Probleme orhidee

lisa1234

New Member
prima poza asa arata azi ,dupa minunea cu usturoi si in carantina .poza 2 asa le tin noaptea ,si ultima mititica sta in bucatarie :) mai am cateva cu floricele dar se usuca de acuma care sunt tot in bucatarie .
 

Atașamente

lisa1234

New Member
:h:Imi place blogul e foarte foarte frumos ,il pun la favorite imi place sa citesc despre plante si medicina mai ales cand am timp :)
 

crysty

Active Member
Pai nu se merita sa dai 50+ euro pe o pungulita cu fungicid ca doar nu e facut din pulbere de stele indiferent de venituri atat timp cat se comercializeaza si la un sfert din pret . Toata treaba e sa aveti rabdare sa cautati o metoda de cumparat din alta parte indiferent ca e romania sau china sau sua si cu taxele postale si vamale sa nu treaca de pretul din magazin. Daca de exemplu gasiti sa il cumparati din UE si pretul sau nu trece de 10 euro atunci nu platiti taxe vamale la posta la colet, din cate stiu ce costa pana in 10 euro si e cumparat pentru si dintr-o tara membra UE nu se impoziteaza la posta vamala cand trebuie sa ridicati coletul.
E foarte bine ca ati facut o gradina de legume pe langa faptul ca dobanditi experienta va salvati si din cheltuielile cu mancarea ,chiar si doar 10% si tot conteaza plus ca cred ca in acel climat de munte nu aveti parte de multi daunatori pe plante si probabil nici fainarea nu are ce cauta acolo. Ma refer la cultura in camp deschis, pe cand in sera sunt riscuri mai mari .
La un climat mai racoros cred ca merge si cartoful,morcovul, sa incercati si cu asa ceva.
Despre atacul caprioarelor va trebui sa va interesati pe internet sa gasiti solutii ca sigur cineva undeva in lume a postat ceva interesant .
Arata bine frunzele de la orhidee , indiferent de ce tratament ii faceti, reduceti sursa de umezeala din preajma ei.
Alte plante de crescut la interior va recomand si sansevieria, feriga si chiar si schefflera variegata (cel cu pete decolorate pe frunze) dar asta e mai sensibil la frig sau lipsa de aer proaspat. Teoretic o planta cu frunze variegata (mutatie genetica rara, un fel de vitiligo la oameni) ar avea nevoie mai putina de lumina.
Multumesc de aprecierea blogului, inca mai am de lucru mult la el pe partea tehnica plus ca trebuie sa il migrez pe domeniu de site mai tarziu cand o sa imi permit o astfel de investitie ca sa il pot monetiza plus ca trebuie sa ii mai scriu articole. Am despre ce scrie si am planuri mari sa ii fac si articole ce nu exista pe niciun alt site de plante si scriu doar cand am timp dar oricum nu ramane abandonat .
E bine ca ati gasit ceva cu spectru larg, e ca si cum ai trage cu mai multe gloante deodata , sansele cresc ca sa nimeresti tinta adica sa poti distruge acel tip de fungi sau bacterie care s-a urcat pe orhdee si isi face de cap acolo. Ca altfel ca sa stii cu ce ai de-a face si sa poti trata in mod direct trebuie sa ai microscop ca sa afli specia si un catalog al bacteriilor si fungilor ori asa ceva numai laboaratoarele au ,iar recunoasterea doar dupa tipul de pete de pe o frunza poate fi si amagitoare ca nu toate plantele reactioneaza la fel la diverse boli. Si atunci ceva cu spectru larg mareste sansele de a ochi tinta.
 
