LED-uri ca lumina artificiala la plante - Pro si Contra

VI se pare o idee buna pentru plante?

  • DA

    Votes: 11 84,6%
  • NU

    Votes: 2 15,4%

  • Total voters
    13

danero2004

Well-Known Member
Moderator
pai eu tot pe un deal ma "situez" , vanturile de vineri au facut sa schimb folia la solar , era ea deja pe termen dar am avut nevoie de un impuls , oricum , de prin septembrie am vanturi serioase si se opresc undeva in mijlocul lui Mai cand incepi sa cauti o briza de aer domolitor al arsitei. Dar atunci compensezi cu expunerea sudica a casei si acoperisului :)
 

bogdanch

New Member
Pai depide de sursa si de putere , daca e pe Samsung se duce si la 10 lei bucata , daca e pe China probabil mult mai ieftin , sunt zeci de oferte tentante . Apoi trebuie sa vezi si daca vrei de 1W sau mai mari , eu personal cred ca mai multe de 1w suna mai bine decat o duzina de 3W sau mai mari , suprafata radiata de lumina fiind mai mica.
Eu am in teste acum , ce am observat , comparativ Led - Tub Fluora sau Biolux

1. Ledurile nu incalzesc plantele la fel , neonul in sine nu e o sursa de caldura dar droserul da.
2. Lumina e instant utila si nu trebuie "gadiliti" diferite entitati din tub.
3. Alimentat corect dispersia si calitatea luminii la un led e mult mai corect dispersata.
4. Costuri mult mai mici sau..... pe acelasi consum un randament lumen/w mai bun

Intre led cu culoarea Nature White si Ledurile Blue-red

1. Plantele si-au ridicat frunzele catre lumina semn ca vor cat mai multa , deci Blue-red au un plus
2. Cei 1-3-6-10-20W in functie de solutia aleasa de fiecare sunt focusati doar pe ce consuma o planta , astfel nu se iroseste spectrul cu un consum inutil
3. Sunt un pic inferioare Ledurilor Full Spectrum dar totusi destul de sus pe randament.
4 Plantele nu vor apa la acelasi interval ca la ledurile Nature White.

Si probabil sunt mai multe , ne putem referi si la conversia zaharurilo din seva bruta in seva elaborata prin corectia luminii cazute pe frunze si mai ales de calitatea ei

Da, ai dreptate , primele solutii au fost acvaristice dar pentru acelasi lucru , plante.

Salut, vreau să-mi fac și eu un sistem pe LED. Poți da mai multe detalii despre ce led-uri folosești și de unde le-ai achiziționat?

Mulțumesc!
 

epson

New Member
Apoi,imi scriu si eu parerea despre LED'uri :).Personal am schimbat cam tot ce inseamna iluminat ,in casa,veranda,curte,pe LED'uri.Deci nu neaparat la plante.In ceea ce priveste calitatea lor as spune ceva,si ma refer la orice tip de LED.O chestie subtila, care nu-i precizata in nici-o carte tehnica (data book) este materialul din care sant facuti anodul si catodul LED'ului,respectiv puritatea lor.Asta influenteaza calitatea in timp,durata de viata.Mergand pe o logica de bun simt ,pot spune ca nu conteaza de care cumperi.Oricum ,orice produs de serie este fabricat cu obsolenta planificata,absolut tot ce se fabrica in ziua de azi.
Eu am ales LED'uri panglica ,la 12V,pentru ca este o tensiune foarte usuala si se gasesc alimentatoare ''cacalau''.
Inca un aspect care-mi place mie la panglici versus LED singur de putere.LED'urile dintr-o panglica nu se ard deodata toate,deci nu ramai total fara lumina in caz de defectiuni.Ele sant conectate in grupuri de cate trei,iar dintr-o panglica,sa zicem ,de 60 de LED'uri daca se ard trei bucati ,nici nu se simt.Un spot cu un singur LED de putere cand se arde ramai in intuneric.Se gasesc in role de 5 m ,din care se taie ce lungimi ii nevoie ,funtie de puterea dorita.
De cinci ani am lampile pe LED si inca n-am schimbat nimic.
Cat priveste culoarea (spectrul) care-i mai buna pentru plante inca nu-s convins ce-i mai bun.Deci urmaresc cu interes postarile voastre .
 

bonsaifan4ever

New Member
Am o nelamurire in legatura cu becurile led utilizate in general pentru iluminare ! Au sau nu influenta asupra plantelor ? Eu folosesc o lampa HPS de 600 W si inca una de 150 W tot HPS bineinteles, cu tot tacamul adica balast electronic, cooltube, reflector si racire cu ventilatie timp de 16h ! Problema este... consumul ridicat si facturile astronomice ! In cazul utilizarii unui bec de tip economic de ex. E27 pozitionat la 20-30 cm de o planta, are vreo influenta asupra acesteia sau nu o afecteaza deloc ??? E vorba de spectrul luminos nu stiu ce sa zic mai departe:astept::astept::astept: !
 

