Crassula ovata

enya

Member
dar asta se intimpla si la alte plante...adevarul e ca nu le-am prea udat doar superficial...azi le-am facut dush tuturor suculentelor din dotare,exceptzie facind cactusii...ar trebui sa-i ud si pe ei?
 

gino

Member
La temperatura pe care o ai Crassula ovata nu se poate opri din vegetatie, deci trebuie udata, dar cu atentie. In acest caz, are nevoie si de lumina cat mai multa. O udare mai abundenta in conditii de luminozitate scazuta, duce la etiolarea varfurilor de crestere.
Deci o udare doar de subzistenta este indicata si altor plante care se gasesc in aceleasi conditii.

Temperatura de iernare a cactusilor ar trebui sa fie cu mult mai mica, dar chiar si la 20 de grade nu trebuiesc udati.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
gino a spus:
Trebuie stiut un lucru. Nu infloreste daca nu are in jur de 14 - 15 ani.
Daca are varsta, atunci ar trebui tinuta la caldura in perioada de iarna, pentru ca acum este sezonul cand infloreste.
Eu nu pricep un lucru (de-s mai grea de cap), daca infloreste dupa 10-15 ani, plantuta din poza lui sonia_i, are varsta asta?! :? :eek: In situatia asta pasionatii de bonsai pot fi invidiosi! :mrgreen:
 

aleynad

Active Member
Moderator
nu, draga mea :)
Plantuta Soniei e un lastar din planta soacrei mele :)
Cand i l-am dat Soniei era imbobocit , apoi si-a deschis florile :D , probabil ca vor trece 14-15 ani pana cand va inflori iar :wink:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu infloreste atat de greu. Planta mea am primit-o anul trecut, nu avea mai mult de 2-3 ani. Si anul asta a inflorit
Asa ca eu nu cred ca infloreste dupa atatia ani....
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Confirm şi eu, Dea! Am remarcat fenomenul şi la plantele mele. Am aruncat multe frunze cu "puiuţi". Planta se înmulţeşte rapid prin butaşi, aşa că n-am stat să le înmulţesc prin frunze.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Te înţeleg. Însă deja am 3 ditamai copăceii şi pentru care abia mai am loc. De la ei de multe ori se mai rup crenguţe de care mi-e milă să le arunc. Dacă aş face la fel şi cu frunzele m-aş alege cu o pădure de crassule. :)
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Cea mai bătrână are vreo 14, iar cea mai mică să tot aibă vreo 7. Nu le ofer condiţiile cele mai bune, ca dovadă nu mi-au înflorit. Substratul e banal: pământ de grădină sau de muşuroi de cârtiţă, nisip şi ceva pământ universal pt. flori sau mraniţă, ce am la momentul transplantării. Condiţii speciale nu: vara le-am ţinut pe un coridor însorit, iarna în cameră mai rece, udare foarte rară. Cum nu am lumină corespunzătoare, nu le ţin la căldură să nu se etioleze. Anul trecut una am exilat-o în curte după ce s-au lipit nişte lânoşi de ea şi a iernat izolată în pivniţă. A supravieţuit.
 

carmenushka

Active Member
Am pus si eu un lastar de crasula la nradacinat in pamant cu nisip. Dar cand am pus lastarul era verde si acum s-a inrosit. Are febra? ce s-a intamplat? Are vreo problema? sau e de la soare?
 

angelodacian

New Member
Buna...

Am si eu o crassula sau cum imi place mie sa ii zic ''bonsai'' cam de vreo o 2 luni au inceput sa cada frunzele, se zbarcesc putin si pe urma cad. Vreau sa mentionez ca de udat il ud o data sau maxim de 2 ori pe saptamana asta pe timpul verii. Vreau o solutie sa stiu ce sa fac cu el pana nu il pierd. Nu credeam ca este asa sensibil aici la bloc pentru ca eu il am de aproape 1 an si inainte era la bunica mea unde era pe tot parcursul verii si primaverii afara mai exact de prin aprilie pana prin septembrie era tot timpul afara in bataia soarelui si in ploaie si era foarte sanatos dar acum ceva nu ii place.

Va rog ajutatima pana nu se usca si spunetimi ce as putea face cu el. Ce are si ce as putea sa cumpar sa il stropesc sau sa il ud pana isi va revenii la normal si vor incepe sa creasca frunze pe el deoarece anul acesta nu au crescut deloc, sunt cele ramase de anul trecut.

Multumesc

Daca mai e nevoie de ceva detalii raspund cat de repede pot...
 

victoria222

Active Member
Angelodacian, nu cumva i-ai mutat locul, sau mai exact ce fel de lumina are acolo unde sta? S-ar putea sa nu-i mearga bine din lipsa de lumina.
Daca e mai departe de 50cm de geam, asta e cauza.
 

angelodacian

New Member
Locul nu i l-am schimbat tot acolo sta de 1 an de cand o am

Este la aproximativ 1 metru maxim 1 metru jumate de geam

Geamul e spre vest deci in fiecare zi insorita cam dupa ora 3 pana seara ce apune soarele rezele solare sunt pe ea, si unde era inainte la bunicamea la tara era pusa in partea nordica a casei unde avea destul de putin soare adica doar dimineata si seara la apus.

