Hypoestes spp.

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de catre:
angela draganoiu
Trimis: Lun Oct 31, 2005 12:50 pm
----------

Hypoestes

Denumirea ºtiinþificã:
Hypoestes, face parte din familia Acanthaceae

Denumirea populara:
-

Gabarit:
30-40 cm

Imagine
http://images.google.ro/images?hl=ro&q= ... a=N&tab=wi

Lumina, temperatura :
Lumina indirecta, nu direct in soare pentru ca isi pierde �pistruii�. Vara suporta temperaturi de 21 grade si chiar mai mari cu conditia sa fie udata adecvat, planta trebuie pulverizata zilnic cu apa pe frunze. Toamna si iarna nu suporta frigul si curentii de aer de aceea trebuie protejata iar temperatura min. 15 grade, pamintul nu trebuie lasat sa se usuce intre doua udari.

Flori, frunze si fructe :
Planta este decorativa prin frunzele stropite cu pete in nuante de la roz la caramiziu sau albe. Florile sint mici si nesemnificative de culoare roz-lila (la cele cu frunzele cu pete roz) sau albe ( la cele cu frunze cu pete albe), cind apar trebuie indepartate pentru ca vor lua din substantele nutritive in detrimental frunzelor. Frunzele lui Hypoestes sint oval-eliptice cu virf ascutit si pe fond verde prezinta pete mici.

Sol:
Pamant fertil

Ingrasaminte:
Se poate administra o data la 2 saptamini ingrasamint pentru plante verzi

Inmultire:
Prin butasi de cca 8 cm prelevati din virfurile tulpinilor care se pot planta in pamint amestecat cu nisip grosier. Butasii se vor pune in vase asezati la umbra si o temperatura constanta de 21-24 grade. Pamintul trebuie sa fie umed, nu imbibat. Se poate inmulti si prin seminte care apar dupa trecerea florilor, si se pot sadi primavara.

Conditii de iernare:
Trebuie protejata de curentii de aer la o temperatura de min. 15 grade.

Boli si daunatori:
Cosenila fainoasa sau bruna care se indeparteaza cu o periuta inmuiata in alcool denaturat apoi se foloseste un produs sistemic adecvat, daca pe frunze apar semne ca ar fi atacata de ciuperca Oidium se foloseste un produs anticriptogamic specific, musculita alba se va trata cu Mospilan 0,2%.

Ingrijire:

Este o planta erbacee, decorativa prin frunze.
Lumina directa dar si cea insuficienta duc la pierderea aspectului placut al plantei ca de altfel si lipsa sau excesul de apa. Frigul si apa in exces duc la vestejirea frunzelor. Varfurile tulpinilor se vor taia periodic pentru a avea o planta mai compacta si de dimensiuni reduse dar si pentru a stimula o ramificare buna.

Hypoestes este o planta foarte decorativa prin furnze iar intr-un cosulet cu mai multe ghivece de culori diferite poate decora un birou sau chiar acasa un spatiu nepus in valoare aceasta planta micuta poate face minuni.

Specii si varietati:
Hypoestes aristata (sin. Hypoestes antennifera), originara din Natal are o forma rotunjita iar in casa creste pina la 1m inaltime; are frunze ovale si amplasate de-a lungul tulpinilor vara face flori frumoase.

Hypoestes sanguinolenta (sin. Hypoestes phyllostachia, Hypoestes rotundifolia) este cea mai raspindita varietate, are forma de tufa cu crestere usor aplecata, are frunze moi, colorate verde deschis cu pete roz-pal.

Hypoestes taeniata este asemanatoare cu H.aristata dar are frunze complet verzi si flori roz inchis.

Discutii despre Hypoestes:
http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=762
 
Sus