Pamant gradina

coraline

New Member
Hello, creez acest topic pentru a discuta putin subiectul pamantului de gradina.
Am 55mp de gradina, pamant lutos rezultat din constructia blocului.
In februarie am angajat o firma de amenajare gradini sa scoata pamantul.prost, sa puna pamant vegetal, sistem drenaj si irigare.
A fost un mare fiasco. Pamantul pus (12mc) este prost, bolovanos, lutos si cu pietre in el (atasez poze).
Asa ca dupa un mic scandal am cerut sa vina sa repare, insa de 3 saptamani ma tot plimba si deja e jumatatea lui aprilie, eu ramanand fara flori si gazon plantat.
Deci am decis sa nu mai astept dupa nenororicirea de firma si sa iau alti 6mc de pamant bun sa pun peste (am vrut sa inchiriez motosapa, dar cu banii dati pe asta + transport +oameni sa munceasca + adunat toate tonele de pi20210326_144752.jpgIMG-20210228-WA0013.jpegetre din pamant (sunt o fata de1.50 si 45kg, ma doboara motosapa) ies mai ieftin sa iau pamant sa pun peste.

Acum...cat de buna e ideea mea? Nu as vrea sa fac mai mult rau decat bine, e prima mea gradina si inca investighez treburi.
Plante voi pune pe margine, pe mijloc si langa pietris voi avea trifoi pitic.

Multumesc :)
 

gomez99

Well-Known Member
pai firmele din categoria asta pe leheamitea clinetului se bazeaza. Eu as mai investi 300 de lei pentru o somatie via un cabinet de avocatura. Asta ar putea da rezultate - in ideea ca firma e chiar firma si aveti si factura.
Altfel e de munca. E de adus pamint bun, eventual ceva mranita si amestecat cu cel existent, intr-o proportie care sa imbunatateasca cit de cit. Apoi adaugat anual mranita si sapat. Gradina mea a beneficat de acelasi pamint lutos, numai ca n-am putut sa fac inlocuirea. Asa ca mi-au trebuit 5 ani de sapat si amestecat pamintul ca sa ajung la o calitate acceptabila.
 

coraline

New Member
Multumesc, voi mai incerca, desi deja e tarziu si ratez sezonul primaverii..

Cata mranita se adauga pe mp? Se poate adauga si dupa ce am plantat florile?
 

gomez99

Well-Known Member
nu m-am gindit la cantitate niciodata, pentru ca am avut mereu putina, asa, cam de 1 deget grosime uniforma, desi nu am imprastiat-o niciodata uniform. se poate pune oricind, dar e mai bine la sfirsitul toamnei.
 

