Trifoi pitic in loc de gazon

Claudiavis

Active Member
Noi, dupa ce ierbicidam, o sa ma luam o data la sapat toata curtea, la 20 cm adincime. Abia apoi o sa punem gazon de seceta/soare. Dinc e am vazut, in locurile sapate asa pentru gradina de legume nu prea au mai iesit buruieni... E interesat cineva de inscriere la fitness gratuit in toamna asta la mine in gradina? :-D...
 

elianna

Well-Known Member
Atentie! gazonul de seceta e unul, gazonul de soare e altul!
Merci pt invitatia la fitness dar sunt prea departe :)
 

Claudiavis

Active Member
Ioi, deci: gazonul de soare e rezistent la seceta? sau rezista doar la soare, dar udat foarte des?

Si apropo, o avea cineva gazon de seceta sau gazon rustic? M-ar interesa ceva cu mentenanta redusa (ca de-aia am incercat si trifoiul :D)
 

elianna

Well-Known Member
Detalii tehnice nu stiu dar iti spun ce-am constatat. Cu toata secete si canicula din vara asta, am udat gazonul suficient dar nu sa-l inund, la doua zile si arata verde si a crescut bine, uneori cam mult chiar. Cred ca e important ca in perioadele de canicula sa fie lasat sa creasca mai mult si lasat mai inalt la tundere. Dupa tot felul de experimente, asa am procedat vara asta si mi-a reusit. Asa arata in 4 august si 17 iulie gazonul care e expus min 8 ore la soare. Esunt multumita.
 

Claudiavis

Active Member
Intr-adevar, arata bine. Ar putea cineva sa imi recomande niste firme producatoare ? E o oferta atit de mare pe piata de semitne de gazon, ca nu stiu ce sa aleg.... Vilmorin, Landscaper, Agrosel, AMIA, Starsem... mai e si de-ala ecologic cu mini-trifoi.... of, greu de ales...
 

Doru

New Member
Dupa citeva luni de convietuire cu trifoiul si balariile pe care nu le-a impiedicat sa iasa, am ajuns la urmatoarele concluzii:

1. Cultura de trifoi nu are absolut nicio legatura cu ceea ce numim "gazon". Nu este un bun acoperitor de sol, in sensul ca nu fixeaza pamintul si nu creeaza un covor verde compact. Nu suporta nici macar trafic mediu, iar dupa tundere arata urit pina ii cresc iar frunzulitele.

2. Trifoiul nu impiedica aparitia buruienilor, ba chiar isi tin de cald :D si umezeala unele altora.

3. Trifoiul nu este mai usor de intretinut decit gazonul: dupa ploi creste luxuriant si trebuie tuns. Numai ca daca-l tunzi, risti sa ramina intr-o faza de citeva fire chele vreme de citeva luni, timp in care il cam pindeste uscarea daca e seceta. In plus, daca ai zone mai umede in gradina, trifoiul va creste mai inalt decit in restul curtii in acele zone, ceea ce nu arata prea sexi.

4. Poate singurul avantaj al trifoiului e ca ramine verde indiferent cit de seceta si cald e afara.

Concluzia concluziilor de mai sus e ca: trifoiul nu poate fi folosit ca inlocuitor de gazon, pentru ca nu are niciuna din proprietatile gazonului clasic. Toti "marii specialisti" peisagisti care recomanda varianta asta nu au vazut in viata lor cum se comporta trifoiul.

Si concluzia ultima, cea mai trista pt palmele noastre... e ca la toamna sapam iar curtea si punem un gazon rustic (probabil) sau sport. Poate aruncam printre el si ceva seminte de trifoi, ca in combinatie cu iarba nu arata rau.

