Florile din gradina 2020

Noua mea grădina începe sa ia contur...
 

Atașamente

crysty

Active Member
Crysty, slabe șanse sa ajung prea curând la Dedeman, căci locuiesc in UK :). Mulțumesc mult pentru răspuns.
A, scz, in cazul asta rugati o ruda sa va trimita colet cu vreo 2 pungi cand or apare la noi in comert dar inclin sa cred ca e mai bine sa cumperi planta din tara respectiva pentru motivul ca este adaptata la conditiile de clima de acolo ca sa nu apara surprize neplacute de genul ca planta nu creste , sau se usuca sau nu se prinde rizomul (din cauza perioadei lungi pe drum) , etc. Plus ca politica vamala din cate stiu la seminte si rizomi este dura in sensul ca trebuie cantitati mici si sanatoase, de exemplu din /catre S.U.A, politica lor vamala, nu se primeste nimic daca nu are certificat fitosanitar care costa 50$ la ei, pentru ca sa se previna transmiterea bolilor la plante intre tari.
Ultima oara cand am aflat de la cineva acum vreo 2 ani, Romania nu accepta colet pe persoana fizica cu mai mult de 500g de rizomi sau tuberculi de plante cantitate declarata.
Trebuie aflat regulile la posta vamala ca sa evitati o amenda nedorita pentru ca la agricultura/horticultura sunt reguli stricte nu e ca la o pereche de pantofi. Desi se comanda la greu de pe aliexpress in lume si chinezii trimit seminte ca si cadou declarand probabil cercei. :tavalit:
 
Ultima editare:

tugatita

Member
Buna !
Bobocii au ca un fel de lipici si pamantul e mult prea greoi pot si sa il scufund si tot nu se* misca* Multumesc mult !
 

crysty

Active Member
Buna !
Bobocii au ca un fel de lipici si pamantul e mult prea greoi pot si sa il scufund si tot nu se* misca* Multumesc mult !
Asta nu e bine , se vad si in poza a doua ceva ca niste pete negre si albe, cel putin alea inchise la culoare par a fi insecte. In primul rand niste frunze lipicioase ,indiferent de tipul plantei, indica un atac de daunatori de genul afidelor, care secreta ceva lipicios . Acea secretie lipcioasa de pe frunze le impiedica sa respire cum trebuie. Iar daca acele pete mici albe sunt de fapt un fel de puf atunci e vorba de atac de paduche lanos.
Avand in vedere ca ati spus ca stati in UK degeaba v-as spune ce substanta sa cumparati pentru ca acolo probabil nu se gaseste sau o fi avand alt nume, si poate ei au alte legi in privinta insecticidelor si se gaseste doar o anume categorie asa ca cel mai bine este sa faceti cateva poze clare pe frunzele atacate si sub frunze sau/si luati o frunza ca mostra si mergeti cu ea la fitofarmacia de acolo.
Dar macar ca un pont, fara intentie de reclama, firma Bayer care este o multinationala, face insecticide bune cu spectru larg speciale pentru daunatori si acolo in UK poate produsele or avea alt nume dar daca e de la bayer e de bine, ma refer la faptul ca la noi produsele se cheama calypso si movento, si unul din ele este de ajuns.
Cat despre pamant, indiferent cat o fi el de lut care cand se usuca devine ca betonul, daca lasati vasul intr-un lighean in care ati pus apa , odata si odata tot trebuie sa traga apa pana se umezeste pamantul deasupra. Principalul e sa aveti rabdare ,poate sa dureze si 2 zile pana trage apa .
Se umezeste el betonul de apar pete la vecini pe pereti :-D , daramite un pamant.
In momentul cand e umed pamantul deasupra scoateti vasul din lighean , lasati la scurs afara , scoateti planta cu balotul de pamant din ghiveci si luati din pamantul ei de la baza cativa centimetri , vreo 5 cm sa zicem si il aruncati. Scoateti niste pamant si de pe lateral de jur imprejur , sa zicem vreo 2 cm si sa aveti niste turba acida cumparata , cu pH intre 3 si 5. Turnati turba la fund ca sa completeze aia 5 cm , asezati planta in ghiveci si completati pe margine . Asta daca vreti sa mai tineti planta in ghiveci si nu o plantati in gradina . Sau daca o plantati in gradina faceti o groapa un pic mai mare si puneti in groapa turba acida asa cum am zis la ghiveci.
Saculetii de turba acida or aiba scris ce pH au , sau or sa aiba specificat ca e turba acida pentru conifere si/sau afine .
Sau macar sa scrie pe sac ca este turba acida blonda sau rosie.
Turba acida este cel mai ieftin substrat posibil din comert, ajund in romania sa coste 20 de lei pentru 40 de litri pe cand un pamant normal bun de flori ajunge si 10 lei pentru 5 litri. Dar nu va trebuie cantitate mare , cautati sa fie cantitatea la saculet mic.

[(Daca va ramane turba acida si nu aveti ce face cu ea puteti sa o imprastiati in gradina ca nu are efect ,e ca o picatura de apa turnata in ocean .
Sau daca vreti sa o folositi la ceva anume, pHul scazut se "stinge" cu niste var de gradina (se gaseste la magazinele de bricolaj la sectorul de gradinarit pentru ca e bun si pentru varuit baza copacilor) sau ingrasamant pe baza de calcar. (acele ingrasaminte in occident care au specificat ca au lime, adica lime fertilizers ) , o amestecati cu un pic de var si se rezolva pHul prea scazut.
Puteti sa va documentati aici https://aglime.org.uk/tech/lime_is_a_fertiliser.php despre beneficiile varului/calcarului inclusiv echlibrarea pHului in gradina.
Atat varul de gradina cat si zeama bordeleza sunt considerate si aprobate de catre UE ca fiind substante bio pentru folosit in culturi cu specific bio .)]

Dupa ce ati pus turba acida la planta , indiferent ca e vorba de ghiveci sau gradina, la vreo 2 saptamani dupa acomodarea plantei, puneti niste ingrasamant dar nu abuzati cu dozajul.
Dar nu uitati de tratament mai intai, va consultati cu o fitofarmacie de acolo sa va spuna ei daca trebuie tratament, adica sa va confirme ei ca planta are daunatori si dupa aia va ocupati de pamant.
Exista si spray universal pentru daunatorii la plante, se gaseste in supermarketuri dar nu am folosit asa ceva, nu stiu cat este de eficient si nici macar nu stiu daca acopera frunzele cu pelicula uleioasa.

@lelia ce inseamna o floare plantata afara in mediu natural in spatiu si lumina si aer proaspat cat cuprinde..! Chiar si fara apa la timp si tot arata mai frumoase decat ce crestem in ghivece unde au si apa si ingrasaminte la timp :-) . Consider ca plantatul afara sau macar tinutul afara a unui ghiveci cu planta rezolva 95% din probleme ..iar 5 % e vorba de boli si daunatori. Si ne mai miram de ce plangem ca plantele de interior din ghivece in majoritatea cazurilor sufera vizibil cand credem ca au apa si lumina si hrana suficienta :-D .
 
Ultima editare:

tugatita

Member
BUNA floricelelor !⚘ Aceasta floricica mai infloreste inca o data ? Trebuie taiata tija dupa trecerea florilor ? Multumesc si va doresc o vara plina de flori
 

Atașamente

Sus