Gradina ta

mereu mai frumoasa


Primula, gratioasa si delicat parfumata

Primula te atrage in mod deosebit prin coloritul florilor sale si prin parfumul delicat pe care il emana unele varietati. Frunzele sunt usor gofrate si putin decorative dar dispunerea lor intr-o rozeta compacta contribuie la aspectul comercial al plantei. De obicei comercializarea lor incepe la sfarsit de ianuarie si tine pana cel tarziu in aprilie. Insa, cele mai frumoase plante se pot cumpara atunci cand afara este inca iarna. Cu asa flori frumoase in casa ai senzatia ca primavara a venit mai devreme.

Nu sunt niste plante pretentioase insa au cateva conditii de mediu care trebuie respectate. O conditie ar fi temperatura. Primulelor le place racoarea iar pastrarea lor in camere incalzite are efecte daunatoare: florile se trec mai repede, varful frunzelor se brunifica. In general caldura emanata de instalatiile de incalzire din casele noastre este una uscata, ori Primulele au nevoie si de umiditate relativa (adica in aer: UR%). Asadar, cel mai potrivit loc pentru ele indata ce le-ati adus acasa este un balcon inchis, un hol bine luminat sau pervazul unei camere neincalzite. Un alt aspect la care merita sa fiti atenti este udarea. Chiar daca ocazional agreaza pulverizarea pe frunze si flori, daca apa este administrata in cantitati prea mari este posibil sa provoace putrezirea radacinilor sau a bazei plantei. Uneori, umiditatea prea mare provoaca pete maronii pe flori si frunze.

Daca reusiti sa va adaptati la ritmul de dezvoltare al plantei si observati ca se formeaza treptat mai multe rozete de frunze inseamna ca e momentul sa sectionati delicat radacina ingrosata si sa obtineti mai multe plantute. Dupa sectionare, segmentele se lasa sa se zvinte cateva ore dupa care se planteaza in pamant bine drenat si in ghivece de maxim 10-12 cm diametru. Cateva zile nu udati noile plante asa incat sa aiba timp sa-si cicatrizeze ranile. Daca le veti tine la lumina si le veti administra ingrijiri echilibrate este foarte posibil sa aveti curand o o colectie simpatica de Primule. In timp, va trebui sa indepartati toate florile trecute si frunzele ingalbenite ocazional. Pe perioada de vara nu trebuie sa va ingrijorati daca planta pierde frunze sau daca nu arata la fel de aspectuos ca in perioada racoroasa. Daca radacinile sunt sanatoase si are frunze tinere inseamna ca indata ce vor scadea temperaturile va intra in ritm normal si va vor incanta din nou cu flori.Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Discutie despre Primula
Fisa plantei: Primula

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 4 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.