Cactusi din import. In ce conditii cumparam

gino

Member
Trebuie sa recunoastem cu totii, noi cei care iubim cactusii, dar nu numai, ca plantele de pe alte meleaguri ajunse in florariile noastre sau in raioanele de profil ale marilor magazine, arata foarte bine si tentatia de a le cumpara este foarte mare, mai ales ca de cele mai multe ori preturile sunt atractive.
Pentru a nu cadea prea usor in ispita, cred ca este util sa stiti anumite lucruri despre aceste plante, inainte de a lua decizia de cumparare.
Dupa cum cred ca stiti, marea majoritate a marilor producatori folosesc drept substrat de cultura turba, din anumite ratiuni de cultura, dar si pur comerciale. Pentru cultura sunt utilizate sere imense, total automatizate.
Temperatura, umiditatea, udarea, lumina, sunt perfect controlate.
Substantele nutritive sunt administrate din belsug, asa ca plantelor nu le ramane decat sa creasca ...ideal
Ideal din punctul de vedere al producatorilor pe care nu-i intereseaza decat ca plantele lor sa ajunga la distribuitori in stare perfecta.
Ce se intampla cu plantele ajunse la noi, se stie.
Scoase din mediul lor total automatizat, plantele nu au prea multe sanse de supravietuire in noile conditii.
In primul rand din cauza substratului de cultura. Apoi modul de expunere.
Cei din marile magazine, dar si personalul florariilor, nu tin cont de necesitatile reale ale diferitelor specii. Sunt expuse brusc in plin soare, sau zac cu lunile in spatii slab luminate.
Plantele nu sunt udate la timp, sau sunt imersate prea des...
In sfarsit, conditii grele pentru plante dupa ce parasesc mediul ideal in care au crescut mai inainte.
Tinand cont de toate acestea, atunci cand doriti sa cumparati cactusi din florarii, sau din raioanele specializate ale marilor magazine, trebuie in primul rand sa aveti... ochii cu voi :D
In primul rand, nu strica sa intrebati vanzatorii cand au fost aduse plantele in magazin sau florarie.
Plantele care stau in conditii improprii mai multe luni, sunt in pericol...
Examinati cu atentie plantele pe care doriti sa le cumparati.
Sa nu fie etiolate. Sa nu prezinte rani sau cicatrici. Epiderma sa fie curata, fara pete sau urme de taieturi, intepaturi, spini lipsa...
Feriti-va de plantele pe care sunt lipite sau infipte flori artificiale sau alte decoratii artificiale.
Controlati cu atentie plantele pentru depistarea eventualilor paduchi lanosi sau urme ale paianjenilor rosii.
In general plantele ies relativ usor din ghivece, mai ales daca substratul este uscat. Incercati sa le scoateti si sa controlati calitatea radacinilor si daca nu cumva pe acolo se ascund alti pradatori nedoriti.
Nu cumparati plante parazitate sau bolnave, riscati sa le infestati si pe cele pe care le aveti acasa.
Evitati sa cumparati aranjamente unde sunt mai multe plante cu necesitati diferite de cultura, sau daca o faceti, separati plantele acasa individual.
Daca toate lucrurile sunt in regula, nu uitati :
Cactusii nu vegeteaza pe un substrat din turba.
Despre ce trebuie facut in continuare, intr-un alt topic dedicat.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Cred ca ar trebui facut un decalog al iubitorilor de flori, si una dintre "legi" sa fie aceasta. Eu alte feluri nu am cumparat din florarii, dar cred ca ce este scris aici este valabil la mai multe specii. Pentru ca citisem despre cactusi si suculente "olandezi/e", mi-am asumat raspunderea si am luat. Dupa tratamentele recomandate, sau adaptat bine, dar ce am achizitionat de la colectionari, nu se compara. Dupa aproape 2 saptamani au frunzulitze noi. Multumim Gino, pentru astfel de articole sfaturi. Asteptam si altele la fel de interesante! :clap:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
In general cumpar florile de la persoane particulare, colectionare sau nu. Rar achizitionez flori din florarii (le numesc „olandeze”), dar imediat ce ajung acasa incep programul de transformare si adaptare. Acesta consta din:
- Spalarea radacinilor, pentru indepartarea urmelor de turba
- Dezinfectarea
- Repaus cateva zile
- Transplantarea in ghivece spalate si dezinfectate.
Tratamentul a functionat cu succes pana acum.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/gM ... directlink
 

