Lamai II

Chiharu

Member
Multumesc pt sfat Raptoe. Vreo doua saptamani nu l-am udat, am fost plecati de acasa. Atunci am gasit primele frunze pe jos. Am incercat sa recuperam cu apa...si probabil am pus prea multa prea des...:( caldura si lumina momentan are...e in sufragerie, lipit de geamul/usa de la balcon...alta camera nu am pt el...e un pic cam cald poate 22-25 de grade. Incerc cu caldura la picioare, poate ajuta. Iar deasupra de ghiveci e pusa o plasa de protectie ca sa nu il sape pisicul pe care il avem de vreo doua luni incoace...a trebuit sa o punem pentru ca a incercat sa foloseasca ghiveciul ca toaleta, loc de somn si zona de sapat ...
 

Raptoe

Member
Am si eu un matz dar nu are acces în camera, dar se lua de o yuka de 1.5 m , solutia: helas pe tulpina si ghiveci. Acum o ocolește :)
Probabil l-ai înecat după o pauză de secetă, cred ca acum are prea multe lamai si prea putine frunze.
Asa a inceput si la mine, sotia nu la udat si eu prea mult...Nu isi mai revenea si acum arată că Robocop:) dar si-a revenit.. Bănuiesc că trebuie ușor ușor să-l aduci la vechea obișnuință ..
Si poate mai scrie cineva dar lămâiele din pom îl chinui rău acum, eu m-as bucura de ele si las scapa de povara.

Sunt o groaza de solutii de udare în lipsa ta foarte usor de aplicat cu obiecte din casa ta.
 

LadyBug

Well-Known Member
Ce interesanta poveste cu incalzitul radacinilor, eu credeam ca rezista bine la frig, pana undeva aproape de 2-3 grade Celsius. Al meu saracul sta exact in coltul cel mai friguros, unde are in jur de 7-8 grade Celsius, poate si mai putin zilele astea cand e foarte frig noaptea afara...deocamdata stagneaza, dar nu i-a cazut nici o frunza, nu are probleme, cele trei fructe s-au cam copt, ca erau verzi cand am intrat in iarna cu el, e drept ca nici nu il ud prea des, mai degraba rar, ca i se usuca destul de repede pamantul. Citricele sunt foarte rezistente, chiar am avut un soc atunci cand am uitat afara un eremorange si a stat cateva zile pana la -10grade Celsius! L-am adus in casa imediat cum am ajuns la teren si l-am vazut acolo in ghiveciul cu pamant inghetat, a trebuit sa il scot cu sapaliga din ghiveci pt ca nu puteam sa-l iau altfel, fiind prea greu ghiveciul (eu pun citricele in ghivece mari ca sa nu le mut prea des) si i-am taiat majoritatea radacinilor, dar vad ca acum pare bine merci, doar cateva crengi i s-au uscat - si el stagneaza, dar nu ma astept sa creasca pana in primavara, sunt foarte incantata ca a supravietuit - alte citrice nu au rezistat nici macar la -5 grade celsius, dar asta e un adevarat erou. Si hibiscusii fac probleme pe vremea asta, la ei cred ca era bine sa aplic tratamentul cu incalzirea pamantului din ghiveci, dar eu gresesc pt ca ii ud prea rar si cand incep sa se pleosteasca frunzele cu greu ii mai recuperez. Sper sa treaca mai repede valul asta de frig ca sa-mi salvez hibiscusii.
 

Raptoe

Member
Cred că problema apare si te trezesti fără frunze (pățit) cand pământul din ghiveci are sub 15 grade + rădăcina udă si căldură în coroana. Nu știu ce sa zic dar de cand am pus căldură sub el nu mai pica o frunză ba chiar a plecat în vegetație peste tot, practic ma fortat să-i pun si lumina extra, plus un pic de extra căldură din termostat/ calorifer.
Totusi îmi aduc aminte că am citit pe undeva ca trebuie lasat la un interval de cativa ani si la iernat de tip beci ca se supra solicita dacă nu hiberneaza.
La anul îl bag la subsol, este de tip demisol si are si temperatura ok si gura de aerisire dar nu stiu cu lumina ce fac ...nu exista geam :( poate ceva artificial.

