Dăunator crizanteme cu frunze găurite

gabichi

New Member
Bună, am observat de cateva zile (aproximativ de când au început ploile) că o parte din frunzele și florile crizantemelor din gradină sunt găurite și mâncate pe margini. Acelasi "tratament" il au și niște lăstari de anemone (găuri minuscule, de 1 mm diametru) și câteva buruieni (sau probabil ștevie) răsărite pe ici-colo. Seamănă cu atacul unor omizi.

Mă poate ajuta cineva să identific dăunătorul și să-mi dea un sfat despre cum aș putea să-l combat?

Mulțumesc,
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna dimineata , si eu am gasit un vierme gri la vreo 2-3 cm care manca cu pofta la crizantemele plantate la cimitir si chiar din floare , asa l-am vazut usor ca era pe o floare de crizantema galbena. Dar asta se intamplase cand afara erau vreo 15 grade adica ultima caldura pe noiembrie.
Cred ca ati descoperit tarziu atacul, in sensul ca s-ar putea ca viermele gri sau verde care si-a facut de cap acolo este deja mort de frig . Pentru astfel de insecte mici chiar si 5 grade toamna le este fatal sau le amorteste destul de bine.
Astfel de viermi ii puteti combate cu un insecticid sistemic puternic cum ar fi calypso sau movento si o fiola este de ajuns (4,5 - 6 lei) pentru vreo 2-5 litri de apa ,vedeti ca va spune de la fitofarmacia concentratia si este de datoria lor sa va scrie pe plic dozajul . Vedeti ce va spun si cei de la fitofarmacie in legatura cu frunzele mancate din gradina.
Cred ca o fiola adica sa zicem 2 litri de solutie v-ar ajunge pentru vreo 20 de tufe de crizanteme cel putin.
Puteti sa cumparati si o fiola de adjuvant daca faceti vreo 8 litri de solutie, adjuvantul ajuta insecticidul sa se imprastie mai bine pe plante si pe frunze si sa se intinda si pe tulpini.
Dar pararea mea e ca ati gasit tarziu plantele mancate si stropirea lor nu isi mai are rostul din 2 motive :
1. Viermii au murit de frig noaptea. (doar daca nu locuiti intr-o zona a tarii unde este inca 15 grade ziua)
2. O sa vina bruma si inghetul la sol si frigul si asta cat de curand, o sa distruga tot ce mai este planta verde cu tot cu ouale de viermi de pe frunze daca or fi.

Abia de la anul cand rasar crizantemele inapoi si vremea devine placuta, cam de pe 15 aprilie, atunci ar merge stropite plantele .
Nu consumati nimic de la plantele din gradina decat la o luna dupa ce ati stropit cu insecticide sistemice.
 

gabichi

New Member
Mulțumesc mult pentru răspunsul amplu. Da, este posibil să fi observat târziu. De fapt, îmi amintesc că văzusem ceva ciudat în zilele în care încă era cald, dar, fiind foarte puțin atacate atunci, am fost convinsă că s-au jucat câinii cu una din ele și au "molfăit-o". Înțeleg că la primăvară va trebui să "vânez" virmii pe care acum nu i-am observat. Voi încerca să mă uit mai cu atenție, să văd dacă găsesc vreun supraviețuitor al frigului.

Mulțumesc mult, încă o dată!
 

