Plante atractive

pentru pervaz si balcon


Gardenia parfumata


Este una dintre cele mai frumoase si mai parfumate plante de interior. Poate fi achizitionata pe perioada de iarna si de primavara la preturi care pot fi destul de mari in anumite magazine dar care sunt calculate in functie de dimensiunea plantei. Trebuie sa stiti ca e o planta care creste relativ putin, deci daca va doriti o planta mare este indicat sa o cumparati ca atare. Sunt destule persoane care se plang de faptul ca plantele nu rezista in conditii obisnuite de interior. Mai sunt si altele care spun ca Gardenia detinuta creste rapid si infloreste abundent. Conteaza factorii de mediu din fiecare casa si dorinta persoanei in cauza de a ingriji planta corespunzator.

Asadar, primul lucru pe care puteti sa-l faceti este sa-i gasiti un loc adecvat. Pentru ca majoritatea gardeniilor se cumpara iarna sunteti tentati s-o puneti pe pervazul unei camere de locuit. Adica relativ aproape de sursele de caldura. Caldura emanata este una uscata care provoaca uscarea rapida a frunzelor bazale, brunificarea varfurilor frunzelor in general si uscarea bobocilor. Florile au si ele tendita de a se trece mai repede decat ar trebui. O alta problema este reprezentata de regimul de udare. Tinuta fiind la o temperatura mai mare decat ar trebui necesarul de apa al plantei creste. O udare mai abundenta poate duce la putrezirea radacinilor sau a bazei tulpinii. O udare frecventa dar cu o cantitate mai mica de apa epuizeaza solul de minerale. Cele mai dese carente in cazul Gardeniei sunt cele de fier. Frunzele de clorozeaza (au un aspect nesanatos, verde pal) si aspectul general al plantei se deterioreaza. Iata care este cercul vicios in cazul acestei plante.

Cum ar trebui sa procedati ca sa nu ajungeti aici? Inainte de toate, sa-i gasiti un loc mai la racoare. O camera de locuit cu incalzire are o temperatura medie de 20-22 gr C. Gardeniei i-ar trebui pe perioada de iarna 15 gr C. Umiditatea din aer intr-o camera este de 40%, iar plantei ii trebuie macar 60% pentru a-si putea pastra frunzele in stare ireprosabila. Pentru ca nu este tocmai la indemana sa cumparati un dispozitiv de umidificare pentru cateva plante, se recomanda pulverizarea lor cu apa la temperatura camerei. Cu cat jetul pulverizatorului este mai fin, cu atat apa nu se va depozita pe frunze, o va umezi doar. Calitatea apei de la robinet este de multe ori indoielnica. Asa ca se recomanda fierberea apei si dupa racire pastrarea ei in sticle de plastic fara dop. Cu aceasta apa se uda plantele, in cantitati moderate. Udarea se asociaza cu temperatura spatiului unde sunt plantele, cu capacitatea de absorbtie a solului, cu dimensiunea plantei si necesarul ei. Cel mai bine este sa verificati pamantul si daca il simtiti umed la atingere amanati udarile. Nu lasati pamantul sa se usuce complet pentru ca in acest fel plantele vor suferi un soc si vor pierde frunze si boboci.

Pe masura ce temperatura creste, odata cu venirea primaverii, e posibil ca plantele sa aiba nevoie de putin mai multa apa. Vara cand este extrem de cald, o sa fiti surprinsi de faptul ca gardeniile intra intr-un repaus indus. Deci nu le administrati foarte multa apa pentru ca n-o folosesc si riscati sa provocati probleme plantelor. Continuati sa pulverizati frunzisul, tundeti crengutele crescute strambe si folositi lastarii taiati pentru inmultire. Ingrasamantul folosit trebuie sa contina pe langa macroelemente (azot, fosfor, potasiu) si microelemente (fier, magneziu, bor). In acest fel veti reusi sa pastrati plantele sanatoase si sa va bucurati an de an de flori parfumate. Vara gardeniile nu suporta soarele direct, decat dimineata extrem de putin. Deci vor avea nevoie macar de umbrire partiala.


Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 14 ian. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.