lamai bolnav

supersica

New Member
salutare
acum 3 ani am plantat si eu cateva seminte de lamai. a crescut relativ repede pana la vreo 10 cm dupa care a stagnat. anul trecut cum l-am scos afara a inceput nebunia. adica a ineput sa creasca in ritm alarmant,iar pana prin octombrie cand l-am bagat inapoi in casa a facut o coroana de toata frumusetea. ei de atunci a luat-o parca la vale. au cazut toate frunzele si au inceput si ramurile sa se usuce. am tot taiat din ele dar degeaba, tot se uscau. am tot cautat pe net dar nu am gasit rasunsuri concrete. acum de cand l-am scos iar afara au inceput sa dea din nou frunze dar tot nu-i merge bine. ma poate ajuta cineva?
ps. nu l-am stropit cu nimic pana acum, i-am pus doar fertilizant pt citrice cam odata la 2-3 saptamani
 

Atașamente

Ultima editare:

crysty

Active Member
salutare
acum 3 ani am plantat si eu cateva seminte de lamai. a crescut relativ repede pana la vreo 10 cm dupa care a stagnat. anul trecut cum l-am scos afara a inceput nebunia. adica a ineput sa creasca in ritm alarmant,iar pana prin octombrie cand l-am bagat inapoi in casa a facut o coroana de toata frumusetea. ei de atunci a luat-o parca la vale. au cazut toate frunzele si au inceput si ramurile sa se usuce. am tot taiat din ele dar degeaba, tot se uscau. am tot cautat pe net dar nu am gasit rasunsuri concrete. acum de cand l-am scos iar afara au inceput sa dea din nou frunze dar tot nu-i merge bine. ma poate ajuta cineva?
ps. nu l-am stropit cu nimic pana acum, i-am pus doar fertilizant pt citrice cam odata la 2-3 saptamani
Buna seara, frunzele arata indoite de la supradoza/abuz de ingrasamant chimic sau/si de la uitatul udarii la timp. Are sus vreo 2 lastari vezi care arata foarte bine.
Lamaii mai lasa frunzele complet mai ales de la stresul frigului, curenti de aer rece, udat in exces si mai ales cu apa rece dar ,,, daca este din samanta este mai adaptat la conditiile din romania si chiar daca isi lasa frunzele , recupereaza . Lamaiul este una din cele mai pretentioase plante si sensibile de asta recomand ca lamaiul sa fie crescut din samanta la noi in tara ( nu cumparat de la sera/florarie) si eventual altoit daca se gasesc altoi , daca nu atunci asteptati cam 6-8 ani de la semanat ..depinde de cum este si tuns.
Va sugerez sa opriti ingrasarea chimica deocamdata, sa cumparati o sticluta de
- amalgerol (100ml are trebui sa coste in jur de 12 lei) si faceti o solutie diluata de 2 ml/1 litru de apa si stropiti planta (aplicare foliara) dar si pamantul. Stropiti cu solutie diluata o data la fiecare 2 zile ,pana vi se termina acel litru facut, pe urma ii faceti pauza de la amalgerol cam 2 saptamani. Cat timp are pauza la amalgerol il stropiti cu o solutie diluata de
