Plante atractive

pentru pervaz si balcon


Episcia - frunzis uimitor si
flori catifelate


Episcia este o planta atragatoare de interior, mare iubitoare de caldura si care te convinge s-o cumperi nu neaparat prin florile tubulare catifelate, cat mai ales prin frunzisul care poate fi spectaculos. Si ea este una dintre plantele absente cu desavarsire la noi pe piata, desi nu cred ca stie cineva de ce se intampla asta. Probabil fragilitatea frunzisului este un argument contra comercializarii ei in masa, pentru ca sigur ar exista suficienti cumparatori.

Cel mai bine este sa va achizitionati aceasta planta de la furnizori straini pe perioada de vara (mai-septembrie) pentru ca cea mai mare sensibilitate a plantei este frigul. Tolereaza chiar si soarele direct, caldura toropitoare, excesul ocazional de apa sau stropii pe frunze (primavara si vara) dar nu si frigul. Adica nu agreaza nici macar temperaturi de sera temperata (sub 16 gr C). Ca si in cazul altor plante, factorii de mediu sunt importanti. In cazul zonelor cu diferente mari de temperaturi intre zi si noapte aceasta planta este mereu la limita suportabilitatii. Temperatura sub 16 gr C, asociata cu apa in exces la radacina sau cu apa rece folosita la udare, reprezinta condamnarea la moarte pentru catifelata planta. Primavara si toamna episcia creste rapid, pe toata perioada de vara infloreste abundent, iar razele soarelui dau frunzelor o stralucire aparte. Toamna cand temperatura scade, desi se pastreaza regimul de vegetatie al plantei, va trebui sa aveti grija la udare. Scade cantitatea de apa folosita si planta nu mai tolereaza stropiri accidentale pe frunze. In aceste situatii pot sa apara pete maronii moi si inestetice pe frunze sau pot sa putrezeasca radacinile. Pe perioada de iarna nu udati plantele cu apa direct de la robinet. Va fi prea rece. Tineti apa in sticle cateva zile, la temperatura camerei.

Episcia raspunde bine la ingrasaminte dar nu si la cantitati mari de azot, dat fiind faptul ca ea oricum creste relativ rapid. Folositi mai degraba stimulatoarele de inflorire care ofera plantelor un echilibru potrivit al mineralelor. Perlitul din sol permite aerisirea radacinilor plantelor dar in acelasi timp retine si umiditate mai mult timp decat va asteptati. Verificati umiditatea din sol inainte de o noua udare. Desi la maturitate plantele pot fi voluminoase sa nu fiti tentati sa folositi pentru ele ghivece de mari dimensiuni. Radacinile sunt relativ mici asa ca nu au nevoie de recipiente mari. Sunt si varietati care cresc greu, varietati care au nevoie de mai putin soare direct decat altele, varietati care infloresc mai putin abundent. Practic, fiecare varietate de episcia se comporta intr-un fel specific si e bine sa le cunoasteti exact aceasta specificitate pentru a va bucura de ele cat mai multa vreme.Autori:
Cornelia Constantin (text si foto)
Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Episcia
Album cu Episcia

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 5 sept. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.