Ultima editare:

lisa1234

New Member
Multumesc foarte frumos pentru sfaturi,imi sunt de mare ajutor.Va doresc succes în viitor la realizarea blogului si tintelor propuse de dv.
 

crysty

Active Member
Multumesc foarte frumos pentru sfaturi,imi sunt de mare ajutor.Va doresc succes în viitor la realizarea blogului si tintelor propuse de dv.
Pentru putin.
Vedeti ca am facut un update de comentariu si am adaugat note privind cartoful, morcovul, si schefflera variegata.
Iar pentru vara va cumparati niste seminte de muscate, semanati la interior de prin februarie si umpleti multe ghivece cu rasaduri in fata casei cand nu mai este pericol de inghet, poate sa fie si doar +5 grade noaptea, probabil pe la mijlocul lui aprilie.
Muscatele se simt cel mai bine la 27 de grade (ca si omul), ele nu sunt flori de canicula . Muscatele vara in Romania isi inceteaza cresterea pe canicula (fapt observat de mine) si pornesc iarasi pe la sfarsitul lui august, dar acolo vara, ele ar trebui sa prospere. Nu o sa va para rau si o sa vedeti ca merita efortul chiar daca e vorba numai de vara . Cele curgatoare nu recomand pentru ca au mai multe frunze decat flori si consuma multa hrana, dar cele normale pot fi inghesuite mai bine intr-o jardiniera si o sa aveti impresia mai multe flori per metru patrat, chiar cu mai putin ingrasamant din cauza ca muscatele normale au floarea mai mare decat cele curgatoare. Folositi pamant de unde a fost iarba si NU de sub conifere, asta daca nu va cumparati la sac. Pamantul de langa conifere are aciditate mai mare si e bun pentru rododendron, azalee, sau fructe de padure - afine.
De asemenea pentru gradina ca si flori incercati begonia tuberhybrida (rosie) , este o planta sensibila la arsuri solare dar acolo cred ca nu exista risc de soare puternic. Daca are pamant gras si tuberculul e batran o sa faca tulpina chiar si de 40-50 cm inaltime iar florile mari batute pot fi confundate cu trandafirii. Tuberculii de begonie e bine sa fie cumparati la punga si nu begonie in ghiveci pentru ca cele din ghivece cred ca sunt tratate cu inhibitori de crestere ca sa ramana pitice.

De exemplu aici e o lista cu regulatori de crestere http://www.agrovet1.ro/categorie/produse/produse-de-uz-fitosanitar/regulatori-crestere/ ca sa faca talie pitica la plante dar care sunt folositi si de crescatorii de rosii in sere ca sa grabeasca coacerea lor si sa scoata la vanzare cat mai repede, ca doar nu credeti ca o sa mancati rosii pe 10 mai neimportate, si fara regulatori , ca nu e vremea lor naturala atunci.
 
Ultima editare:

lisa1234

New Member
Multumesc:-)
Ieri mi-am pus din seminte petunii,eu sunt adepta incercarilor ,sunt curioasa ce va iesi.Bine ca mi-ati dat idei de flori.Am și orhidee salbatica colectata din gradina noastra:-)
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Multumesc:-)
Ieri mi-am pus din seminte petunii,eu sunt adepta incercarilor ,sunt curioasa ce va iesi.Semintele colectate de mine;-).Am sa incerc si cu muscatele.Imi place tare sa bibilesc afara si de asta mi-am facut locsorul meu ,e ca un hoby mai mult .Ma bucur ca am succes cu patrunjelul si mararul ,că astia de aici au greu la magazinul nostru așa ceva.Eu folosesc și compost ,reciclez de la bucatarie resturile,dar dureaza pana mi se face el faina,așa ca cumparam pamant.Cartofi nu pun ca ar trebui sa scoatem cu excavatorul pamantul si sa facem platforma pt ei speciala cu pamant cumparat.Ceapa mai pun imi place verde,salata la jardiniere pt ca avem melci multi cand vin ploile.Anul trecut chiar am avut salata in aprilie foarte mare,gata de consumat.Imi place sa fiu activa afara:-).Și vara cand vrem fructe si legume proaspete mergem in Italia la cumparaturi.Se vede mare diferenta faţa de Austria .Incomparabile mai ales pepenele ,e ca cel din Romania foarte gustos.Bine ca mi-ati dat idei de flori.Am și orhidee salbatica colectata din gradina noastra:-)
Eu am semanat in seara asta cateva seminte de garofite , urmeaza intr-o saptamana sa seman panselute, margarete africane, muscate sa vad ce rasaduri incep sa iasa si pe urma am de facut vreo 500-1000 de fire de busuioc pentru ghivece dar asta il seman treptat ca sa am diferite serii de productie ca nu am spatiu, la bloc :-D ,cum mai vand din ele la o cafenea cu care colaborez, cum mai seman altele ca se elibereaza din spatiu..
Semintele nu le produc ci le cumpar in fiecare an ,dar imi scot banii pe ele ,nu cu mult peste ca nu dau scump rasadurile.
Daca vreti sa treceti la un alt nivel fata de hobby si daca exista cerere in zona atunci profitati de ocazie ce nu se aduce la vanzare si daca se cauta atunci produceti in plus si pentru livrare la magazin dar probabil ca trebuie sa fiti firma sau ferma.
A fost la Viata Satului in ultimul episod un reportaj de la o ferma din Austria cu cateva vaci si vreo 2 angajati si cu cateva zeci de hectare de padure si cateva de pasune si spunea tanarul ca primeste ajutoare de la stat pentru ca este situata ferma la munte si se considera zona defavorizata (vreo 3000 euro pe an) , pentru pastrarea speciilor si ecosistemului pe terenul lui (vreo 4500 euro pe an), pentru pretul scazut al carnii de vaca pe piata europeana si ca nu poate sa se sustina din vanzarea carnii (iar vreo 3000 euro pe an ) dar are si micro surse de venit cum ar fi comercializare de lemn de la copacii care cad.
Probabil ca veti primi ajutor de la stat daca va faceti statut de ferma agricola la munte. Daca credeti ca zona are potential de populatie cumparatoare ar trebui sa luati in serios sa produceti niste aromatice la ghiveci sau macar niste marar in plus pentru magazinul local sau macar incepeti cu vanzare pe cont propriu. In SUA este la mare cautare "cosul de cumparaturi direct din gradina" unde oamenii vin si isi culeg ei ce vor de la microferma sau comanda cosul de cumparaturi (lunar) format din zarzavaturi si legume sa le vina acasa la poarta , ei platind un abonament lunar pe siteul respectiv din acel orasel.
In Germania exista un alt concept de vanzare de flori, autoservirea pe teren, si anume oamenii opresc masina la marginea terenului cu randuri de flori (crin,bujori,gladiole, etc) isi taie ei ce flori vor si lasa banii in cutie asa cum arata videoul postat de un roman de acolo.
 
Ultima editare:

lisa1234

New Member
Asai,in primul rand va urez spor la cultivat plantutele:-).
Ce primeste tipul ala de la stat 3000 euro e o nimica toata pt el,pentru ca preturile sunt foarte mari aici.Dar nu ii plange nimeni pe fermieri aici in austria pentru ca au situatie ,in primul rand au hectare de padure pană in 100 hectare,padurile proprii de asta vand lemnul cazut ,pentru ca e lemnul lor nu al statului Iarna ei avand tractoarele lor la ferma intra la dezapezit și sunt platiti de primarie.Au și servici normal plus vara au acasa un loc afara unde vin oamenii și mananca produse traditionale .Altii au si iarna in bucataria proprie mini restaurant tot așa cu produsele lor.Chestia cu culesul de pe camp este si la noi cu capușuni avem,intri sa iti culegi pe care le vrei dar și mananci cat poti:D.Avem si noi aici conceptul asta.
 
