Achimenes partea a II-a

Kati

Active Member
Dar aveti grija fiindca daca plantele vor sta mai mult timp la semiumbra, florile noi vor creste mai mici. Anul acesta am tinut plantele si la lumina puternica + soare direct, si la semiumbra, fiindca nu am avut destul loc pentru toate. Cele care au stat la lumina puternica + soare, au facut flori mai frumoase si nu s-au intins in halul in care au tendinta sa creasca in lungime, cand au lumina mai putina. Frunzele li s-au facut mai mari, trunchiul li s-a ingrosat, nu a ramas subtire ca la restul.
Trebuie ocolit doar soarele de la 12 pana la 4 dupa masa, asta este adevarat. La mine au soare cca 2-3 ore, nu mai mult.
 

adrianam

Well-Known Member
Din pacate eu am doua balcoane - unul orientat spre sud, unde soarele de vara incinge fatada iar aerul este greu respirabil in zilele toride de vara iar celalalt balcon este spre nord si este si in umbra unui tei. Pana anul acesta am tinut achimenesii pe balconul acesta de cand ii scoteam primavara pana toamna cand ii bagam direct in pivnita.
De anul acesta vreau sa ii trec primavara si toamna pe balconul de sud.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Ati pus achimenesii la incoltit? Sunt foarte incantata, ai mei au inceput deja sa rasara, ieri unul, azi 5... :)
Abia ii astept si pe ceilalti!
 

popescu gp

Well-Known Member
Inca nu am pus la pornit achimenesii;caci nu am soare bun si vremea este alternativa;poate spre sf.saptamanii sa inceap sa verific rizomii de achimenesi.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Nici eu nu ma gandeam sa-i pornesc in vegetatie asa repede. Insa cand i-am verificat (erau in pungute) trei sferturi din ei deja incoltisera.
 

popescu gp

Well-Known Member
Asta-i dezavantajul tinerii la punga-pornire rapida ,dar si risc de pierdere la fel;pastrarea in substrat uscat este cea mai buna solutie.Cand incep controlul folosesc definitiv pamant pentru azalee( este o indicatie de la Serge Saliba)
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Intr-adevar, nu este indicata pastrarea in punga. Am avut insa grija sa ii verific din cand in cand, sa vad daca apar cumva probleme.
De ce considerati ca pornirea mai rapida in vegetatie este un dezavantaj?
 

Kati

Active Member
Pai, probabil fiindca, inca nu este soare cat ar trebui. Chiar si daca mai socotim vreo doua saptamani pana cand vor iesi la suprafata micutele plante, tot devreme va fi. De exemplu, la mine pe pervaz este inca prea rece (in interior), deci nu as putea sa tin ghivecele acolo, asa incat sa aiba destula lumina. Cine are incalzire sub geam - asta este deja cu totul altceva.
 

popescu gp

Well-Known Member
Kati a confirmat spusele mele;deci mai ales ca la noi este inca f. frig si lipsa soare pornirea va fi anul acesta si mai tarzie ca in alti ani.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Inteleg ca ar fi o problema faptul ca ar putea porni mai tarziu. Dar ale mele au pornit deja... am 12 achimenesi cu frunze. Am sa va spun cum se comporta, daca se lungesc prea mult...
In ceea ce priveste lumina, am doar ferestre orientate spre vest, bate soarele toata ziua in ele. La mine vara e mai problematic decat acum.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Da aceasta, partea cu umbra va fi o mare problema aici! Inca ma gandesc cum o sa fac... Dar imi plac prea mult achimenesii si nu vreau sa renunt. Poate gasesc pana la urma o solutie sa imbac si capra si varza :)
 

popescu gp

Well-Known Member
D-naCARAMELL tineti achimenesii ce sunt mai frumosi la floare si culoare si atunci impacati si capra si varza cu spatiul.Eu renunt din cauza spatiului la achii ce nu corespund la floare pretentiilor mele:culorile simple obisnuite, dispar, cei cu flori simple si mici dispar,cele ce nu imbraca ghiveciul la dezvoltare maxima iar dispar.
 
Sus