Plante atractive

pentru pervaz


Streptocarpus, ploaie de culori


Se spune despre streptocarpus ca se ingrijeste usor. Daca lucrurile ar sta chiar asa, toata lumea s-ar putea mandri cu niste colectii impresionante. La noi pe piata se gasesc maxim 10 varietati. Frumoase, dar fara sa fie spectaculoase. Din pacate la achizitie plantele arata rau pentru ca nu se ocupa nimeni de ele, iar daca se straduiesc cei din florarii atunci sigur uda plantele pana la colaps. Daca esti fericitul care a gasit o planta sanatoasa, atunci chiar ai avut o ocazie rara. La vanzare plantele sunt inflorite, deci, odata ajunsi acasa cu streptocarpusii nu e recomandat sa le umblati la radacina. Insa, daca vedeti ca apa balteste periculos la baza plantei, faceti ceva, pentru ca sigur va muri. Daca va aduceti pui de streptocarpus din alte tari, problema se pune altfel. De cele mai multe ori fac un drum lung in cutie, fara lumina si fara o umiditate corecta la radacina. Ajung cu frunzele mari ranite si uneori cu cele mici rupte. Daca fac acest drum vara cand e foarte cald, e posibil sa ajunga gata morti.

Streptocarpusii iubesc racoarea, pentru ca in zonele lor de origine din Africa sunt raspanditi in zonele montane. Aici temperaturile sunt frecvent intre 10 si 20 grade cu o umiditate relativa (in aer) de peste 60%. Deci, si la noi in tara cele mai frumoase rezultate in cultura streptocarpusilor se obtin in zonele montane (ex. Brasov). Daca locuiti in zona de campie, cu veri toride, va trebui sa va ganditi la ce puteti face ca sa coborati temperatura si sa cresteti umiditatea in asa fel incat sa semene cu cele care le plac plantelor. Altfel, bietii strepocarpusi vor muri in scurt timp. Orice temperatura peste 30 de grade este riscanta, soarele direct poate sa omoare plantele tinere, caldura uscata brunifica varfurile frunzelor si trece repede florile. Din aceste motive care tin de conditiile de mediu, streptocarpusii au doua maxime de inflorire : aprilie-mai si septembrie-octombrie.

Se spune ca aceste frumuseti se ingrijesc la fel ca si violetele africane. Insa, exista si diferente. De exemplu, cantitatea si frecventa udarii la streptocarpus nu corespunde cu cea de la violete. In timp ce in aceeasi situatie o violeta matura pierde cateva frunze, un streptocarpus de toata frmuseta intra in colaps si nu mai poti salva nimic. La temperaturi de peste 35 de grade, un streptocarpus este mai putin expus decat o violeta. Cu conditia sa fie umbrit si neudat excesiv.

Daca aveti un streptocarpus matur cumparat de pe piata noastra, atunci dupa inflorire va trebui sa-i schimbati pamantul. Cel pe care il are e greu de controlat. Nu veti stii niciodata cand planta are nevoie de apa sau nu. Deci, indepartati-l. Luati un ghiveci de maxim 12 cm diametru, puneti la baza pietricele pentru drenaj si solul nou sa fie amestecat cu perlit. Planta se va hrani vreme indelungata din ceea ce solul ii ofera, deci e important sa aiba un sol bun (fertil, cu drenaj corespunzator si pH sub 6.8). Perlitul se foloseste tot pentru imbunatatirea drenajului. Are aspect granular si-l puteti cumpara de la magazinele de materiale de constructii. Nu-l gasiti mereu, deci va trebui sa va faceti rezerve. Proportia recomandata este: sol 70% si 30% perlit.

Daca va uitati bine la planta o sa vedeti ca nu creste sub forma de rozeta ca o violeta ci sub forma de colonie. Cand udati, feriti baza coloniei. Udati pe marginea ghiveciului. Plantarea faceti-o usor inaltat asa incat apa sa nu balteasca niciodata in zonele sensibile ale plantei. In cazuri exceptionale, daca vi se pare ca solul se usuca foarte repede, acoperiti suprafata ghiveciului cu un strat fin de sphagnum (ca la orhidee). Daca solul se usuca repede, veti uda frecvent. Iar udarea frecventa va epuiza solul de mineralele de care planta are nevoie. Sphagnumul va va ajuta sa conservati umiditatea in doza corespunzatoare.