crysty

Active Member
Buna ziua, am lucrat la o firma cu ani in urma care se ocupa de amenajari interioare si exterioare si ca angajat faceam si asa ceva adica mai exact la exterior sapam santuri cu un coleg si montam sistem de irigatii dar semanam si gazon, ingrasam, tundeam, si chiar scarificam. La interior montam usi de un anumit brand sau termopane, sau de exemplu contabila care facea si design pe Autocad la birou propunea solutii de reamenajare de interior. Era o firma care si vindea motocultoare si inclusiv mulgatoare de vaci ,cam cate 2-3 bucati odata cam la 2 luni. Asiguram si service la ele, reparam motocultoare de ma plictiseam pentru ca oamenii bagau benzina ieftina/masluita de la basarabeni care vindeau asa ceva la colt de piete, in motocultoare Honda si le infundau/stricau :tavalit: ) Era o firma care prindea contracte usor pentru ca la exterior se ocupa de amenajat gradini si asta includea si faptul ca faceam fantani arteziene (permanente sau care se puteau muta/desfiinta usor) insotite un iaz mai mare sau mai mic si chiar faceam piscine sau le intretineam. Firma avea foarte putini angajati, eram vreo 3 sau 4 in total dar eram platiti bine la acea vreme (cam salariul mediu, net, in 2009 plus ca mai primeam bonusuri mici la sarbatori si aveam si program flexibil). Am renuntat la acel serviciu pentru ca ma omora de spate caratul de bolovani pentru fantani arteziene care m-a adus la hernie de disc si din cauza ca am muncit la tara si mai demult.
Cand era vorba de o astfel de lucrare de dislocat pamant masiv pentru piscina sau sa schimbe pamant, firma noastra avea subcontractori care se ocupau cu ceva anume sau care aveau autorizare daca de exemplu era vorba de tras cablu electric . Cu alte cuvinte venea masina de la alta firma cu pamant, tot ei il imprastiau iar noi doar sapam ori santuri pentru irigatii ori cu motocultorul ca sa punem gazon. Pamantul adus era de calitate dar in caz de ceva clientul nu trebuia sa se ocupe de reclamatii, firma noastra se ocupa sa rezolve problema ca sa predea lucrarea la cheie. Este sau era cea mai importanta firma din oras ca a castigat licitatia ca sa aiba grija de un parc din oras mai exact sa asigure pompe de filtrare pentru un minilac in care se aflau crapi japonezi.
Banuiesc ca nu ati auzit de termenul receptia marfii, trebuia sa va uitati cand descarca si eventual sa ii refuzati sau sa ii opriti la timp.
In ziua de azi in Romanica cand toti vor sa insele trebuia ca sa aveti un barbat cu atitudine care sa se impuna sau mai bine zis trebuia sa realizati ca luati un proiect mare, dificil si costisitor si sa va ganditi bine daca puteti sa il duceti la capat din punct de vedere financiar. Mai exact gazonul de calitate trebuie intretinut si prin scarificare sau suprainsamantare, tundere, ingrasare, plus ca el creste foarte bine ca orice planta in sol afanat si chiar amestecat cu niste nisip care sa ii mentina un grad de afanare. Deci chiar daca ar fi fost pamant negru de calitate el s-ar fi tasat in timp si doar sapat cu motocultorul il poate mentine mai afanat sau imprastiat niste nisip cand mixarea cu ingrasamant/turba e facuta.
Va dau link cam ce am gasit pe youtube asa din fuga despre cat de munca si reparatie este ca sa ai un gazon decent :
sau
Trebuie sa va documentati bine inante ca sa va apucati, ca sa stiti de ce sa va pregatiti si sunt foarte multe clipuri pe youtube , le gasiti daca scrieti la cautare cuvantul "lawn" sau "lawn grass". Multe clipuri mai sar peste anumite operatii dar in general cam astea sunt etapele :
1. curatarea solului de plante sau adus sol nou
2. imprastierea de turba la sac sau mranita sau/si ingrasamant chimic
3. incorporarea care ideal se face cu motocultorul sau platiti om sa sape la harlet
4. Spargerea bolovanilor care trebuie facuta cu rola
5. Se presara un strat de nisip dupa care se incorporeaza cu o grebla cu dinti mai mari
6. Se indreapta suprafata solului ca sa nu aiba damburi eventual cu o scandura pe care se pune o greutate si care la capetele scandurii are legata sfoara de tras.
7 se seamana gazonul ales in functie de scopul gradinii (calcat des/sport , etc. ..la dedeman o sa vedeti pe cutii ca este gazon pe categorii inclusiv pentru seceta, soare intens, etc. Doar imprastiati samanta, nu e cazul sa o acoperiti, tavalugul o s-o imprime mai bine.
8. Se tavalugeste solul semanat ca sa se imprime semintele in sol
9. Se uda solul periodic fara sa se creeze balti.
10. Dupa o vreme cand gazonul a mai crescut asa cum se vede in primul clip, se trece la suprainsamantare acolo unde sunt goluri.
11. Dupa o vreme cand totul e bun de tuns bagati masina de tuns pe el.
12. Daca intre timp apar buruieni atunci dupa tundere stropiti cu erbicid pentru buruieni cu frunza lata (exact asa cereti la fitofarmacie) dar daca erbicidati atunci cand semanati gazon sa fie doar gazon nu si alte floricele sau trifoi. Daca semanati gazon in amestec cu floricele sau trifoi atunci trebuie sa iesiti la plivit cand trebuie.

Scule necesare mai ales ca sunteti femeie si trtebuie evitata munca fizica mai exact caratul de greutati cum ar fi imprastierea nisipului :

1. Grebla cu dinti inalti pentru spart bolovani si nivelare locala https://www.dedeman.ro/galati/grebla-pentru-sol-grunman-r101gl-otel-cu-coada-din-fibra-14-dinti-120-cm/p/7045704?k=grebla&apn=3&pn=1&idc=538&pip=0&osa=1&upf=1 Nu cunosc grebla dar probabil e buna si pentru scarificare.
2. Distribuitor de seminte/nisip/ingrasaminte https://www.dedeman.ro/galati/dispozitiv-de-imprastiere-gardena-clasic-300-00432-20-latime-45-cm-capacitate-10-l/p/7027393 (are reglare pentru diverse materiale si manual de utilizare) il trageti in gradina dupa dumneavostra si in urma curg semintele sau ingrasamintele. Am lucrat cu asa ceva dar mai mult distribuiam ingrasamant cu el. Nu cunosc cum lucreaza cu nisip, probabil trebuie nisip uscat. Asta v-ar ajuta mult la imprastierea cu nisip.
3. Daca de exemplu cel de sus de la punctul 2 nu va ajuta la semanat prea bine atunci aveti o optiune https://www.dedeman.ro/galati/dispozitiv-imprastiere-seminte-si-fertilizant-gazonul-easy-drop-electric/p/7056757
4. Tavalug pentru imprimarea semintelor pe suprafata solului https://www.dedeman.ro/galati/tavalug-pentru-gazon-lumytools-lt36146-32-x-50-cm-40-l/p/7056600
5. Furtun si aspersoare. Nu are rost sa va legati la cap cu firma sa va faca sistem ingropat pentru ca intretinerea ei costa , asa ca un furtun si cu niste aspersoare reglabile la unghiul de bataie, infipte in pamant sunt de ajuns. Si aici daca vreti ceva de durata sa nu se strice in 2 luni atunci va trebuie ceva de la un brand cunoscut cum ar fi Gardena dar stiti ca tot ce este de firma are preturi mai piperate. Daca luati de la dedeman este foarte posibil sa gasiti pe cineva la raion care sa va spuna ce va trebuie ca sa incropiti un sistem cu aspersoare.
Am lucrat doar cu aspersoare subterane (ingropate care ieseau pe baza de programator) dar nu va recomand astea si nici cele cu fluturas pentru ca pot avea o gramada arculete si mecanisme care le fac greu de intretinut si demontat (demontam si curatam aspersoare subterane la firma de ma plictiseam) asa ca unul simplu rotativ cu filtru ar fi mai usor pentru dumneavoastra de exemplu asta https://www.dedeman.ro/galati/aspersor-gardena-vario-01948-29-circular-cu-stativ-4-bar-raza-8-5-m/p/7027536?k=aspersoare&apn=3&pn=1&idc=1422&pip=0&osa=1&upf=1 cumparati unul de proba sau va uitati aici :
Are avantajul ca se regleaza unghiul de bataie adica puteti proteja gardul de ciment cat de cat. Sau luati unul mai simplu cum ar fi Gardena 08144-20 Turbo . Luati unul la inceput si vedeti la fata locului cum se rgleaza si cat bate si dupa aia mai luati 1 sau 2 sau 3 cat va trebuie. E bine ca jetul sa u ajunga la strada sa stropeasca lumea sau sa atraga curiosii straini de zona.
Tineti minte ca udatul excesiv la gard distruge in timp gardurile din ciment assa ca as recomanda sa nu semanati gazon pana in gard/perete si la pereti sa puneti arbusti decorativi sau trandafiri si flori intre ei.

