Aclimatizarea plantelor

cornelia

Fondator
Membru staff
Pariez ca vi s-a intamplat si voua sa aveti probleme cu unele plante atunci cand le-ati schimbat conditiile de mediu. Fie le-ati luat din sera si acasa nu mai era aceeasi lumina sau temperatura, fie erau importate - dupa 7-10 zile in cutie, in intuneric, semiuscaciune sau umiditate mare, caldura prea mare sau prea mica ... se explica existenta unor probleme. Cu atat mai mult cu cat furnizorii straini folosesc alt sol, alte adaugiri la sol, altfel de drenaj.

Cum ati procedat cu adaptarea lor?
 

calin123

Member
dupa un timp in care de obicei se adapteaza la lumina ,temperatura si umiditate le transplantez sa se obisnuiasca si la schimbarea de sol . si cine rezista bine cine nu ....
 

Hariclea

Member
Eu am mereu probleme cand aduc in casa florile de afara... in fiecare toamna, se pleostesc un pic, sufera, dar apoi isi revin...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si cind aduceti florile de afara.........unde asezati jacobinia?La cald ?La mai racoare?Ma gindesc ca avind origini ecuedoriene,braziliene,etc.....si nesuportind temp.mici trebuie tinuta la mai caldura.
Cum procedati cu ea si cu nemathanthususl?
 

iudit

Well-Known Member
Moderator
Gabiuta,eu am jacobinia in casa,nu a fost afara deloc.Singura ei problema:e cam betivana.Nematanthusul l-am adus demult in casa si nici nu i-au picat frunze nici nu are nici o problema.
 

sicamin

Member
Eu am patito cu violetele mele. Erau multe cu boboci si le-am mutat de pe balcon in camera si au inceput sa li se usuce bobocii. :cry: Plantele sant bine ,cateva au si inflorit ,dar vreo 10 au ramas fara boboci. Nici nu stiu ce culoare aveau. Acum cand vor mai face flori?
 

carmenn

Member
si la mine cand am adus carpo in casa s-a cam ingalbenit la frunzele de la baza, si s-a inmuiat un pic...
intr-adevar sunt in faza de experiment cu carpo:
o planta am lasat-o in gradina ( culmea arata mai bine decat toate celelalte ce le-am pus in ghivece - e verde, carnoasa, ba chiar se ramifica in continuare :roll: )
cateva jardiniere le-am lasat intr-o magazie , unde au o temperatura de 10 grade, nu au o lumina grozava...
cateva le-am adus in casa intr-o camera luminoasa, cu maxim 17 grade...

vom vedea la primavara care loc ii place mai mult pentru iernat ( e imperios necesar sa-l stabilim, caci se dezvolta foare mult si nu cred ca iarna se pot pune toate in casa )
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Foarte bun subiectul, cornelia! Cred ca am zapacit deja pe toata lumea cu pinisorii iesiti din semintele de la Roma, dar deja ma ingrijorez pentru ceea ce se va intampla la iarna. Deja ma gandesc cum sa creez aici acasa la mine o iarna romana. Afara cu siguranta nu vor sta, dar in casa va fi prea cald...cred eu...si temperatura oricum nu va fi constanta. O camera racoroasa nu am si nici un balcon inchis....asa ca deja am inceput sa ma agit.

Dar revenind la subiectul general, eu zic ca prin aclimatizare trebuie oferite plantelor intr-un mod cat mai fidel conditiile de mediu din habitatul lor natural. Treptat, pe masura ce plantele se dezvolta conditiile mediului oferit se apropie treptat, pe parcursul mai multor ani, de conditiile mediului din tara noastra.

