Plante atractive

pentru pervaz si balcon


Phalaenopsis, eleganta desavarsita


Mai toate marile magazine au la vanzare orhidee in perioada de iarna. Asa ca daca doriti sa-i faceti o surpriza unei persoane dragi, foarte probabil ii veti darui un foarte frumos Phalaenopsis. Este o orhidee larg raspandita atat la noi cat si in lume, cu hibrizi nenumarati si spectaculosi. Dar chiar si asa este o planta care nu se ingrijeste ca toate celelalte plante de interior cu care suntem obisnuiti. Un pic ingrijorati luam mica minune si suntem tentati s-o asezam pe pervaz la caldura, s-o udam bine, sa-i schimbam ghiveciul si pamantul. Ei bine, nu! Si o sa vedeti si de ce.

Pentru a putea sa-i asiguram conditiile potrivite unei plante e indicat sa stim ce este si de unde provine. Cererile plantelor sunt atat de diverse incat din dorinta de a le ingriji bine riscam sa le omoram... din exces de zel sau din nestiinta. Asadar, Phalaenopsis-ul este o orhidee cu frunze si radacini carnoase. Infloreste abundent si spectaculos. Insa... in zonele de origine ea este epifita, adica traieste sprijinindu-se de copaci, in scorburile acestora acolo unde se depun frunze si unde creste suficient muschi pentru a capta apa de ploaie. Temperaturile sunt in general ridicate, cu ploi frecvente dar exista si o perioada mai racoroasa si mai uscata care coincide cu iarna din zonele climaterice temperate. Radacinile sunt aerisite si cresc viguroase, ba chiar dezordonate. Din cauza coroanelor copacilor soarele nu ajunge niciodata direct la phalaenopsis.

Cand va cumparati sau primiti o astfel de planta alegeti pentru ea un loc luminos, fara soare direct si fara sa fie aproape de sursele de caldura. Ele emana o caldura uscata care face plantele sa sufere: radacinile se usuca, florile se vestejesc, varful frunzelor se crapa sau se brunifica. Camerele de locuit au o umiditate relativa (in aer) de 40%. Majoritatea plantelor necesita 60%. Pentru a diminua aceasta problema puteti sa asezati ghiveciul pe o farfuriuta cu pietricele si apa sau puteti sa pulverizati planta cu jet fin. In primul caz ghiveciul nu trebuie sa stea in apa. In al doilea caz trebuie sa aveti grija ca apa pulverizata sa nu se acumuleze in mijlocul plantei. In asociere cu o temperatura scazuta apa acumulata poate omora planta. Temperaturile de iarna din camerele de locuit sunt in general peste 22 gr C. Vara pot ajunge si la peste 40 gr C. Mai toate plantele sufera daca temperatura trece de 30 gr C. Pentru Phalaenopsis temperatura optima este de 18-22 gr C. In perioada de repaus temperatura nu trebuie sa coboare sub 13, in conditii de sol pastrat mai mult uscat. Cu alte cuvinte, pentru o buna dezvoltare are nevoie de ... "caldura respirabila".

In privinta solului in mod sigur nu are nevoie de pamant de gradina, turba sau pamantul care se gaseste in mod curent in florarii. Ii trebuie un pamant special. Uneori nici macar pamantul special de orhidee nu se foloseste ca atare ci in amestec cu alte elemente. Pe piata romaneasca exista cel putin 3 categorii de sol pentru orhidee. Primul contine scoarta de copac maruntita. Este accesibil ca pret dar retine prea multa apa daca posesorul plantei nu stie sa regleze ritmul si cantitatea de apa administrata. Al doilea contine scoarta de copac in bucati mai mari. Permite un drenaj mai bun al apei, dar nu este adecvata oricarei orhidee. In aceste conditii un Phalaenopsis poate sa sufere de sete. Al treilea fel de scoarta pentru orhidee este numai bun pentru majoritatea orhideelor comercializate. El contine scoarta maruntita dar si in bucati mai mari, toata amestecata cu 25% perlit pentru gradinarit. Pretul unui pachet este mai mare dar merita efortul. Combinatia aceasta permite dezvoltarea plantei, udare moderata si aeriseste suficient de bine radacinile asa incat riscurile sa scada spre minim.

Ghivecele nu trebuie sa fie prea mari. In general cele de 10-12 cm in diametru sunt suficient de mari. Numai in cazul unor plante foarte mari se folosesc ghivece de 14 cm. Se folosesc ghivece transparente pentru a simula conditiile de iluminare a radacinilor din zonele de origine. Insa, daca nu gasiti si nu gasiti ghivece transparente, planta poate creste frumos si in ghivece mate. Pentru o buna stabilitate veti fi tentati sa folositi ghivece tip masca. Aveti grija, este o capcana! Ghiveciul cu planta draga capata intr-adevar stabilitate, dar apa scursa de la udare va balti la baza si in final va omora planta. Daca aveti mare nevoie de acest ghiveci masca asigurati-va ca ati scurs toata apa in exces eliminata de planta dupa udare.

Udarea se face in general prin cufundare pret de cateva minute intr-un vas apa la temperatura camerei si, de preferat, dupa ce apa a stat in sticle 2 zile fara dop. In acest fel anumite substante chimice din apa se elimina. Dupa ce scoarta din ghiveci a absorbit suficienta apa, scurgeti excesul si puneti planta la locul ei. Mai sunt si alte modalitati de udare dar sunt destul de incomode pentru cineva care nu are in casa niste dotari adecvate. Ocazional phalaenopsis-ul formeaza keiki - mici plante care se pot separa cand ajung suficient de mari si se transplanteaza separat. Pentru ca plantele mici sa nu sufere de sete se planteaza temporar in sphagnum (un fel de muschi).

O planta bine luminata, tinuta la caldura moderata, cu ghiveci si sol adecvat, udata exact cand are nevoie - iata o planta fericita care va inflori an de an abundent pe tije noi si vechi laolalta.



Autori:
Cornelia Constantin (text, foto)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 26 ian. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.