Deficientele solurilor si consecintele lor

gino

Member
Intotdeauna cand aveti probleme cu plantele si nu stiti ce se intampla, ganditiva si la sol.
Lipsa anumitor elemente poate sa genereze probleme grave plantelor.
Patarea sau uscarea frunzelor. Vegetatie slaba. Plantele infloresc greu sau deloc. Crestere anormala sau din contra, stagnare.
Materialul care urmeaza pare usor pretentios, dar este util si am considerat ca merita afisat.

Deficienta

Perturbare in starea de nutritie si de dezvoltare a plantelor determinata de o insuficienta in apa, in aer sau intr-unul sau mai multe elemente nutritive care se gasesc sau au fost absorbite in cantitati insuficiente din mediul de cultura, restul elementelor nutritive fiind atat in mediu cat si in planta in proportii normale.

Deficienta de aer

Lipsa accentuata de aer in sol cu efecte negative pronuntate asupra dezvoltarii plantelor. Se manifesta la un continut de aer mai mic de 8-10 %

Deficienta de apa

Lipsa accentuata de apa in sol conducand la stanjenirea dezvoltarii plantelor si\sau la ofilirea plantelor

Deficienta de azot

Deficienta determinata de continuturi scazute de azot total sau de azot accesibil din sol. Se poate manifesta in intreaga perioada de vegetatie, dar mai ales primavara timpuriu cand rezervele de azot nitric din sol sunt scazute. Frunzele sau planta capata o culoare verde-deschis si se produce o maturare precoce a plantei.
Deficienta de azot apare frecvent la solurile podzolice argiloiluviale si pe solurile cu textura nisipoasa.

Deficienta de bor

Deficienta determinata de insuficienta borului, este legata de continuturi scazute de bor in sol care se intalnesc frecvent in soluri aluviale, soluri podzolice argiloiluviale si soluri nisipoase, soluri organice.
Se poate manifesta si pe soluri cu continuturi normale de bor dar avand o reactie aproape neutra sau alcalina or pe soluri acide ca urmare a amendarii calcice excesive.
Aparitia deficientei de bor este favorizata de timpul uscat si luminozitatea intensa.

Deficienta de cupru

Se manifesta prin cresterea slaba, sau chiar oprirea din crestere a plantelor, ofilirea acestora, aparitia clorozei, formarea si calitatea slaba a semintelor. Poate aparea pe soluri turboase, soluri carbonatice, in special cu textura nisipoasa, soluri acide puternic debazificate.

Deficienta de fier

Se manifesta printr-o cloroza tipica la plantele cu frunze.
Factorii care determina aparitia deficientei de fier la plante, sunt continutul scazut de fier in sol, prezenta carbonatului de calciu liber, continutul ridicat de bicarbonati, umiditatea extrema, prezenta unor cantitati ridicate de metale grele si de fosfor in sol, aeratia scazuta, temperaturile extreme, gunoirea intensiva a solurilor alcaline, continutul scazut de materie organica din solurile acide, acciditatea excesiva a solului, sensibilitatea diferitelor soiuri de plante si deteriorarea sistemului radicular.

Deficienta de fosfor

Se manifesta prin lipsa de vigoare a plantelor in cursul dezvoltarii si intarzierea fazelor de dezxvoltare, indeosebi a infloritului si fructificarii.
Apare mai frecvent pe soluri podzolice argiloiluviale si pe cernoziomuri, in special pe soluri cu textura fina.
Este intensificata de reactia acida a solului, prezenta hidroxizilor de fier si de aluminiu, a formelor mobile de mangan, de nivele scazute ale umiditatii din sol si de temperaturi coborate.

Deficienta de magneziu

Determina intarzierea fazelor de dezvoltare a plantelor. Aparitie cloroza.
Apare frecvent pe soluri acide puternic debazificate, pe soluri cu textura grosiera, in conditiile fertilizarii solului cu ingrasaminte amoniacale sau cu potasiu. Vremea ploioasa si practica udarilor exccesive, favorizeaza aparitia deficientei de magneziu.

Deficienta de molibden

Se manifesta prin ingalbeniri si arsuri spontane, in mare masura ca rezultat al unor perturbari in nutritia cu azot a plantelor.
Apare pe soluri de tipul regosolurilor acide, podzolice si solurilor organice acide si in soluri bogate in fier liber.

Deficienta de potasiu

Se manifesta prin lipsa de vigoare si de rezistenta a plantelor tinere, Rezistenta scazuta in fata daunatorilor. Calitatea slaba a semintelor.
Deficienta de potasiu duce la acumularea azotului amoniacal, care are o actiune toxica, in celulele plantei.
Apare pe soluri acide, puternic debazificate, pe soluri turboase si pe soluri cu textura grosiera, mai ales acide.
Vremea calduroasa si uscata intensifica defiocienta de potasiu.

Deficienta de zinc

Afecteaza cresterea si dezvoltarea plantelor si se manifesta prin ingalbenirea frunzelor si patare.
Deficienta de zinc este influentata de numerosi factori si anume de continutul scazut de zinc din sol, frecvent in solurile gleice, humico-gleice, aluviale, regosoluri, soluri organice, prezenta carbonatilor, continutul scazut de materie organica, temperaturi scazute, continutul scazut de fosfor mobil din sol, inradacinarea limitata.

Deficienta de mangan

Se manifesta prin cloroza si patare.
Apare mai frecvent pe soluri slab acide sau alcaline, pe soluri minerale acide cu textura grosiera avand un continut scazut de mangan nativ, pe soluri cu drenaj natural slab, precum si pe soluri bogate in fier, cupru si zinc.
Alti factori. Timpul uscat, luminozitate scazuta, temperatura scazuta si amendarea calcica excesiva a solurilor acide
 
Sus