Păianjenul rosu l-am combătut prin persistența, il tratăm el aparea :rofl: dar am insistat până la ultimul. Acum am musculite care se tot adaptează ori vin de pe undeva, ca le tot vanez si degeaba, am dat 15 lei si pe un aparat cu lumina albastra de le prajeste si tot nu dispar.

Eu frunzele care pică pe jos le arunc într-un borcan pe calorifer si cand sunt uscate in ultimul hal le macin în mână si le pun pe pământ, practic le întorc înapoi în circuit..
 

Chiharu

Member
De sambata am pus langa ghiveci un radiator sa le faca caldura la radacini. Nu il las mult pentru ca se face prea cald in camera din cauza lui. Oricum, partea care era mai cheala, a chelit si mai tare. Pe partea mai infrunzita au aparut 2-3 varfuri noi...Nu stiu ce sa mai cred, o fi bine sau nu...ma intrebam daca ar trebui sa incerc sa schimb si pamantul...
 

Raptoe

Member
Imi pare sincer rau pt tine ca nu apare Danero, el are experienta pe cand noi ne dam cu presupusul...
Nu cred ca este deloc bine ca ai un radiator indreptat spre lamai, asta inseamana un aer uscat si cald, la lamai ii place aerul cald dar umed! Daca este de tip calorifer poti pune pe el si sub el 2 casolete de inghetata cu gauri fine ca de ac (cauti o metoda sa faci cateva zeci de gauri) pui apa si capacul si ai grija ca pisicul sa nu le ia in vizor, poti pune un pic de zeama de lamaie in interior. Asa poate mai maresti un pic umiditatea in aer.
Tava aia de sub lamaiul meu este plina de pietricele si un cm de apa care se evapora, iar talpa aia de pe mijloc (este de acvariu de testoase, 15W) ii tine radacina undeva la 18 - 22 de grade constant dar ca un minus.. consuma 15W ora.

Nu prea raspunde nimeni asa ca incerc sa-ti scriu ce as face eu ori mai bine zis ce am facut cand am trecut prin asta.
1. Cumparati 2 termometre. Unul pt aer care sa-ti arate si umiditatea (il prinzi de o crenguta) si unul in sol (daca poti gasi unul care sa-ti arate si umiditatea este perfect). Cauta pe site-rile astea de SH ca gasesti la 20ron: Termometru si higrometru. Daca temperatura din pamaant este sub 16 grade nu e bine deloc si umiditate mare! si eventual la coroana 23 de grade...chiar nu este bine!
2. Eu nu as umbla la pamant sub nici o forma! As verifica daca inca e plin de apa prin asezarea ghiveciului pe un prosop, daca intr-o ora este imbibat cu apa schimba prosopul pana nu iti mai lasa decat urme de apa. Daca ai exces de apa in prosop nu il mai uda 3 - 4 zile minim! Nu uita ca ti-am zis sa-l asezi pe o placa de scartietoare, podeaua este intodeauna foarte rece langa geam! (poti gasi pe toate drumurile mai ales daca ai un bloc care se reabiliteaza pe langa tine).
3. Stiu ca suna aiurea dar e mai bine sa lasi o instalatie de brad in jurul ghiveciului decat acel calorifer cretin care iti ridica temperatura la peste 30 de grade in casa! Deci termomentrul din aer trebuie sa-ti arate maxim 2-4 grade in plus fata de temperatura din pamanat.
4. IL LASI IN PACE!!! nu il sucesti, nu il muti si doar pulverizezi o data pe zi apa dar NU pe frunze, pe deasupra si in jurul lui, ma repet nu direct pe frunze ca nu le face asa de bine pe cat se zice, si nu exces, umezeala nu trebuie sa fie sub forma de picaturi pe frunze, aerul trebuie sa contina umezeala. Oricum o sa vezi ca el capteaza picaturile din aer pe frunze.
5. Sapa/ara pamanatul la suprafata pentru a respira mai bine pamanatul. SUB nici o forma nu ii dai ingrasamant pana nu il vezi ca isi revine dupa care cauta un ingrasamant care sa contine foarte mult N ( ingrasamant pentru iuka ora asa ceva, pentru al imbraca la loc cu frunze si nu cu fructe).
6. As taia lamaile din el si daca face flori (este posibil sa-ti faca de la stres si nu din motive naturale) le dai jos si pe ele. Eventual lasi o floare (de frumusete) pe o tulpina groasa pt a o putea tine.
7. Lasa o lumina aprinsa permanent, minim 8W daca vorbim de LED. il va ajuta enorm!
8. Calendar de buzunar ori mai mare langa lamai si noteaza zilele cand il uzi, doar asa poti avea o evidenta clara. Daca faci toate cele de mai sus proabil o sa-i inveti starile si vei sti cum sa reactionezi din timp la probleme.