crysty

Active Member
Înțeleg că la primăvară va trebui să "vânez" virmii pe care acum nu i-am observat.
Mulțumesc mult, încă o dată!
Cu placere. La primavara nu vor aparea ei si posibil nici altii inca ,si stropirea este optionala dar am recomandat o stropire asa devreme doar ca sa stati linistita 1 luna de zile adica stropire cu rol preventiv. E posibil ca la anul crizantemele sa nu mai aiba niciun daunator, totul depinde de mediu , de vant, de vecini daca au si ei plante, daca aveti copaci in apropiere, cat de cald sau cat de ploios este anul, depinde si zona tarii sau de tara unde locuiti, depinde de multi factori. Depinde si daca trece pe acolo un fluture anume in cazul in care acesti viermi sunt larva lor. Mai exista si viermele verde de gradina asa zisul cotar care si asta faca ravagii in gradina pentru ca poate manca foarte multe tipuri de plante.
Puteti sa nu stropiti deloc la primavara dar odata cu venirtea caldurii va trebui sa va uitati mai cu atentie prin gradina si la primele semne atunci stropiti.
Nu am vazut inca primavara ca crizantemele sa adune viermi pentru ca probabil inca nu apare fluturele care ii propaga si plus faptul ca crizantemele nici nu au frunzis destul, ele de la sfarsitul verii incep sa creasca mai repede si sa se pregateasca de inflorit toamna pentru ca crizantema este o planta care iubeste racoarea . Vara cand este foarte cald plantele isi incetinesc ritmul de crestere dar cand temperaturile scad sub 30 de grade (adica atunci dupa ce trece perioada ce canicula record) si ajung la 27 care este temperatura de mediu ideala si pentru om, atunci incep sa creasca plantele la viteza normala . Singurii care prospera pe canicula sunt daunatorii indiferent ca vorbim de larve de fluturi , acarieni, afide, musculita alba de sera, puricele melifer alb si gri, etc.
Ca sa aveti o gradina frumoasa plina de flori, ar trebui stropit cam in fiecare luna incepand cu aprilie sau luna mai pentru daunatori chiar daca ei nu apar si incepand cam de prin iulie stropiri antifungice pentru fainare daca aveti petunii, trandafiri, galbenele , viorele, carciumarese, vita de vie, daca locuiti mai in josul tarii si nu la munte.
In cazul in care veti face stropiri mai dese in gradina in timpul anului, rotiti tipurile de insecticid pentru ca daunatorii sa nu dezvolte imunitate. Noroc ca la noi clima este mai mult rece decat calda si daunatorii nu au chiar asa de mult timp la dispozitie sa dezvolte imunitate rapid plus ca daunatorii au perioadele lor (generatiile lor) de aparitie asa ca nu cred ca se impune rotatia substantei active a insecticidelor dar daca un anume daunator persista in gradina adica este vazut mai mult timp atunci da, schimbati insecticidul data urmatoare.

Ce vreau sa va spun e ca nu tot timpul anului veti avea un anume fel de vierme in gradina care mananca frunzele, nu tot timpul anului veti avea puricele melifer care face ca un puf alb pe frunze , nu tot timpul veti avea paduche verde la trandafiri, nu tot timpul anului veti avea un anume daunator, fiecare daunator isi are o anumita perioada cand apare , unii apar doar o singura data pe vara , altii apar de 2 ori pe an dar faptul ca sunt multe feluri/tipuri de daunatori in gradina face ca plantele mai tot timpul sa aiba un atac si sa le opreasca din crescut sau inflorit. De asta e bine un tratament preventiv pe luna ,aproximativ, pentru ca depinde si de zona tarii sau altitudinea unde locuiti. Cine locuieste la munte nu va avea mari probleme cu florile . Eu locuiesc in galati si aici insectele isi fac de cap in timpul anului cat e cald afara si iarna adevarata vine din ianuarie . Abia de atunci se poate spune ca aici gerul va dezinfecta solul de oua de insecte macar pana la 3 cm adancime.

Puteti sa nu stropiti deloc in gradina daca nu vreti,si sa mergeti pe avantajul ca daunatorii au anumite perioade de aparitie relativ scurte si pe urma ei dispar, dar problema e ca daca sunt ignorati vor si pot face ravagii in gradina in acea perioada scurta, de sa zicem 2-3 saptamani, asa cum ati patit cu crizantema , pentru ca ei nu stiu sa faca nimic altceva decat sa manance si sa lase oua.
Toate fructele mari si frumoase si legumele care arata ca din poze si le vedeti pe rafturi in comert au avut tratamente preventive pentru ca daca nu s-ar face tratamentele atunci daunatorii pot face pagube de milioane unui fermier.
 
Ultima editare:
Sus