Stapeliade - aspecte de iarna

gino

Member
Am crezut de cuviinta sa impartasesc cu voi anumite aspecte in legatura cu Asclepiadele si comportamentul lor in aceasta perioada de iarna.
Iata cum arata la mine, in luna decembrie Stapelia variegata, care deja a prins temperaturi negative, fara sa aiba probleme.
Se poate observa deshidratarea incipienta a lastarilor.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... VSYVMCDPUL
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... YJMUCQZCBE
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... VURIUAZTSE
Iar aici, in prim plan Stapelia comparabilis, cu lastari usor deshidratati, iar in dreapta fotografiei, Stapelia flavirostris, care pare sa nu aiba probleme.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... VZNYCZYRDY
De fapt asa se intampla in fiecare iarna, Stapelia flavirostris, la temperaturi in jur de 8 = 10 grade, are aproape acelasi aspect ca cel din timpul verii.
Butasi de anul asta de Piaranthus foetidus, se simt foarte bine si nu par prea deshidratati.
Le voi urmari evolutia si o sa va tin la curent, inclusiv cu imagini.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... DZDCBEQCAV
Ceea ce este remarcabil, desi pe mine nu ma uimeste, este faptul ca, chiar si butasi de Stapelia variegata, in conditii de temperaturi, uneori negative, isi pastreaza puterea de viata.
In fotografia de mai jos, un butas de Stapelia variegata, despris accidental la inceputul lui noiembrie, atunci cand plantele au fost aduse la interior.
Va voi arata acelasi butas in primavara. O sa vedeti ca nu pateste absolut nimic in afara de deshidratare. Va rezista cu brio si il voi planta in primavara.
Are deja radacini aeriene, chiar si la temperaturile drastice pe care este nevoit sa le suporte.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... IGFPKOEUNZ
 

gino

Member
O noua inspectie in colectia de Stapeliade, cu aproximativ doua saptamani inainte de prima udare.
Sau cel putin asa ar trebui sa fie conform calendarului si cu experienta din anii trecuti.
De data asta avem o situatie ceva mai deosebita din cauza unei ierni ce nu se lasa deloc dusa.
Dar chiar si asa, tot voi uda in jurul datei de 1 martie pentru ca majoritatea plantelor sunt destul de deshidratate.
Acest lucru a fost benefic pentru plante pentru ca astfel au trecut mai usor peste temperaturile usor negative pe care unele dintre ele au fost nevoite sa le suporte.
Cateva exemple de deshidratare :
Orbea carnosa subsp. keithii drastic deshidratata.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... e/10935569
Orbea lutea ale carei brate erau verticale in toamna, acum sunt la orizontala.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... e/10935458
Deshidratare si la Huernia zebrina ssp. zebrina
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... e/10935464
Butasul de Stapelia variegata despre care scriam si data trecuta, este in regula de parca nu s-ar fi intamplat nimic cu el.
Nici daca ar fi fost in ghiveci n-ar fi aratat asa de bine...
Este un supravietuitor !
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... e/10935573
Si o fotografie interesanta in care se vede locul de unde au aparut florile vara trecuta la o Huernia rubra.
Una dintre flori a fost cu siguranta polenizata pentru ca deja se vede tija care in primavara va sustine cele doua bace cu seminte.
http://gino.sunphoto.ro/Aspecte_de_iarn ... e/10935574
Alte noutati, in primavara....
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Cu durere eu am pierdut Edithcolea (deshidratata pana la uscare din cauza repausului). Iar. Au mai fost vreo 2 pitice .. dar de ele nu ma agit prea tare. Insa ma doare de Edith... :cry:
 

gino

Member
Sorina, intrebarea este usor neclara...
Deshidratarea se produce din lipsa apei, uniform pe toti lastarii coloniei.
Cred ca de fapt te referi la varfurile uscate ale lastarilor.
Fenomenul apare pentru ca planta, chiar oprita din vegetatie, cum zicem noi, nu este total in repaus.
Doar ca functiile metabolice se desfasoara foarte, foarte lent, iar pentru acest lucru planta are nevoie de substante nutritive.
In momentul in care isi consuma rezervele, incepe sa se auto-digere, daca putem spune asa, incepand cu varfurile lastarilor.
In momentul in care planta primeste apa, acest fenomen se stopeaza, dar raman varfurile uscate ale lastarilor, care dau un aspect inestetic plantei.
Atunci cand planta reintra in vegetatie, varfurile uscate pot fi indepartate prin taiere.
Fenomenul este foarte vizibil pe toate coloniile din natura, din cauza secetei.
 

gino

Member
Situatie exceptionala anul acesta.
Desi suntem in prima luna de iarna, afara-i...vara !
Stapeliadele mele sunt de o luna la interior si in mod normal nu ar fi trebuit sa existe probleme.
Atunci cand au ajuns la interior, substratul din ghivece era uscat sau cu foarte putina umezeala, exact asa cum trebuia sa fie, ca plantele sa nu aiba probleme si sa fie pregatite pentru perioada de repaus.
Numai ca de data asta, natura a vrut altfel.
Am fost la tara si am facut...plaja !
Caldura a afectat serios plantele, bioritmul lor dat peste cap, iar eu am fost pus in fata unei dileme : sa ud plantele, sau sa nu le ud ?
Analizand planta cu planta, am ajuns la concluzia ca trebuie sa ud, altfel existand riscul ca unele dintre ele sa moara prin deshidratare.
Asa ca , cu destul de multa strangere de inima, am udat toate Stapeliadele, dar si alte suculente care dadeau semne clare de deshidratare drastica.
Daca am facut bine sau rau se va vedea in viitorul apropiat.
Daca temperaturile vor continua sa fie ridicate, va fi bine, dar daca va veni brusc frigul...cine stie ce se poate intampla ?
...Noi ne bucuram de zilele insorite si calduroase, dar pentru plante nu-i la fel de bine....
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Si eu azi am udat un pic Stapeliadele. Mai aveau putin si le foloseam in loc de stafide, in cozonac. :x Mai bine renunt la perioada de repaus decat sa le pierd. :evil: Si asa unele sunt micute si nu le bag la somn, dar cele mai deshidratate au fost cele mature. :nu-mi_place:
 