dr Cactus

Member
Tzep, Mi se pare absolut corect modul tau de a actiona. Plantele olandeze proaspat iesite din sera de productie ar trebui sa nu fie bolnave; problema e ca din momentul iesirii din sera si pana la cumparare ele stau zile/saptamani sau poate luni de zile in florarii , in depozite mai mult sau mai putin curate...si se pot imbolnavi. Paduchii lanosi cu care adesea sunt garnisiti nu provin de la ei din Olanda, ci sunt achizitionati ulterior de catre plante.
 

andre

Member
Eu si acum regret dupa un Echinocereus pullchelus cumparat din Carrefour pe care nu l-am vazut ca avea o lovitura laterala. M-a uitam la el cum evolua si aveam grija sa nu pateasca ceva pentru ca imi placea mult cum arata. A trait ceva timp, cred ca o vara, dupa care a trecut in lumea dreapta a cactusilor...
Probabil ca rana nu s-a cicatrizat, o fi fost mai adanca si a fost o poarta de intrare a microbilor care a dus la pierderea plantei.
Asa ca verificati si eventualele lovituri sau zgarieturi mai profunde cand va place o planta pe care vreti sa o cumparati.
 

diana999

Active Member
am cumparat catziva cactusi din magazin si vreau sa le schimb pamantul.mi s-a spus sa schimb si ghiveciul.ce fel de ghiveci sa cumpar si ce dimensiuni sa aiba?cum se face dezinfectarea?
 

andre

Member
Dezinfectarea se face neaparat daca observi paduchi lanosi la radacina, ca ei apar cel mai frecvent. Dar e bine sa pulverizezi un insecticid pe radacini, preventiv pentru insectele care nu le vezi cu ochil liber.
Probabil ca ai luat cactusii in ghiveci de 5,5 cm, ca asa se gasesc in general. Poti sa pui un ghiveci putin mai mare, de 7 ar fi foarte bine, ca sa mai ramana putin loc intre planta si marginea ghiveciului.
http://shaman.sunphoto.ro/aici_veti_gas ... si/pagina2
Nu e neaparat sa pui in ghiveci patrat, desi eu le prefer in locul celor rotunde din motive de spatiu.
Cureti bine turba de la radacina, le dai cu insecticid, lasi radacinile sa se usuce si sa se cicatrizeze pentru ca sigur se vor mai rupe din ele, apoi le plantezi in pamant amestecat cu pietris si nu ii uzi pana in martie. Prima udare va fi cu putina apa, atat cat sa umezesti pamantul dela suprafata.
Sa ne arati poze cu ce ai cumparat!
 

diana999

Active Member

acestia sunt dragutzii.o singura data am gasit un set de altfel de ghivece si nu l-am luat :( dar mai caut.... ce fel de insecticid? multzumesc pt ajutor
 

angela draganoiu

Active Member
revin aici cu o intrebarea pe care am pus-o in alt topci.
am luat un cacstus astrphitum ornatum, de la Cora. am scos cit am putut turba in care era plantat (cam 80 %) insa n-am putut s-o scot pe toata si nici n-am insistat de frica sa nu-i rup radacinile, care sint ca niste fire de ata. l-am lasat asa vreo 2 zile apoi l-am pus din nou in ghiveciul lui si am adaugat nisip cu putin pamant de florarie. intrebam daca e bine asa sau il scot iar si sa reiau totul de la capat.
 

