bonsai ligustrum sinense

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Cred ca e posibil sa fi suferit cu o dauna la radacini altfel nu s-ar fi uscat ... daca totul a fost pentru scurt timp atunci e posibil ca noii muguri sa se activeze si sa porneaza o noua coroana totusi daca a fost uscat mai mult de 2 zile posibil sa fie 50-50 % sanse , oricum in orice caz nu schimbam vasul ci pulverizam pe coroana daca constatam ca , cambiumul este inca verde
 

Bianca

New Member
Vreau sa va arat si cateva imagini cu bonsaiul. Are si ceva la rădăcină, nu știu dacă este bine sau nu.received_978118128930199.jpegreceived_978118105596868.jpeg received_978118072263538.jpeg

Îl țin la un geam unde are tot timpul lumină (nu bat razele direct) și are o temperatură constantă.
 

AnDu

Active Member
Umiditate prea mare in sol si in aer. Pare a fi mucegai alb. O varianta ar fi putin otel in apa si pulverizat. :D asa fac eu cand am problema cu mucegaiul :p
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Din ce vad au fost aplicate si ceva ingrasaminte puternice , se vad sarurile pe el . As incerca o spalare a solului si a trunchiului cu apa calda si apoi plantare in sol de cactusi. Normal ar fi bine sa dea dar specia Carmona (asa pare din poze) e ff sensibila la sol umed in exces

Fa o analiza a balotului de radacini sa vezi ce e inca viabil si spune-ne un verdict
 

george.r

Member
Daca nu este udat de curand inseamna ca solul retine prea multa apa ceea ce duce la putrezirea radacinilor.
Frunzele cazute trebuie indepartate din ghiveci deoarece duc la aparitia fungilor.
Din ce vad au fost aplicate si ceva ingrasaminte puternice , se vad sarurile pe el . As incerca o spalare a solului si a trunchiului cu apa calda si apoi plantare in sol de cactusi.
Pot fi si saruri din apa de udat care e posibil sa fie prea dura...

Parerea mea este ca decat o tundere puternica (pana se ajunge la lemn cu vlaga in el) si pastrarea solului umed/reavan (exclus ud) + minisera ar putea da rezultate in cazul asta.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
da , dar totusi a suferit in cadrul radacinilor , fireste e posibil sa fie si udat in exces inainte de plecare si radacinile fine sa nu fie doar distruse dar si bolnave :)
 

Bianca

New Member
Mulțumesc pentru răspunsuri. Dar făcând un rezumat, ar fi bine să spăl trunchiul cu apă caldă, să analizez rădăcinile, sa-l tund puțin și sa-i fac miniseră?
Iar apropo de ingrasaminte, așa l-am cumpărat, eu nu i-am adăugat nimic. Și încă ceva: cum aș putea deduriza apa, prin fierbere sau lăsând-o intr-un vas descoperit?
 

george.r

Member
Pentru dedurizare(demineralizare) nu merge nici fierberea (fierberea chiar creste duritatea) si nici lasata intr-un vas descoperit.
Una dintre variante este filtrarea cu un sistem de osmoza inversa. Alta varianta este folosirea apei de ploaie (nu este foarte simplu de procurat de catre cei care stau la bloc, din pacate). Alte variante: apa demineralizata sau distilata, dar acestea costa cam mult pe termen lung.
In general apa de la retea este buna pentru a uda marea majoritate a plantelor. Parerea mea este ca depunerile mari de saruri se datoreaza nu numai apei dure folosite ci si solului care nu are un drenaj prea bun. Cred ca udarea ocazionala (o data pe luna) cu apa putin mai acida poate scadea destul de mult depunerile in exces de saruri - ma refer la o udare abundenta pana curge serios apa prin gaurile de drenaj.
O alta recomandare: sa lasi apa de udat peste 24h intr-un vas descoperit pentru eliminarea clorului.
Care este rolul eprubetei cu apa???
 

Bianca

New Member
Eprubeta cu apă ar trebui sa-mi arate nivelul optim pentru udare. Cu ea l-am cumpărat și dupa asta m-am ghidat. La început i-a mers tare bine pentru ca îi dăduse și rămurele și frunzulițe noi, dar cele 2 săptămâni cât am fost plecată au "stricat treaba", ca să mă exprim așa..
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Apa de la aer conditionat sau din condens sau o poti produce singurica prin evaporarea apei de la robinet. metoda e simpla si poti face 5 l de apa chiar usor. Ai nevoie doar de timp :)
Cum spunea George ajuta sa lasi apa la evaporat , in niciun caz sa o fierbi caci apa castiga duritate si nu e deloc favorabil , dar as mentiona ca daca e calda sau fierbinte apa atunci timpul de asteptare scade foarte mult , chiar si la ordinul minutelor 30-40 min pentru ca in apa fierbinte clorul se evapora fiind foarte volatil la temp mari.
Cele rezumate mai sus ar fi bune , eprubeta o consider un martor ineficient , nu cunosc produsul dar udarea as face-o la cerinta plantei si nu a unui instrument.

Succes
 
Ultima editare:

marq

Member
Pai daca are de o luna frunzele uscate iar tu l-ai udat in continuare la fel fara sa tii cont de asta cred ca e mort dea binelea.
 

Bianca

New Member
Bună seara. Scuzați întârzierea cu care am răspuns, timpul nu mi-a permis. Am tuns copăcelul până am dat de lemn verde (deci cred eu ca mai trăiește..sau mă înșel?) și i-am făcut o miniseră. De rădăcini nu am vrut să mă ating pentru ca sincer mi-a fost frică să nu-l omor de tot. Acum aștept cu mari speranțe sa-mi dea un semn de viață :-)
 

george.r

Member
Ceva schimbari, vreun muguras nou?
Atentie mare cu udarea si sa sa aerisesti zilnic minisera ca sa nu apara mucegai.
 

Aliina

New Member
Bună ziua!Am primit acum 2 săptămâni un bonsai ligustrum sinense și îi cad frunzele destul de mult...care ar putea fi cauza?
 
Sus