Acumularea de saruri

cornelia

Fondator
Membru staff
Sînt prezentaţi factorii fizico-chimici care afectează plantele. Aceşti factori produc simptome aparent asemănătoare cu bolile datorate insectelor, microorganismelor sau ciupercilor dar care se tratează pe cu totul alte principii. Lucru important, aceste afecţiuni nu sînt contagioase.

Acumularea de săruri
Descriere: crustă albicioasă pe marginea ghiveciului. Se datorează apei de udare, care conţine săruri minerale. În timp, acestea se acumulează în ghiveci.
Simptome: planta se opreşte din dezvoltare şi la unele specii frunzele încep să se coloreze în maro. Plantele nu mai înfloresc sau înfloresc anemic.
Tratament: schimbarea pămîntului din ghiveci.
 

v.cristina

Active Member
interesant dar doream sa va intreb am observat si eu la unele plante acest lucru numai ca florile respective erau plantate foarte recent maxim cu 2 saptamani in urma care este motivul?
 

Samsara

Member
Eu am observat aceasta albeata la bonsaiul meu si intr-adevar unele frunze devin maronii si pica. Ma gandam ca o fi vreun daunator ceva, dar sa inteleg ca e de la apa?
Dar daca schimbi pamantul cu ce apa il uzi in continuare? Ca daca uzi cu cea obisnuita iar va aparea aceeasi crust a...
 

miki70

Active Member
Ciudat este ca eu ud toate plantele cu ac apa statuta si nu toate ghivecele formeaza ac acumulare de saruri. La spatiphilium i-am schimbat pamantul anul acesta in vara si a facut acumularea aceea de saruri dupa o luna numai. :( Tb fiarta apa si racita? Apa de ploaie nu am cum sa strang .
 

miki70

Active Member
Angela :rose: , te rog da-mi si mie reteta la apa de turba. Cred ca-ti tb vase mari pt asta :( .
 

angela draganoiu

Active Member
ei nu-i cine stie ce mare branza............... eu tin apa intr-o galeata, de plastic, de cca. 10-15 l. pun apa de la robinet si adaug 2 pumni de turba. las apa sa stea citeva zile (3-4 zile) si apoi ud plantele. completez cu alta apa si ud iar plantele dupa citeva zile. aceeasi turba se poate folosi cam la 7 hai 8 udari dupa care spal galeata si repet figura. turba aia mai "inmoaie" apa si nu se mai depun saruri in ghiveci iar plantele au si un picut de ingrasamint de la turba.
o folosesc de vreo 2 ani si plantele sint bine.
te intrebi daca nu cumva miroase ? nu, nu miroase nimic.
 

Roxana

Active Member
si eu am observat acumulare de saruri la Dracaena si Violeta, dar vad ca ele cresc in continuare si se simt bine :gandit:
 

Roxana

Active Member
eu mereu las geamurile deschise si se face curent, dar tot apare acea acumulare de saruri :(
dar este daunatoare plantelor :?
 

lelia

Well-Known Member
Aceaasta acumulare de saruri se produce in timp,la unele tipuri de pamint mai frecvent decit la altele,in functie de raportul marime ,ghiveci-planta,frecventa udarilor ,gradul de umiditate, drenajul si apa folosita.
Asa cum spunea Cornelia,tratamentul este schimbarea pamintului,chiar daca planta nu da semne ca ar deranja-o,plus ca este si inestetic.
 

v.cristina

Active Member
pana atunci Roxana inceraca sa le sapi cu o furculita asa o sa spargi crusta care se formeaza la suprafata si o sa iti dai seama mult mai bine cat de umed este pamantul plantei :wink:
 

isabella

Active Member
Am mai invatat si eu ceva,multumesc :D ,vazusem de multe ori dar nu ma gandeam ca e de la depunere de saruri... :D .
 

miki70

Active Member
Angela Dragoianu :rose: multumesc pt raspuns. Eu am sa fol. bidon de 5 litri (de la apa plata care o cumpar) si o sa pun 1-2 pumni de pamant in el. Deci dupa ce pun apa in bidon cam de 7 ori tb sa schimb pamantul . Nu o sa pun dopul la bidon pt a iesi clorul din apa.
 

ACHIMENES

Member
Pentru evitarea acestui inconvenient, ma refer la depunerea de saruri inestetice, e foarte buna si apa provenita din topirea zapezii.
Asta tine...... numai acolo unde a nins :? si ai de unde colecta zapada. :wink:
Incercati cu incredere, ca e buna apa provenita din zapada :D :D
 

v.cristina

Active Member
o nuuuuuuuuuuuu numai de zapada sa nu mai aud :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

o sa va explic si de ce.....eu adun o galeata de zapada , cand se topeste devine cam un sfert din galeata dar pana se incalzeste apa, sau ajunge la temperatura camerei, trebuie sa treaca mult si bine ....asa ca sa ma vedeti pe mine cu apa la incalzit pe aragaz ca era asa de rece de imi ingheta degetul :rofl: :rofl: :rofl: ....mai bine cu apa de rau :oops:
 

isabella

Active Member
apa de rau este cam la fel cu cea forata...este mai buna decat cea de la robinet ma gandesc...nu?
 
Sus