Ultima editare:
5A24E6B7-BD42-435B-B0A8-B7065B18E0F4.png
Multumesc:-)
Ieri mi-am pus din seminte petunii,eu sunt adepta incercarilor ,sunt curioasa ce va iesi.Semintele colectate de mine;-).Am sa incerc si cu muscatele.Imi place tare sa bibilesc afara si de asta mi-am facut locsorul meu ,e ca un hoby mai mult .Ma bucur ca am succes cu patrunjelul si mararul ,că astia de aici au greu la magazinul nostru așa ceva.Eu folosesc și compost ,reciclez de la bucatarie resturile,dar dureaza pana mi se face el faina,așa ca cumparam pamant.Cartofi nu pun ca ar trebui sa scoatem cu excavatorul pamantul si sa facem platforma pt ei speciala cu pamant cumparat.Ceapa mai pun imi place verde,salata la jardiniere pt ca avem melci multi cand vin ploile.Anul trecut chiar am avut salata in aprilie foarte mare,gata de consumat.Imi place sa fiu activa afara:-).Și vara cand vrem fructe si legume proaspete mergem in Italia la cumparaturi.Se vede mare diferenta faţa de Austria .Incomparabile mai ales pepenele ,e ca cel din Romania foarte gustos.Bine ca mi-ati dat idei de flori.Am și orhidee salbatica colectata din gradina noastra:-)
Buna, Lisa. Eu am scapat de problema cu melcii folosind produsul din imagine. Sunt sigura ca gasesti in magazine (desi la o gradina mare iti trebuie cantitati nu gluma!).
 

crysty

Active Member
Multumesc mult:-)
Dar aveti melci la rasadurile de la bloc?pt ca ziceati ca stati la bloc și e spatiul mic
Va raspunsese GirlOnline nu eu :D
Asta mai lipseste sa avem melci la bloc in apartament, dar nu ar fi mare mirare avand in vedere saracia care bantuie Romania, sa inceapa orataniile sa apara in masa in orase si sa se urce pe blocuri.
Si asa avem parte de tantari, gandaci puturosi https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cat-de-nocivi-sunt-gandacii-urat-mirositori-care-ne-invadeaza-toamna-casele-1014241 mai ramane vara daca dormim cu geamul deschis sa ne trezeasca un melc care se plimba pe nas :giggle:.
Si asa m-am ales cu 2 intepaturi, a 2a la 3 zile dupa prima de la viespi intrate pe geam.
Catei, hiene , rechini si crocodili avem in guvern, mai ramane sa gasim maimute in copacii din orase :D . Speciile si specimenele continua sa se adune asa ca putina rabdare pana sa ne putem castiga statutul de gradina zoologica pe intreaga tara :tavalit:
 
Ultima editare:
Ma scuzati ca nu m-am uitat cine mi-a scris:-)
Chiar am fost confuza pe moment,cand colo era Girlonline:-);-)
Prezent :).
La mine (in UK) sunt cu sutele și sunt atât de urâți ( fără cochilie, limacsi). Nu as fi luat măsuri dacă nu ar fi devorat la propriu plantele din grădina mea și nu mi-ar fi invadat chiar și terasa.
 

lisa1234

New Member
:-)Buna
Si la noi sunt limacsi,dar numai cand ploua ,urăti și mari ,dar incă nu mi-au intrat in sera si in Raised bed ,eu il am din aluminiu inalt de 50 cm.Am unul mai mic și ţin sa iti zic că pe ala mi l-au gasit caprioarele,pe asta nou de aluminiu inca nu l-au gasit ,nemernicile,dar și cand le prind văd ele ce paţesc.:tavalit:Intra și in garaj.Rele tare.:devil:
Anul asta am și o cârtiţa ,mai nou in colectia gradinii:devil:
La mine aici functioneaza principiul care e mai rapid la gradina câștiga..Cu zmeura e la fel ,ori eu ori ele
De dimineata tot vreau sa iti scriu dar nu am mai reusit.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Combaterea ecologica si chimica a limacsilor :
(click pe X din coltul bannerului ca sa scapati de el)
Am citit undeva ca e bine ca scandurile sa fie de brad dar ramane sa incercati sa vedeti daca merge si cu altfel de lemn.
(asta in cazul in care nu gasiti slug killer de care a recomandat @GirlOnline .

Iar pentru cartite sunt cuburi cerate de genul Vebitox https://www.emag.ro/raticid-vebitox-broma-block-cuburi-parafinate-200-gr-ve-14/pd/DX7SP9BBM/ care le puneti la musuroi pe cat posibil in gaura . Cuburile sunt toxice asa ca folositi niste manusi .
Aceste cuburi sunt toxice dar nu extraordinar de puternice pentru ca sunt destinate folosirii de catre populatie dar daca invazia de cartite este mai puternica si cuburile cerate nu dau rezultate trebuie sa contactati o firma care se ocupa cu combaterea cartitelor si ei au autorizatie sa foloseasca produse chimice mai toxice din clasa celor periculoase pentru om . Ce produs vor folosi ei, nu veti gasi de cumparat in comert indiferent de tara pentru ca asa ceva nu este destinat comertului catre populatie. Firma (profesiomistii) o sa vina si o sa foloseasca ce au ei ca sa le extermine cu adevarat.

Alta metoda ecologica pentru cartite ar fi sa plantati Fritillaria este o planta pe care nu o suporta ele dar nu am testat asa ceva ca sa vad daca e adevarat .

Exista in comert si tarusi sonici cu ultrasunete pentru cartite https://www.emag.ro/search/articole-antidaunatori-gradina/tarusi+sonici+cartite/c?ref=autosuggest dar am citit niste reviewuri cum ca nu sunt cu adevarat de folos impotriva cartitelor , asa ca metoda chimica cu cuburi cerate sau sa chemati firma este cel mai indicat.
Insistati cu cuburile si poate scapati de ele.
 
Ultima editare:

lisa1234

New Member
Vad eu cum o fugaresc , mersi mult:h::*
Aici la noi in Austria nu prea ai voie cu substante puternice
Pana si clorul in magazine este pus sub cheie.
 

crysty

Active Member
Vad eu cum o fugaresc , mersi mult:h::*
Aici la noi in Austria nu prea ai voie cu substante puternice
Pana si clorul in magazine este pus sub cheie.
Cartita tot un rozator este (cartita mananca ramele si acolo unde nu sunt rame nu este productivitate sporita la legume , flori,livezi iar prin saparea galeriilor distrug radacinile la plante) , asa ca un raticid trebuie sa se gaseasca pe undeva (ca doar sobolanii nu cred ca evita Austria) sa luati si sa insistati cu el. Iar daca gasiti cuburi raticide le plasati in musuroi (dati pamantul deoparte pana gasiti galeria),, nu la vedere si cu stegulet sa le vada oricine :-D
Asta daca invazia e suparatoare si orataniile distrug munca dumneavoastra (ca doar nu o sa va uitati la pagube si la munca irosita si sa spuneti "ce minunata e viata cu cartite in gradina !") dar daca e doar un musuroi undeva mai departe atunci il ignorati si urmariti sa nu se inmulteasca musuroaiele.
O fi cartita folositoare ca se hraneste cu insecte, oua si larve dar 90% din hrana sunt ramele si prin saparea galeriilor distruge radacinile plantelor , asta nu trebuie uitat.

Daca vedeti ca o planta se ofileste repede cu frunzele verzi inseamna ca are roase radacinile si prin folosirea gunoiului de grajd pratic agricultorul atrage cartitele prin ramele care cresc acolo.
Asa ca agricultorul care foloseste gunoi de grajd sau compost sau orice favorizeaza ramele , trebuie sa se astepte si la cartite sa apara si sa prospere.
De asta nu o sa auziti ca apar cartite in sere si solarii pentru ca se se distrug insectele chimic sau se dezinfecteaza solul cu formol (basamid) si deci pamantul nu are hrana pentru cartite.
Este aceeasi chestie cu cresterea gainilor sau porcilor la munte, trebuie sa te astepti sa iti vina ursul in vizita dupa mancare :-D.
 
Ultima editare:

lisa1234

New Member
In sera nu intra
Ce am afara e alt sistem de cultivare pe paturi inalte de 50 cm inaltime din aluminiu.In romania nu se cultiva metoda asta pt ca e pamant bun
Așa arata ce va zic eu ,numai ca al meu e din aluminiu.
Le nimicesc eu pe ele .Asta toamna au aparut,cum se incalzeste intru in razboi cu cartitele:tavalit:,caci alta treaba nu am......
Arata inestetic normal,cu musuroaie de pamant scoase.
 

Atașamente

Sus