Definitie Aclimatizare: http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=7889
 

mirela06

Active Member
Fetelor, eu vorbesc despre invers :rofl: nu , nu din acela. Vreau sa spun ca am invatat de la vecina in virste ca, luate cu binisorul( asta in ani), plantele se invata si sa traiasca afara. Eu voi experimenta cu Calla Zantedeschia, pt. la iarna. Totusi voi avea grija sa-mi fac rezervea de bulbi, iar ceilalti ai voi acoperi cu grija. Exemplu de planta care a fost aclimatizata si nu am acoperit-o este Alstromelia, pe care am priit-o si sta numai in gradina. http://mirela06.sunphoto.ro/casa_mea/MV ... AMBPHALAWX
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Zantedeschia etiopica (Aia alba mare) e capabila sa reziste afara.....treaba importanta este sa aiba un pamint care se dreneaza extrem de bine.
Ele provind din Africa de Sud unde "iarna ", sau mai bine zis perioada de repaus este anotimpul secetos. Practic probleme nu au atit cu frigul cit cu apa si frigul. La uscaciune si frig rezista mult mai bine decit la apa si frig.
Asta e valabil pt majoritatea bulbiilor in Africa de Sud si din alte zone mai tropicale.
Efectiv am vazut agapanthus aici in Canada care rezista afara de 8 ani, s-a inmultit bine si infloreste in fiecare vara, dar e intr-o zona nisipoasa si unde peste iarna are patura de zapada constanta.
 

mirela06

Active Member
Popgeo, eu am sa o protejez, acoperind-o. Au iesit si cea galbena si inca una, dar nu stiu ce culoare are pina va inflori. Pamintul la mine este cit de cit imbunatatit, dar nu am garantia ca trec bine iarna asa ca, la inceput, voi avea grija mare de ele.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Poti incerca sa faci o zona speciala pt bulbi mai pretentiosi... sa zicem 2 m2 care sa fie un strat inaltzat si unde pamintul sa fie amestecat cu nisip grunjos in proportie 50/50 pe o inaltime de 70 cm. Peste ala pui tu pamintul normal pt flori sa zicem 30 cm. Dedesubt de pamintul cu nisip sa fie citeva straturi cu pietris mic si nisip . Practic trebuie creeat un loc de unde apa sa se duca foarte repede pe timp de iarna

Ca idee, aclimatizarea la plante poate fi "pornita"...e insa o stiintza complexa si destul de putini sint cei care au scris ceva serios pe tema respectiva. Insa daca putem face un topic cu informatii pertinente pe tema asta ar fi grozav.

Apropos... la agapanthus se pare ca aclimatizarea la temparaturi mai reci s-a produs deja si prin hibridizare si prin selectia speciilor care sint mai expuse la conditii extreme de temperatura.
In prezent sint Hibrizii Headbourne care sint considerati rezistenti si Specia numita "Cold Hardy White".

Chiar daca sint rezistenti la temperaturi mai joase tot sint foarte vulnerabili la apa si frig... in consecita le trebuie un sol foarte bine drenat si mulci bun ca sa reziste.
 

cory_helen

Active Member
eu am perdut un cercelus doar ca i-am schimbat casa... avea anumite conditii si cand l-am mutat, s-a suparat... si gata... :(
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Inca ceva... exista cartea numita

Palms won't grow here and other myths

Sau pe romaneste...

Palmieri nu vor creste aici si alte mituri de David A Francko

Nu stiu daca exista in romania dar cred ca nu e exclus sa fie sau sa apara .

E una din cartile care rateaza in mod explicit aclimatizarea... la o serie de plante tropicale sau subtropicale in zona Ohio in USA. .. care ar trebui sa fie comparabil ca si clima cu Romania.

In pricipiu mi se pare o carte buna pt orice gradinar care doreste sa aclimatizez plante.
 

mirela06

Active Member
Draga Popgeo, in primul rind, voi face treaba cu pregatirea locului de iernat a bulbilor de plante pretentioase. Ideea este nemaipomenita cu straturile diferentiate de pamint, nisip si pietris. In al 2-lea rind cartea de care spui ar fi f.f. buna, dar aici nu numai ca nu s-a auzit, dar cred ca nici nu a aparut. Iar daca nu va fi tradusa, cei care stiu alte limbi, nici nu se pot apropia de ea :(
 
Sus