LadyBug

Well-Known Member
Nu cred că becurile economice ajuta plantele cu ceva, și nici cele clasice, incandescente, pt că dau lumina prea putina pt ele. Acest subiect legat de leduri profesionale speciale pt plante l-am comentat demult, când mi-am luat niste leduri din străinătate și țin minte că toată lumea era impotriva mea pt că erau foarte scumpe. Între timp lumea a mai evoluat și au ajuns cu toții să își cumpere leduri pt casa. Acolo am spus multe si despre cercetările producătorului respectiv referitoare la ce lungimi de unda le trebuie plantelor, dar mi-au șters postările așa că eu nu o mai iau de la capăt cu toate explicațiile, mai ales că nu le mai țin minte prea bine. Iar intre timp ei au mai făcut ceva modificări pe ici pe colo, nu i-am mai urmărit iar ledurile mele au cam stat de rezerva, pt că nu aveam unde sa le alimentez la sera.
 

crysty

Active Member
pana la urma si un tub normal (T5 in cazul de fata ,si mi se pare ca e chiar cu neon) bate la fund acele lampi colorate dedicate ,toata treaba e din putere , conform clipului :
In duelul lumina alba normala de 86 W vs lampa colorata blue sau red de 9 W sau 28W , a castigat lumina normala.
Am gasit link in descrierea clipului cum sa va feriti de scammeri care vand lumini colorate pentru crestere.
Studiati bine piata, faceti calculele daca trebuie, informati-va inainte sa aruncati cu bani pe lampi colorate. Asa cum a spus si persoana care a facut testul, " daca e LED colorat 'pentru cresterea plantelor' asta nu inseama ca face minuni la plante"
Videoclipul de fata mi se pare destul de impartial, pentru ca sigur or mai fi clipuri pe youtube cu teste indiferent ca sunt chinezarii sau nu, cum ca ar face minuni astfel de lampi colorate dar de fapt sa nu fie clipuri de promovare a unui produs.
Desigur ca adevaratul test de comparatie (adica ideal) ar fi intre lumina normala si cea colorata asa zis pentru crestere, dar la aceleasi puteri consumate si la aceiasi lumeni/lx pe fiecare ceea ce cred ca e imposibil asa ceva sa obtii aceiasi lumeni din lumina rosie cat se obtine cu lumina normala (rece sau calda) pe o anumita putere conumata (wattaj).
Asa cum a spus persoana in clip : "conteaza cantitatea de fotoni aruncata pe planta pentru a putea sa isi devolte clorofila si alte procese si o cantitate mare se obtine doar cu o putere mare" pe o lumina normala ,completez eu, ca din punct de vedere al costului proiectului este mult mai mic.
Suna un pic prea stiintific toata treaba asta dar avem nevoie de stiinta cand vine vorba de eficientizare. Plus ca e si logic cele spuse mai sus ,asta in semn de respect pentru Spock din Star Trek :-D.

Cu alte cuvinte : un bec cu led de 30W ( sa zicem 2 in paralel de 15 W) asigura o crestere mai buna a plantelor fata de o lampa de 20 W colorata ? Raspunsul este Da conform testului . Este un tub cu neon sau cu LED mai ieftin decat o astfel de lampa ? Raspunsul este Da.
Atat timp cat consumul de curent nu va duce la faliment si certuri in casa atunci parerea mea e sa mergeti pe un tub normal dar de o putere mai marisoara decat ar avea lampa colorata pe care doriti sa o cumparati.
Sau faceti un test ca in video dar nu uitati sa comparati cu acelasi fel de plante/seminte semanate, acelasi fel de sol folosit, aceeasi cantitate de apa, etc.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Lumina Led este foarte limitata ca spectru... si este in general toxica pe termen mediu si lung. E de evitat atit lumna led cit si lumina de la becuri fluorescente..... in general becurile cu lumina incandescenta si halogen dau o lumina mult mai sanatoasa.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Am avut lampi neon si acum am lampi led , chiar si matrice grow ros/albastru. Acum am putere instalata in led ~ 600w in mai multe corpuri iar plantele o duc minunat. Ciudat e ca si la red/blue intr-o luna de teste plantele aratau la.fel de bine. Intre incandescent si led insa , as alege incandescent. Dar consumul w/lumen e urias. Ca si concluzie , faceti teste personale si nu va luati dupa "youtube" , pot fi analize uneori subiective.
 

