Gloxinia, un punct de pornire ...

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Simina

Active Member
iulia_co
Trimis: Joi 15 Dec 2005
Pentru Cereus
Iata ce am gasit despre inmultirea prin seminte a gloxiniilor :
In "Floricultura" lui Milea Preda :
Semanarea se face primavara timpuriu , intr-un amestec de 20% turba rosie maruntita , 50% pamant de frunze, 15% mranita (bine putrezita) si 15% nisip.Temperatura : cca. 22 grd.C. Se acopera cu sticla, care indata ce semintele rasar , se indeparteaza.
Cand plantele au 1-2 frunze , cam la 1 - 1 1/2 luna de la semanat , se face primul repicat la distanta de 2/2 cm, in acelasi amestec de pamant . Dupa inca 2 repicari , care se vor face la distante de respectiv 3/4 si 5/6 cm , la 20-24 zile dupa ultimul repicat , gloxiniile se trec la ghivece de 7 cm intr-un amestec de 50% turba rosie , 50% pamant de frunze cu adaos de nisip .Se va mai face un schimb sau doua la ghivece de 10-12 diametru .
Si , din "Plante de apartament" de Elena Selaru :
Semanatul se face in perioada de iarna - primavara (ianuarie-martie).Unele soiuri pot fi semanate si vara ,cand rasadul creste mult mai viguros iar inflorirea se produce spre sfarsitul iernii.
Semintele nu se acopera cu pamant , deoarece germinarea are loc la lumina .Cutiile cu semanaturi se tin intr-un spatiu calduros si bogat in vapori de apa . Rasarirea incepe peste 10-14 zile .Rasadurile se repica de 2-3 ori.Primele doua repicari se executa in ladite cand rasadurile au format prima si, respectiv a doua pereche de frunze.
A treia repicare poate fi facuta direct pe parapete la 5-10 cm distanta , urmand ca plantarea in ghivece de 10-12 cm sa se faca inainte de inflorire cu aproximativ 3 saptamani.
Daca rasadul se repica numai de 2 ori ,urmeaza ca apoi sa se planteze mai intai in ghivece de 8-10 cm , in momentul cand plantele au formate 4-5 frunze . In continuare , se schimba ghiveciul o data sau de doua ori .Ultimul ghiveci in care se instaleaza planta este bine sa nu depaseasca 14 cm diametru.
Semanatul este folosit si la producerea tuberculilor care mai apoi vor servi ca material saditor la culturile florifere . In acest caz ,este bine sa se semene in ianuarie -februarie .Florile care apar pe parcursul verii se indeparteaza , plantele mentinandu-se in vegetatie pana in octombrie , deoarece tuberculii cresc mai mari in conditii de zile scurte.
Nu stiu cat te vor ajuta cele scrise mai sus , dar eu iti urez SUCCES!
 

Aricica mica

New Member
am observat ca gloxiniile obtinute din bulbi si cele obtinute din frunze cresc mai frumos si rezista mai mult timp decat cele cumparate gata inflorite... eu am pierdut doua gloxinii cumparate.
L-a 2-3 saptmani dupa ce le-am cumparat au murit ... una o cumparasem in iarna si alta in primavara...
In schimb cele prinse din frunze sau iesite din bulbi (cumparati) rezista bine si infloresc continuu.
O gloxinie prinsa dintr-o frunza primita anul trecut, desi nu a crescut foarte mult, a facut o floare tare dragalasa: http://i59.photobucket.com/albums/g284/ ... 0058-1.jpg
 

Bluecloud

New Member
La gloxiniile mele au crescut niste ramurele pe care s-au dezvoltat frunze micute si in varf boboci, care au inflorit. Ce ma ingrijoreaza e ca frunzele mari care le avea inainte s-au uscat si au ramas acum doar crengutele cu flori si frunzulite. Este normala dezvoltarea asta a plantei?
Oricum astept sa se treaca florile si sa le las sa se "odihneasca" un pic.
 

Roxana

Active Member
Gloxinia

Frunzele acelea bazale, mari cad o data cu timpul si lasa loc altora noi. Nu este un motiv de ingrijorare caderea unor frunze ''batrane''.
 

Erwin

Member
An citit pe undeva ca gloxiniile se inmultesc si prin coditele de la flori. Asa ca le-am pus in apa. Prima are deja radacini. A mai inmultit cineva asa cu rezultate bune?
 

sini

Well-Known Member
intrebare

buna ziua si bine v-am gasit
sa va traiasca florile si sa va bucurati de ele
intru prima data in direct cu voi
noua nu pot sa spun ca sunt pentru ca va urmaresc de mult;stau ore in sir in fata monitorului si ma uit la florile voastre
am invatat multe despre ele de la voi,am totusi o intrebare:am pus o frunza de gloxinie in pamant,au iesit frunzulite,pot taia tija frunzei si sa o pun din nou in pamant?
 

mio

Member
Da Sini, deoarece plantuta ta este deja independenta, deci poti incerca sa vezi daca mai face radacini frunza inca o data.
 

