Noua achiziție, Prințu' Lămâie ❤(Orice sfat este binevenit)

Mihail

New Member
Bună seara, aș dori să îmi cumpăr un lămâi și singurul loc pentru iernat ar fi pe balcon: îi va dăuna dacă țin fereastra deschisă fără a mai deschide și alte ferestre din casă (ca să nu îi creez curent)? Vă mulțumesc foarte mult, o seară frumoasă!
 

crysty

Active Member
Salut @Mihail , foarte multa lume se plange pe internet ca au cumpartat plante din comert indiferent ca e bonsai sau lamai sau altceva si dupa o luna incepe sa sa ii cada frunzele orice i-ar face. De vina este faptul ca plantele din comert provin din sere cu mediu controlat, udate si ingrasate regulat si invatate cu acest mediu de ani de zile. Odata luate di sera si aduse in supermarket ele inca mai rezista o perioada dar acasa la om nu se pot adapta de nicio culoare. Nu chiar toate ci poate undeva la 90% din ele mor. Un loc unde am auzit ca sunt mai mari sanse sa supravietuiasca ar fi la o intreprindere mai exact la birouri unde singurele explicatii ar fi ca acolo se bucura de aer mai curat, ferestre mai mari, si poate aer mai cald si mai uscat pe timp de iarna. Dupa ce ca plantele de citrice sunt si foarte scumpa din cauza ca vin si altoite eu nu m-as risca sa cumpar si sa vad ca nu se poate adapta si se duc banii mei pe apa sambetei.
Dar e parerea mea si dumneavostra faceti cum credeti si ce doriti cu banii. Eu as inclina sa imi cresc un lamai din seminte care se va fi invatat cu clima si mediul de aici chiar daca ei nu rodesc nealtoiti decat dupa 8-10 ani daca nu as gasi undeva pe cineva cu un pom in roade ca sa incerc sa ii iau un altoi. Am 2 pui de lamai care auy varsta de 1 an si ceva iar cel mai mare pui are 25 cm inaltime.
Am cumparat si eu in timp diverse plante din comert, nu si citrice, si le-am pierdut, nu am putut sa le salvez cu toata experienta mea pentru ca ele nu se pot adapta fata de climatul din sera si am ajuns la concluzia ca mai cumpar o planta de pe piata de la taraba de la o mamaie care a crescut-o acasa si care acea planta este deja adaptata, sau de pe olx .
Exista totusi si plante care nu au mari probleme de adaptare si care pot fi crescute cu usurinta in apartament si anume syngonium, amaryllis, orhideea phalaenopsis, trandafirul chinezesc dieffenbachia, probabil si tradescantia, clorophytum, si poate inca cateva dar nu prea multe. Iar lamaiul se desrcu si el la limita dar daca este destul de viguros adica sa aiba o varsta sa zicem de vreo 10 ani, dar astia din comert au probabil vreo 3-4 ani si sunt prea tineri. Cu cat planta este mai tanara cu atat se adapteaza mai greu, dar asta nu inseamna sa cumparati boinsai, astia sunt mai sensibili din cauza ca sunt specii exotice.
Acuma nu vreau sa va sperii sa va spun dinainte ca are sanse de 10% sa supravietuiasca pentru ca depiunde foarte mult si de mediul la care incearca sa se adapteze. Adica de exemplu, daca nu se fumeaza in casa sau daca are parte de lumina multa sau daca va fi udat cu apa la temperatura camerei atunci bineinteles ca sansele ii mai cresc.
Plus ca multi mai cumpara flori in prag de toamna si de iarna si consider ca este o mare greseala si mai degraba sa se faca la inceput de primavara cand ziua-lumina se mareste, cand se incalzeste si cand planta poate fi scoasa afara in cursul zilei atunci ii vine mai usor sa suporte alt mediu fata de cel de sera.
Un proces de adaptare poate dura si ani de zile pentru ca trebuie sa treaca prin ciclul vara-iarna de cateva ori ca sa se invete cu clima si cu mediul din apartament.
Ca sa va raspund strict la intrebare, daca aveti termopane la balcon si planta are parte de lumina si nu de perdele inchise la culoare si are parte si de un aer uscat atunci ea are sanse sa reziste . Am spus de aer uscat pentru ca un mediu inchis pe timp de iarna face condens si la lipsa aerului proaspat creeaza conditii de mucegai pe perete dar pamantul de la lamai nu va apuca sa se zvinte repede, deci as recomnda sa aveti ceva care sa masoare umiditatea si sa nu treaca de 60%. Daca e peste 60% apar conditii de mucegai pe pereti iar pamantul de la flori se zvanta greu si cred ca stiti ca un pamant ud iarna este si mai rece. Eu nu stiu acum cum este cu centrala termica si daca in balcon aveti o incalzire minima dar daca umiditatea este mereu mare, geamurile izoleaza bine si nu au scapari atunci va trebuie un dezumidificator. Plantele adora sa li se zvinte pamantul repede iarna ca sa nu mai spun ca un pamant care nu este ud tare este si mai cald. O spun din propria experienta pentru ca eu am dezumidificator in camera si am plantele pe pervaz si vad ca le merge bine chiar daca mai deschid cateodata geamul sa aerisesc de la tigara.
Stiu ca plantele la o temnperatura mai scazuta de 18 grade cum e cazul lamaiului intra in repaus iarna dar important este ca sa nu scada si nici sa fie umeda.
Daca banii nu sunt o problema pentru dumneavoastra si va permiteti un lamai si vreti sa incercati sa vedeti cum ii va merge atunci va spun sa il cumparati , dar daca nu va permiteti financiar si faceti sacrificii sa il cumparati chiar daca vi-l doriti mult, as zice sa stati linistit pentru ca sunt sanse mari sa nu supravietuiasca si veti pierde banii.
De mentionat ca citricele sunt sensibile in general la temperaturi mai scazute nu neaparat si la curent si vor lepada o parte din frunze, multa lume a spus ca ii vede cum pierd din frunze. Dar daca caderea frunzelor se opreste la un moment asta e un lucru bun pentru ca isi va reface frunzisul cand da caldura afara atunci cand veti putea sa il tineti pe balcon cu geamul deschis asta de prin luna Mai cand va incepe sa lastareasca si cand tot atunci e bine sa ii puneti niste ingrasamant ca sa aiba un boost.
Deseamenea va recomand chiar daca cumparati un lamai, sa mergeti la un supermarket sa cumparati cateva lamai de preferat cu coaja subtire adica mai micute ca forma si cu coaja neincretita si sa scoateti samburi si ii tineti intr-un pahar cu apa timp de vreo 3 saptamani dar schimbati apa la cateva zile, si luati un sambure sa vedeti daca se poate decoji usor. Ii decojiti si apoi ii plantati cate 2-3 in pahare de plastic cu pamant. Cu cat mai repede luati lamaile pentru samburi cu atat mai bine pentru ca puii vor avea timp sa se bucure de caldura de afara tot anul. De ce sa puneti la plantat si seminte ? Pentru ca daca lamaiul cumparat nu va supravietui atunci veti trece pe ingrijirea unui pui de lamai si care va avea sanse foarte marti de supravietuire in timp din cauza ca va fi adaptat de mic.
 

Mihail

New Member
Servus @crysty, vă mulțumesc pentru răbdare și răspunsul detaliat. Nu este vorba de a mă da banii afară din casă și nici nu cred că este o avere - acum, la IKEA, sunt lămâi de vânzare (cu fructe) cu 119 lei - nu știu ce soi, am primit fotografia aseară de la un prieten care se afla la cumpărături. După forma fructului se vede clar că nu este soiul Meyer - am înțeles că acesta se pretează (este cel mai rezistent) cel mai bine pentru apartament. Mulțumesc foarte mult, o zi frumoasă.
 

crysty

Active Member
Nu e problema, cu placere @Mihail eu am expus oarecum riscul care exista cu plantele din comert care sunt invatate cu un regim aparte in serele de unde provin si pe care risc de a nu se adapta nu vi-l spune nimeni din comert pentru ca ii intereseaza sa faca banul mai intai.
Totusi 119 lei nu sunt chiar asa de multi pentru un lamai pe rod si avand in vedere ca iarna e pe terminate in sensul ca ziua-lumina se mareste si se v incalzi afara atunci puteti sa il cumparati pentru ca atunci cand o sa fie bine afara si asta cat de curand o sa se bucure de vreme buna si nu va muri/lepada frunze. Daca vroiati sa il cumparati in toamna atunci era mai rau pentru ca urmeaza micsorarea zilei-lumina plus ca ar veni frigul.
Fiecare casa/apartament are mediul sau unic si acolo unde o sa il puneti poate se va descurca bine.
In caz ca nu supravietuieste la iarna urmatoare mai bine sa va para 3 zile rau ca nu i-a mers decat sa va para rau un an de zile ca nu l-ati luat cand era mai convenabil. Posibil sa se scumpeasca si acum sa fie mai ieftin tocmai din cauza ca nu multa lume s-ar risca sa il cumpere cand inca este frig afara.
Oricum pentru stresul plantelor exista Amalgerol la fitofarmacii si daca vor apare probleme cu el o sa mai postati aici intrebari pentru ca mai sunt oameni care au lamai pe rod acasa nu sunteti primul si nici ultimul.
Sincer ma asteptam sa coste vreo 300 de lei pentru ca stiu ca in florarii este scumpa orice planta dar asa la supermarket plantele sunt mai ieftine.
Daca lamaiul este pe rod atunci el sigur a fost hranit pana in ultima zi inainte de vanzare, cu ingrasaminte si stimulente pentru ca lamaii pe rod au nevoie de un sol gras. Asa ca dupa o vreme daca ii merge bine , la primavara e bine sa va pregatiti de niste stimulente si/sau ingrasaminte.
De exemplu un stimulent bun ar fi Cropmax care se gaseste la fitofarmacii in sticlute mici la vreo 15 lei (este foliar din cate stiu deci se stropeste pe frunze) sau ca ingrasamant de xemplu sunt sticlute mici cu ingrasamant chiar speciale pentru citrice.
Iar daca vreti sa ii dati si vitamine cu aminoacizi atunci gasiti ceva aici https://indoorgardens.ro/magazin/nutrienti-stimulatori/aditivi/vitamine-hormoni/hesi-supervit-10ml/ . Eu de asta folosesc la plante, nu vad minuni dar succesuul unei plante este suma mai multor factori nu doar ingrasarea. Pe siteul asta sunt multe produse care nu se gasesc nicaieri pe siteurile ocazionale pentru cresterea florilor, unele produse sunt foarte scumpe, ltele nu, dar principalul e sa nu luati la bidoane mari ca nu aveti cand sa le consumati la cateva flori si costa si o groaza de bani.
 
Ultima editare:

Mihail

New Member
Domnule @crysty, vă mulțumesc foarte mult pentru sfaturi. O singură (deocamdată :) ) întrebare mai am: citind cam toate postările de pe forum despre citrice, domnul Danero (sau Raptoe) îi sfătuia pe cei care au cumpărat lămâiul din comerț să schimbe pământul acestuia (preferabil primăvara) cu unul de la Agro. Acest lucru este valabil și pentru un lămâi pe rod? Vă mulțumesc mult, o seară frumoasă!
 

crysty

Active Member
Domnule @crysty, vă mulțumesc foarte mult pentru sfaturi. O singură (deocamdată :) ) întrebare mai am: citind cam toate postările de pe forum despre citrice, domnul Danero (sau Raptoe) îi sfătuia pe cei care au cumpărat lămâiul din comerț să schimbe pământul acestuia (preferabil primăvara) cu unul de la Agro. Acest lucru este valabil și pentru un lămâi pe rod? Vă mulțumesc mult, o seară frumoasă!
Da, e foarte bun cel de la Agro, pe saci scrie AgroCS https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-5-l/p/7027578?k=substrat&apn=2&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 si l-am recomandat si eu pe forum pentru ca este la un pret convenabil iar caliotatea este una de la mediu spre foarte buna. Este made in Slovakia.
Sacii de 5, 10, 20 si 50 contin turba 80% iar cel de 40 este foarte greu si este doar humus (cernoziom) sau pamant gras negru.
Acum vreo 2 ani, inainte de pandemie, cred ca in vara 2019 prin iunie, mi-au fost solicitate serviciile de tratament si intretinere pentru 9 leandri mari la ghiveci care erau pe terasa unui restaurant, leandrii fiind mari, tufe inalte cat un om si ghiveciul la diametru incat un om abia daca il cuprinde la diametru cu ambele maini, si dupa ce am tras pomii separat pe alta terasa in spate, i-am tuns si i-am stropit pentru ca nu ii ingrijise nimeni si nu mai faceau flori de 2 ani, si dupa asta le-am spus ca trebuie schimbat si pamantul garantandu-le ca vor avea flori in anul care vine. M-au intrebat de care pamant letrebuie si le-am dat comanda la contabilitate de vreo 6 saci de 50 litri AgroCS si 3 sau 4 saci de 40 litri cu humus. M-am apucat si am amestecat in proportie de 2:1 , am pus si cate o lingurita de ciuperci micorizante Rootgrow https://www.ferma-gradina.ro/ciuperci-micorizante-rhs-rootgrow.html ca sa ajute pentru radacini si i-am udat bine si i-am stropit cu amalgerol si cu cropmax si am predat lucrarea ca sa-i spun asa. Au ramas uimiti in august ce repede dadeau lastari noi din toate incheieturile. Le-am garantat ca or sa fie plini de flori dar in anul urmator pentru ca in august era prea tarziu si lastarii sunt prea mici. Mi-au trimis email anul trecut tot prin iunie dupa ce se terminase cu carantina totala ca ma cheama din nou sa am grija de plante dar le-am raspuns ca imi incetez activitatea din cauza pandemiei. Nu am vrut sa risc pentru ca mi se duce vorba si pe urma ma cheama si alte localuri (inainte de pandemie aveam grija de plantele si arbustii de la un bar, acest restaurant si pe urma ma mai chemase o pizzerie si mai vroia si alt bar care cel din urma l-am refuzat cu scuze (in baza principiului din baruri "ne rezervam dreptul de a selecta clientii" ) ca am programul prea incarcat pentru ca ala era detinut de un consilier local de la psd si acolo se adunau numai ispravi de astea comuniste,inclusiv primar fost sau actual, pe care nu vreau sa le vad nici daca m-ar plati in valuta :tavalit: ) dar acum riscul e prea mare de covid, asa ca am tras pe dreapta si sunt mai mult online.
Am acum cam jumatate de sac de 50 litri undeva intr-un colt in dormitor cumparat de mine tocmai in iarna 2019, pentru cand as vrea sa mai vand vreo planta la ghiveci pe olx , nu l-am lasat afara pe terasa care e inchisa sumar, sa inghete sau sa se ude pentru ca daca ingheata consider ca ii va fi afectata calitatea sau cantitatea nutrientilor. Acest substrat AgroCS are turba cam in proportie de 80% iar restul este din bulgarasi mici de humus activ care ajuta turba sa se descompuna ca in final totul sa devina pamant negru.
Pe linkul de la dedeman ,pe pagina produsului o sa vedeti ca puteti alege marimea sacului dar v-am ales cel de 5 litri ca probabil o sa va ajunga, oricum vedeti la magazin dar nu uitati ca la transplantare la primavara nu scoateti tot de pe radacini ca faceti o mare greseala, impactul va fi prea puternic. De asta v-as recomanda sa luati de pe acum saculetul de pamant si sa puneti 1-2 linguri deasupra in ghiveci ca sa inceapa acomodarea cu noul substrat. Iar dupa vreo 2-3 saptamani adica pe la sfarsitul lui februarie mai puneti 2 linguri .
Iar cu transplantarea nu va grabiti de cum vine Martie , mai asteptati mai bine pana in aprilie cand sigur se va mai incalzi si cand tot atunci cel mai probabil vor apare muguri pentru lastari noi. Pe atunci cam toti arbustii decorativi se trezesc la viata.
Daca folositi substrat AgroCS o sa vedeti ca scrie pe sac ca are si adaos de ingrasamant pentru vreo 6 saptamani si asta ii va fi de mare ajutor, ca un boost la lastarire. Nu mai folositi imediat si altfel de ingrasamant ca o sa-i fie rau ca la om cand amesteca bauturile :-D
Daca lamaiul dumneavoastra isi formeaza tulpina lemnoasa si o sa mai creasca un pic incat sa aiba cel putin 4 lastari principali, o sa vedeti ca va avea o putere de lastarire si mai mare. Putere de lastarire mare o mai are si trandafirul chinezesc, leandrul dar sa fie planta destul de adulta..exact ce va spuneam in comentariul anterior despre varsta, cu cat este mai adulta planta cu atat face fata problemelor.
Da, deci mergeti pe substrat AgroCS ca salvati si bani si este si se calitate buna. O sa vedeti ca exista si substrat mai ieftin, alta marca, am cumparat o data un sac pentru cineva si cand i-am transplantat niste flori pe terasa barului am constatat ca era doar turba. Adica tocatura de resturi vegetale, ca un fel de rumegus, fara niciun pic de humus si fara adaos de ingrasamant cu alte cuvinte trebuie sa cumperi ingrasamant neaparat incat pana si un pamant din fata blocului, pisat de caini ar fi fost mai bun.
 
Ultima editare:

Mihail

New Member
Da, e foarte bun cel de la Agro, pe saci scrie AgroCS https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-5-l/p/7027578?k=substrat&apn=2&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 si l-am recomandat si eu pe forum pentru ca este la un pret convenabil iar caliotatea este una de la mediu spre foarte buna. Este made in Slovakia.
Sacii de 5, 10, 20 si 50 contin turba 80% iar cel de 40 este foarte greu si este doar humus (cernoziom) sau pamant gras negru.
Acum vreo 2 ani, inainte de pandemie, cred ca in vara 2019 prin iunie, mi-au fost solicitate serviciile de tratament si intretinere pentru 9 leandri mari la ghiveci care erau pe terasa unui restaurant, leandrii fiind mari, tufe inalte cat un om si ghiveciul la diametru incat un om abia daca il cuprinde la diametru cu ambele maini, si dupa ce am tras pomii separat pe alta terasa in spate, i-am tuns si i-am stropit pentru ca nu ii ingrijise nimeni si nu mai faceau flori de 2 ani, si dupa asta le-am spus ca trebuie schimbat si pamantul garantandu-le ca vor avea flori in anul care vine. M-au intrebat de care pamant letrebuie si le-am dat comanda la contabilitate de vreo 6 saci de 50 litri AgroCS si 3 sau 4 saci de 40 litri cu humus. M-am apucat si am amestecat in proportie de 2:1 , am pus si cate o lingurita de ciuperci micorizante Rootgrow https://www.ferma-gradina.ro/ciuperci-micorizante-rhs-rootgrow.html ca sa ajute pentru radacini si i-am udat bine si i-am stropit cu amalgerol si cu cropmax si am predat lucrarea ca sa-i spun asa. Au ramas uimiti in august ce repede dadeau lastari noi din toate incheieturile. Le-am garantat ca or sa fie plini de flori dar in anul urmator pentru ca in august era prea tarziu si lastarii sunt prea mici. Mi-au trimis email anul trecut tot prin iunie dupa ce se terminase cu carantina totala ca ma cheama din nou sa am grija de plante dar le-am raspuns ca imi incetez activitatea din cauza pandemiei. Nu am vrut sa risc pentru ca mi se duce vorba si pe urma ma cheama si alte localuri (inainte de pandemie aveam grija de plantele si arbustii de la un bar, acest restaurant si pe urma ma mai chemase o pizzerie si mai vroia si alt bar care cel din urma l-am refuzat cu scuze (in baza principiului din baruri "ne rezervam dreptul de a selecta clientii" ) ca am programul prea incarcat pentru ca ala era detinut de un consilier local de la psd si acolo se adunau numai ispravi de astea comuniste,inclusiv primar fost sau actual, pe care nu vreau sa le vad nici daca m-ar plati in valuta :tavalit: ) dar acum riscul e prea mare de covid, asa ca am tras pe dreapta si sunt mai mult online.
Am acum cam jumatate de sac de 50 litri undeva intr-un colt in dormitor cumparat de mine tocmai in iarna 2019, pentru cand as vrea sa mai vand vreo planta la ghiveci pe olx , nu l-am lasat afara pe terasa care e inchisa sumar, sa inghete sau sa se ude pentru ca daca ingheata consider ca ii va fi afectata calitatea sau cantitatea nutrientilor. Acest substrat AgroCS are turba cam in proportie de 80% iar restul este din bulgarasi mici de humus activ care ajuta turba sa se descompuna ca in final totul sa devina pamant negru.
Pe linkul de la dedeman ,pe pagina produsului o sa vedeti ca puteti alege marimea sacului dar v-am ales cel de 5 litri ca probabil o sa va ajunga, oricum vedeti la magazin dar nu uitati ca la transplantare la primavara nu scoateti tot de pe radacini ca faceti o mare greseala, impactul va fi prea puternic. De asta v-as recomanda sa luati de pe acum saculetul de pamant si sa puneti 1-2 linguri deasupra in ghiveci ca sa inceapa acomodarea cu noul substrat. Iar dupa vreo 2-3 saptamani adica pe la sfarsitul lui februarie mai puneti 2 linguri .
Iar cu transplantarea nu va grabiti de cum vine Martie , mai asteptati mai bine pana in aprilie cand sigur se va mai incalzi si cand tot atunci cel mai probabil vor apare muguri pentru lastari noi. Pe atunci cam toti arbustii decorativi se trezesc la viata.
Daca folositi substrat AgroCS o sa vedeti ca scrie pe sac ca are si adaos de ingrasamant pentru vreo 6 saptamani si asta ii va fi de mare ajutor, ca un boost la lastarire. Nu mai folositi imediat si altfel de ingrasamant ca o sa-i fie rau ca la om cand amesteca bauturile :-D
Daca lamaiul dumneavoastra isi formeaza tulpina lemnoasa si o sa mai creasca un pic incat sa aiba cel putin 4 lastari principali, o sa vedeti ca va avea o putere de lastarire si mai mare. Putere de lastarire mare o mai are si trandafirul chinezesc, leandrul dar sa fie planta destul de adulta..exact ce va spuneam in comentariul anterior despre varsta, cu cat este mai adulta planta cu atat face fata problemelor.
Da, deci mergeti pe substrat AgroCS ca salvati si bani si este si se calitate buna. O sa vedeti ca exista si substrat mai ieftin, alta marca, am cumparat o data un sac pentru cineva si cand i-am transplantat niste flori pe terasa barului am constatat ca era doar turba. Adica tocatura de resturi vegetale, ca un fel de rumegus, fara niciun pic de humus si fara adaos de ingrasamant cu alte cuvinte trebuie sa cumperi ingrasamant neaparat incat pana si un pamant din fata blocului, pisat de caini ar fi fost mai bun.
Respect! Zile cu fructe trupeșe și flori înmiresmate vă doresc! :D
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Bună seara, aș dori să îmi cumpăr un lămâi și singurul loc pentru iernat ar fi pe balcon: îi va dăuna dacă țin fereastra deschisă fără a mai deschide și alte ferestre din casă (ca să nu îi creez curent)? Vă mulțumesc foarte mult, o seară frumoasă!
Nu ii va dauna , dimpotriva , o expozitie fara soare i-ar prinde bine , cresterea spontana a temperaturii la nivelul foliar ii va provoca abandonarea foliajului. Temperaturile suportate de el se pot duce lejer la -3 fara probleme.Dealtfel si pozitia in afara soarelui va permite si o udare mai moderata ce va creste considerabil nivelul de oxigen din substrat. Si ca tot veni vorba , substratul perfect e cel cu durabilitate cea mai mare , adica turba premium , cocos premium si nu reziduuri. Cu cat substratul isi mentine mai mult structura cu atat mai mult si nivelul de oxigen. Succes cu el.
 

veretregn

Active Member
Pentru că acum a început sezonul de reimprospătare a substratului și de mutare a citricelor într-un vas mai mai mare, eu merg pe varianta simplă. Citricele nu au nevoie de grijă extraordinară și nici nu necesită costuri foarte mari. Eu cresc citrice pentru fructe și aspectul ornamental.

Citricele se se muta gradual în vase mai mari. Mutăm citricele dintr-un vas de 6 litri într-unul de max10 l. Vase cu o capacitate de 20%- 40% mai mare decât precedentul. Nu avem interesul să stimulăm o creștere neregulată a rădăcinilor în detrimentul coroanei și nici nu dorim ca rădăcinile să primească prea multă apă.

Facem o toaletare ușoară înlăturând creșterile interioare. Tăiem ÎNTRE NODURI, nu pe nod. Și Ținem minte să păstrăm rămurele mai flexibile pentru că acelea vor face fructe și flori.

Pentru că mă bucur de un pic de spațiu eu cumpăr întotdeauna cele necesare substratului în cantități mai mari și îmi fac amestecurile de unul singur. un balot de 150 de l turbă blondă este mult mai indicat decât un sac de de pământ universal.

Formula. Regula celor trei: Hrană. Suport. Drenare.

TURBA BLONDA 50%. Da turbă blondă. Da cu un pH cu 3-4. (80-90 material organic - hrană)
10-20% PĂMÂNT de GRĂDINĂ sănătos și necalcaros. Cu râme și cu viață în el. (suport pentru plantă. este mai dens decât turba și mai stabil + aportul microbian și de microorganisme)
30-40 % MATERIAL DRENANT POROS de diferite calibre. Folosesc argilă expandată (biluțele pentru hydrocultură) + perlit + piatra vulcanică pentru iazuri, piatră ușoară necalcaroasă. Eu prefer vasele de plastic și materialele poroase ușoare pentru a nu-mi rupe spatele. (se evită compactarea cu apă a rădăcinilor, stimulează ramificarea rădăcinilor și garantează aerarea rădăcinilor și a microorganismelor)

Materialul drenant și pământul de grădină scad aciditatea până la un pH 5 - 5,5.

Pentru Poncirus și arborii crescuți pe portaltoi de Poncirus folosesc 20% - 30% material drenant. 10 - 20% pământ de grădină. 10% substrat universal. Poncirusul are nevoie de un substrat mai "umed".

Turbă + pământ de grădină + material drenant.

Nu vă grăbiți să toaletați puterrnic pomii. O puteți face și mai târziu până prin mai.
Dacă rădăcinile au devenit circulare urmând forma vasului încercați să le frecați cu substrat sau eliberațile cu un creion, însă nu penetrați în corroana radiculară prea tare.

Înlăturați substratul de de la suprață 1-2 cm până ajungeți la rădăcinile superioare. Substratul vechi funcționează ca și filtru și protecție (mulci) și este puternic erodat și compromis de săruri, eventual substranțe fitotoxice.

Udați cu apă de ploaie sau apă de robinet caldă statută o zi.


Nu plantați în turbă pură. Nu plantați în substrat pentru acidofile.
Acest substrat nu garantează fertilizarea pentru un sezon.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Pentru că acum a început sezonul de reimprospătare a substratului și de mutare a citricelor într-un vas mai mai mare, eu merg pe varianta simplă. Citricele nu au nevoie de grijă extraordinară și nici nu necesită costuri foarte mari. Eu cresc citrice pentru fructe și aspectul ornamental.

Citricele se se muta gradual în vase mai mari. Mutăm citricele dintr-un vas de 6 litri într-unul de max10 l. Vase cu o capacitate de 20%- 40% mai mare decât precedentul. Nu avem interesul să stimulăm o creștere neregulată a rădăcinilor în detrimentul coroanei și nici nu dorim ca rădăcinile să primească prea multă apă.

Facem o toaletare ușoară înlăturând creșterile interioare. Tăiem ÎNTRE NODURI, nu pe nod. Și Ținem minte să păstrăm rămurele mai flexibile pentru că acelea vor face fructe și flori.

Pentru că mă bucur de un pic de spațiu eu cumpăr întotdeauna cele necesare substratului în cantități mai mari și îmi fac amestecurile de unul singur. un balot de 150 de l turbă blondă este mult mai indicat decât un sac de de pământ universal.

Formula. Regula celor trei: Hrană. Suport. Drenare.

TURBA BLONDA 50%. Da turbă blondă. Da cu un pH cu 3-4. (80-90 material organic - hrană)
10-20% PĂMÂNT de GRĂDINĂ sănătos și necalcaros. Cu râme și cu viață în el. (suport pentru plantă. este mai dens decât turba și mai stabil + aportul microbian și de microorganisme)
30-40 % MATERIAL DRENANT POROS de diferite calibre. Folosesc argilă expandată (biluțele pentru hydrocultură) + perlit + piatra vulcanică pentru iazuri, piatră ușoară necalcaroasă. Eu prefer vasele de plastic și materialele poroase ușoare pentru a nu-mi rupe spatele. (se evită compactarea cu apă a rădăcinilor, stimulează ramificarea rădăcinilor și garantează aerarea rădăcinilor și a microorganismelor)

Materialul drenant și pământul de grădină scad aciditatea până la un pH 5 - 5,5.

Pentru Poncirus și arborii crescuți pe portaltoi de Poncirus folosesc 20% - 30% material drenant. 10 - 20% pământ de grădină. 10% substrat universal. Poncirusul are nevoie de un substrat mai "umed".

Turbă + pământ de grădină + material drenant.

Nu vă grăbiți să toaletați puterrnic pomii. O puteți face și mai târziu până prin mai.
Dacă rădăcinile au devenit circulare urmând forma vasului încercați să le frecați cu substrat sau eliberațile cu un creion, însă nu penetrați în corroana radiculară prea tare.

Înlăturați substratul de de la suprață 1-2 cm până ajungeți la rădăcinile superioare. Substratul vechi funcționează ca și filtru și protecție (mulci) și este puternic erodat și compromis de săruri, eventual substranțe fitotoxice.

Udați cu apă de ploaie sau apă de robinet caldă statută o zi.


Nu plantați în turbă pură. Nu plantați în substrat pentru acidofile.
Acest substrat nu garantează fertilizarea pentru un sezon.
Suna bine , daca vrei ready made iti recomand
are o compozitie pe care si Tintori o foloseste , iar ca si ghivece , Aircole , o ventilatie super si o forfecare buna la radacinile circulare.

Succes!
 

Florin T

New Member
Salutare tuturor.
Nu am timp mult să dezvolt, dar nici nu mai pot întârzia să iau măsurile ce se cuvin...

Am cumpărat acum cca 20 zile, din Lidl, un lămâi denumit Citrus (cred că este soiul). Provine din Olanda. Are 5 fructe gradual dezvoltate. (lamaia cea mai matură pare să dea usor inspre galben desi e mai mică decât cele căzute prin magazin aproape coapte). Deasemeni are flori care s-au înmulțit după cumpărare (bobocii cu care l-am luat).

1. Are frunzele prafuite si vreau să îl sterg. Cum e cel mai bine să realizez asta?

2. Pământul are ceva ca un mucilagiu si un mucegai alb deasupra care s-a înmulțit de când e la mine. Asta am mai pățit la un trandafir chinezesc acum câțiva ani. Este anormal?... Trebuie făcut ceva?

3. Pe etichetă recomandă fertilizarea cu NPK. Eu am apucat să cumpăr ceva granulat numit Agro o să atasez poze.
Dacă nu e ok cumpăr ce îmi recomandați. Dacă e bun cum dozez și cum aplic?

Îmi cer scuze, nu am timp să caut în urmă deocamdată, dar trebuie să acționez cât nu e prea târziu.

PS: în poze se pot vedea noi fructe minuscule apărute după înfloriri le de acasă. :)
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, @Florin T , va voi raspunde exact in ordinea frazelor postate.

In primul rand se vede in poza ca planta este denumita pe eticheta Citrus Lemon. Asta nu este o denumire de varietate anume, este o denumire simpla si generala pentru publicul larg necunostor. Mai exact Citrus se refera la familia de Citrice iar Lemon inseamna Lamai. Daca era in romaneste ar fi scris sus Citrice si mai jos Lamai. Dar nu trebuie sa va faceti griji in privinta ingrijirii precise a unei specii/varietati pentru ca in mare parte totii lamaii se ingrijesc la fel. Difera doar clima suportata, productivitatea.

1. Daca are frunzele prafuite nu recomand sa il stergeti manual, este prea mic si riscati sa ii rupeti bobocii de flori sau bobocii de frunze. Va pregatiti de un bidon cu pompa cum ar fi alea de la solutie de sters geamurile sau un pulverizator de 1-1,5 litri de la magazinel;e de bricolaj cum ar fi dedeman. Puneti apa de la canal (care sta la aclimatire in camera cam 2 zile) sau apa plata la temperatura camerei si stropiti planta dar nu prea abundent. Cu timpul praful o sa se curete si stropiti in perioada asta 1 data pe saptamana. Stropiti si pe sub frunze cat se poate cu grija. Cand o sa vina caldurile mari la vara atunci o sa fie bine daca stropiti planta o data la fiecare a 2a zi. Acum este inca frig si umiditatea in aer nu este chiar scazuta asa ca o data pe saptamana e de-ajuns ca sa nu fie pamantul nici prea ud si nici sa dezvolte mucegai la baza plantei.
Folositi apa goala dar daca va permiteti 15 lei va recomand o sticluta mica de 50 ml Cropmax de la fitofarmacii din oras, si puneti 1 mililitru la 3 litri de apa ( amestec foarte diluat). Ca sa dozati cu mililitru folositi o seringa (fara ac) de insulina, la farmacie umana, se gasesc de alea mici la vreo 60 de bani si au gradatie. Cropmaxul este un biostimulent foarte bun de crestere si v-am recomandat solutie foarte diluata pentru ca o data cu incalzirea vremii puteti stropi mai des si atunci mai bine sa fie mai diluat.
Daca gasiti la sticluta de 20 ml ca asta https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/holland-cropmax-20-ml.html e si mai bine.
Cropmaxul este un ingrasamant foliar deci se poate pune in apa cu care stropiti dar puteti sa stropiti si pe sol ca nu se intampla nimic.
Cropmaxul contine aminoacizi si vitamine, esentiale pentru planta.
Daca va permiteti si nu gasiti Cropmax de cumparat atunci puteti incerca si cu un alt stimulent de crestere cum ar fi Atonik, mai scump, e la 30 lei si asta il folosesc unii cu sere de rosii , care si-l permit. Am folosit si Atonik pe rasaduri si plante de muscate si am vazut minuni adica o crestere usor mai rapid, frunze mai verde deschis si formare de boboci de frunze mai rapida.

2. Si la mine apare aceeasi problema cu alb deasupra pamantului dar e uscat si apar pe bulgarii de pamant si este din cauza apei de canal plina de saruri. La dumneavoastra daca acel strat alb este moale este mucegai sau vreo ciuperca care apare din cauza ca nu ati aerisit des locul unde sta. Aerul nu a fost ventilat si a fost umiditate mai ridicata in casa pe durata iernii. Sunt sigur ca stati la bloc. Si eu stau dar aerisesc mai des din cauza ca fumez in camera dar ce e mai important e ca am investit 700 lei si mi-am cumpat un dezumidificator si astfel am mentinut umiditatea la sub 60% in camera. De acum se incalzeste afara si nu mai e cazul dar va recomand sa aveti in vedere pentru iarna urmatoare ca in camera unde stau plantele sa mentineti o umiditate scazuta cu un dezumidificator. Eu inchideam usa la camera si faceam umiditatea doar de 45% cu acest aparat. Veti scapa astfel de mucegaiul care apare pe sol la ghivece dar e buna si o aerisire din cand in cand deoarece jos in camera apar aerosoli periculosi pentru plante. Dar cu dezumidificator scapati de aerisiri dese si de mucegai.
Ce e de facut acum ? Ce fac eu in aceasta situatie ? Raschetati pamantul de deasupra, luati cam 1-1,5 cm de deasupra si il aruncati. Inlocuiti partea de pamant scoasa cu un pic de substrat din comert de la o punga mica de 5 litri cum ar fi https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-5-l/p/7027578?k=substrat agrocs&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 asta in caz ca expuneti radacinile sau lasati asa fara sa mai completati lipsa daca nu au iesit radacinile la iveala. Stergeti baza tulpinii cu o carpa moale si scoateti afara de urgenta planta pe durata zilei cand e mai cald afara. In 3-4 zile o sa fie mai bine ca isi revine vremea . Puteti sa il lasati pe balcon macar o ora, poate sa stea in bataia soarelui dar nu mult deoarece acum e riscul mare de oparire de la soarele diminetii de la ultraviolete. Daca aveti in bucatarie niste praf de scortisoara presarati pe suprafata pamantului nici prea mult dar nici prea putin. Praful de scoartisoara intarzie aparitia mucegaiului pentru ca este un antifungic natural. (Deci nu v-am recomandat antifungici chimici pentru ca o vina caldura si nu mai are rost plus ca nu este vorba de atac asupra plantei).
Udati planta punand apa intr-o farfurie si lasati-o asa cateva ore pana ce se oberva ca la suprafata vrea sa se umezeasca. Scoateti ghiveciul din farfurie, lasati la scurs pe marginea chiuvetei si apoi il puneti in farfuria lui pe pervaz sau unde il tineti.

3. NPK de pe eticheta inseamna ingrasamant pe baza de Azot-Fosfor-Potasiu deci orice ingrasamant e bun, nu era neaparat sa cautati sa scrie NPK pe sac. Chiar am ramas masca ca ati gasit un ingrasamant care se cheama chiar asa. E ca si cum cineva va spune ca trebuie zeama de lamaie la pestele facut la cuptor dar v-ati dus la magazine sa cautati o sticluta pe care scrie "zeama de lamaie" cand de fapt mergea si de la o lamaie stoarsa . Ma rog, nu e nimic gresit , nu ati stiut, dar de-acum stiti ca de fapt NPK este prescurtarea de la mineralele principale dintr-un ingrasamant. De fapt ingrasamant complex se cheama pentru ca e compus din 3 minerale. Daca era simplu atunci era doar N adica azot.
Nu ati gresit cumparand ingrasamantul ales si dupa cum se vede si pe sac in poza postarii 2, contine 11-7-7 adica Azot 11%, fosfor 7%, potasiu 7%.
Azotul este pentru frunzis bogat, fosforul ajuta la radacini iar potasiul la inflorire si rodire. Asta ca o descriere sumara si superficiala si rapida.
Puteati foarte bine sa luati si ingrasamant pentru capsuni sau pentru rosii sau chiar de gazon sau chiar de asta pentru flori https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650?k=kristalon&apn=9&pn=1&idc=3644&pip=0&osa=1&upf=1 sau asta https://www.dedeman.ro/galati/ingasamant-universal-kristalon-gold-granule-0-5-kg/p/7027646?k=kristalon&apn=10&pn=1&idc=3642&pip=0&osa=1&upf=1 care are potasiu 20% dar ce au in comun este ca au si microelemente suf, bor, molibden, magneziu, cupru, etc. Ideal e mai bun unul si cu microelemente , eu folosesc doar gama de la Kristalon pentru ca este convenabil la pret si are si concentratii mai mari de NPK + microelemente dar acum consumati ce ati luat ca e pacat de bani.
Exista si ingrasamant pentru citrice anume, cum ar fi asta https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-citrice-agro-cs-lichid-250-ml/p/7031015?k=ingrasamant citrice Agro&apn=1&pn=1&idc=3647&pip=0&osa=1&upf=1 , dar are concentratii de NPK reduse si nu isi merita pretul de specula pentru ca este dedicat unui tip de plante si ca atare eu folosesc de la kristalon . Ce-i drept il prepar mai diluat din cauza ca e mai puternic. Daca aveti pe cineva la tara care cultiva legume sau teren cu gazon puteti sa folositi acolo ce ati cumparat si va luati un ingrasamant care sa contina si microelemente cum ar fi kristalon gold sau altceva.
Daca vrei ca lamaiul sa aiba parte de vitamine si in sol atunci daca permiteti puteti sa folositi si asa ceva https://indoorgardens.ro/magazin/nutrienti-stimulatori/aditivi/vitamine-hormoni/hesi-supervit-10ml/ e cam scump la 54 de lei dar e foarte concentrat si se pune o picatura la 4,5 litri de apa si o sa va ajunga cativa ani, depinde de cate plante aveti in casa, dar daca aveti doar lamaiul atunci e prea scumpa investitia si doar vitaminele si aminoacizii din Cropmax sunt suficienti. Eu mi-am luat Hesi Supervit la 50 ml dar cresc plante mai multe.

Citricele sunt mari iubitoare de caldurasi soare, cand se incalzeste mai bine afara sa fie de la 18-19 grade ziua il lasati pe balcon definitiv pentru ca noaptea vor fi undeva la 11 grade si nu are nevoie. Poate sa stea si in bataia soarelui dar e mai bine daca e protejat la soarele puternic de amiaza pentru 2-3 ore pana pe la ora 16. Nu abuzati de ingrasamant. Acum primavara cand il scoateti afara definitiv ar trebui sa dea varfuri noi de crestere.
 
Ultima editare:

Florin T

New Member
Treaba cu numele plantei... am presupus orecum și că e posibil doar o descriere a ceea ce am cumpărat, acum îmi e clar că nu-i soiul.

A strâns soția între timp ceea ce presupun că era mucegai, o să văd si cu înlocuirea substratului (dubioasă denumirea asta... suprastrat poate ar fi sunat mai realist :) )
Am pus până acum apă plată Azuga (PH peste 8), văd însă în ce citesc pe aici că solul trebuie să fie ușor acid. Am udat doar de 2 ori, prima dată mai din dărnicie neștiind cum stă treaba, dar in final lăsat la scurs și apoi fără apă in farfurie.

Este sigur umiditate in apartament. Sunt cu vederea la nord și mai am și florile pe care le îngrijește soția (sursă suplimentară de umiditate deci). O să văd in timp cum reusesc achiziția și a unui dezumidificator. Era o dorință mai veche a soției, dar m-am opus temporar considerând că e necesară o stație meteo de interior care să-mi spună și cât este de regulă umiditatea la noi.