cicii

New Member
Buna ziua
De mai mult timp temperaturile in cursul zilei nu scad sub 15 grade pe terasa inchisa unde tin plantele de aceia si eu am udat stapeliadele marti,mersi gino pentru ultimele primite.Cateva au inceput timid sa faca boboci,pacat ca asa tarziu nu le mai pot tine.
cicii
 

gino

Member
Salut Cicii

Daca vremea o tine tot asa, este posibil ca unele sa apuce sa infloreasca, desi acest lucru nu-i tocmai in regula.
Stim cu totii ca plantele ar fi trebuit sa fie in repaus...dar daca nu se poate, trebuie sa ne adaptam si noi si ele, nu ? :D
 
Buna seara,
in privinta caldurii din ultimele zile se pare ca sunt un pic mai norocos, pentru ca pe aici de o luna este destul de frig (cu maxime de 10-15 grade si cu minime in jur de 7-9 grade, dar am avut zile si cu 0 grade noaptea); in plus, in ultima vreme a cam plouat asa ca umezeala este destula in atmosfera si, cum deschid usa la sera in fiecare zi pentru aerisire, umezeala ajunge si pe plante si asta pare a fi suficient; la Agave si Haworthii se pare ca le place cel mai mult asa, am plante care acuma infloresc

Ciprian
 

angela draganoiu

Active Member
draga Gino huernia mea schneideriana e plina de boboci. ce ma fac ? ai zis ca tre' sa incetez s-o mai ud la inceputul lui dec. insa in blacon e foarte cald si chiar bate soarele ................. am udat-o mai rar si cu putina apa. dar daca vremea mai continua asa nu stiu ce ma fac. te rog da-mi un sfat. multumesc.
 

gino

Member
Nu este cazul sa va speriati. Daca o sa fie in continuare cald, desi nu cred ca va mai tine mult, puteti sa mai udati superficial o data pe saptamana.
Huernia schneideriana poate sa infloreasca tot timpul daca are conditii.
Totusi trebuie sa faca pauza de iarna. Este spre binele plantei.
Raman la varianta ca dupa 1 decembrie nu trebuie sa mai udati...si sa speram ca vremea va reveni la normal...
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Altã persoanã, aceeaºi dilemã.
Dacã aº fi dus stapeliile în pivniþã, ar fi putut intra în repaus datoritã temperaturii mici constante (cam 10 grade), dar n-ar fi avut luminã, ceea ce nu e indicat.
În holul în care le-am cazat au luminã din plin, dar din cauza cãldurii excesive din ultima vreme au pe parcursul zilei câteva ore cu temperaturi ce ating ºi uneori depãºesc 20 de grade. Aºa cã adio, repaus... Prin urmare le-am udat ºi eu, fiindcã începeau sã se deshidrateze ºi e mult prea devreme.

Cum vremea nu respectã tiparul, tratamentul aplicat plantelor nu se încadreazã nici el în tipare :wink:
 

gino

Member
Salut Ciprian

La tine este o situatie mai speciala din cauza umiditatii in exces.
Din acest punct de vedere astept sa ne spui cum se comporta Stapeliadele pe care le ai pe parcursul iernii.
Chiar daca la prima vedere poate sa para irelevant ce se intampla cu plantele tale, in raport cu conditiile din Romania, nu trebuie sa uitam ca si la noi in aceasta perioada exista umiditate atmosferica ridicata.
Cu cat avem mai multe date, indiferent din ce locatie, cu atat vom sti mai bine cum sa avem grija de plantele noastre...
 
Buna seara tuturor, salut Gino,

sincer sa fiu, pana toamna asta, singurele Stapeliade pe care le-am avut au vost vreo 2 ghivece, e drept destul de mari, de Huernia sp. (asa le-am botezat eu, fara sa studiez prea mult problema si fara sa le vad inflorite);
acum cateva luni am mai primit cateva plante si am mai cumparat si de aici 2 sau 3, fiind inoculat si cu microbul Stapeliadelor, nu spun de cine ca sa nu se prinda sotia, pentru ca persoana respectiva nu ar vrea sa se intalneasca cu ea :rofl:
plantele pe care le-am avut au inceput sa se deshidrateze un pic lastarii, nu foarte grav; au primit ultima udare cam acum o luna - 5 saptamani; plantele primite, in schimb, par sa fie inca in vegetatie, pentru ca, desi nici ele nu au mai fost udate, continua sa creasca; e adevarat ca de vreo luna ploua destul de mult si umiditatea este ridicata; temperaturi au avut in jur de 10-15 grade ziua iar noaptea in jur de 7-10 grade, cu cateva nopti la care s-a ajuns si la 4-5 grade;
problema mea este ca nu reusesc sa le fac sa infloreasca, una singura a avut boboci (nu imi amintesc acuma specia si afara e prea urat sa merg pana in sera sa ma uit pe eticheta :oops: ), pe care i-a pierdut; cred ca i-a pierdut pentru ca a trebuit sa o replantez (era pe turba cand am cumparat-o);

Ciprian
 
Sus