Probleme Ficus

Filimon Ana

New Member
Buna ziua!

Am cumparat de curand un ficus de la o florarie, mi-a placut foarte mult cum arata, era stufos si ii luceau frunzele.

L-am dus acasa pe vant si prin frig, dupa 2-3 zile au inceput sa ii cada frunzele de la baza incepand.

M-am interesat ce ar fi si am vazut ca nu le convine sa ii muti, curenti de aer, samd. Am zis ca poate din cauza asta e asa si o sa isi revina.

L-am pus intr-o camera cu temperatura constanta, ceva intre 20-22 grade, in fata a 3 ferestre si am observat ca au aparut niste pete pe frunze, unele se ingalbenesc si celelalte cad incontinuu.

Nu vreau sa-l pierd si nu stiu ce sa ii mai fac. Mentionez ca, cu udatul sta bine, il ud numai cand bag degetul in pamant si vad ca nu mai e asa umed. O data la 2 saptamani sau depinde de pamant, cum am spus.

Am atasat si niste poze, poate ma puteti ajuta.
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna seara, ultima poza este cea mai evidenta ca ar fi vorba de o boala fungala de tip antracnoza , o bacterie, probabil ciuperca Xanthomonas https://www.gardenguides.com/100791-ficus-tree-disease.html ceva de genul asta a umplut planta.
Descrierea in acest articol https://homeguides.sfgate.com/fungicide-black-spots-ficus-32856.html de puncte negre pe frunze e cat se poate de asemanatoare doar difera faptul ca in poza de aici nu se vede un asa zis inel de alta culoare care inconjoara punctele dar in unele cazuri nu e o regula. Oricum, un tratament antifungic cu ceva cu spectru larg ii trebuie cum ar fi Dithane.
Si ca sa se intareasca ce am spus, luati 2-3-4 frunze cu pete pe ele, unde se vad punctele cat mai clar si mergeti cu ele la un magazin de seminte de flori si le aratati vanzatoarei de acolo. Ea daca are un minim de pregatire in domeniu o sa va recomande un antifungic (Topsin,Dithane, etc) sau un antifungic pe baza de cupru. Respectati dozajul de pe plic si faceti solutie si puneti in ceva cu care sa spray-ati frunzele ,tulpina, si pe pamant dar si pe marginea vasului . Pe pamant dupa ce ati stropit cu pulverizatorul (de exemplu bidon gol cu pompa de la curatat geamurile) sapati pamantul , nu trebuie adanc, si stropiti iar pe el . Tratamentul se face o data la vreo 7-10 zile si in total vreo 3 tratamente sau poate doar 1 ,depinde ce va recomanda vanzatoarea de la fitofarmacie. Stropiti unde puteti si pe dedesubtul frunzelor chiar daca asta se impune mai mult la daunatorii vii.
Chiar daca i-au cazut multe frunze, daca scapa de boala si are lumina si caldura o sa dea muguri din nou dar ca sa il ajutati intrebati si de un (ingrasamant cu)stimulent de crestere (de exemplu Cropmax (este si bio pe deasupra parca) la borcanel de plastic cel mic costa 15 lei) . Asta e foliar dar nu stropiti cu ingrasamant foliar decat daca ii faceti pauza mare la tratament sau opiti tratamentul ca altfel se spala fungicidul. Nu e neaparat sa fie foliar dar de preferat un stimulent si sa fie la cat mai mic borcanelul ca daca luati de 1 litru sau mai mare astea pot ajunge si la cateva milioane de lei si nu va trebuie cantitate mare ca ele sunt concentrate oricum.
In total ar trebui sa va coste cam 20 de lei, maxim 30.
Aici aveti ca idee listate tot felul de agronutrienti sau biostimulatori https://www.marcoser.ro/produse/ingrasaminte/ nu fac reclama dar deocamdata asta e o lista bogata pe care o stiu .
Si aici e o lista cu fungicide : https://www.marcoser.ro/produse/pesticide-protectia-plantelor/fungicide/
Spalati-va pe maini dupa ce stropiti , nu stati in bataia solutiei si nu lasati solutie la indemana copiilor sau animalelor.
Adunati si aruncati frunzele cazute si nu lasati pe pamant nicio frunza cazuta pentru ca propaga sporii din ea, plus ca duce la mucegaire.
Daca ma insel cumva si/sau altii s-au mai confruntat cu asa ceva pe ficus benjamina sunt asteptati sa ma corecteze sau sa contribuie cu un comentariu.
 
Ultima editare:
Sus