Cel mai probabil o să schimb fertilizatorul cu ce zici că e mai recomandat. Dar dacă între timp vreau să pun din cel cumpărat cum dozez, că pe pungă se dă dozajul la m².

Cunosc ce este NPK, am lucrat 25 ani într-un combinat chimic care producea uree, DAP (diamonium phosphate) NPK... Cei drept însă nu eram pe partea chimică, lucram ca electrician. Deci, nu cunosc modul de utilizare. Apropo de conținut, pe tabel apar și alte elemente decât cele trei de bază...

Aveam și eu în plan ca, odată cu instalarea primăverii în mod real să-l scot pe balcon. Vederea la nord protejează de supraîncălzire și razele directe. Știu că e ok, doar că nu știam ce variații maxime de temperatură ar permite (noapte/zi) astfel încât să nu îl stresez. Deocamdată ar fi o problemă doar pe timpul nopții deoarece atunci scade cam mult temperatura.
Și pentru că zici să îl scot doar parțial, gen câteva ore, întreb: nu e periculos să-i schimb mereu locul?

Mulțumesc mult pentru tot efortul de a-mi împărtăși atât de detaliat din experiența ta. Încet încet voi fi edificat cu privire la tot ce trebuie să procur și să fac pentru minunatul meu.

PS: în apartament si pe balcon mai am phalaenopsis, begonii, kalanchoe... Din ferilizatorii recomandați mai sus, cam ce cantități se pretează și la acestea?
 

crysty

Active Member
LE: se pare că m-am înșelat, nu conține și alte elemente, doar zeolit
Zeolitul este o materie/cenusa vulcanica si conform https://ro.wikipedia.org/wiki/Zeolit chiar contine si niste microelemente dar eu nu m-am dat in vant dupa chestii vulcanice pentru ca banuiesc ca nu au neaparat ce le trebuie plantelor adica sulf, bor, magneziu, fier, etc.
De exemplu sulful ca si cuprul sunt foarte buni antifungici si ca tratamente antifungice de exemplu la trtandafir impotriva fainarii https://www.botanistii.ro/blog/fainarea-trandafirului-sphaerotheca-pannosa-var-rosae/ se recomanda Thiovit care 80% sulf daca stiu bine ,,,iar la tratamentul pomilot fructiferi si plantelor impotriva bolilor fungice se recomanda tratamentul cu antifungici pe baza de cupru.
Sulful este bun si pentru tratamentul solului la rasaduri ca sa previna moartea lor prematura din cauza fungilor rai (ca exista si fungi buni ei se cheama micorize si ajuta la inradacinare si hranire) care pot sa apara la baza plantutei. Dovada ca Kristalon Start care este recomandat pentru rasaduri contine 7,5% Sulf , procent destul de mare si care nu se gaseste in orice ingrasamant uzual casnic.
Lipsa/blocarea fierului sau lipsa magneziului din sol provoaca la plante o decolorare a frunzelor cand doar nervurile se vad mai verzi. Dar atat timp cat dai unei plante ingrasamant cu microelemente iti dai seama ca decolorarea nu va fi din lipsa magneziului/fierului . Iar daca nu exista fier deloc in sol sau este blocat din cauza pHului mai mare atunci exista un leac , e un produs romanesc care combate decolorarea frunzelor din lipsa de fier (cloroza) si el se cheama Clorostop http://www.zonaeco.ro/cumpara/clorostop-preparat-ecologic-pentru-prevenirea-si-combatarea-clorozei-6108760 . (Cititi descrierea!)
A hrani o planta cu ingrasamant cu microelemente inseamna si a o fortifica impotriva bolilor, prevenirea lor.
Eu am folosit cu incredere ingrasamintele de tip kristalon , de productie ceha sub licenta olandeza , si la preturi acceptabile, cumparate din dedeman, pentru procentele mari de macro si micro elemente. Una este un kristalon cu sa zicem NPK de 19-6-20 si microelemente si alta este un ingrasamant comun cu NPK 8-5-5 si fara microelemente.
Pentru plante cu flori inclusiv lamai si inclusiv orhideea pe care o aveti va recomand asta https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650?k=kristalon&apn=9&pn=1&idc=3644&pip=0&osa=1&upf=1 cu 3% magneziu si 3% sulf. Puteti sa folositi si pe plante fara flori cum este kalanchoe ca oricum asta nu infloreste cand vreti , din ce am observat si stiu e ca are perioada lui de inflorire anume mai exact iarna sau la venirea iernii..poate inflori si "la comanda" cum sunt cele din comert dar cu stimulent de inflorire care este foarte scump cum ar fi astea https://indoorgardens.ro/categorie-produs/nutrienti-stimulatori/aditivi/pentru-inflorire/ dar atat timp aveti ca tot omul acasa cateva plante nu se merita o cheltuiala asa mare ci doar in cazul in care aveti o afacere din asta precum o sera/florarie si dupa cum vedeti pe acest site exista tot felul de substante profesionale dar care poate sa coste si 5000 de RON pentru doar 5 litri. Eu de la ei am cumparat hesi supervit si asta Houseplant focus de 1 L la 33 lei https://indoorgardens.ro/?s=houseplant&dgwt-wcas-search-submit=&post_type=product&dgwt_wcas=1 dar la asta singura consolare e ca are Cobalt si Nchel 0.005% dar mai bine nu il mai luam peentru ca are NPK de 1,7%-0,6%-3% cu alte cuvinte e ca un ceai si nici nu au scris continutul pe site.
Deci va recomand ori kristalon pentru flori de bacon care este la pliculete si folositi 1 pliculet la 14 zile (eu am pus in apa de udare nu l-am folosit ca foliar) ori kristalon gold care este universal dar nu are deloc sulf si nici magneziu. Ca sa scapati de grija sulfului si a magneziului atunci mai bine luati cel pentru plante cu flori la pliculete.
Iar pentru orhidee daca nu vreti sa puneti de asta atunci puteti sa cumparati Plantella la tub cu pastile efervescente pentru ca are NPK 5-12-6 + microelemente iar fosfor in proportie 12% in ingrasamintele complexe de uz casnic este greu de gasit. Eu am folosit pe orhidee si pastila de plantella dar si kristalon bineinteles respectand dozele si alternand intre ele. Orhideea facea flori, se treecea tija si apoi facea alta tija de flori fara sa stau pe capul ei sa ciupesc sau sa tund tija cum recomand unii. Doar am taiat de la baza tija care se usca si tot phalaenopsis era ,doar ca era roz cu pistrui mov. Acum ea arata mai jalnic pentru ca nu am udat-o la timp deoarece lucrez la calculator mult timp cu orele.

Eu am cumparat dezumidificatorul romanesc Alecoair D12 ECO cu ionizator si inca mai este in garantie, este foarte flexibil in ce priveste programarea. Inainte aveam umiditate mare si se simtea si miros de mucegai si apareau si pete in colt sus pe peretele dinspre nord pentru ca nu am centrala si nici nu este izolat exteriorul asa ca va dati seama ce contrast de temperatura era intre in casa si peretele rece din beton. Plus ca la o umiditate mare se consuma mai multa energie pentru incalzire deci veti salva niste bani si cu incalzirea. El asigura vreo 22 metri patrati il pun ori in dormitor cu usa inchisa ori pe hol dar cu geamurile inchise si mergea toata noaptea, consuma maxim 200 W. Acum se face fara ionizator ca cica UE nu le mai da voie. Dar astea fara ionizator au acum filtru HEPA sau sunt alte modele cu ionizator. Ionizatorul nu ajuta la umiditate ci doar face particulele de praf mai grele si cad mai repede pe podea deci purifica un pic aerul. Dar principalul e sa aveti un dezumidificator si veti avea de castigat si cu sanatatea familiei nu doar plantele. Avand o umiditate scazuta este asemanatoare cu cea de vara si se poate stropi planta pe frunze o data pe saptamana dar macar nu o sa mai faca mucegai pe sol. Plantele transpira si pamantul se zvanta dar cea mai mare umiditate provine de la rufe, de la gatit, si de la om asa ca sa nu certati plantele prea tare :-D. Iarna sunt preturi de specula la dezumidificatoare si ca un pont e bine sa il luati de toamna. Initial am vrut unul pasiv cu saculet de cristale la 30 de lei ( de alea de la Ceresit sau Bison) dar nu ar fi facut fata la un apartament plus ca ar fi trebuit sa cumpar saculeti cu cristale absorbante mereu. Unul electric este sfant si mai puternic. Are roti , are 12 kg , il plimb unde vreau daca trebuie undeva anume de exemplu in baie sa usuc rufe repede. Sotia dumneavoastra are dreptate cand v-a cerut asa ceva. Si dezumidifactorul are senzor si de umiditate dar si termometru digital. Sa nu mearga in gol adica sa nu aveti geam deschis cand functioneaza.