Lumina este un factor important. Daca planta pe care o aveti nu infloreste sau infloreste doar sporadic, atunci probabil ca are nevoie de lumina mai multa. Daca nu e vorba de o vara torida, streptocarpusul agreaza si cateva ore de soare direct dimineata. Dar nu mai mult decat atat. Temperatura pe cat posibil sa fie pastrata la 10-20 de grade. Daca nu se poate, va trebui sa umbriti planta si sa aveti grija mare la udare. Cand e foarte cald plantele tind sa intre intr-un repaus relativ si sa nu mai foloseasca decat o parte din apa si mineralele administrate. Deci, daca e cald nu udati mai mult. Planta nu va putea absorbi excesul si va intra in colaps.

Ca si in cazul altor plante, fertilizarea stimuleaza aparitia florilor si intretine calitatea lor. Uneori, culoarea florilor variaza in functie de calitatea solului (prezenta sau absenta unor minerale), pH-ul apei folosite la udare sau variatiile de temperatura. Deci, o singura planta poate sa aiba multe fatete. Unele mai atragatoare decat altele. Administrati ingrasaminte pentru plante cu flori din martie si pana in septembrie. Diminuati vara cand e foarte cald. Daca peste iarna pastrati plantele in vegetatie, continuati sa administrati ingrasaminte in doza mai mica decat in sezon. Caldura uscata provoaca brunificarea varfurilor frunzelor. Uneori atat de tare incat desfigureaza planta. Si dereglarile de udare pot avea acelasi efect. Deci, reglati udarile si incercati sa controlati umiditatea din aer. Daca aveti un pulverizator cu jet fin folositi-l mai ales pentru varfurile frunzelor (nu stropiti mijlocul coloniei) .

Puteti avea necazuri cu tripsii, mai ales in perioadele de maxima inflorire. Rar se intampla sa-i vedeti cum ataca planta dar vedeti ca floarea se depigmenteaza si pare arsa pe margini. Folositi insecticide dar nu va asteptati sa scapati repede de aceste insecte incapatanate. Dupa stropirea cu insecticide floarea va arata si mai rau, se va usca inainte de vreme. O alta problema o cauzeaza paduchii lanosi care se cuibaresc pe dosul frunzelor. Deci va trebui sa inspectati atent frunzele si sa-i executati pe musafirii nepoftiti. Din pacate ei apar in mijlocul frunzelor tinere, printre tijele florale si chiar la baza florilor. De cum vedeti ceva albicios, ca o vata, oriunde pe planta, luati masuri. Puteti sa stropiti cu insecticid, insa paduchii nu se comporta ca o insecta obisnuita pentru ca sunt protejati de aceasta «lana». Va trebui sa-i culegeti unul cate unul, cu betisoare de urechi si spirt medicinal (eventual diluat).

Planta se inmulteste prin inradacinarea unor frunze sau prin separarea coloniei care contine mai multe plante. Inradacinarea poate da rezultate dar nu in conditiile in care factorii de mediu sunt greu de controlat. Sunt mai multe metode de inradacinare, dar toate solicita rabdare si timp destul de indelungat. Frunza poate fi sectionata orizontal sau vertical si se prefera stadiul de frunza tanara (nu excesiv de mica). In acest proces de inradacinare ca si in cel de separare controlul umiditatii relative este o problema capitala. De asemenea, se evita perioadele excesiv de calde sau de reci. Se pot folosi banuti de turba sau sol bine drenat in amestec cu perlit.

Dupa cum vedeti factorii de mediu sunt determinanti in cultura streptocarpusului. Daca nu le aveti, va trebui sa fiti extremi de atenti la nevoile plantelor. De cateva ori pe an veti ajunge la concluzia ca a meritat efortul.



Autori:
Cornelia Constantin (text & foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 19 mai 2010.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.