Gradina ta

mereu mai frumoasa


Hibiscusul, o adevarata incantare


Hibiscusul este una dintre cele mai iubite plante decorative, datorita portului tufos dar mai ales datorita florilor deosebit de atragatoare. Sunt foarte multe varietati asa incat fiecare isi poate alege exact ce-i place, insa la noi pe piata sunt disponibile aproximativ 20, mai toate aduse din Olanda. Puteti sa va achizitionati Hibiscus in orice perioada a anului dar daca acest lucru se intampla iarna va trebui sa-i protejati de ger de la magazin pana acasa. Varietatile olandeze trebuie pastrate la temperaturi mai mari de 15 grade C si ferite de curenti reci. Totusi, ele sunt mai rezistente la factorii de mediu decat varietatile pe care le puteti importa din alte tari. In timp s-a dovedit chiar ca e o regula: cu cat varietatea este mai spectaculoasa, cu atat este mai dificil de ingrijit si de facut sa infloreasca. Asadar este necesara atentie mare la nevoile plantei.

La scut timp dupa cumparare este posibil ca bobocii deja colorati sa cada. Nu va suparati prea tare pentru ca este vorba de un comportament normal: se schimba intensitatea luminii (intr-un fel e lumina in sere sau magazine si altfel la noi acasa). Aveti rabdare pentru ca planata are nevoie de o perioada de adaptare. De obicei cam intr-o luna va avea alti boboci si florile se vor deschide fara dificultati. Dupa cum stiti floarea dureaza o zi, dar este o adevarata splendoare. Compenseaza prin multitudinea de flori pe care le poate avea in acelasi timp si prin frumusete.

Din punct de vedere al ingrijirilor trebuie sa stiti ca Hibiscusii adora lumina, dar nu toti tolereaza soarele direct. In nici un caz nu-i lasati la soare vara pe canicula. Tot calitatea luminii dirijeaza si inflorirea. Apa trebuie administrata moderat pentru ca exista riscul sa putrezeasca baza tulpinii sau radacinile. Unele varietati sunt extrem de sensibile la apa in exces si mor in scurt timp. Hibiscusii reactioneaza bine la administrarea ingrasamintelor pentru plante cu flori. Ele nu se folosesc neaparat pentru cresterea plantelor cat pentru stimularea infloririi. Exista varietati care cresc si 70 cm pe sezon – in cazul lor se evita administrarea de azot; altele cresc numai 2-3 cm – ele au crestere compacta si accepta azotul. Pe masura ce se maturizeaza planta este posibil ca radacinile sa creasca simtitor si sa aiba nevoie de un ghiveci mai mare. Daca ghiveciul in care se afla planta are 12 cm diametru si considerati ca trebuie schimbat, inseamna ca cel nou va trebui sa aiba maxim 16 cm in diametru. Daca va fi prea mare exista riscul ca apa sa se acumuleze la baza ghiveciului si sa duca la putrezirea radacinii. Sau, daca aveti grija la udare, planta sa nu mai faca flori o vreme din cauza ca isi canalizeaza energia catre producerea de noi radacini.

Tunderile reprezinta o alta ingrijire periodica. De obicei in februarie are loc tunderea corectoare asa incat planta sa intre in vegetatie si sa aiba crengi noi placut plasate pe tulpina. Daca plantele pe care le aveti nu au tinuta corespunzatoare le puteti taia foarte scurt fara grija pentru ca acest lucru stimuleaza ramificarea si deci veti avea mai multe flori. Toamna tunderile se fac cu grija, pentru ca nu toate plantele de agreaza. Se intampla ca unele sa fie epuizate dupa inflorirea abundenta de peste vara sau dupa temperaturile caniculare si toamna dupa tundere sa nu mai aiba energia necesara asa incat sa continua sa dea lastari. Ele intra in colaps si nu mai pot fi salvate.

In afara de acest colaps destul de greu de explicat si de putrezirea radacinilor mai puteti avea batai de cap cu puricii de frunze. Ei apar de obicei primavara si invadeaza frunzele tinere. Trebuie sa actionati repede si insistent cu insecticide asa incat sa scapati plantele de ei. O planta bine ingrijita si pastrata in conditii indicate de mediu va avea putine probleme. In alte cazuri pot sa apara diverse dereglari de minerale care se manifesta printr-un colorit nesanatos al frunzelor. Folositi pentru hibiscusi sol bine drenat si pH usor acid (nu-i puneti in ghiveci orice fel de pamant). Merita sa-i acordati atentie pentru ca recompensa va fi pe masura.
Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 9 ian. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.