Hariclea

Member
Eu nu te-as sfatui... risti sa le pierzi pe amandoua... cat timp plantuta-pui este mica frunza-mama o hraneste inca, daca puiul nu este suficient de mare, poti avea surprize neplacute...
 

simonac

Member
ma mai gandeam la o chestie: nu e posibil ca frunzele fiind asa de mari planta sa transpire mai multa apa decat isi poate lua? oare daca mai tai din frunza (din varf) si-or reveni sau le fac mai mult rau?
 

roxy

Member
simona sa sti ca si eu am pus niste frunze in apa si initial s-au inmuiat dar acum au radacini. si-au revenit desi eu nu credeam ca mai au sanse. deci mai ai sanse cu ele, bafta.
 

titus24

New Member
gloxinia

Am citit in fisa plantei ca gloxinia cu bulbi trebuie sa intre in repaus iarna prin rarirea si apoi renuntarea la udat.Intrebare:gloxinia din frunze trebuie pusa la repaus iarna caci daca nu o uzi deloc probabil ca radacina se usuca si va muri?
 

Erwin

Member
Re: gloxinia

titus24 a spus:
Am citit in fisa plantei ca gloxinia cu bulbi trebuie sa intre in repaus iarna prin rarirea si apoi renuntarea la udat.Intrebare:gloxinia din frunze trebuie pusa la repaus iarna caci daca nu o uzi deloc probabil ca radacina se usuca si va muri?
Titus24, din cate stiu eu nu se pun la iernat gloxiniile aparute din frunze in anul asta, sau gloxiniile prinse din butasi. Se tin peste iarna si abia toamna urmatoare se pun la repaus. Se tin in viata tocmai ca sa isi formeze un bulb rezistent.
 

angela draganoiu

Active Member
Erwin din experienta mea cu gloxiniile pot sa-ti spun ca cele prinse din frunze formeaza bulb in pamint iar frunza mama moare incet pe masura ce bulbul s-a dezvoltat, asta nu inseamna ca planta a murit prin februarie vor iesi mugurii noii plante. cred ca e valabil si pt cele obtinute din lastari.
nu este nevoie sa uzi noile plante pe timpul hibernarii pt ca risti ca bulbul sa putrezeasca, reiei udarea dupa ce plantuta incepe sa creasca.
 

dorinas

Member
Regula este urmatoarea - nu mai uzi dupa ce s-au uscat frunzele decat cu "pipeta" si numai in cazul in care tii bulbii la caldura indiferent daca este din anul respectiv sau mai batrani.
 
Iudit ,eu am semanat semintele de la Ella ,pe la sf lui septembrie ,cind s-a racit le-am adus in bucatarie .le tin alternativ ,cind pe calorifer cind pe pervaz..Pe calorifer le tin cind deschid fereastra,le am acoperite cu folie.Au rasarit 4 dar mai vad seminte incoltite asa ca mai astept.ella spusese ca rasar in functie de culoare ,alea inchise rasar primele si alea deschise la culoare sau albe ,ultimile.Merg f greu sau nu am eu rabdare,ca toata ziua sunt cu ochii pe ele
 

marioara

Member
gloxinii

Iudit si eu am semanat seminte de gloxinie. In toamna gloxinia mea rosie a facut o capsula. Curioasa sa vad daca rasare ceva le-am semanat pe toate (nu speram sa rasara). Acum am o gramada de gloxinii. Cele pe care le-am separat sunt de 4-5 cm, dar au iesit atat de multe ca nu am unde sa le pun. Acum imi pare rau ca nu am lasat si pentru primavara cateva.
 

stitch

New Member
Gloxinii care nu cresc!!!

:eek: am si eu o problema cu niste gloxinii..pe care ma tot chinui sa le cresc de 1 an si nu reusesc.
sunt rezultate din butasi de frunza..am stat..am asteptat au facut bulb...ei bine si cand au inceput sa rasara mai bine..mi-au stagnat..adica pur si simplu au crescut putin..dar in lungime :eek:..frunzele nu s-au latit..si mi-au ramas asa ca niste "fasole" pe araci.lumina nu cred ca e o prob pt ca a fost destula..nu stiu care ar putea fi cauza.daca poate sa imi dea si mie cineva un sfat :| multumesc
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus