1. Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea folosirii acestui site, ești de acord cu utilizarea de către noi a cookie-urilor. Mai mult.

Acer platanoides princeton gold

Discuție în 'Arbori si arbusti exotici si indigeni' creată de dumit81, 4 Apr 2016.

 1. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  20160404_161319.jpg Buna seara!
  Va supun atentiei o problema noua. Se da copacelul din imagine. L-am plantat in primavara... mai exact pe caldurile din februarie. Pana acum da impresia ca s-a prins, este primul dintre artari care infrunzeste.
  Din nefericire coroana cu care a venit este ff dezechilibrata: este foarte inalt raportat la grosimea tulpinii... aproape 4m iar singurele ramuri formate sunt in varf de tot.
  Intrebarea este: pentru a-i da posibilitatea sa-si formeze o coroana noua mai simetrica si mai echilibrata, sa-i tai varful?! Am impresia ca daca il voi lasa asa va continua sa se inalte in detrimentul formarii unor crengi noi.
  Astept pareri avizate sau neavizate :)
  Va multumesc!
   
 2. Ariana

  Ariana Member

  Localizare:
  Baia Mare
  Foarte frumos artarul, l-am cautat pe google si am gasit niste poze foarte frumoase. Inaltimea lui mi se pare minunata. Din poza pare ca are totusi niste ramuri micute la inaltimea gardului. Il poi lasa asa in primul an, ai timp sa-l observati . Poate intre timp se mai echilibreaza.
  Eu personal sunt drastica la taieri si daca nu-mi place nu las sa -si consume energia in zone care oricum vor disparea. Daca vrei sa-i faci coroana mai joasa, eu cred ca acesta ar fi momentul potrivit pentru a-i da inaltimea dorita trunchiului. Primul set de ramuri mici pot fi inceputul viitoarei coroane.
  Sper sa nu supere observatia mea off topic. Copacii ce cresc atat de mari trebuie plantati la 3-5 metri de mejda, asta ca sa nu aveti probleme cu vecinii. Eu m-am interesat si stiu ca scrie despre gard viu ca trebuie plantat la 80 de cm de mejda.
   
 3. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Cred ca o sa va urmez sfatul si o sa astept anul acesta penteu a vedea in ce ritm creste si in ce directie...poate se mai echilibreaza.
  Cat despre distanta, asa este aveti dreptate, legea spune 2m fata de vecinatati insa pomul meu este pe partea cu drumul de servitute iar din acest punct de vedere am deconflictizat situatia cu vecinii☺.
   
  Ariana apreciază asta.
 4. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Artarii mei cresc iar PriGo mai tare decat toti. Astazi arata ca in foto. Sincer cred ca o sa-mi faca o surpriza si o sa se faca exact cum imi doresc
  20160409_184929.jpg
   
  Ariana apreciază asta.
 5. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  20160419_161800.jpg Buna dimineata!
  Copacelul se dezvolta! I-am egalizat ramurile din varf pentru un aspect mai unitar. Ieri insa am descoperit ca are frunzele un pic palite... mai mult si artarii drumondii erau in suferinta; frunzele acestora se schimbau spre maro un pic.
  Sa fie de la vreme?! Soare.. ploi.. vant prea puternic?!
  Nu am facut poze in detaliu ci doar una in ansamblu.
  O zi buna!
   
 6. adrianam

  adrianam Well-Known Member

  Localizare:
  Craiova
  In primul an trebuie udati foarte bine!
   
 7. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Foarte adevarat! Insa... a plouat serios la fiecare saptamana de la intrarea in vegetatie iar pamantul are destula apa. Cel putin asta am constatat eu.
   
 8. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  20160421_173246.jpg 20160421_173121.jpg 20160421_172825.jpg 20160421_172816.jpg Buna seara! Revin cu foto mai detaliate. Frunzele de Princeton gold sunt palite iar cele de drumondii chiar un pic maro. Nici cele de royal red nu sunt mai bine. Banuiala mea se indreapta spre vantul puternic care nu se mai opreste si pe ploaie si pe soare. Sper sa-si mai revina in perioada urmatoare caci pornisera frumos copaceii.
  O seara buna!
   
  Ariana apreciază asta.
 9. Ariana

  Ariana Member

  Localizare:
  Baia Mare
  E posibil ca aspectul de frunze palite sa fi fost si din cauza faptului ca frunzele erau inca fagede, crude.
   
 10. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Intre timp culoarea s-a pastrat la fel insa frunzele s-au intarit au devenit mature.
  Cu siguranta toata vegetatia a fost afectata relativ negativ de ploiele dese din ultimul timp... insa lucrurile merg spre bine.
  Va tin la curent numai bine!
   
 11. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Buna seara!
  Un mic update... sincer au frunzele o culoare ca nu stiu ce sa cred: este pe moarte sau asa este el?!
  Las foto sa vorbeasca
   

  Fișiere atașate:

 12. Ariana

  Ariana Member

  Localizare:
  Baia Mare
  Par sanatoase frunzele si arata foarte bine, culoarea este deosebita.
   
 13. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Culoarea frunzelor este deosebita dar... inselatoare.
  Multumesc pentru confirmare!
   
 14. adrianam

  adrianam Well-Known Member

  Localizare:
  Craiova
  Dupa cum ii spune si numele, este printre artarii care are coloratia frunzisului cel mai pur galben atat primavara cat si toamna.
  Asa ca nu inteleg ce asteptati de la el? Sa fie verde?
   
 15. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Cunosc ff bine specificul acrstui artar ... cel putin din poze, de aceea l-am si plantat. Am fost doar surprins de galbenul prea galben :)
  O seara buna!
   
 16. dumit81

  dumit81 Member

  Localizare:
  Bucuresti
  Buna seara!
  Revin cu un mic update. Dupa cum spuneam la inceput, eram in dubii daca ar fi trebuit sa mai tai din coroana deosebit de inalta si dezechilibrata. Intr-un final an facut-o fortat de imprejurari.
  Mai exact artarul princeton gold sufera ff puternic din cauza caldurii si a soarelui arzator care au fost din belsug vara asta. Atat de afectat a fost de climat incat desi irigat constant aproape a decedat. Atunci am luat decizia de a-l scurta si brusc si-a revenit. Cred ca ar fi fost cazul sa fac asta de la bun inceput... insa mi-a fost mila sa tai!
  Acum cu siguranta va avea ocazia sa se sezvolte mai echilibrat... sper!
  O seara buna! 20161018_163230.jpg
   

Distribuie pagina asta