- atonik (stimulator de crestere) ( 50ml ar trebui sa coste in jur de 17 lei) tot asa o solutie foarte diluata dar de 1ml/1l apa , stropiti foliar, o data la fiecare 2 zile pana vi se termina acel litru de solutie facut si pe urma faceti pauza de la atonik tot asa cam 2 saptamani.
Sau in loc de stimulentul de crestere Atonik (care este chimic pe baza de sodiu) mai bine ii dati cu :
- Cropmax care este un ingrasamant slab+stimulent , bio, aplicare foliara, ce contine enzime si calciu, calciul de regula nu se gaseste in ingrasamintele chimice uzuale de uz casnic. Calciul are rolul de a ameliora solul in caz de crestere a aciditatii. Cropmaxul ajuta la inmuguriri noi si la cresterea radacinilor din cauza enzimelor pe care le contine. Cropmaxul tot asa 1ml/1 litru de apa si tot asa o data la fiecare 2 zile stropiti planta pana se termina litrul de solutie si pe urma pauza cam 2 saptamani de la el.
Folosesc amalgerol si atonik si cropmax pe niste plante de dafin si chiar pe o orhidee si nu imi pare rau. Nu amestecati amalgerolul cu altceva, el trebuie folosit singur.
Dupa care puteti relua cu amalgerol si cropmax pana credeti ca nu ii mai trebuie si are o coroana frumoasa. Amalgerol o sa mai trebuiasca sa stropiti cu el de cand incepe sa se raceasca vremea si pe durata iernii. Reduceti cantitatea de ingrasamant ca cred ca are destul si daca folositi cropmax reduceti ingrasamantul chimic de citrice cam cu 20%.
E bine inainte de tratament daca udati bine pamantul si scoateti lamaiul din ghiveci cu pamant pe radacini dar schimbati pamantul ramas din ghiveci .
Daca inlocuiti pamantul si banii nu sunt o problema atunci luati si niste ciuperci micorizante sa amestecati cu pamantul nou cam 1-2 varfuri de cutit de https://www.dedeman.ro/ciuperci-micorizante-rootgrow-granule-60-g/p/7048688 sau de https://pesticide-az.ro/produs/microvigor-soluble-10-gr/ sau https://www.pepiniera-gradinaverde.ro/accesorii-gradina/ingrasaminte-si-biostimulatori/micorize-200ml . Micorizele nu sunt obligatorii ,ele ajuta la formarea radacinilor puternice.
(( Acest tip de micorize (endo) nu se folosesc la plantele care prefera solul acru, conifere si nici la plante din familia Brasicacee.))
Am avut si eu un lamai de 3 ani din samanta, nu am apucat sa incerc micorizele si stimulente pe el pentru ca am cedat la rugamintile cuiva si i l-am vandut pana la urma.
Dar tot asa lepada frunzele , iar ii apareau si iar mai lepada din ele dar isi refacea coroana la loc. Avea mai multe crengute pentru ca il tunsesem special ca sa lastareasca.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
va multumesc pentru raspunsul detaliat.
Cu placere.
Am gasit 2 poze de la lamaiul meu inainte sa il vand (iulie 2018) chiar se recuperase dupa o pierdere masiva de frunze in primavara. Pe atunci nu aveam stimulente cumparate.