Problema este ca nu de pe toate crengile au cazut frunzele doar de pe grengile din mijloc, crassula mea mai are 2 crengi crescute din tulpina cea groasa care au inca frunze si doar acum incep sa cada si acelea. Astazi am fost sa cumpar ceva insecticid de la praktiker sa vad daca da ceva rezultate ca probabil are si ceva purici foarte mici dar nu se vad nici pe frunze nici pe tulpina sau crengi

Este de vreo 10 ani si nu vreau sa o pierd.
 

magda

Active Member
Moderator
Ar fi indicat sa faci o poza. Frunzele se stafidesc si cad sau cad verzi ? Cel mai bine pentru planta ar fi sa o scoti afara la soare.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Dupã vreo 14 ani ºi o tunsoare radicalã plus schimarea drasticã a condiþiilor de vegetare în ultimul an: izolare la beci iarna, bãi frecvente de soare începând de primãvara ºi "cãlire" - n-a mai vãzut de mult timp interiorul, iat-o înflorind. De pe la început de noiembrie a dat primele semne, iar pe la finalul lunii vã arãtam primele floricele. Revin cu ultimele noutãþi. Dupã o lunã e în plinã floare, aºa cã n-a apucat sã vadã beciul încã. :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
cory_helen a spus:
uneia dintre crassulele mele ovata i s-a cam inmuiat tulpina si s-a blegit... s-a lasat pe o parte...
e posibil sa o fi udat prea des? ce sa-i fac ca sa-si revina? oare sa-i schimb substratul?
magda a spus:
Cred ca a fost udata prea mult. Poti sa pui o poza cu planta ? Poate ca tulpina este prea firava si nu poate sa sustina greutatea ramurilor.
cory_helen a spus:
sunt la birou acum, am sa pun poza diseara... cam asa cum zici, tulpina e cam moale pentru cat de grele sunt frunzele... e pui abia, are cam 10 cm... nu o mai ud o vreme... ma gandeam sa o tai si sa o pun la inradacinat din nou...
dar si-asa e mica, daca o tai nu mai ramane nimik de ea... :D
gino a spus:
Presupun ca sta undeva la interior, are un substrat bogat si apa din belsug.
Asa sa fie ? Atunci este explicabil. Daca ar beneficia de soare mult si direct, ar deveni cu siguranta mult mai solida.
cory_helen a spus:
si-a revenit draguta de ea... era de la prea mult udat... am sa o ud mai rar... soare are, chiar destul de mult si puternic... ma bucur ca si-a revenit...
:D
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
tzep a spus:
danya a spus:
Voi tineti crassulele in soare? Am una si nu prea da semne ca i place soarele. :?
Eu da, dar nu cand soarele e puternic! Ce fel este Crassula ta?
danya a spus:
Crassula ovata. Sau s ar putea sa nu fie de la soare, ori am udat prea mult, ori pamantul nu e bun pt ea.... e pamant din florarii, dar nu pt cactusi si suculente. I s-au zbarcit 2-3 frunze...
tzep a spus:
Nu cred ca solul este problema aici. Crassula ovata suporta un sol organic. Problema este mai mult ca sigur in udare. Intre doua udari pamantul trebuie sa se usuce, dar nu complet! Pentru aceasta drenajul trebuie sa fie fff bun! De aceea se recomanda ca in solul sa fie amestecat cu nisip, pietris sau caramida sparta, in proportie de 30%.
danya a spus:
Multumesc. O sa i schimb substratul, sa fac un amestec cu nisip, pt ca se usuca repede cel de acum.
tzep a spus:
cory_helen a spus:
eu am pus 1/3 pamant, 1/3 nisip si 1/3 perlit, daca ai... dac nu 1/2 nisip...cu pamant...
si eu le mai pulverizez pe frunze... nu mi-a spus nimeni, dar am vzut ca le place... ca stau in geam la soare... :D
Substratul merge, dar e bine si pietris. Aceasta proportie este pentru cactusi. Suculentele au nevoie de mai mult pamant si mai putin sol mineral.
Crassula e sensibila la fungi si nu se recomanda stropirea frunzelor! :!:
La orice planta nu se face stropirea frunzelor in perioada cand bate soarele pe ea! Se ard!
danya a spus:
Multumesc. O sa pun doar nisip ca nu am perlit. A mea e afara, mai la umbra.
cory_helen a spus:
draga carmen, o pulverizez seara dupa ce apune soarele... :) 8)
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Se pare ca aceasta planta atat de nepretentioasa si modesta isi mentine obiceiul de a inflori. De doua luni ma minuneaza zi de zi cu tenacitatea ei. Fata de anul trecut florile sunt mult mai abundente. Dar mai bine las imaginile sa vorbeasca...





 
Sus