Edelweiss

Active Member
Stii foarte bine, Gino, ca acei cactusi din florarii au lipiti pe ei diverse paiete uneori chiar infipte cu acul: flori, ochisori cu nasuc si alte nazbatii. Sunt numai de ochii lumii, ca sa para haiosi, in rest dauneaza grav...daca sunt infipte cu bolduri e grav, daca sunt lipite bine si nu ies cu apa se poate rupe epiderma. Am patit-o. Si niciodata nu exista o eticheta infipta in substrat cu numele speciei. La firmele serioase, exista.

@angela: pentru foarte multe specii de cactusi, mai putin cei de zona umeda sau epifiti, urmatorul substrat este ideal:
-pe fundul ghiveciului cam 40 % pui pamant normal; deasupra lui pui un amestec de pamant cu pietris grosier amestecat cu bucatele de caramida rosie (are rolul sa mentina umiditatea) iar deasupra poti pune un strat de nisip cu pietris. Ai grija ca gaurile de scurgere din ghiveci sa fie acoperite ori de pietre mai mari ori cioburi de teracota, ghiveci smaltuit spart, ca sa nu se infunde scurgerea. Apoi pui substratul.

De ce asa? In timpul udarii, apa formeaza mici canale atunci cand intra in pamant si tot pe acolo va iesi sub forma de abur cand e cald, rezulta o evaporare mult mai rapida. Calcarul din apa ajuta la formarea peretilor acestor canale. Nisipul de deasupra impiedica formarea de canale si de asemenea impiedica tasarea suprafetei de udat, deci o scurgere a apei pe langa substrat pe marginea interioara a ghiveciului este exclusa.

Daca un cactus are probleme, e bine sa fie lasat "sa se usuce" apoi i se scurteaza ceva radacini firave, apoi se replanteaza in substrat nou si nu se uda 14 zile. Sau aproximativ atat, in functie de marimea ghiveciului.
Contrar unor pareri, ghivecele cilindrice sunt cele mai bune pentru cactusi, caci la cele conice (rotunde sau patratoase) se ingusteaza in partea de jos si impiedica formarea coletului de radacini.
 

xcore

Member
Salut,
Edelweiss, pastrezi parerea legata de ghivece si in cazul cactusilor cu radacini pivotante ?
 

Edelweiss

Active Member
Am vorbit la modul general, pentru multi cactusi. Pt cei care traiesc in zone stancoase si pentru cei care au forma plata, deci radacina fiind dezvoltata la suprafata, as alege un ghiveci mai mult lat decat adanc. Radacina inmagazineaza o mare cantitate de apa, cea pivotanta. Pentru cei columnari, da, nu e nicio discutie despre alta forma de ghiveci.
Oare de ce cautati voi nod in papura?

Si ca sa iti raspund la intrebare...depinde de marimea cactusului, as alege tot ghivece cilindrice. In primul rand sunt mai stabile :wink: Fundul vasului nu se ingusteaza. Si daca ai vreo nelamurire un format 1/1 sau 2/1 raport inaltime/latime in functie de cactus. Daca ai inca nelamuriri in legatura cu radacinile, afla ca se pot dirija cum vrei sa creasca, folosind niste turba + sare :wink: Radacinile vor creste in directia acestui paradis de nutrienti :wink:
Fireste, ghiveciul sa fie de de plastic sau lut smaltuit. Lutul nesmaltuit pierde multa apa, se acumuleaza sare pe pereti si radacinile cactusilor nu se mai formeaza normal ci vor forma o perdea in cautarea sarurilor, se vor lipi de perete.

Ca substrat se poate pune si turba care are rolul unei asimilari mai rapide a nutrientilor, dar nu multa turba, cam 10 %. Se poate folosi pamant argilos fara mare continut de argila (se recunoaste dupa principiul "nu face bilute" cand il frecam intre degete), solul asta argilos amestecat cu pamant normal si nisip grosier. Tot solul trebuie sa fie pietros si permeabil ca "textura".

Da, imi pastrez parerea. Te gandesti ca o radacina pivotanta nu are nevoie de latime la fundul ghiveciului; dar nici rau nu face, din contra.
 
Sus