si a doua poza :

Avea frunzele usor arse din cauza ca uitasem sa il ud la timp de vreo 2 ori , la cate vase cu plante aveam chiar ca imi scapase asta mai ales ca plecam des de acasa.
A fost taiat de mic si lastarise foarte des, il taiasem ca vedeam ca are boboci de crengute la fiecare frunza pe cand era doar un bat de vreo 30 cm inaltime. Cu tot cu ghiveciul mare de 17 cm in care era mutat de curand ajunsese la inaltimea de vreo 60 cm.
Daca va intereseaza cresterea tehnologica a lamaiului de citit aveti aici pe blogul meu http://planteverzi.blogspot.com/2016/12/cresterea-lamaiului-la-interior.html un articol dedicat, copiat din cartea Pomicultura tiparita in 1974 in Romania. Unele lucruri nu mai sunt de actualitate cum ar fi ingrasarea cu azotat de amoniu (pe atunci asta era cel mai uzual ingrasamant) si vad ca in mare parte temperaturile recomandate sunt mai mici dar macar sa va faceti o parere si sa aflati niste ponturi. Ramane sa fac un update de articol cu un desen sa specific pentru cine nu stie care sunt ramurile de ordinul 2, 3 , 4, etc.
In pozele dumneavostra lamaiul are ramuri doar de ordinul 2 (ramura iesita din tulpina principala care se formeaza din samanta in anul 1) semn ca ori are doar 2 ani ori pomul are 3 ani dar a avut perioade cand nu crestea mai deloc.
Ramurile de ordinul 3 sunt cele care pleaca din cele de ordinul 2 . La mine pomul avea 3 ani si avea ramuri de ordinul 3 (lastarii mai mici) dupa cum se vede si din poze.
Dar nu cred ca este o regula ca in fiecare an sa apara ramuri de ordin superior, conteaza si cat de des este taiat, dar de obicei se tunde primavara.
Nu este o regula sa fie crescut lamaiul in mod tehnologic ca la carte , dar ideea e sa ii obtineti o coroana cat mai mare de mic ca sa fie cat mai viguros. Un pom mai viguros trece mai usor peste situatii critice cum ar fi intarziatul udarii, udat in exces, atac de daunatori,canicula, frig, dar daca nu avem pom viguros atunci plantele sunt ajutate prin stropire cu amalgerol care este un stimulent antistress cu extract de alge.
Cercetarile recente au descoperit ca extractul de alge ajuta plantele sa treaca peste situatii critice mai usor de asta daca nu gasiti amalgerol nicaieri, cautati un antistress cu extract de alge marine dar amalgerolul este mai covenabil si destul de popular asa ca trebuie sa-l gasiti cu usurinta.
Linkurile de la produse sunt cu scop informativ si nu de reclama.
Ca sa stati linistiti in privinta unei solutii de stropit inainte sa stropiti toata planta, puteti testa pe o frunza si vedeti daca se intampla ceva rau cu acea frunza dupa 2-3 zile.
 
