Gradina ta

plina de culoare


Lewisia, un adevarat paradox

Lewisia este o planta pe care o recomand tuturor iubitorilor de flori. Are o frumusete aparte, e plina de culoare si se ingrijeste usor. Denumirea ei stiintifica este Lewisia cotyledon si o puteti gasi in florarii incepand cu luna aprilie. Cu siguanta o veti recunoaste deoarece este genul de plata de care te indragostesti la prima vedere, datorita florilor sale roz, rosii, portocalii sau galbene, in degrade, nu foarte stridente. Lewisia are mai multe tije florale, fiecare tija mai multe flori, iar floarea are in jur de 5 cm diametru. Dupa trecerea florilor, Lewisia ramane o planta ornamentala prin frunze: ele formeaza rozete de frunze inalte de 15 - 20 cm, de culoare verde deschis.

Pentru a avea o planta sanatoasa si decorativa, ar trebui sa stim cateva lucruri despre ingrijirea ei. Lewisia isi are originea in America de Nord si de aceea prefera solurile nisipoase si expunerile in plin soare. Din acest motiv ea este o planta ideala pentru rocarii sau gradini montane. Insa, o putem cultiva cu succes si in ghiveci, ca planta de interior. Ideal este sa o plantam intr-un amestec de nisip, pamant special de flori cu pH neutru si sa asiguram o buna drenare a apei prin gaurirea ghiveciului la baza. Nu ovom uda prea mult dar nici nu este indicat sa o lasam sa sufere. De fapt, punctul sensibil al acestei plante este excesul de apa mai mult decat lipsa ei - radacinile putrezesc usor daca nu suntem atenti la catitataea de apa administrata si la periodicitatea udarii. Lewisia nu necesita ingrasamant, dar i se poate administra o cantitate mica o data la 2 luni.

Paradoxul Lewisiei este ca desi adora soarele, suporta si temperaturi scazute de pana la 4 gr. Celsius. Totusi, in climatul nostru nu este indicat sa o lasam peste iarna afara neprotejata. Inmultirea Lewisiei se face prin divizarea tufelor, lucru indicat la inceputul lui septembrie, ori prin seminte, un proces de lunga durata care necesita multa rabdare. Din experienta va pot spune ca Lewisia este o planta care merita sa o avem cu totii acasa, o planta usor de intretinut motiv pentru care o recomand atat cunoscatorilor cat si iubitorilor de plante care sunt la inceput de drum.


Autori:
Oana Diana Vlad (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Lewisia cotyledon

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 12 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.