Da, citricele in general sunt mai sensibile la curent de aer rece asa ca puteti sa mai asteptati cu ele pana noaptea nu mai scade temperatura asa de mult.

In ce priveste ce ingrasamant sa folositi sila alte plante v-am raspuns mai sus, gama kristalon o consider un raport calitate-pret foarte bun si ori folositi doar Kristalon pentru plante cu flori, ori luati o cutie de asta si una de kristalon gold pe care il folositi la toate sau doar la plantele fara flori. Nu este o tragedie daca nu are magneziu si sulf (adica daca luati doar kristalon gold) oricum magneziul si sulful astea sunt necesare in proportii microscopice. Ambele si kristalon pentru plante cu flori dar si cel gold sunt praf deci nu expira, ingrasamintele praf au toate termen de garantie nelimitat. Aveti prospectul (concentratia de folosit) scrisa pe cutie dar vedeti si pe pagina lor :
- https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650?k=kristalon&apn=9&pn=1&idc=3644&pip=0&osa=1&upf=1
- https://www.dedeman.ro/galati/ingasamant-universal-kristalon-gold-granule-0-5-kg/p/7027646?k=kristalon&apn=10&pn=1&idc=3642&pip=0&osa=1&upf=1
Ori luati o cutie si o cutie ori luati doar pentru kristalonul pentru plante cu flori. Kristalonul gold are masura (lingurita) din plastic in cutie cu care sa masurati doza.
Iar pentru cel deja cumparat ca dozaj va folositi de o descriere de la alt ingrasamant de exemplu de la cel gold, acolo spune ca trebuie o masura care are 10 grame la 10 litri de apa atunci si la cel cumparat deja folositi tot cam atat , daca e mai putin ca sa nu arda e mai bine si folositi o lingurita de ceai cu varf la 10 litri de apa (sau o lingurita rasa la 5 litri) o data pe saptamana. Dupa cum vedeti nu am stabilit stric ci dupa urechea altui prospect de ingrasamant. Iar pentru o liniste si siguranta daca dozati mai diluat e mai bine asa cum v-am spus mi devreme de 1 lingurita cu varf la 10 litri sau o linguriuta rasa la 5 litri de apa. Eu am cumparat kristalon de 3 feluri, Start (pentru rasaduri), Plante cu flori, Gold dar nu am respectat dozajul de pe ambalaj am facut mai slab dar administrez mai des de o data pe saptama adica de 2 ori. Il dozez si mai slab din cauza ca si raportul de NPK este mai concentrat. Asa ca daca este diluat e mai safe si nu aveti cu ce sa gresiti.

Cat despre pHul ridicat de la apa mai bine foloseati apa de canal care a stat undeva in bidon cam 2 zile sau folositi apa plata normala fara ph mare. Phul mare este bun pentru inflorire dar poate bloca si fierul din sol (duce la cloroza). Eu folosesc substrat de asta la flori https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-20-l/p/7027576?k=agro cs substrat&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 si are un ph intre 5 si 7, si ud cu apa de canal lasata in bidon de 5 litri in care am pus o picatura de vitamine si foarte putin ingrasamant, de exemplu un sfert de masura de la cutia de kristalon gold si am si eu un 2 pui de lamai din samanta (unul de vreo 20 cm si unul de 10 cm) plus inca 2 pui de lamai mici care abia au iesit din samanta pusa la incoltit, astia din samanta se aclimatizeaza cu mediul si nu se pierd asa usor ca cei din comert de la sere unde au trait ani de zile intr-un mediu controlat si cand ii aduci acasa dupa 2 luni sa inceapa sa moara din cauza neadaptarii.
Stau cu fatza spre est si inafara de soarele enervant si puternic dimineata care fara o draperie inchisa la culoare decoloreaza mobila, florile de pe pervaze se simt ok si incep sa-si revina inca din martie. :-)
 
Ultima editare:

veretregn

Active Member
Pe scurt:
Apă stătută. Pulverizare cu apă stătută. Controlat de afide, păduche țestos.
Ai posibilitatea de a-l scoate afară? Chiar și pervaz? Poți inventa ceva în acest sens?
Are nevoie de un vas mai mare?
Cu asta aș începe.


Lungită:
lamâiul este plantă pentru afară, cum este stejarul. nu este plantă de apartament. dă-i multă multă lumină. soare direct dimineața. nu trebuie neaparat copt la prânz în special în vreme caniculară.
îi trebuie umiditate pulverizează-l cu apă stătută de câte ori poți. este și un exercițiu care îți întărește branțele.
apasă un pic pe vas sau bate-l un pic. și uită-te la rădăcini. scoate-l din vas frumos printr-o mișcare. dacă globul a luat forma vasului este vremea pentru o schimbare de vas.
Aș renunța la minunăția aia de fructe pentru a intari planta si ii vei grabi acomodarea. va face fructe mai frumoase și mai multe la anul. pentru un lamai transport, relocarea este traumatică. apoi a fost stimulat cu potasiu pentru a-i induce si florile astea si fructele, însă încă copăcelul este micuț.

Tu nu poți să îi oferi condițiile dintr-o pepinieră, însă pot să începi să îl ajuți să îl acomodezi. un lamâi este o încercare dificilă. va trebui să aloci niște timp. fără scuze pentru că el nu le va înțelege. pe bune va avea nevoie de ceva timp și atenție. în prima fază apoi, când te vei plictisi de el, va învăța să conviețuiască cu tine.

2 farfurii de colectare a apei. il uzi bine de fiecare dată până când apa iese din ghiveci. nu lași ghiveciul să băltească în apa din farfurie. pentru asta ai nevoie de a doua farfuri. la udări. in timpul verii când este cald și va trebui să îl uzi în fiecare zi, poți lasi să stea ghiveciul in apă, dar ar trebui să dispară într-o zi. observă-l. dacă nu ești sigură de umiditate controlezi gheciul de desubt pe la găurile de scurgere. umed jos uscat sus. ești ok pentru o zi. uscat jos, uscat sus. urgență! uscat jos, reavăn sus. udări superficiale.




Pe scurt:
Ai posibilitatea de a-l scoate afară? Chiar și pervaz? Poți inventa ceva în acest sens?
Are nevoie de un vas mai mare?
Cu asta aș începe.
Vine vine primăvara înflorește lamâiul în toată țara.
 

Florin T

New Member
Mulțumesc mult amândurora. Sunteți niște Domni (sau mă rog, Doamne dacă este cazul).

Prima udaream făcut-o exact cum ai zis. Scursă apa din farfurie inapoi in vas de două ori până a reținut toată apa pe care o dozasem. Apoi lăsat cu farfuria uscată.


Prima oară au îmbobocit toate florile , după a doua udare au inceput să se treaca multitudinea de flori (așa cum se vede în poze). Acum am inceput de fructe noi, dau lăstari cred și mai e un boboc de floare gata să se desfacă.

Are deja două zile de aer pe balcon. Nu prea prinde soare direct că sunt spre nord. Noaptea l-am băgat în casă. Am instruit fiul să mi-l scoată ori de câte ori e frumos afara, e îs sch 1 săptămâna aceasta.

Urmez sfaturile voastre. Deocamdată am făcut prima stropire pe frunze cu soluția diluată sugerată de Crysty.

Întrebasem dacă pot pune granulele și cum dozez, cele de Agro din pozele de sus. Dacă trebuie să schimb cu modelele celelalte să precizați.

Am vreo două frunze care par să se îngălbenească puțin. Parcă văd și ceva tentativă de pete albicioase, dar f vag pe alte frunze. Cred că trebuie urgent să folosesc NPK, poate și acel stopper de cloroză.

De tuns sau mutat, acum că încă nu este acomodat mi-a fost teamă să iau în calcul așa ceva.
Cateva poze pe balcon... Încă nepregătit bine să-l primească, dar curând... Trecem și la curățenia de primăvară.
 