Aveti grija la hoti ca daca va fura sistemul de udat va face paguba mare. Caz in care mai bine iesiti cu furtunul ziua si stropiti pana bagati degetul in sol prin gazon si simtiti ca e moale de ud si nu uitati, stropiti fara sa faceti balti. Vara probabil o sa trebuiasca sa udati de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Nu udati pe soare intens si evitati sa tundeti gazonul in zilele caniculare altfel nu mai infrateste si ramane scurt si ars de soare.

La o suprafata de 55mp care inseamna suprafata cat un apartament cu 2 camere , daca erati la tara v-as fi spus ca 2 carute cu mranita cu varf ar fi de-ajuns dar asa la oras doar sa sa cumparati saci cu turba si sa ii imprastiati.
Exact cum face si gomez99 si eu am inceput sa repar un sol foarte argilos galben la cimitir la mormantul tatalui meu sau la ruda din spate si am adus turba la sac dar cate o sacosa cand aveam timp adica cam 2-3 pe an si doar in timp se simte cand mai aduc si mai presar pe acolo si sap primavara. Plus ca se mai aduna frunze si resturi vegetale care contribuie si ele prin descompunere dar cum dumneavoastra vreti doar gazon va trebui sa inchiriati o masina si sa cumparati cel putin 20 de saci de turba la 50 de litri asta macar acum in primul an. ca alti saci in alt an daca este gazonul iesit doar sa presarati cu taraita casa nu acopere gazonul. Rasturnati sacii ca sunt usori, are 19 kg doar 1 sac, pe loc sub forma de movila, la distante egale intre ele si imprastiati cu grebla cat mai uniform.
20 de saci de https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-50-l/p/7027577?k=substrat&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 o sa va coste 458 lei si totusi e prea putin 20 de saci, ar fi trebuit macar 40.
Exista si pamant negru, negru ca dracul de gras la 40 litri fiecare https://www.dedeman.ro/galati/substrat-universal-agro-cs-40-l/p/7042210?k=substrat&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 dar e foarte greu de carat si trebuie 2 barbati ca sa va manipuleze sa zicem 20 de saci pentru ca are 45 de kg doar 1 sac.
Deci in total , o sa va ajunga in total la 1000 lei poate chiar 1300 cu sculele necesare recomandate, si daca nu sunteti pregatita de volumul asta de munca si atata cheltuiala atunci mai bine va recomand sa luati mai multi butasi de trandafiri, gardulet viu, niste dale din piatra, o banca si niste sarma de fier beton sa faceti un umbrar pe care o sa creasca de exemplu zorele sau iedera , niste gazon cat pentru 10 metri patrati la intrare si faceti o minigradina mai bogata cu flori cu tufa ca sa ajute masa ei foliara care cade sa se descompuna ca sa mai ingrase solul si abia dupa vreo 3-5 ani sa puneti gazon mai mult. Cheltuielile se vor reduce mult , doar banca o sa coste cateva sute dar cheltuielile pentru ca sa va luati ce va trebuie pentru gazon le veti face in timp si mai usor de suportat.
Nu uitati ca gazonul trebuie tuns , ori cu trimmer cu fir de plastic ori cu masina de tuns cu sac, pe roti , daca nu vreti sa mai stati sa adunati ce cade de la tuns. Si la o suprafata mare o masina de tuns cu roti va ajuta sa terminati treaba rapid si frumos, ca doar cred ca nu aveti de gand sa il tundeti la foarfece. Iar masina de tuns se aduna la cheltuiala si aia la cei aproximativ 1300 de lei. Iar daca optati pentru trimmer de mana trebuie sa aveti rabdare si experienta pentru ca cu un trimmer de mana puteti face goluri foarte usor din greseala. Trimmerul e bun la suprafete mici sau tuns buruiana/gazonul de langa gard acolo unde masina de tuns pe roti nu poate taia ...
Pe curent masinile de tuns iarba sunt mai silentioase decat cele pe benzina. O sugestie buna ar fi https://www.dedeman.ro/galati/masina-de-tuns-iarba-electrica-makita-elm3320-1200-w/p/7055126 .
Nu aveti un pamant chiar asa de galben deci nu e char asa de rau dar gazonul va avea gauri unde solul e mai argilos de asta va recomand ca optiune sa faceti o gradina cu mult mai putin gazon adica doar pe o portiune sau intre tufele de trandafiri/coacaz/sau ce vreti sa mai puneti.
Firma care v-a facut asta cu pamantul ar trebui reclamata la protectia consumatorului, facut public in mass-media ce au facut pentru ca la asa standarde nu este firma ci adunatura de hoti gata de inselat oamenii si daca cineva nu expune asta or sa mai faca si la altii bineinteles ca nu la vile .Din cate stiu orice firma de gospodarire urbana trebuie sa aiba teren unde sa isi prepare solul si sa faca rasaduri pentru florile de pe trotuare iar firma in cauza care v-a adus pamantul putea sa cumpere de la ei pamant negru. Daca e singura firma care se ocupa cu asa ceva si aveam bani sa deschid firma de amenajari exterioare pai mureau de foame si fara contracte daca sunt firma de amenajari exterioare si nu de constructii.
Oricum daca nu mai vreti sa mai aveti de-a face cu ei, eu v-am expus mai sus cam ce operatii se fac, cam ce scule va trebuie ca sa va usureze munca si sa aveti rezultate decente dar cel mai important cum sa puneti turba sau si mai bine sa renuntati la proiectul mare cu gazon si sa puneti arbusti si plante in loc de gazon pentru ca nu sunt pretentiosi la calitatea solului de la suprafata, adica cam ce ati spus in prima postare doar ca renuntati la ideea de prea mult gazon. Eu tot ce v-am spus mai sus a fost in ideea ca tot terenul il vreti cu gazon. Cat despre turba la saci cumparati mai putin si puteti sa puneti mai prioritar local acolo unde saditi tufele de plante (si in groapa de plantare) si pe urma puneti pe restul terenului.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Au as cumpara cit mai multa turba, mranita si nalap si as pune in pamintul ala .. si alt material organic... de gen fan maruntit, frunze uscate, crengi tocate .... e un efort considerabil fizic si finainciar sa transformi pamintul argilos in pamint fertil.
In alta ordine de idei.... relativ la firma care v-a tzepuit ...pana nu se ia un avocat bun de ea .......si simte ca risca sa piarda bani multi nu va face nimic. E bine sa analizati in detaliu contractul cu un avocat bun si sa va spuna ce sanse aveti.

Relativ la pamint:
De exemplu klastorf trimite un palet cu 20 de saci de turba la 1500 lei cu tot cu transport... dintr-un sac de turba ies 200 de litri de turba x 20 iesi 4000 litrii..... e un inceput.
Daca nu puteti inlocui pamintul in totalitate pe macar 30-35 cm adincime, datorita faptului ca pamintul este cum este eu as incepe cu un minim de 10 cm strat de mranita /m2 si un sac de turba....... asta ar fi cazul foarte bun.... dar dvs stiti cit va puteti permite financiar.

Cred ca estimarea de 1000-1300 lei e foarte conservativa pentru a aduce suficient pamint bun incit sa compenseze.

Eu as cauta o firma care sa aduca pamint de flori en-gros...... cei care v-au tzapit cred ca trebuie sa va dea despagubiri serioase cu ajutorul unui avocat...
Daca santeti o persoana singura..... nu se prea merita sa faceti efortul doar dvs......decit doar daca aveti mult timp, energie si perseverenta... insa e foarte posibil si e o varianta practica daca faceti lucrul treptat dar mai riguros si cu rezultat garantat . E foarte important sa nu faceti mult deodata decit daca aveti o firma foarte serioasa.... sau suficiente ajutoare.

ceva de urmarit
 
Ultima editare:

veretregn

Active Member
Gandeste-te ca acesta este un proiect de lunga durata, la care vei lucra cativa ani.


Ai 55 de mp. Fa sectiuni. Fa o schema pe o hartie. Uita-te cum bate soarele.
Cat aloci pentru gradinarit. Cat aloci pentru o aria de relaxare. Cat aloci pentru gradina decorativa, cat aloci pentru gradina pentru bucatarie. Ca ai o gradina nu mai ai nicio scuza sa fugi la piata dupa patrunjel verde, marar, cimbru si altele. Apoi trebuie sa iti bei undeva cafea sau ceaiul. Sub un pom daca este posibil, sau un mur chiar pe o pergola, pe o mica terasa. Sau daca vrei sa te arunci in iarba cu telefonul in mana...Sau o zona de bronzare. Nu stiu care sunt dorintele tale. Mai stiu eu.

Vad ca ti-ai luat ceva conifere. De obicei plantezi in functie de sol. Pentru conifere vei avea nevoie de pamant acidic. Ceea ce ai tu acolo nu prea imi pare. Deci va trebui sa faci tu amendamentele necesare in functie de plante.

Si acum pamantul de gradina. Ceea ce ai tu acolo ai pamantul brut, de umplutura, de aici incolo partea cultivabila o determini tu. Adauga compost, gunoi de grajd bine dospit, prin toamna. Sau vrei sa il acoperi rapid dar nu potio pune inca peluza? baga mustar sau phacelia. Vor xcreste, vor inflori, le cosesti si le lasi sa se uste pe pamant, ingrasamanite verzi. Sau aduni bolovani si iti faci gradina de rocarie.

Eu as baga fructiferi pitici (flori primavara, fructe vara, toamn,a dubla placere), la baza lor bulbi de primavara care nu au nevoie de ridicare toamùna, anumite tipuri de narcise, muscari etc. un pic de peluza de trantire, vita de vie si muri pentru umbrire a unei terase... plante decorative, amestecate cu plante utilitare. Niste plante tolerante la secita in spre gardul cu placile de beton precun Echinacea, Rudbeckia. Niste cataratoare pe gard precum niste castraveti.

Sunt posibile tot felul de combinatii. Insa gazonul este dificil acolo. Din cauza udarilor. Multe ziduri in jur care se incalzesc in timpul verii...
Nu vad in poza dar unde merge conducta acela de evacuare a apei de ploaie. Se scurge in gradina? Poti colecta apa.
 

VlabiouzzZzZ

New Member
Salut!
Ca să minimalizezi efortul de restaurare a pământului, din cercetările, practicile și descoperirile mele, cel mai simplu și facil este să îți construiești straturi ridicate (Pentru google-uit Raised Beds) și doar în ele să pui pământ valoros (compost, vermicompost; pe care ți le poți face singur, guano etc).
Gândește-te, nu îți trebuie pâmânt bun pe potecile dintre straturi deci acolo dacă pui pâmânt bun e doar risipă. Nici nu trebuie să scoți pământul prost și să îl înlocuiești, pui direct deasupra, reducând astfel efortul considerabil.

Pe termen lung fă-ți o grămadă de compost undeva în grădină, la 55 mp nu o vei putea avea foarte mare, dar va fi destul cât să atragă râme cu duiumul, ce îți vor lucra pământul îmbunățățindu-l an de an.

Studiază metodele Square Foot Gardening și No Till Gardening. Sunt ideale pentru spații mici.

Flavius
 

coraline

New Member
Buna dimineata :) revin cu noutati legate de gradina. Am practicat pana la urma teoria cu "nu scot nimic, ci adaug". Asadar, pamantul initial l-am lasat acolo, dar am adus pamant de padure cu care am facut "gradina".
De-a lungul gardului am pus florile decorative si arbustii, in rest am pus seminte de trifoi alb pitic.

Florile se simt excelent, mi s-au prins toate, am boboci si frunzulite, se vede la ochi ca au crescut. Trifoiul abia a fost pus de 1 zi, astept sa vad cum va germina. Ma ajuta mult ploile de vara care cad zilele astea in Bucuresti, desi eram pregatita cu aspersoarele.

Pamantul nou, de padure, a fost luat la grebla, voiam sa bag motosapa/ scarificatorul, dar dupa ploi s-a faramitat si aranjat foarte frumos manual.

Dificultatea a fost adusa mai mult de zona de acces. nu am pe unde sa incarc si sa descarc pamantul fara a traversa gradina a doi vecini, asadar a gasi forta de munca, chiar si contra cost, a fost anevoios. Cu firma initiala nu am mai facut nimic, nu am avut sorti de izbanda si poate luna aceasta sa fac plangere la ANPC.

Astept sa vad cum se va comporta trifoiul pitic in conditiile date si florile pe termen mai lung. Revin cu poze o data ce va germina.

De asemenea, am ales si o zona pentru compost. Nu e mare, cam 1x1, dar nu ma deranjeaza sa completez si cu saci in caz ca e necesar.

Multumesc tuturor!
 

VlabiouzzZzZ

New Member
Ăsta da pus piciorul în prag :).
Atârnați de gard ai putea pune și niște stoloni de căpșuni, să nu bată soarele gardul degeaba. Mai poți arunca prin trifoi și niște semințe de lămâiță și cibru sau tot felul de ierburi aromatice să-ți miroasă drăguț când tunzi iarba, mai drăguț ca în mod normal. (Alungat din tărâmul fericirii fie cel căruia nu-i place mirosul de fân proaspăt cosit)

Pământ de ce pădure ai pus, foioase sau conifere? Amestecul considerat de mine a fi multifuncțional este 3/4 foioase, 1/4 conifere, 1/4 dragoste.

