Plante atractive

pentru ghiveci si gradina


Calochortus, un crin rar


Numit popular Crin de Mariposa dupa zona de provenienta, Calochortus este o planta bulboasa gratioasa cu flori deosebit de frumoase si de frumos colorate. Bulbii sunt de mici dimensiuni iar mugurele dezvolta o tulpina subtire dar viguroasa. Pe masura ce creste tulpina se ramifica si poate produce mai multe flori intr-un sezon. Pe piata noastra sunt flori rare. Se gasesc ocazional toamna, in pachete, in numai cateva surse. Preturile sunt in general mari la pachetele cu numar mic de bulbi si ceva mai bun la pachetele mai mari. Asadar, merita sa faceti o investitie.

Bulbii sunt mici si din aceasta cauza adancimea de plantare nu trebuie sa depaseasca 5 cm. Acoperiti cu un strat de pamant afanat ei incoltesc repede. Daca vreti sa obtineti un efect de lan atunci distanta intre bulbi va fi de 10 cm. Culorile disponibile la noi sunt: alb, roz si galben. Asa ca stiind cam ce culori veti obtine din bulbii disponibili veti gasi si o schema adecvata de plantare. Talia plantei permite plantarea atat in ghivece cat si in gradina, dar e bine sa stiti ca nu rezista la inghet. Asadar, cu atat mai mult e necesara o plantare grupata asa incat in toamna sa puteti identifica locul si sa scoteti bulbii pentru a-i pune in repaus, feriti de ger. In ghivece vor incolti mai repede dar si distantele dintre bulbi sau adancimea de plantare vor fi mai mici.

Este o planta care iubeste soarele, ca atatea alte bulboase. Solul sa fie usor nisipos asa incat apa sa se dreneze foarte bine. Se uda numai daca bulbii sunt plantati in ghiveci sau daca in gradina seceta este acuta. In general se descurca mai bine in conditii de stres hidric decat de udare abundenta. Asa ca va trebui sa alegeti cu grija momentul udarii si cantitatea de apa folosita. Inaltimea maxima la care poate ajunge este de 50-60 cm, dar in general sunt ceva mai scunzi. Daca sunt plantati la umbra nu mai infloresc la fel de abundent. Infloresc cu aproximatie in mai-iunie, sau in functie de momentul plantarii. Daca ii plantati in ghivece in interior in 2 luni de la plantare ar trebui sa prezinte semne imbucuratoare.


Autori:
Cornelia Constantin (text)
Jerry Friedman, Noah Elhardt @ Wikipedia (foto)
Asiago @ Morguefile (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 17 ian. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.