Ultima editare:

supersica

New Member
ok. intr-adevar are vreo 3-4 ani dar a avut o perioada de inactivitate datorita amplasarii si /sau necunostintei, dar chiar mi-as dorii sa il salvez si mi-e ciuda pt ca anul trecut in vara avea o coroana bogata cu frunze mari si de un verde crud. probabil ca am folosit prea des fertilizantul si de aia arata asa bine. azi iarna chiar nu am stiut unde sa-l pun si probabil a suferit un soc. cand s-a racit afara l-am adus in casa si il tineam pe un hol destul de luminos ,dupa parerea mea, dar cam aproape de calorifer si in scurt timp au inceput sa-i cada din frunze. dupa ce am citit cate ceva pe net l-am pus intr-o camera la intuneric unde si-a pierdut toate frunzele si au inceput sa se usuce ramurile (intr-adevar de gradul 2). am taiat din ele unde s-a uscat dar tot degeaba.
acum, in luna mai, intr-adevar au aparut cateva frunze aparent sanatoase dar parca tot nu-i merge bine. am inceput azi stropirea cu amalgerol si sper sa-si revina. mersi pt sfaturi
 

crysty

Active Member
Cu placere. Nu va asteptati sa vedeti rezultate prea curand deoarece dozajul de 1 sau 2ml la 1 litru de apa este mai slab fata de cel de 3-5 ml la litrul de apa recomandat in sere si solarii la flori sau legume (vedeti dozajul pe siteurile de magazine online sau pe sticla si cel apropiat dozaj pentru orice fel de tratament ar fi cel de la horticultura in sere chiar daca se refera la rosii si ardei) . Dar dozajul mai slab nu ar trebui sa aduca neplaceri plantei . Dupa ce ati facut primul tratament cu amalgerol cu solutie de 2ml la 1 litru de apa, cand o sa mai dati amalgerol ii puneti doar 1 ml la 1 litru de apa adica o picatura de amalgerol la 1 litru de apa .
Nici nu trebuie sa grabim sau sa fortam plantele sa isi recupereze masa foliara, e prea riscant sa mariti doza ,mai bine mai diluat si administrat mai mult timp decat concentrat si administrat doar o data... Cu ocazia stropirii cu solutie diluata de fapt se uda si frunzele cu apa , lamaiul este o planta care vine dintr-o zona mai umeda si calda si se recomanda stropirea frunzelor chiar si cu apa goala macar o data la 2 saptamani de cand incepe sa se instaleze caldura afara incepand cu sfarsitul primaverii adica incepand de acum.
Scurtati varfurile uscate pana la portiunea verde fara frica iar daca este vreo creanga uscata eliminati-o. Inainte sa o eliminati zgariati cu unghia sa vedeti daca mai e verde sub coaja. In maxim 2 luni ar trebui sa isi revina si cu noroc sa aiba si muguri noi. 2 luni trec repede o sa vedeti, dar trebuie sa aveti rabdare si sa va tineti de el sa il stropiti.
Chiar daca nu mai da muguri noi pe crengile care au chelit, principalul e ca planta sa isi revina, sa arate mai vie nu lesinata si cu timpul cand micii lastari deja aparuti mai cresc un pic o sa ii tundeti la jumate mai ales daca au boboci la frunze si o sa vedeti ca cu timpul ii faceti o coarana frumoasa de nici nu o sa se cunoasca ca a suferit , dar acum principalul e ca planta sa dea semne de revigorare si crestere.
E bine sa aiba parte si de putin soare ( nu stiu poate 1-2 ore) dar cat este la terapie intensiva nu il tineti toata ziua in soare ca va pierde mai multa apa decat asimileaza prin frunze si nu ajunge nicaieri asa. Si sa nu il stropiti cand este in soare , ori dimineata ori dupa amiaza.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
wow
în 2 luni si-a revenit complet
multumesc înca odata pt. sfaturi
In maxim 2 luni ar trebui sa isi revina si cu noroc sa aiba si muguri noi. 2 luni trec repede o sa vedeti, dar trebuie sa aveti rabdare si sa va tineti de el sa il stropiti.
Cu placere. Si-a revenit in 2 luni asa cum am prezis in comentariul anterior si pentru ca ati respectat ce v-am recomandat dar si pentru ca e cald afara ca daca era iarna era mai greu. Si eu va multumesc pentru update cu poze, e bun pentru ca cei care vor avea aceleasi necazuri sa citeasca topicul si vor vedea si rezultatele recomandarii. Ma bucur ca si-a revenit , arata foarte bine iar luciul natural de pe frunze este semn ca este perfect sanatos si ca planta vegeteaza foarte bine. Nu mai abuzati de ingrasamant chimic la radacina , iar cu amalgerolul puteti sa ii mai faceti o pauza .
Ingrasamantul chimic il puteti folosi o data pe luna (pana cand fa frigul afara de-a binelea in octombrie) diluat in apa dar cu concentratie mai scazuta decat scrie pe eticheta produsului. Intre timp mai puteti stropi cu un stimulent foliar cum ar fi cropmax sau algasanba sau chiar atonik dar tot un pic mai diluat decat doza recomandata pe sticle.
Prin stimulent foliar a se intelege ca nu e vorba doar de un ingrasamant foliar normal cu N-P-K + microelemente,,, adica poate sa nu contina neaparat N-P-K +Me, ci sa contina extracte de plante si/sau compusi organici de tip aminoacizi, vitamine, etc. (de exemplu cropmax) sau doar un compus natural chimic (de exemplu atonik).
Eu de curand am cumparat hesi supervit care are doar vitamine si aminoacizi http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/hesi/hesi-super-vit-50ml-d dar e cam scump si e doar un moft al meu sa testez produsul.
Nu abuzati cu concentratiile ingrasamintelor sau stimulentelor ca distrugeti planta sau ii blocati cresterea , daca ati luat un stimulent sau ingrasamant foliar si nu stiti ce dozaj sa faceti, mai bine intrebati pe forum inainte.
In poza se vede vasul dar nu stiu la fund daca are gauri de scurgere, e foarte posibil ca la iarna sa cada toate frunzele si doar de la prea multa apa . Daca vi se pare ca se usuca greu pamantul atunci faceti niste gauri cu degetul si sapati mai des la suprafata ca sa se aeriseasca.
 