No, sper sa foloseasca cuiva acest jurnal de campanie, sa nu-si mai consume si altii timpul si nervii incercind sa faca din rahat bici si din trifoi gazon. :envy:
Daca ai avut o experienta neplacuta cu trifoiul alb nu inseamna ca el e de vina. Sunt posibile cateva cauze:
1. Samanta nu era de trifoi alb.
2. Nu l-ai semanat cum trebuie sau in perioada anului in care se planteaza.
3. Samanta nu mai era viabila.
Eu am pus trifoi alb cumparat de la Dedeman ( mai 2016), l-am plantat in luna mai la inceput in randuri de 10-12 cm. Din fericire anul acesta luna mai a fost din cele mai ploioase. Trifoiul a iesit uniform si a infratit acoperind tot pamantul. Buruienile nu au spor. Apar ici colo dar am grija sa le elimin. Multi fac gresala de a semana trifoiul impreuna cu gazonul. Aceste plante au moduri diferite de intretinere. Degeaba ai trifoi daca trebuie sa tunzi obligatoriu gazonul saptamanal.
Trifoiul in cultura unica trebuie tuns la 2-3 luni pe cand gazonul trebuie tuns saptamanal.
Trifoiul, incepand cu anul doi nu mai permite buruienilor sa creasca, gazonul nu le impiedica sa creasca.
Gazonul, dupa 3-4 ani trebuie inlocuit, pentru ca, daca nu e scarificat ( cati fac asta? ), imbatraneste si produce smocuri impaslite si inestetice. Aceasta nu se intampla la trifoi.
Trifoiul nu se supara daca e calcat. Se reface repede.
Si apoi nu se compara atingerea matasoasa a trifoiului cu firele ascutite proaspat tunse ale gazonului.
 

Claudiavis

Active Member
Doru, ai putea sa pui citeva poze cu trifoiul tau?
Sa inteleg ca l-ai pus in curte, si formeaza un strat compact, la nivelul solului? Ai putea da citeva detalii cum il ingrijesti?

Saminta mea a fost din soiul Rivendel, si a crescut ca nebunul in perioadele umede. Nici vorba de infratire, cind il tundeam arata jalnic pina cresteau la loc frunzele. Si curtea avea tot timpul un aspect dezordonat, iar plantele ornamentale nu erau deloc puse in evidenta de trifoi.

Daca ai fi dispus sa tii aici un jurnal, cum am facut si eu, chiar as fi curioasa sa vad si poze cu evolutia in timp a curtii tale.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Sa stii ca si eu pus trifoi alb, de la Praktiker de data asta, semanat acum vreo 4 saptamani in exteriorul curtii, acolo unde predominau balariile. Dupa ploile astea dese, am avut surpriza sa vad ca trifoiul meu s-a prins foarte bine (si de data asta nu am facut absolut nimic special, nu sapat, nu greblat, nimic...ca mi-a fost lene). Am aruncat samanta, atat!
Si ieri cand am tuns si in afara curtii, am vazut ca am 3 zone destul de mari, cam de 1m diametru fiecare, unde am trifoi :). O sa fac si poze cand mai creste un pic :)
 

Claudiavis

Active Member
Eu nu am zis ca nu iese trifoiul, Doamne fereste. Iti iese si prin caciula, daca-l pui :tavalit:. Numai ca nu este la fel de frumos ca gazonul. Si cel putin cind ploua des si mult, trebuie tuns la fel de des ca un gazon normal. Altfel creste mult mai mult decit sugereaza numele de "trifoi pitic". In acest moment eu am prin curte trifoi de 20 cm inaltime, cumparat de la firma respectabila, care chiar livreaza ce ceri, adica trifoi pitic, soi Rivendel. Si din pacate, produce si multa masa vegetala la tundere.

Nu mai zic ca am incercat sa-l tund intr-o perioada cind pamintul era uscat si... in urma masinii de tuns se ridica praful din pamint. Cind era umezeala afara si intram in gradina, mi se murdareau incaltarile de noroi.

Ce incerc eu sa zic este ca trifoiul NU poate inlocui gazonul. Pur si simplu nu are aceelasi proprietati ca gazonul. Da, e frumusel intr-o livada. Da, poate fi interesant in combinatie cu o iarba frumoasa. Poate fi ok pe un teren mare, unde nu vrei sa-ti bati capul cu gazon. Dar NU arata sexi intr-o curte de dimensiuni mici/medii, care vrei sa arate ingrijita si frumoasa.

