Zorelele - plante invazive

anknic

Active Member
da, asa se cheama! Multumesc!

LE: tb sa ii multumesc in primul rand lui Gomez ca mi-a dat semintele :hug:
 

tugatita

Member
BUna seara ! Ma poate ajuta cineva va rog cu niste sfaturi privind zorelele ? Vreau sa plantez afara in ghiveci si nu stiu exact cate seminte trebuie puse in acelasi loc,distanta si ce dimensiune trebuie sa aiba ghiveciul? Multumesc !
 

gomez99

Well-Known Member
eu de obicei pun 2-3 seminte in cuib, la cca 30-40 cm intre ele. Mie imi place sa creasca des si nu le deranjeaza prea tare inghesuiala. daca cresc ceva mai rare, e drept ca au coarda mai groasa si parca si floarea ceva mai mare. ar fi bun un ghiveci inalt care sa poata pastra umezeala bine si sa nu fie batut de soare, sint flori de semiumbra.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
BUna seara ! Ma poate ajuta cineva va rog cu niste sfaturi privind zorelele ? Vreau sa plantez afara in ghiveci si nu stiu exact cate seminte trebuie puse in acelasi loc,distanta si ce dimensiune trebuie sa aiba ghiveciul? Multumesc !
Am semanat si vandut rasaduri de zorele , in anii trecuti, in jur de vreo 35-50 de fire in fiecare an pentru niste jgheaburi de la un bar de pe o terasa care apartinea unui hotel si faceam doar atatea pentru ca aveam si alte flori de pus inclusiv muscate si am invatat cateva lucruri despre zorele.
In primul rand ele sunt de 2 tipuri, curgatoare (care se intind pe suport) si pitice . Eu faceam doar zorele pitice pentru jgheaburi situate la geam. Luam pahare de plastic de 9x9 cm pentru rasaduri si semanam in ele la o oarecare distanta intre seminte cam 5-6 seminte de pahar . Abia cand mai cresteau le separam si lasam cate un rasad de pahar sau chiar si cate 2-3 fire. Zorelele pitice au flori de diverse culori in spectrul albastru-violet , albe , roz deschis .
La magazinul de seminte o sa gasiti zorele pitice de o anumita culoare sau chiar mix de culori. Dar e bine sa cautati si de o anumita culoare pentru ca la mix de culori nu am vazut sa apara fire cu floarea violet inchis .
Zorelele au semintele mari cam aproape ca alea de salvie ceea ce le face usor de semanat si au o oarecare garantie ca incoltesc mai multe seminte decat la cele de petunie care abia se vad, dar conteaza cat de recent este ambalat plicul. Nu va luati dupa data de expirare ca aia e minciuna pe fata , va uitati ca data de ambalare sa fie cat mai recenta , daca e posibil cum este sezonul acum de semanat, sa fie ambalata in sezonul 2019/2020. Chiar si asa am patit sa cumpar seminte neviabile si chiar de la Agrosel , traim in Romania si inca suntem mintiti destul cu ce scrie pe ambalaje.
Cumparatul de seminte la plic in Romania este aproape o loterie si din cauza faptului ca nu prea se vand semintele de flori, si ele expira pe rafturi in fitofarmacii de unde va dau si pontul ca atunci cand se cumpara seminte e bine sa mergeti la dedeman pentru ca ei aduc seminte proaspete cand este sezonul insamantarii la interior adica de prin februarie.
De plantat in jgheab le plantam si cate 7 fire gramada dar la o distanta cam de 1 metru intre tufe deoarece mai aveam de pus si muscate si altele intre ele (un jgheab avea o lungime de vreo 2,5 metri) . Cel mai frumos si cel mai mare efect il are cand o planta este plantata in grup deci e bine sa grupati cate 3-4 fire cel putin . Sunt mari iubitoare de soare si pana cand vine toiul verii vor incepe a inflori cate una. Din pacate la caldura excesiva si uscata ele isi inceteaza cresterea si inflorirea , sunt sensibile la arsita verii chiar si daca stau la umbra. La umbra permanenta e si mai rau pentru ca nu infloresc destul , sunt ca petuniile, daca nu le dai un pic de soare abia daca o sa te bucuri de flori la 10% din capacitatea plantei de a inflori. Daca aveti zorele urcatoare la umbra atunci va asteptati sa faca o gramada de frunze si abia 1-2 flori .
Zorele pitice au nevoie de pamant gras sau macar de ingrasaminte si raspund foarte bine la ingrasare.
Floarea lor frumoasa si marisoara cat a unei petunii faca ca zoreaua sa fie un excelent inlocuitor de petunii si aici ma refer la zorele pitice si ma refer de aseameanea pentru plantat in jgheaburi sau ghivece acolo unde nu este nevoie de plante curgatoare.
Cel mai mare inconvenient este ca ele sunt foarte sensibile si foarte predispuse la fainare . Am avut probleme cu fainarea si la ele si la alte flori de gradina. Asa ca daca le tineti in ghiveci sau le plantati in gradina sau aproape de vegetatie ca sa ia spori de fainare de la alte plante, o sa trebuiasca sa va pregatiti sa stropiti impotriva fainarii ,pentru ca altfel fainarea face ravagii si distruge jumatate de planta incepand de la baza in sus.
Daca le semanati in ghiveci atunci puteti pune mai multe seminte cam la o distanta de o cutie de chbrit intre seminte si pe urma rariti plantele sa fie cam 4 fire pe ghiveci (daca ghiveciul e de vreo 12 cm diametru) dar cu raritul nu o sa aveti nevoie prea mult pentru ca nu or sa incolteasca toate.
Zorelele pitice cresc undeva pana in 30 de cm inaltime .
Nu o sa aveti rata de germinare de 100% , de asta e bine sa semanati in plus.
Sa nu uitati sa le puneti niste ingrasamant cand plantutele sunt de vreo 5 cm inaltime.. La semanat puteti sa trageti pamant peste seminte nu trebuie sa stea afara ca la alte plante cu semintele mici , principalul e ca semintele sa fie viabile .
Daca aveti nevoie doar de cateva seminte dintr-un plic, alegeti semintele cele mai mari.

