ORHIDEE DIN ROMÂNIA

CristianG

Well-Known Member
Săptămâna trecută, am avut marea șansă să dau peste două orhidee superbe când m-am dus pe munte.....Este vorba despre Dactylorhyza și Ura (Gymnadenia conopsea). :cool:;-):h: Le-am găsit la altitudini destul de mari, departe de ochii curioși ai oamenilor gata să le rupă...Mă bucur că am putut să găsesc aceste flori rare.....Am ajuns să le văd LIVE în această viață! Asta înseamnă foarte mult pentru mine ca om. Apropo, pozele sunt făcute de mine...:inlove::inlove:
În majoritatea ţărilor europene orhideele spontane sunt protejate. Există iniţiative legislative internaţionale prin care se doreşte controlarea comerţului cu orhidee. Între acestea menţionăm CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) a cărei listă este periodic actualizată. Populaţiile multor specii de orhidee europene incluse în această listă suferă datorită comercializarii tuberculilor sub formă de salep (bulbii uscati folositi in medicina populara din unele ţări ca afrodisiac; tot din tuberculi se obţin băuturi răcoritoare sau îngheţată). În apendixul II al listei CITES sunt incluse un număr de 45 de specii de orchidee care se regăsesc şi în Flora României.

Conventia de la Berna (http://conventions.coe.int/Treaty/EN/Treaties/Html/104.htm) include Cypripedium calceolus şi Liparis loeselii ca specii strict protejate. România a aderat la această convenţie. Cypripedium calceolus (papucul doamnei) are în Europa un număr mic de populaţii. Această orhidee creşte foarte încet având nevoie de şase până la 11 ani pentru a ajunge la maturitate şi a produce primele flori. La rândul ei, Liparis loeselii este restrânsă la zone cu turbării, zone puternic exploatate comercial. În Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 236 din 24 noiembrie 2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a Florei şi Faunei sălbatice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 625 din 4 Decembrie 2000, Cypripedium calceolus şi Liparis loeselii apar ca specii de plante a căror conservare necesită desemnarea de arii speciale de conservare. Parcurile naţionale şi naturale prin statutul lor special protejeaza speciile de orhidee aflate pe teritoriul lor. În Parcul Naţional Piatra Craiului sunt semnalate 41 de specii de orchidee (http://www.pcrai.ro/), în Parcul Natural Portile de Fier 31 de specii şi subspecii de orhidee, iar în Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului 33 de specii de orhidee.
Atunci când întâlnim astfel de specii de orhidee, este bine să nu le rupem. Ele sunt valoroase pentru fiecare dintre noi. Ar trebui să promovăm frumosul și să protejăm zonele populate cu astfel de plante rare. Eu am avut șansa să observ astfel de orhidee...Voi reveni cu mare drag în zonă să le obsev și să mă bucur de frumusețea lor! BUCURAȚI-VĂ DE ELE ȘI NU LE RUPEȚI!!
 

Atașamente

Ultima editare:

CristianG

Well-Known Member
Călător fiind, am avut șansa să descopăr astăzi o frumoasă orhidee terestră...Superbă, nu-i așa? Orhidee acasă, orhidee în natură...Raiul este cu siguranță pe această frumoasă planetă. Orhideele sunt protejate în România de lege. He, he...Ce bine că orhideea a scăpat de mână omului care este în stare să rupă tot! 30.06.2019 :inlove: :inlove: :inlove:
 

Atașamente

lelia

Well-Known Member
Orhideea este magnifică! Si da, ,,Raiul" este cu siguranță pe pământ! Iar țara noastră este minunată!
 
Sus