PS. ai nevoie de acele termometre pt ca si tu ca si mine nu ai experienta din ochi.
Ce ti-am scris mai sus am facut la al meu si si-a revenit dupa ce si-a pierdut 80% din frunze. (frunze care au fost puse la uscat, fărâmițate si puse la baza pamantului).
Nu mai folosi pesticide iar in perioada asta incearca sa scapi de chiriasi prin strivirea lor cu mana.

Nu sunt expert incrc sa-ti rezum tot ce am citit pe net (poti gasi site-uri externe foarte profi si pline de informatii) si ce mi-a zis Danero care spre ghinionul tau nu apare pe subiect.
Bafta, ma intorc la treaba! sper ca ti-am fost de ajutor si nu te-am bagat in ceata. Daca ai intrebari mai exacte ma poti intreba.

Mi-am mai adus aminte de ceva, daca respecti cele de sus iti va inmuguri peste tot, daca se intampla asta nu lasa mai mult de cateva frunze (4-5, primul val de frunze) si striveste varful. Faci asta pentru a nu ajunge in postura in care am ajuns eu cu crengute de peste 40 de cm. Practic il fortezi sa-si deschida muguri maturi. Mult noroc! :)
 
Ultima editare:

Raptoe

Member
Mai starnit si de frica sa nu iti fi zis ceva gresit am mai verificat o data pozele puse de tine.
Am facut un zoom pe o poza si observ frunzele rasucite, de regula lucurul asta sugereaza o radacina rece si plina de apa. Radacina ta este prea inghetata si inundata (are nevoie sa respire) probabil pentru a trimite apa in coroana. In camera ai sigur peste 25 de grade caldura, iar frunzele tale fara seva de la radacina pleaca la plimbare pe podea.
Daca respecti punctul 2 si 3 scris de mine mai sus o sa vezi ca in 2-3 zile nu iti mai pica nici o frunza din el si fac pariu ca acum pierzi zilnic 2-3 frunze minim si petiolul de la frunze este decolorat fata de frunze. :( ..........si peste alte 4-9 zile o sa plece in muguri.


Bafta!
 

Atașamente

Chiharu

Member
Buna seara, am revenit cu update la lamai: mai jos pozele. Are cateva frunze noi, a incercat si cu flori dar le-am dat jos. Instalatia de pom a mers doar vreo 2 sapt, apoi s-a "stricat"...se pare ca a fost roasa de pisicul terorist care se vede in poze... trebuie sa iau alta. Ramurile fara frunze sunt complet uscate, probabil inainte sa il scot afara trebuie sa le tai...sper sa supravietuiasca macar restul...de-ar veni macar primavara mai revede :cry:
 

Atașamente

victor

Active Member

liliput

Member
Buna ziua,la multi ani! Am probleme cu lamaiul pe care-l tin in sufragerie,la 18 grade.A pierdut majoritatea fructelor,frunzele sant bine-mersi toate,are si floricele...aveti idee ce se-ntampla? Multumesc.
 

ovidiu.

Member
Buna ziua
Fara sa mai deschid un topic, am un lamai (limone) si ma intereseaza sa ii mentin o coroana frumoasa si bogata.
Ma gandesc asa....
Daca ii tai fructele nutrientii merg in frunze si ramuri.
Daca nu le tai nutrientii merg preponderent in fructe si stagneaza dezvolatrea ramurilor si a crengilor.
Va rog cunoscatorii sa ma ajute!
Atasat poza15485933246752049488203.jpg
 
Sus