Agapanthus spp. - floarea dragostei

simonag

Member
mihaela tamas
Trimis: Joi Mar 30, 2006 2:14 pm Titlul subiectului: Agapanthus - floarea dragostei
-------------
Denumirea ºtiinþificã: Agapanthus spp.

denumire populara: crinul african, floarea dragostei

Imagini http://images.google.ro/images?q=agapanthus+photos&svnum=10&hl=ro&lr=&start=0&sa=N

lumina si temperatura: plantei ii place soarele din cursul verii insa se acomodeaza destul de bine si la umbra.

perioada de inflorire: crinul african infloreste dupa 2-4 ani de la semanare. O planta poate produce, anual, de la 5-8 la 20-30 tulpini florale. Perioada de inflorire se inscrie in intervalul mai-octombrie, in functie de specie, soi si tehnica de cultura. Flori de culoare albastru, liliachiu, alb.

solul: substratul de cultura trebuie sa fie bogat in hrana, nisipos sau usor lutos. El poate fi alcatuit dintr-un pamint de gradina in amestec cu turba sau pamint de frunze.

udarea: udarea se coreleaza cu anotimpul si intensitatea cresterii. Vara se uda regulat, fara exces de apa, iar iarna rar si cu cantitati mari de apa.

ingrasaminte: fertilizarea se aplica numai vara, in 3-4 etape, cu ingrasaminte pe baza de NPK (15:10:15), in concentratie de 0,1-0,2%.

inmultire: divizarea tufei la sfarsitul iernii este metoda practica folosita la inmultire. Plantele mari, in virsta de peste 5-6 ani, se scot din vase si se fragmenteaza in mai multe portiuni, fiecare dintre ele sa aiba citeva frunze si o bucata de rizom cu radacini carnoase. Acestea se planteaza individual in ghivece si sunt capabile sa infloreasca in acelasi an. Este foarte important sa se foloseasca vase destul de mari, pamint proaspat si sa nu se raneasca radacinile.
Se mai poate inmulti si prin seminte, dar trebuie semanate imediat dupa maturare deoarece isi pierd repede facultatea germinativa. De obicei semanatul se face primavara si rasarirea dureaza de la 2 la 4-6 saptamini, in functie de nivelul temperaturii. Caldura optima este de 22-25 grade C. Rasadul se repica in ghivece, dupa care se transvazeaza de mai multe ori pe masura cresterii plantelor.

conditii de iernare: planta are nevoie de perioada de repaus in sezonul de iarna, cind se mentine in camera racoroasa (circa 10 grade C) si luminoasa. In acest fel se stimuleaza inflorirea care este favorizata si de trecerea plantei printr-o etapa de zile scurte specifice iernii. Majoritatea soiurilor isi mentin frunzisul permanent, dar exista si unele cultivaruri la care frunzele se ingalbenesc si mor odata cu sosirea sezonului friguros.
Lumina din timpul iernii este foarte importanta pentru inflorirea care va urma. Ea va trebui sa dispuna de lumina mai multa si in aceasta periada. Caldura prea mare din timpul iernii influenteaza negativ capacitatea de inflorire si calitatea florilor.

ingrijire: inlaturarea frunzelor ingalbenita se face ori de cite ori este nevoie.

specii si varietati:
A.umbellatus L'Herit (syn.A.africanus L)
planta are in pamint rizomi scurti cu radacini carnoase ce asigura rezistenta ei in perioada de seceta specifica savanei. Din mugurii de pe rizomi rezulta o tufa bogata de frunze asemanatoare unor panglici groase, lucioase,cu virfurile larg reflecte. Tulpinile florale cresc pina la 70-100 cm si poarta in virf o inflorescenta voluminoasa alcatuita din numeroase flori campanulate, albastre sau albe. Perioada de maxima inflorire este vara.
A.minor-se aseamana mult cu specia precedenta, dimensiunile ei fiind, insa, mult mai mici
A.orientalis-este specia cea mai inalta, cu frunze late si nr foarte mare de flori in inflorescenta (peste 100)
A.inapertus-creste inalta si formeaza flori multe cu pozitie atirnata in cadrul inflorescentei
A.precox-are talia mica si isi mentine frunzisul permanent verde. Infloreste din mai pina in august
A.campanulatus~infloreste in iulie-august
A.candescens~infloreste in august-septembrie
A.comptomii~infloreste in septembrie-octombrie
 
Sus