Legat de compost, ca să eviți distracția cu delicata furcă, atunci când "clădești grămada de compost", arunci și câteva bețe în el, acestea vor asigura circuitul aerului în grămadă. Pe lângă reducerea nevoii de aerare a compostului reduci și formarea de mirosuri neplăcute.
 

crysty

Active Member
Foarte buna ideea cu o groapa pentru compost dar sa nu aruncati coji de cartofi, frunze si bulbi de ceapa, resturi de carne de la bucatarie pentru ca astea provoaca mirosuri urate.
Nu aruncati chibrite chiar daca sunt folosite pentru ca betele de chibrit sunt tratate cu chimicale ca sa intretina o ardere lenta.
In rest se pot arunca resturi de la bucatarie cum ar fi coditele de la zarzavaturi ramase de la prepararea mancarii, cotoare de ardei/varza/etc, coji de rosii daca preparati bulionul acasa, chiar si coji de oua sunt recomandate, zat de cafea este bun, coji de fructe inclusiv de la banane dar sa nu fie in cantitate mare deodata deoarece duce la formarea mucegaiurilor si nu vreti sa inspirati spori de la asa ceva, eventual aruncati un strat de pamant peste ce ati pus mai mult deodata.
Nu aruncati apa sa se faca balta pentru ca o sa creeze miros neplacut iar daca totusi a plouat si s-a adunat apa acolo atunci aruncati niste pamant. Nu aruncati fecale de la animale de casa pentru ca astea vor creste aciditatea solului de acolo foarte mult si nu o sa mai creasca nicio planta si mai rau distrugeti compostul.
Daca aruncati bete sau crengi ar fi recomandat sa le rupeti in fragmente cat mai mici ca sa se descompuna cat mai repede.
Nu aruncati ingrasaminte chimice in groapa ca sa creati cine stie ce super-pamant, lasati-l sa isi faca mineralele prin descompunere libera si sa nu fugariti ramele, si abia daca e nevoie altada de ingrasat o planta ii turnati la radacina.
Din cate stiu unei frunze ii ia 6 luni sa se descompuna total dar depinde si de frunza de la ce planta/arbore este si cel mai bine este sa se scoata compostul dupa iarna cand umezeala continua si in exces inca din toamna a grabit descompunerea materiilor vegetale. De asta e recomandat ca mranita sa se aplice toamna pe teren pentru ca primavara sa aiba eliberate mineralele cand incep plantele sa rasara.
Dar exista si acceleratori de descompunere speciali in comert dar din cate stiu sunt scumpi si se vand la bidoane mari de peste 5 litri ceea ce e prea mult. Exista si solutii de rezolvare a accelerarii descompunerii daca de exemplu cumparati o sticluta de Amalgerol de la fitofarmacie si aruncati niste solutie in groapa. Amalgerolul este un antistress pentru plante si puteti stropi plantele cu el dar ajuta si la formarea de noi minerale in sol pentru ca grabeste descompunerea resturilor vegetale. Am testat si vazut cu ochii mei cum lucreaza amalgerolul in sol, mai exact am turnat solutie diluata la pamantul unui leandru mare in ghiveci si dupa 2-3 zile la udat cu apa normala, apa in exces care se scurgea de la vas era usor maro, dar mai maro decat solutia diluata turnata, si sigur nu era de la amalgerolul care tot este maro, ceea ce e un lucru bun.
O alta solutie de accelerare a descompunerii resturilor vegetale si refacerii mineralelor este humusul lichid sau biohumusul cum i se mai spune chiar daca este folosit mai mult ca ingrasamant. O sticla ar costa intre 10 si 35 de lei si daca faceti o solutie mai diluata ( 1 litru la minim 10 litri de apa) si udati la flori/plante la radacina dar si stropiti in groapa odata la cateva luni ca sa atraga si ramele care sunt o minune a naturii pentru plante. De exemplu asta ar fi o varianta https://roseeds.ro/index.php/produs/fertilizant-lichid-biohumussol/ (cititi descrierea produsului ca se poate folosi si la tratarea solurilor sarace) dar puteti intreba la fitofarmacie daca se merita si ca sa fiti sigura.
Daca dupa 1 an sau 2 vedeti in groapa de compost pe bucati de crengi ca apare ceva usor albicios, desi ma indoiesc ca la oras sa se gaseasca asa ceva des, din cauza ca in orase este sol cu moloz in el, nu va speriati alea sunt colonii de ciuperci benefice pentru sol iar cel mai bun exemplu este daca ati vazut la tara vreo brazda intoarsa de la plug de la aratul campurilor cu cereale, ca pe smocurile de paie din sol apar colonii de ciuperci microscopice benefice si alea sunt aur curat pentru productie mare la hectar, cel putin asta e parerea mea.
Pământ de ce pădure ai pus, foioase sau conifere?
Probabil a pus de padure de foioase ca nu cred ca a adus masina cu pamant tocmai de la munte care e destul de departe fata de Bucuresti :-D
Solul de padure de conifere folosit singur e mai periculos pentru plantele obisnuite ca sa spun asa, are mai mult tanin si este mai acid daca nu ma insel, dar aciditatea ridicata (pH scazut) in sol se poate repara usor cu niste var de gradina aruncat pe pamant sau dizolvat in apa de udat. Var de gradina se gaseste si la dedeman la cutii de 1 kg si este acel var vechi (carbonat de calciu) pe care il stim noi sau bunicii nostri si cu care se varuiau si copacii sau il foloseau ca sa prepare zeama bordeleza pentru stropit la vie, pana sa apara cel lavabil cu aracet sau ce ii baga prin el.
Dar solul de conifere acid (cu pH prea scazut) isi are si el beneficiile lui ca este bun pentru cresterea murelor, ferigilor, rododendronului si care or mai fi dar mai degraba la umbra pentru ca ma indoiesc ca o sa reziste feriga in plin soare de vara caniculara aici in sudul tarii.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Buna dimineata :) revin cu noutati legate de gradina. Am practicat pana la urma teoria cu "nu scot nimic, ci adaug". Asadar, pamantul initial l-am lasat acolo, dar am adus pamant de padure cu care am facut "gradina".
De-a lungul gardului am pus florile decorative si arbustii, in rest am pus seminte de trifoi alb pitic.

