Cycas spp.

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de catre
IoanaM
Trimis: Mie Nov 09, 2005 12:30 am
-------------

Denumire ºtiinþificã:
Cycas spp.

Imagini:


Gabarit:

- inaltime : la maturitate ajunge la 1-2 metri. S-au inregistrat si specimene de 200 de ani, cu o inaltime de 5 metri si un diametru de 4 metri.
- diametru : 70-90 cm

Lumina ºi temperatura:
Vara temperatura poate fi de 24-27 grade, iarna nu e indicata o temperatura mai mica de - 10 grade. Planta se va expune la lumina, dar nu in soare direct. Atunci cind nu are frunze tinere, in crestere, poate fi tinuta si la penumbra. In perioada cand planta dvs. da frunze noi, pentru a obtine o coroana armonioasa, este bine ca ghiveciul sa fie rotit cu 90 de grade la fiecare doua zile. In caz contrar, frunzele vor avea un aspect inestetic, neregulat.

Flori, frunze, fructe:
Cycas este o feriga cu aspect de palmier, cu un trunchi gros, cilindric, din care pleaca frunzele lungi, penate, de un verde inchis, pozitionate circular. Este o planta dioica, deci are florile de sex feminin si masculin pe plante diferite. Plantele adulte produc inflorescente deosebite sub forma de conuri (inflorescentele masculine). Inflorescentele feminine nu sunt atit de spectaculoase.

Solul:
Cycas are nevoie de un sol afinat, bogat in humus, cu toate ca suporta orice fel de substrat.

Udarea:
Lasati pamantul sa se usuce inainte de a-l uda din nou. Vara este suficienta o udare pe saptamana, iar daca planta e tinuta in incaperi racoroase, este suficienta o udare la citeva saptamini. Plantele mature suporta bine seceta.

Aerul:
In ceea ce priveste umiditatea aerului, suporta bine atat aerul uscat cit si o umiditate mai ridicata.

Ingrãºãminte:
Fertilizantul (pentru plante cu frunze) se aplica in general primavara sau la sfarsitul verii. Este de retinut principiul conform caruia nu este bine sa fertilizam prea mult o planta, lipsa ingrasamintelor este mult mai bine tolerata de acestea decat excesul lor.

Inmulþire:
Poate fi inmultita pe toata durata anului, prin desprinderea lastarilor de la baza plantei. Acestia vor fi plantati in compost fertil. Ghiveciul folosit nu trebuie sa fie foarte mare in comparatie cu lastarul, planta dezvoltindu-se mult mai bine atunci cand e �inghesuita�.
Inmultirea prin seminte este mai dificila. Acestea germineaza in 3-9 luni, insa este nevoie de citiva ani pentru ca planta sa formeze cateva frunze.
Rata de crestere este foarte scazuta. Plantele tinere formeaza o frunza sau doua pe an. Cele mature, care au peste 5 -7 ani formeaza rozete de frunze noi, care pornesc din mijlocul plantei.

Condiþii de iernare:
Cycas suporta temperaturi extreme, de -10 grade Celsius. Chiar daca frunzele se ingalbenesc din cauza frigului, atata timp cat trunchiul este tare, planta va da frunze noi.

Îngrijire, particularitãþi:
- frunzele vechi se ingalbenesc datorita unei apei sau fertilizantului in exces
- frunzele noi se ingalbenesc de la fertilizant in exces sau datorita solului de proasta calitate
- indepartati frunzele ofilite, pentru a evita atragerea daunatorilor sau aparitia ciupercilor
- atunci cind observati ca planta formeaza frunze noi, asigurati-i cat mai multa lumina, care este de preferat sa fie orientata perpendicular pe planta, eventual prin iluminare artificiala. Astfel veti avea o coroana armonioasa.

Specii ºi varietãþi:
Exista peste 100 de specii, dintre care cele mai intalnite sunt:
- Cycas revoluta, originara din Japonia si Indonezia.
- Cycas circinalis, originara din India si Madagascar.

Comentarii:
"Cycasul este o planta cu crestere foarte lenta (o frunza pe an), daca il asezi afara intr-un loc ferit ai sanse mai mari. Ii place lumina, 1-2 ore soare pe zi, dar tolereaza si putina umbra. Insuficienta luminii determina stagnarea cresterii sau deformarea frunzelor. In perioada martie - septembrie pamintul se mentine reavan, iarna se lasa pamintul sa se ususce intre doua udari. Ierneaza in camere luminoase si racoroase 13-18C. Plantele tinere (dupa nr. de frunze), se transplanteaza la 1-2 ani, cele adulte la intervale mai mari de timp. Substratul: pamint de gradina, mranita si afinat cu 10% nisip grosier.Fertilizare iunie-septembrie ,ingrasamint bogat in potasiu si oligoelemente." lili

"Iarna [...] il tin intr-o camera unde este mai racoare, si dupa perdea, deci nu mai are destula lumina, adica 2 ore de soare de dupa masa. Ceea ce s-a si observat, fiindca anul acesta a somat, n-a aparut nici o frunza noua... Probabil ca se concentreaza si asupra cresterii puilor pe care ii are... nu stiu. Dar a aparut si al patrulea pui anul acesta, si planta are numai 6-7 ani." Kati

Discutii despre Cycas:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=411
 
Sus