mic locuru.Unele plante cum ar fi Sagitarria care la noi in tara se gaseste sub 3 forme "da colutl" in ape mai mari de 40 de cm.iar incalzirea poate fi ameliorata prin plante plutitoate.Lintita se gaseste pe toate drumurile daca nuferi sau lotusi nu sunt disponibili.Se inmulteste rapid si in cca 3 luni e capabila sa acopere 4 mp de iaz.Pestii pot supravietuii si la 80 cm in regiunile mai calde ale tarii.Un bazin peste 120 cm este ideal numai ca nu toti au posibilitatea de a-l face.Asa ca nu trebuie sa-i speriam prea rau.Un bazin de 1 m adancime e accetabil iar daca zona e mai geroasa si bazinul este mic poate fi acoperit cu o folie ptr solar si lasat doar un coltisor liber.Nu va ingheta complet :)
 

Sparow

Member
Eu am doar 110 cm adancime si deocamdata am probleme doar cu algele dar odata ce o sa am destule plante de apa gen stuf,trestie,nuferi sper sa scap de ele.Am vazut un iaz la un englez fara filtre si uv si era apa superclara.De acord ca la ei e mai rece dar tipul avea malurile ticsite de trestie si stuf,se stie ca radacinile de trestie sant filtre excelente.
Iar pesti au supravietuit f bine la -21 in apa de 110 cm la noi in Banat.
 

Emil12

Member
Sparow mie mi-au supravietuit pestii in 30 cm sub gheata si vorbim de koi de 400 grame.(Accident la folie).Apa clara se poate obtine in multe feluri nu numai cu filtre UV si alte chestii.In general orice planta subacvatica emite anumiti feromoni care impiedica cresterea algelor.Este vorba de concurenta asa ca cu cat numarul plantelor va fi mai mare cu atat nr algelor va fi mai mic.Scoicile de rau de asemenea ajuta enorm.Eu am 2 de 15 cm culese din Dunara in primavara trecuta si isi fac treaba.Trestia este de asemenea cunoscuta ptr proprietatile de filtrare ale radacinilor.Ptr plante,pietre si obiecte ti-as recomanda Planorbix sunt o specie de melci care curata algele filamentoase.Claritatea apei poate fi controlata si prin substrat...eu prefer plantele in ghiveci ptr a nu fi scurmate de koi.In cazul in care la fundul bazinului e mal sau nisip ceva mai fin...munca de a tine iazul curat e un calvar ptr ca "micii monstruleti" sunt ca niste buldozere scurmand tot
 

Sparow

Member
Ok,acum te rog sa-mi spui daca melci astia sant de pe la noi sau din import?Cresc liber sau trebuie tinuti in acvarii pe perioada iernii.Si unde ii gasesc?
Din cate am vazut pe net cred c a vorbesti de melci negrii care ii gasesti prin canale la noi.
 

Emil12

Member
http://en.wikipedia.org/wiki/Planorbis Aduc acest link ca sa te lamuresc putin.Melcii se gasesc la noi si populeaza orice ochi de apa de la balti la rauri lacuri si fluviu cu intindere pana in apele salmastre ale Marii Negre.e o specie putin pretentioasa si traieste in balti foarte slab oxigenate insa voracitata sa ptr alge o depaseste cu mult pe cea a altor specii chiar mai mari decat el.Se gaseste destul de usor.
 

baby_blues

Member
Emil12 a spus:
http://en.wikipedia.org/wiki/Planorbis Aduc acest link ca sa te lamuresc putin.Melcii se gasesc la noi si populeaza orice ochi de apa de la balti la rauri lacuri si fluviu cu intindere pana in apele salmastre ale Marii Negre.e o specie putin pretentioasa si traieste in balti foarte slab oxigenate insa voracitata sa ptr alge o depaseste cu mult pe cea a altor specii chiar mai mari decat el.Se gaseste destul de usor.
Chestia asta cu melcii e foarte bine de stiut. Fiind pescar voi cauta sa aduc ceva melcisori. Ce-as putea sa mai aduc de prin delta sau alte balti pe unde pescuiesc, din care sa folosesc si-n iaz?
 

Sparow

Member
De acord,imi aduc si eu melci din astia,imi erau cam scarbosi ca de obicei pe cochilie sant alge si alte mizerii.Nu stii daca mananca nuferi?La frunze ma refer.Ca am dat o gramada de bani pe ei [la bugetul meu de criza].


Ps.Am de astialalti tot negri dar cu cochilie conic-alungita,dar nu se ating de plante,in schimb le place mancarea de pesti,mai fac si ei curat :rofl:
 
Sus