Si inca ceva, zorelele pitice ramifica daca sunt nevoite din cate imi amintesc, de aceea pot recomanda sa le ciupiti varful cand se fac de vreo 15 cm inaltime. Veti avea cate o minitufa bogata ramificata dar doar daca au parte si de soare. Aceeasi regula se aplica si la craite. Odata cu ciupirea varfului se intarzie aparitia primei flori pentru ca dureaza pana cresc lastari noi, dar mai tarziu veti avea mai multe flori per planta mai ales daca are ingrasamant si soare.
Cat despre necesarul de apa nu am prea multe de zis doar ca au nevoie obisnuita de apa ca orice floare de gradina. Cel mai mare stres il veti avea cu fainarea , odata aparuta in flori e greu de combatut pentru ca chiar daca se stropeste cu tratament, fainarea va reapare deci trebuie tratat periodic. Dar asta apare dupa cum v-am spus daca plantele sunt plantate afara langa altele , in gradina sau cu vegetatie bolnava in zona.
 
Ultima editare:

macaleandra

Member
Mai demult aveam zorele roz cu dantela alba primite de pe forum. Le-am pierdut, nu au mai germinat semintele pe care le aveam.
Mai are cineva?
 

gomez99

Well-Known Member
Cam tot ce are margine alba se cheama "picotee" si se spune ca sint de sorginte japoneza. cautati "ipomoea picotee" si vedeti daca gasiti ceva aproape de romania. eu am tot luat de pe ebay franta. era intr-un timp si un nene in ungaria care avea la vinzare asa ceva, dar de vreo 2 ani a disparut de pe net.
 

coraline

New Member
Foarte invazive, dar unde vor ele :rofl:)

Mi-au incolacit orice floare iesita in calea lor. Si desi am pus seminte de-a lungul intregului gard, numai in anumite zone au dat. Dar au dat nene, alaturi de castraveti si tartacute20210803_105123.jpg20210731_081908.jpg20210731_081837.jpg20210805_100232.jpg20210805_100228.jpg20210805_100225.jpg20210805_100218.jpg20210805_100206.jpg20210805_100203.jpg
 

Atașamente

Sus