Ingrijirea vitei de vie nobila

aurel 50

New Member
Buna ziua,
Am mostenit, o parcela de vie nobila, cultivata prin ani 60. De vreo doi ani nu m-ai da randament si in ultima perioada nici nu a fost ingrijita de fostul proprietar.La o suprafata de 20 ari, scot 15 saci de struguri. Ce trebuie sa fac ca sa o aduc la o productivitate m-ai buna.Am auzit de la cineva ca daca tai butucul de la suprafata,iese din nou m-ai tanar.Astept un sfat de la cunoscatori.

Va multumesc
 

crysty

Active Member
Nu sunt expert in vita de vie si forumul nu e chiar asa de activ mai ales pe tema asta si daca nu va raspunde nimeni aici si prindeti canalul AgroTV luati legatura telefonic cu emisiunea "ce vor plantele" sau le trimiteti un email poate aveti noroc sa va raspunda printre sutele de solicitari care le au .
Stiu ca exista taieri de intinerire la copaci si la vita de vie dar parerea mea personala e ca via e prea batrana si ca nu stiu ce minuni o sa faca un taiat de asta . Daca ar fi dupa mine eu as scoate pe an cam cate 15 butuci batrani si i-as inlocui cu rasad nou . Nu am zis toti deodata ca poate vreti sa aveti cat de cat niste struguri de cules in fiecare an , ca daca schimbati totul deocadata este o cheltuiala prea mare pe care poate nu va permiteti plus ca via intra pe rod dupa 3-4 ani , abia atunci o sa vedeti primii struguri. Plus ca in timp cate un rasad nou nu se prinde si trebuie inlocuit.
In plus inlocuirea butucilor ar fi o ocazie buna pentru a planta niste soiuri mai aparte pe zone desi la faza asta este un inconvenient ca sa ii spun asa, ca unele noi soiuri modificate genetic pot fi mai sensibile la boli si daunatori macar cand sunt tinere plantele si daca am dreptate cand mai intrebati si pe altii de asta, si totusi vreti acelasi soi atunci rugati un cunoscator sa va produca butasi din lastarii de vie .
Consider ca ar trebui sa va ganditi serios la obtinerea de butasi indiferent ca vi-i produceti sau cumparati pentru ca nu stiu ce mare minune o sa faca acea retezare sau tundere de intinerire a butucilor batrani si macar daca inlocuiti cate 5 butuci pe an tot ar fi ceva.
Nu stiu exact cum se produc butasii, cred ca se taie lastarul semi lemnificat la o lungime care sa aiba 3-4 noduri si se planteaza in nisip dar cautati pe internet anume cum se face .
Iar daca va ganditi sa cumparati niste butasi stiu ca dedemanul aduce tot felul de soiuri de butasi de plante dar nu in numc ar mare ,poate deja s-au vandut la ora asta, caz in care luati legatura pe internet cu un site de la vreo pepiniera care produce butasi de vie si ei daca sunt buni in ceea ce fac or sa va recomande ceva exact pentru zona asta a tarii pentru ca nu toate soiurile se descurca bine in toate zonele tarii.
Cred ca via batrana este cea mai rezistenta la boli si daunatori fata de o vie mai tanara dar daca vreti productie mai mare de struguri ori incepeti inlocuirea butucilor sau daca retezati mai sever butucii macar stropiti cu ingrasamant foliar la primavara tinerii lastari. Personal nu am auzit de ceea ce spuneti si anume de retezat sever butucii batrani dar poate ca are vreun efect si asta, nu stiu exact ce sa va spun in privinta asta.
Ce am scris mai sus este doar o parere personala nu parerea unui specialist calificat in domeniu asa ca mai intrebati ca sa fiti sigur. Incercati sa intrebati chiar si la fitofarmacie poate gasiti pe cineva care stie. In Piata Centrala o sa gasiti 4 fitofarmacii , toate la o distanta de 5 minute una de alta.
 
Ultima editare:

RaluKa

Member
Salut! Eu am o vie micuta, cu soi fara rang. Am tot invatat pe ea taierea de regenerare. Anul trecut am plantat vita nobila struguri de vin si de masa in locurile in care butucii batrani nu s-au regenerat. Se poate regenera prin taiere. O taiere corecta in uscat si in verde poate influenta pozitiv recolta. Deocamdata ca tratament folosesc doar zeama bordeleza. Sunt curioasa daca via nobila rezista la un stil mai eco, ceilalti struguri rezista fara probleme.
 

merryinlove

Active Member
Pe langa taierile de regenerare,cele de rod,in uscat sau in verde,la vita nobila sau vita altoita ,cum i se mai spune ades,sunt f importante tratamentele fitosanitare.Si sunt o multime,daca vrei sa ai o productie multumitoare.Sunt anumite soiuiri de vin,cum este de ex.Feteasca Neagra,un soi romanesc vechi, soiuri mai noi care au patruns mai recent in plantatiile particulare ,cum ar fi Bianca sau Tamaioasa de Cserszeg ,care sunt mai rezistente la boli si care nu necesita atatea tratamente.Din soiurile de masa ,Moldova pare a fi un soi nepretentios.Palatina ,poate.Dar,daca anul este cum a fost anul trecut,chiar si la cele hibride,daca nu se fac cateva tratamente cu zeama bordeleza n ai facut nimic.Butasirea vitei de vie nu se face decat la soiurile hibride.La soiurile nobile,inmultirea se face doar prin altoire,din cauza de filoxera.Desi,am vazut butasi produsi de Yurta care erau pe radacini proprii.Ar merge totusi si butasirea vitei nobile,dar, doar daca se planteaza in soluri nisipoase.La 60 de ani ,cat are vita de mai sus,cu siguranta ca se pot gasi butuci care pot fi inlocuiti ,pt ca ,nu mai ai ce regenera acolo.As evita achizitia de butasi de la Yurta,care domina magazinele de bricolaj.Dupa vreo cativa ani de asteptare ,in loc de Muscat Ottonel ,mi au iesti niste struguri negri,cu boabe mici si rare asezate pe ciorchine.Sunt atatea pepiniere de unde puteti alege.Ca si concluzie,vita de vie nobila este destul de pretentioasa.care necesita multa atentie dar si rezultatele sunt pe masura.Dar nici cea hibrida,nu este de aruncat avand in vedere ca se pot obtine vinuri de masa decente,fara prea multe batai de cap.Succese!
 
Sus