Plante atractive

pentru pervaz, balcon si terasa


Abutilon, eleganta si rafinament


Denumit si „artarul de camera” din cauza formei frunzelor, abutilonul este o planta semirustica, decorativa si plina de culoare. El creste precum un copacel, cu tulpina subtire si ramnificatii firave. Adevarata atractie sunt florile. Numeroase si frumos colorate, florile sub forma de clopotei au petalele atat de fine incat par trasparente. Poate ajunge pana la 1-2 m inaltime motiv pentru care este foarte indicat primavara sa-i ajustam aspectul. Tunsul crengilor inestetic plasate este benefic si plantei pentru ca ea va se va ramifica si va inflori abundent. Tot primavara trebuie schimbat pamantul si ghiveciul cu unul un pic mai mare. Este nevoie de pamant de buna calitate pentru plante cu flori in care amestecam nisip in proportie de 20%. Nisipul este necesar cam in toate amestecurile de sol pentru plante, deoarece ajuta la o buna drenare a apei.

Abutilonul nu este o planta care sa necesite o atentie deosebita. Este o planta delicata, dar nu pretentioasa. Se inscrie in categoria plantelor setoase asa ca vara o vom uda aproape zilnic dar fara a exagera. In zilele toride pentru a-i asigura conditiile de umiditate, pe langa udare, este bine sa-i pulverizam si frunzele o data pe zi. Ii place mult lumina dar nu tolereaza soarele direct. Sensibilitatea abutilonul se manifesta la diferentele bruste de temperatura si udare. De aceea, sfatul specialistului este sa avem o ritmicitate in udare si sa nu o mutam in locuri cu diferente mari de temperatura decat treptat, pentru a o ajuta sa se acomodeze in timp cu noul mediu oferit.

Iarna are nevoie de minim 5 grade Celsius, de lumina si udare doar atunci cand pamantul este uscat. O udare mai deasa in perioada de repaus a plantei duce inevitabil la putrezirea radacinilor. Inmultirea plantei se face relativ usor, in lunile martie – aprilie. Taiem lastari de de 10-15 cm de la planta mama, le punem intr-un pamant nisipos, asiguram un mediu cald si aerisit, cu udare foarte rara si putina. Perioada de inradacinare nu este foarte lunga, dar depinde de conditiile oferite. Ea poate dura 2-5 saptamani.

O pata de culoare este binevenita in caminul nostru si vestea foarte buna este ca aceasta planta se gaseste usor in magazine. Gama de culori este larga si preturile acceptabile.Autori:
Oana Diana Vlad (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Abutilon
Album cu Abutilon

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 16 mar. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.