florin srcl

Active Member
Folosiți becuri noale led de 2000 de lumeni și nu vă va dezamăgi experimentul
Eu asta folosesc pentru puii mei de gloxinia
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Se pare ce exista becurin incandescente facute de nicola tesla care consumau foarte putin si tineau foarte mult... evident nu o sa ajunga la oamenii normali asa ceva.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
La chestii nesanatoase nu prea e bine de adaptat, ca de exemplu majoritatea becurilor CFL si LED....sau legumele/fructele/animalele modificate genetic..... toate sint toxice pe termen lung, chestiile respective sint of otrava lenta la care corpul nu prea are antidot. Vezi prezetarile doctorului Wunsh si ai sa iti dai seama ca becurile led sint o adevarata bomba cu efect intirziat, mai ales daca nu primesti suficienta lumina naturala. Daca te expui la suficient soare.... riscurile scad considerabil.. pina la aproape zero.
Din becurile LED doar unele din cele LED- Filament sint acceptabile... .in rest sint pur si simplu toxice....
Da, exista becuri cu incandescenta care consume putin.... si da, sint tinute sub cheie.. si nu ma refer la becurile halogen ca alea inca sint disponibile, dar pe cale de "eliminare" . Evitati LED-urile atit pt folos in casa cit si pt plante. Poate ca or fi si leduri mai bune... dar sint doar mai putin toxice....... atit. La CFL toate sint toxice.
 

florin srcl

Active Member
La chestii nesanatoase nu prea e bine de adaptat, ca de exemplu majoritatea becurilor CFL si LED....sau legumele/fructele/animalele modificate genetic..... toate sint toxice pe termen lung, chestiile respective sint of otrava lenta la care corpul nu prea are antidot. Vezi prezetarile doctorului Wunsh si ai sa iti dai seama ca becurile led sint o adevarata bomba cu efect intirziat, mai ales daca nu primesti suficienta lumina naturala. Daca te expui la suficient soare.... riscurile scad considerabil.. pina la aproape zero.
Din becurile LED doar unele din cele LED- Filament sint acceptabile... .in rest sint pur si simplu toxice....
Da, exista becuri cu incandescenta care consume putin.... si da, sint tinute sub cheie.. si nu ma refer la becurile halogen ca alea inca sint disponibile, dar pe cale de "eliminare" . Evitati LED-urile atit pt folos in casa cit si pt plante. Poate ca or fi si leduri mai bune... dar sint doar mai putin toxice....... atit. La CFL toate sint toxice.
Spune-mi te rog, ce folosești pentru iluminatul locuinței?
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Becuri halogen peste tot in apartament (care tot un fel de incandescent este.. dar cu csonsum redus de putere). Studiez problema cu becurile led filament in alta locuinta. Peste tot unde stai mult e de preferat o lumina incandescenta calda.... in rest unde nu stai mult merg si ledurile cu filament.
Si ma refer la becurile led-filament pt mai multe avantaje dar si faptul au glob de sticla (inca nu amvazut cu glob de plastic).
 
Ultima editare:

Driade

New Member
La cresterea lamailor pe timpul iernii, LED-urile grow-light m-au ajutat mult, un amic care a folosit doar lumina naturala, a ramas cu lamaii/portocalii cam desfrunziti, ai mei au rezistat foarte bine...aici erau puiuti, acum ajuns adolescenti:
 

Atașamente

happy

Well-Known Member
Eu folosesc la cresterea plantutelor obtinute din seminte lampi cu leduri 40w lumina rece 6500k 3600lm 1245x75x25.Foarte eficiente si fiabile.
Am si 2 lampi cu diverse culori de 45w dar nu prea sunt valabile,suprafata mica si consum mare de energie.Le folosesc la germinarea semintelor care necesita lumina.
 

medicalcure247

New Member
LED-urile sunt cele mai eficiente pentru cresterea plantelor, in special Quantum Boards.
Daca intereseaza pe cineva Quantum Board Samsung LM301H (600w total) pentru crestere plante - 3500k full spectrum cu switch pentru UV IR. ( made in Germany)
Fiecare in parte ofera 1000ppfd la 30cm distanta de plante.
Produsele sunt noi in cutie cu garantie.
 
Sus