Plante atractive

pentru gradina


Cercis compact si decorativ


Cercis in denumirea lui botanica de gen, este un mic arbore cu tulpina neregulata si coroana larga, aproape sferica.

Desi i se mai spune si "arbore de Iudeea" cele doua specii mai des intalnite la noi provin din America de Nord - C. canadensis, cu varful frunzelor mai ascutit, sau din sudul Europei - C. siliquastrum, cu florile un pic mai mari decat specia precedenta. Se pare ca acest arbore a fost dedicat Iudeii pentru ca are ciudata particularitate de a inflori direct pe tulpina si pe ramurile de schelet. Buchetele de flori apar chiar si din scoarta groasa si crapata, in totala disonanta cu ceilalti arbori care poarta flori doar la extremitatea coroanei. Florile sunt gingase de culoare lila si contrasteaza puternic cu scoarta negricioasa. Frunzele sunt mari, in forma de inima, de un verde crud, delicate, tremurand la cea mai mica adiere de vant deoarece sunt prinse de lastari cu o codita lunga, subtirica. Frunzele apar spre sfarsitul perioadei de inflorire, cand petalele incep sa paraseasca mirificile buchetele de flori papilionate, asemanatoare salcamului (sunt ambele din familia Leguminosae). Coroana este puternic ramificata, un avantaj necesar pentru a pune in evidenta numeroasele fasciculele de flori - foarte multe, dar micute, avand marimea la jumatate fata de ale salcamului. Este o specie termofila, iubeste soarele direct, solul reavan, profund, dar necesita vecinatatea unei cladiri, a unui gard mai sanatos sau a altor arbori si arbusti care sa nu-l umbreasca vara, dar sa-l protejeze de vicisitudinile hibernale.

Infloreste in preajma Pastelui, atragand mii de albine daca se nimereste o perioada calda si uscata. In acest caz apare o puzderie de pastai la inceput rosietice, ca si frunzulitele in prima faza, apoi brun-maronii care orneaza copacelul pana tarziu in primavara urmatoare, nu rareori intalnindu-se cu pastaile nou formate. Daca se intampla sa infloreasca intr-o perioada ploioasa, face putine pastai dar - legea compensatiei, inflorirea dureaza mai mult, decorul floral prelungindu-se pana la trei saptamani! Lastareste bogat si se preteaza foarte bine la taierile de formare a coroanei, de aceea poate fi mentinut usor la dimensiuni reduse, de pana la 2-2.5 m, fiind ideal pentru gradinile mici. Spre sfarsitul iernii deja se pot deosebi bobocii, in gramajoare numeroase la fiecare nod, spre deosebire de mugurii vegetativi, cate unul sigur, asezati spre varful lastarului si lipiti de acesta. Inainte de inflorire se indeparteaza cu foarfeca portiunile de lastari care nu au boboci, in acest fel florile nefiind "umbrite" de frunze si putandu-si etala gingasia in toata splendoarea ei.

Concureaza cu succes in perioada de inflorire cu ciresii si merii decorativi, doar ca Arborele Iudeii este ornamental si dupa inflorire prin frunzisul bogat, mereu proaspat si luminos. Frunzisul capata o nuanta galbuie toamna. Pastaile cu seminte sunt decorative si peste iarna iar bundita alba de omat ii da un farmec aparte.



Autor:
Fabian Sicora (text si foto)










Momentan nu exista in forum o discutie despre acest arbore decorativ.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 10 mai 2011


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.