Ultima editare:

supersica

New Member
da are gauri si apa se scurge usor si pt ca i-am pus si un strat de pietris pe fund.
de uscat se usuca destul de repede la suprafata si tot la doua trei zile îl ud.
îngrasamant exact asa folosesc, odata pe luna mult mai diluat
zilele astea se termina si litrul de cropmax si fac o pauza de 2 saptamani de la chimicale.
pe timp de iarna se poate stropi cu amelgerol si cropmax?
 

crysty

Active Member
da are gauri si apa se scurge usor si pt ca i-am pus si un strat de pietris pe fund.
de uscat se usuca destul de repede la suprafata si tot la doua trei zile îl ud.
îngrasamant exact asa folosesc, odata pe luna mult mai diluat
zilele astea se termina si litrul de cropmax si fac o pauza de 2 saptamani de la chimicale.
pe timp de iarna se poate stropi cu amelgerol si cropmax?
E bine daca se scurge apa si se zvanta repede pamantul, e perfect. Ca daca umezeala multa in sol persista va puteti trezi ca incep sa cada frunzele si nu o sa stiti ce are.

"pe timp de iarna se poate stropi cu amelgerol si cropmax?"
-Iarna din cauza temperaturilor mai scazute dar si a luminii naturale scazute, plantele intra in repaus sau isi incetinesc cresterea atat de mult ca aproape intra in repaus de aceea si administrarea ingrasamintelor este atat de mica, aproape spre deloc. Stropitul cu stimulent cropmax este ca si o hranire fortata intravenoasa a unui bolnav la spital...avand in vedere ca lamaiul va intra intr-un pauza de crestere la iarna ,atunci nu are rost sa stropiti cu cropmax asa des ca vara. Ca si frecventa de stropit cu cropmax, parerea mea ca doar o data la 1-2 saptamani tot asa cu solutie mai diluata ar fi de-ajuns. Si asta daca vedeti ca lamaiul mai continua sa scoata cate o frunzulita iar daca intra in repaus atunci nu are rost sa suprasaturati solul cu biostimulent de pomana ca planta nu va asimila cat ii dati.
In schimb cu amalgerol se poate da 1 data pe saptamana dar tot asa mai diluat . Amalgerolul va mentine lamaiul mai rezistent mai ales daca mai deschideti geamul in camera sau daca se face curent pe jos si tineti planta jos.

Cred ca cel mai bine ar fi sa dati la iarna o data pe saptamana, intr-o saptamana cu amalgerol iar saptamana urmatoare cu cropmax si tot asa .
De exemplu daca stiti ca sambata e zi de baie la copii atunci includeti si lamaiul pe lista. :-D
Din cand in cand mai lasati sa treaca o saptamana sau cateva zile fara sa dati cu nimic dar sa tineti cont sa alternati adica o data cu ceva iar data urmatoare cu altceva. Pulverizati cat sa se umezeasca frunzele nu trebuie pana la imbaiere sa curga apa de pe ele .
Nu trebuie sa ii faceti un calendar la stropit, puteti stropi chiar si cand va amintiti . Solutia preparata sa nu fie cu apa rece imediat luata de la canal ci folositi apa la temperatura camerei .

E foarte posibil sa ii cada frunzele la iarna chiar daca o sa dati cu amalgerol, nu va speriati, ca lamaiul are putere de inmugurire relativ buna , nu e ca la leandru sa fie excelenta dar oricum inmugureste . Principalul e ca la iarna sa nu il tineti la pervaz la geam si sa trageti perdeaua pentru ca se creeaza temperatura rece la geam dupa perdea si sa nu udati cu apa rece .
E bine daca lamaiul intra in repaus sau isi incetineste foarte tare cresterea la iarna pentru ca se adapteaza si se caleste asa ca nu recomand sa il tineti la caldura mare si la lumina puternica ca sa continue sa vegeteze ca ii stricati ciclurile de crestere plus ca degeaba va veti chinui sa ii creati conditii de crestere continua, pentru ca tot nu o sa il pacaliti ca a venit vara. De regula pomii fructiferi cu cat au confruntat/suferit o iarna mai aspra cu atat mai mult vor pocni in vegetatie si respectiv inflori mai bine in primavara.
 
Ultima editare:
Sus