Florile se simt excelent, mi s-au prins toate, am boboci si frunzulite, se vede la ochi ca au crescut. Trifoiul abia a fost pus de 1 zi, astept sa vad cum va germina. Ma ajuta mult ploile de vara care cad zilele astea in Bucuresti, desi eram pregatita cu aspersoarele.

Pamantul nou, de padure, a fost luat la grebla, voiam sa bag motosapa/ scarificatorul, dar dupa ploi s-a faramitat si aranjat foarte frumos manual.

Dificultatea a fost adusa mai mult de zona de acces. nu am pe unde sa incarc si sa descarc pamantul fara a traversa gradina a doi vecini, asadar a gasi forta de munca, chiar si contra cost, a fost anevoios. Cu firma initiala nu am mai facut nimic, nu am avut sorti de izbanda si poate luna aceasta sa fac plangere la ANPC.

Astept sa vad cum se va comporta trifoiul pitic in conditiile date si florile pe termen mai lung. Revin cu poze o data ce va germina.

De asemenea, am ales si o zona pentru compost. Nu e mare, cam 1x1, dar nu ma deranjeaza sa completez si cu saci in caz ca e necesar.

Multumesc tuturor!
Pe unde ai gasit saminta de trifoi pitic ?
 

VlabiouzzZzZ

New Member
Salut Crysty,

O mare parte din plantele de grădină, cel puțin din totalul pe care l-am cercetat eu, preferă un PH între 5.5 și 7, știind că solul de conifere este acid, mie 3/4 - 1/4 mi-a dat PH-ul numai bun (6, 6,5).
Legat de compost, dacă ai grijă de el, poți pune orice și nu va mirosi. Mirosul de balegă stricată a compostului este dat de descompunerea anaerobă a materiei organice. Un compost neaerat miroase a balegă și fără să aibă balegă în el, asta mă face să mă gândesc la balegă. Din scurta mea experiență de lucrător comercial legume fructe am descoperit că toată materia vegetală, indiferent ce tip, pute de-ți rupe nasul când stricată. Spre exemplu carnea stricată are miros savuros în comparație cu pepenele stricat. Dintre toate spuse de tine cojile de ou sunt inutile în compost (dacă nu sunt date în prealabil prin blender sau ceva asemănător), cei drept stră nepoții noștri vor crește plante din calciul cojilor de ouă de azi. Eu găsesc și de acum 4 ani coji de ouă în grămada de compost intacte. Asta nu înseamnă că nu pun cojile în compost :)!
Legat de bețe în compost, e cu du-te vin-o, da, rupte mărunt se descompun mai repede (oricum minim 2 ani) dar odată descompuse se tasează și nu mai ai aerare la compost și pac trebuie să bagi furca în el.
Ce nu bag eu în compost: Coaja verde de la nuci (conține o substanță care are rol de ierbicid spre a spori încolțirea și dezvoltarea nucului), crenguțe de trandafir (ca să rănesc cât mai puține râme - am crescătorie de Eisenia Foetida de 4 ani - manipulez compostul de multe ori cu mâna și e minunat să tragi cu mâna printr-un spin de trandafir), lemn tratat (după cum spuneai și tu), carne și lactate.
Testul meu legat de ce pot băga și ce nu în grămada de compost este următorul: Izolez o mână de râme, și într-o cutie le pun jumate așternut și jumate materia organică de test. Dacă râmele refuză să migreze înspre materia organică, atunci ea nu e bună. Cea mai mare frică o am pentru cojile de citrice căci deși de cele mai multe ori scrie pe etichetă dacă coaja e tratată sau nu...totuși, nu tot timpul.
Eu fac îmi compostul pe gustul și după dictatura râmelor.

P.S.
Biohumussol este prima firmă de vermicultură din România.
 

VlabiouzzZzZ

New Member
Nu am mai auzit de Amalgerol până acum iar eu cu stresul plantelor mă confrunt cel mai des de zici că și ele suferă de anxietate.
Extra bine de știut,

Mulțumesc.
 

crysty

Active Member
Nu am mai auzit de Amalgerol până acum iar eu cu stresul plantelor mă confrunt cel mai des de zici că și ele suferă de anxietate.
Extra bine de știut,

Mulțumesc.
Contine extract de alge marine si o recenta descoperire in lumea plantelor ne spune ca extractul de alge marine are puterea sa revigoreze plantele suferinde si le intareste in fata atacurilor de insecte sau stropirilor cu chimicale sau ajuta plantele sa treaca oarecum mai usor peste perioade de seceta sau frig. Pe sticla scrie ca are si rol de a accelera descompunerea resturilor vegetale.
Este ca un fel de ulei maro mai vascos si contine si un pic de ulei mineral rafinat dar ideea e ca e un pic mai lent la dizolvarea in apa. Cu cat este apa mai rece cu atat se dizolva mai greu. Asa ca daca va grabiti sa diluati amalgerol incalziti un pic apa inainte sau dacva nu e graba lasati intr-o galeata sa se dizolve si mai mestecati cu un bat din cand in cand cand aveti drum pe langa galeata. Deci se dizolva pana la urma dar nu din prima decat daca agitati intr-o sticla cu apa.
Mai exista ingrasamint/stimulente pe baza de extract de alge marine cum ar fi AlgasanBa dar asta nu are ulei in compozitie si trebuie tinut la frigider cand e canicula afara pentru ca are un termen de valabilitate real destul de scurt si cand se invecheste incepe sa miroasa a otet.
Si or mai fi poate zeci de stimulenti in comert cu extract de alge dar Amalgerolul mi se pare cel mai bun pentru ca chiar daca expira tot se poate folosi si uleiul mineral nu da voie sa miroasa urat.
Pe locul 2 dupa cel cu extractul de alge marine, care nu este chiar asa de antistress, este stimulentul cu aminoacizi si vitamine vegetale cum ar fi Cropmaxul sau alte produse care au pe eticheta aminoacizi. Daca are si vitamine e si mai bun pentru ca plantele isi genereaza singure vitamine ca si omul in cazul vitaminei D dar ele sunt generate in cantitate foarte mica caz in care intervin produsele din comert pentru plante cum ar fi Hesi Super vit care am cumparat si eu la 50 ml o bucata https://indoorgardens.ro/categorie-produs/nutrienti-stimulatori/aditivi/vitamine-hormoni/ . De fapt pe siteul asta sunt o gramada de stimulente puternice dar foarte scumpe si care nu se gasesc pe alte siteuri romanesti.
Pe unde ai gasit saminta de trifoi pitic ?
Si dedemanul are seminte de trifoi https://www.dedeman.ro/ro/seminte-gazon-universal/c/3696 la raionul de gradinarit mai exact in zona cu seminte de gazon.
Nu am folosit, nu am cumparat, asa ca nu stiu cat de bune sunt pe marci ca sa recomand ceva sau cum arata gradina cu asa ceva.
Si cel mai important nu stiu care este pitic la rafturi sau daca are asa ceva, probabil cel mai bine se afla la raft cand se citesc etichetele. Posibil sa aiba doar specii furajere.
Probabil o mai fi cate o varietate si pe la supermarketuri.
 
Ultima editare:

VlabiouzzZzZ

New Member
Salut Crysty,

Mulțumesc pentru informații.
Eu, ca și îngrășământ sau fertilizator adăugat, folosesc făină de oase și pudră de kelp. Amândouă fiind materie uscată eliberarea se face lent.
Pentru că am grădina sub pădure iar pădurea e în deal, la mine în grădină, noaptea curge aer rece și șocul de transplant și șocul de frig îmi întârzie recolta cu o lună cel puțin.
 

Hayes

New Member
Hello, I am creating this topic to discuss a little about the subject of garden soil.
I have 55sqm of garden, clay soil resulting from the construction of the block.
In February, I hired a landscaping company to get the soil out, stupid, to put in topsoil, drainage and irrigation.
It was a big fiasco. The ground put (12mc) is bad, rocky, clayey and with stones in it (I attach pictures).
So after a small scandal I asked him to come and fix it, but for 3 weeks I've been walking and it's already the middle of April, I'm running out of flowers and planted lawn.
So I decided that what I really needed to do was learn how to do it right. full] 9659 [/ ATTACH] [ATTACH = full] 9660 [/ ATTACH] ether from the ground (I'm a 1.50 and 45kg girl, the chainsaw knocks me down) I come out cheaper to take the ground to put fish.

Now ... how good is my idea? I wouldn't want to do more harm than good, it's my first garden and I'm still investigating.
I will put plants on the edge, in the middle and next to the gravel I will have dwarf clovers.

Thank you:)

I personally believe that the best soil to use for gardening is organic soil. This is because it helps in the production of organic fruits and vegetables. They are more nutritious and tastes better. One of the best products that I use for organic soil is Mel’s Mix. It is a mixture of peat moss, vermiculite and compost. I use it to give my plants the nutrients that they need to grow.
 

Ciubotariu Alina

Active Member
Sus