Atașamente

crysty

Active Member
@Florin T cu placere si multumesc pentru apreciere.
Astazi si maine esste vreme superba pe urma iar o sa vina o repriza scurta de cateva zile mai reci dar lamaiul o sa bucure din plin de astea 2 zile.
..Deocamdată am făcut prima stropire pe frunze cu soluția diluată sugerată de Crysty...
Ma bucur. Daca va uitati pe sticluta de Cropmax o sa vedeti ca scrie ca are si aminoacizi. Daca faceti o cautare pe google la aminoacizii pentru plante o sa aflati ca este vorba de cea mai recenta descoperire ca un aport de aminoacizi face ca planta sa se simta mai in largul ei, sa se acomodeze mai usor sau sa isi mareasca productia sau sa suporte mai usor un tratament chimic sau sa razbata mai bine peste conditii de mediu mai neprielnice. Deci aminoacizii au rol de antistres. Un alt excelent antistress este si Amalgerol-ul dar astalalt este strict pentru conditii de stres pe cand cropmax-ul este si stimulent de crestere prin ce mai contine.
De mentionat ca plantele isi creeaza si singure aminoacizii dar sunt in concentratii prea mici iar aportul asta pe care il administram este ca atunci cand consumam alimente cu vitamina C sa intarim sistemul imunitar sau mai bine zis exemplul cu vitamina D la om cand o creeam prea putin de la soare prin piele si atunci e nevoie de suplimente de la farmacie.
La cativa ani dupa revolutie cand am fost la liceul agroindustrial din Tecuci pe atunci nu se stia de aminoacizi sau de sute de denumiri de insecticide. Imi amintesc ca bunica la tara inca mai avea jumatate de sac de insecticid DDT de pe vremea lui Ceausescu, care fusese declarat ulterior ilegal de catre UE pentru ca provoaca cancerul la om si cu praful ala presara pe plantele de cartofi impotriva gandacului de Colorado.
Si da, sunt barbat :-D .
Întrebasem dacă pot pune granulele și cum dozez, cele de Agro din pozele de sus. Dacă trebuie să schimb cu modelele celelalte să precizați.
Daca ma intrebati pe mine sa stiti ca eu v-am raspuns mai sus, daca ati citit tot comentariul cu atentie o sa gasiti ca v-am spus despre ingrasamant ce solutie alternativa va recomand si dozajul plus ca am mentionat ca un dozaj prea slab nu are ce sa ii faca rau unei plante, la o adica, dau un exemplu, se poate pune si doar o bobitza de ingrasamant la o tona de apa si sa se ude contant planta cu acea apa toata vara, mai rau e sa fie prea concentrat ca va arde planta.. E drept ca am prostul obicei sa scriu comentariu lung cat o zi de Paste si ca posibil sa ma repet pe vreo idee dar stiu ca nu am omis subiectul asta.
Frunzele care incep a se ingalbeni nu inseamna ca sufera de cloroza, cloroza inseamna decolorarea frunzelor adica atunci cand sunt de un verde foarte deschis si nu cad si se vad doar nervurile un verde inchis la culoare. Dar cum udati cu apa cu PH de 8 e posibil sa inceapa cloroza din cauza PHului prea mare si ca atare va recomand sa nu mai udati cu astfel de apa, alegeti doar apa plata normala de asta mai no-name sau chiar cu apa de la canal care a stat in bidon macar o zi.
Nu va grabiti cu tunsul, lasati-l sa isi formeze niste lastarei noi care se familiarizeaza mai bine cu mediul de acolo. In general plantele din comert nu se pot adapta pentru ca ele au fost crescute in sere ani de zile si la cateva luni lumea se plange ca incep a cade frunzele pana moare si nici mama cropmaxului sau amalgerolului nu le mai ajuta sase refaca dar daca lamaiul dumneavostra da lastari noi asta e un avantaj ca o sa aiba coroana mai bogata in iarna care vine. Admir curajul dumneavostra sa cumparati lamai din comert, eu prefer sa cresc unul din samanta chiar daca fara altoire rodeste dupa 8-10 ani. Astia din comert sunt si fortati cu stimulente sa infloreasca pentru ca banul primeaza, sa se vanda repede planta .
Daca ar prinde si putin soare ar fi si mai bine. Sta bine pe colt acolo are lumina multa si noroc ca se inccalzeste afara sa ii deschideti geamul, ca are nevoie de aer prospat mai mult decat credeti. Daca tineti geamurile inchise ca o sa aveti aer conditionat atunci eu nu il vad bine pentru ca nu o sa aiba un minim de aer prospat circulat si atunci iar va treziti cu mucegai pe sol.
Cat despre petele de pe frunze care spuneti ca este praf, praful se duce cu timpul de la stropit dar daca sunt de fapt niste pete atunci inseamna ca a fost stropit cu ceva. Nu stiu ce, ar putea fi stimulent, ar putea fi fungicid sau insecticid.
Are pamantul afanat la suprafata, foarte bine, sa fie afanat adica sapati usor cand e nevoie chiar si cu degetul, nu lasati sa se batatoreasca sau sa faca crusta.
 
Ultima editare:

Florin T

New Member
OK, am citit cu atenție tot ce îmi recomandați.

1. Cumpăr ce e mai bun și înțeleg că ar fi mai ok să pun acel kriststalon cu microelemente. Doar că, in cazul că aleg să opresc rodirea (eventual și inflorirea dacă așa e mai ok) pt a prioritiza dezvoltarea viguroasă a plantei își mai are sensul acel fertilizator? Ar trebui să merg pe ceva care susține dezvoltarea coronamentului? Și... Nu e prea curând să mut deja lămâiul în alt vas dacă nu are o lună de când e la mine?

2. Vasul meu are 20cm in diametru la partea superioară, planta ( ca și parte aeriana) are 55cm de la suprafața pământului până la vârf și 75cm cu tot cu vas. Bănuiesc că pt transvazare ar trebui înlocuit vasul cu un altul cu diametrul superior de 25-28cm. Ca și pământ recomandase mai sus danero2004 ceva așa-zis profesional:
E OK acesta sau recomandați mai degrabă din supermarketuri substrat de citrice?

3. Am înțeles că pt binele și dezvoltarea plantei e de dorit să sacrific cele 5 lămâi, dar nu știu dacă ar trebui să le sacrific si pe celelalte care abia se formează (vreo 11 din florile ce au fost... multe alte flori nu au rodit)... Și văd că mai am doi noi boboci de floare... Trebuiesc suprimați și aceștia?

4. Pe balcon unde vreau să stabilesc șederea de vară a lămâiului mai uscam și rufe, că nu avem alternative. Ar putea afecta dacă stau geamuri deschise?

5. O problemă pe care am avut-o și când aveam un trandafir chinezesc... Chiar dacă aerisesc, după udare pământul rămâne ud multe zile. Acum am un bețișor de bambus pe post de sondă. Încă e ud (exceptând 1-2 cm de sus) după vreo săptămână de când l-am udat a doua oară (și această a doua udare nu a mai fost cu apă cât vrea pământul să rețină ci doar vreo 300ml.
În schimb am pulverizat planta și puțin pe pământ zilnic ultimele trei zile.

@veretregn
Pe balcon nu înseamnă și în casă. Spațiul acela este separat de o ușă de acces pe care ce-i drept o țin deschisă când nu e prea frig sau prea cald. Pe balcon cand scot lămâiul, țin geam/geamuri deschise pt aer curat, dar nu în dreptul lui ca să îl feresc de curenții de aer. Deocamdată de pe la ora 10 până la înserare cât temperatura nu scade sub 18⁰C, ca să evit diferențe mari de temperatură la reintroducerea in cameră spre seară.

O altă dilemă:

6. Pentru iarnă, mă gândesc, ar putea fi o idee să-l mut pe casa scării? Stau la ultimul etaj adică 4. Deci e cumva mai cald decât afară dar mai rece decât în casă (cred că e tocmai o temperatură oarecum optimă așa cum am citit că se recomandă). Geamurile sunt termopane și la fiecare etaj e un geam mic ce stă deschis doar pe oscilo'. Eventual poate îl blochez pe cel de la et.4 (dacă reusesc să nu am scandal cu vecinii). În apartament, chiar dacă rezolv cu umiditatea, temperatura stă cam în 22⁰C care știu că e mare pt lămâi în sezonul de iarnă și lumina e prea puțină (reamintesc, orientarea spre nord plus rufele intinse care se usuca mai greu și care obturează și ele puținul licăr de lumină ce mai intră pe fereastră dinspre balcon). Nu văd ce alternativă mai bună să găsesc... Pe casa scării e mai multă lumină deci (geamul e tot la nord dar destul de măricel per total)

Aștept răspunsul vostru să pot trece rapid la cumpărături și la acțiunile ce se impun.
Mulțumesc încă odată că îmi sunteți alături.
 
Ultima editare:
Sus