....si vorbesc ca o persoana care are deja trifoi in curte de un an si jumatate :-D. Chiar, cind am timp, o sa postez imagini cu gazon versus trifoi, ca intr-un loc sint bine delimitate si se vede diferenta.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu stiu cum de nu am spus nimic pe aici, stiu sigur ca undeva pe forum am spus si eu ca trifoiul nu e tocmai potrivit pentru curte...In primul rand pentru ca dupa ce da bruma partea aeriana degera si te tezesti peste iarna cu noroi in curte!
La mine in curte nu am semanat trifoi dar ocazional mai apare cate o insulita, al naibii trifoi ca in curte chiar e pitic, poate din cauza traficului sau a pamantului tasat! Eu cand il vad ca se obrazniceste in curte ii mai dau in cap ca mi-e teama sa nu ia locul ierbii. Dar in livada am un trifoi pitic...pana la genunchi :-D Si ala l-am semanat eu, cumparat samanta de trifoi pitic, ca sa nu am batai de cap cu cositul!
Eu am in curte iarba, ca nu-i pot spune gazon pentru ca a aparut spontan, eu nu am semanat nimic in curte, acum 20 de ani era troscot care, in timp a fost inlocuit de iarba de catre mama natura ;-)
Ce imi place la iarba mea e faptul ca in verile foarte secetoase, desi la un moment dat paleste, se ingalbeneste sau chiar se usuca in zonele mai seci si mai batute de soare, la 3-4 zile dupa o ploaie e din nou verde.
Si toata lumea care vine la mine mai ales la scurt timp dupa ce tund spune "da' ce gazon faina ai, cum reusesti sa-l mentii'?" :tavalit:
 

Claudiavis

Active Member
Mor cind va aud ca "eu am iarba si e tare frumoasa" :banghead:. Si-mi aduc aminte ca fix in fata curtii mele e un maidan unde de citiva ani s-a instalat o iarba frumoasa... dar FRUMOASA si GRASA, nu asa! N-o uda nimeni, n-o tunde nimeni... sta verde cam toata vara.... si noi ne chinuim sa scoatem un gazon mai de Doamne-ajuta in curte.... Pai asta-i dreptate???? Zau daca n-o s-o urmaresc cu foarfeca anul asta, sa-i recoltez seminte si sa le imprastii pe la mine!!!

PS: la mine in curte au crescut spontan... ciulini de vreo 3 feluri, cu frunze dantelate / crete / pline si alburii. O "minunatie" :-D. (Acu' recunosc ca pe unul l-am transplantat in fata curtii, sa vad ce floare o sa faca, pt ca eu n-am mai vazut asa ciuline alburiu). Si voi va laudati cu iarba crescuta spontan???? Huoooooooo :tavalit:
 

Ariana

Member
Claudiavis super exerimentul tau. Mie imi place optimismul cu care ai scris si ai transmis toate trairile, naduselile si caderile pe care le-ai avut pe parcursul proiectului cu trifoiul alb ... pitic. A trecut inca un an si presupun ca gazonul pus dupa experienta cu trifoiul arata minunat. Ne poti spune cateva concluzii comparativ?
 

coraline

New Member
Buna dimineata tuturor :) reinvii acest topic pentru ca am ales si eu ca incerc trifoiul pe post de gazon.

Mai precis, trifoi alb pitic sau microtrifoi. A fost plantat ieri pe un strat de pamant de padure afanat la grebla si udat din plin de ploile de vara care cad zilele astea in Bucuresti. In absenta lor, exista aspersoare.

Am citit atat de mult pro si contra pentru acest trifoi de as putea scrie o teza de doctorat.. dar am vazut la un prieten care in livada a pus trifoi pitic cu iarba si in alta zona a gradini a pus doar iarba, si am zis ca nu ma pot chinui atata pentru niste fire de iarba..... inveti chimie cu gazonul asta.

Este primul an in care gradina este amenajata, asadar inca experimentez cu locatia, soarele, umbra, umiditatea, sa vad ce le place si ce nu. Este tarziu in an deja, asa ca am zis nu strica sa incerc trifoiul pitic si mai apoi ceva gazon japonez pe margine. Florile decorative si arbustii stau bine mersi, am pus si seminte de flori printre ele, desi initial voia sa pun trifoi inclusiv printe ele ca sa opreasca balariile.

Astept cu nerabdare germinarea in 5-7 zile, sunt curioasa cum ii va placea viata la semi umbra mea :)
 

coraline

New Member
Buna Toothfairy. Pai ce am luat eu din hornbach si semanat se pare ca a fost gazon + trifoi, spre dezamagirea mea.
Asa ca acum am un mic din ambele pe afara, nu pot sa spun clar care e mai ok.
Am cumparat intre timp si seminte de trifoi separat, cu care am suprainsamantat.

Mie imi place mixul momentan, nu stiu cum se va comporta la frig, cum spuneau ceilalti ca dispare partea aeriana iarna si ramane namol.... ramane sa vad.
De tuns, tund o data cu gazonul, saptamanal.
 
Sus