eGradini.ro - Locul unde florile iti zambesc!

Va rugam ca la inscrierea in forum sa declarati adrese de e-mail corecte si sa va alegeti nick-uri vizibil romanesti (altfel riscati sa ramaneti cu conturile nevalidate). Pentru nelamuriri contactati: cornelia@egradini.ro
Acum este Vin Apr 18, 2014 10:34 pm

Ora este UTC + 3 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Petunia spp. - FINAL
MesajScris: Dum Dec 10, 2006 11:20 am 
Neconectat
Consilier

Membru din: Sâm Dec 09, 2006 1:24 am
Mesaje: 151
Localitate: Bucuresti
angela draganoiu
-------------------

Denumire stiintifica:

Petunia hybrida


Originea: America Centralã (Petunia axillaries, P. violacea)

Denumire populara:
petunia

Imagine:
Petunia grandiflora
http://images.google.ro/images?svnum=10 ... randiflora
Petunia floribunda
http://images.google.ro/images?svnum=10 ... floribunda
Petunia multiflora
http://images.google.ro/images?svnum=10 ... multiflora
Petunia miliflora


Tipul de planta:
Perena cultivata ca anuala

Gabarit:
20-30 cm; P. grandiflora atinge 40 cm, iar cele curgãtoare pot depãºi 150 cm

Lumina ºi temperatura:
Petuniile iubesc soarele direct; umbra încurajeazã producerea de frunze în detrimentul florilor.

Flori, frunze, fructe:
Infloreºte toatã vara începând cu luna mai pânã toamna târziu, dacã florile ofilite sunt înlãturate regulat. Totuºi, pentru unele varietãþi înflorirea se reduce cãtre sfârºitul lunii august pentru cã zilele se scurteazã. Florile pot fi simple sau duble, în toate culorile, de 3-4 cm (P. miliflora) sau pana la 10 cm (P. grandiflora). Varietatile albastre si violet sunt cele mai parfumate. Frunze intregi, obovate (mai late in treimea inferioara). Toata planta prezinta perisori fini.


Solul:
Fertil ºi bine drenat. Un sol pentru muºcate este potrivit

Udarea:
Radacinile sunt superficiale si se pot usca foarte repede in zilele caniculare ale verii. Udarea se face in fiecare zi, sau chiar de doua ori pe zi pentru a mentine pamantul umed. Pentru a mentine umiditatea se recomanda un strat de mulch in jurul lor (frunze sau iarba maruntita, sau scoarta de copac.
Aerul:
Pot fi rupte de un vant mai puternic.

Ingrãºãminte:
Trebuie sã fie hrãnite abundant, saptamanal. O datã pe lunã le trebuie o dozã normalã de fier. Dacã frunzele petuniei sunt gãlbui atunci e nevoie de fier o datã la 15 zile ºi chiar o datã pe sãptãmâna timp de 2 pânã la 3 sãptãmâni. 6-7-11 la o sãptamâna dupã plantare ºi apoi dupã o lunã. Fertilizarea cu îngraºãmânt solubil de tip 15-30-15 sau 12-22-19 la interval de 10 zile amelioreazã mult frumuseþea ºi culoarea florilor. Petuniile cu flori duble au cea mai mare nevoie de fertilizare.

Inmulþire:
Prin seminte. Germinarea dureazã 7 pâna la 10 zile la o temperaturã de 21 pâna la 30 de grade C. Seminþele fine au nevoie de luminã ºi de aceea nu trebuie acoperite. Trebuie doar sã presaþi seminþele pentru a le fixa pe sol care trebuie menþinut umed pe toatã durata germinãrii. Plantele nou apãrute trebuie repicate îndatã ce sunt îndeajuns de mari pentru a fi manipulate. Petuniile cu flori duble sunt greu de obtinut din seminte si cel mai bine ar fi sa cumparati rasaduri.
Prin butasi

Transplantare:
Se transplanteaza afarã când nu mai exista riscul îngheþului. La o saptamana-doua dupa transplantare se ciupeste pentru a stimula lastarirea laterala.

Condiþii de iernare:
Rezista primului inghet daca este mai usor, dar nu si urmatoarelor. Ghivecele cu petunii pot fi tinute peste iarna intr-un loc racoros dar ferit de inghet si planta va reapare in primavara urmatoare. Planta se introduce in interior inainte de a veni inghetul.

Boli ºi dãunãtori:
Botrytis - mucegai cenusiu. fainare
putrezirea radacinii si a tulpinii
sunt adesea afectate de diverse viroze pentru care nu existã remediu. Aceste maladii sint propagate de pãduchi. Indepãrtaþi rapid infecþiile acestor dãunãtori cu ajutorul unui insecticid nepersistent.
afide
omizi
Fac si fuzarioza.

Atunci cand frunzele tinere se ingalbenesc:
Planta are nevoie de fertilizare
PH-ul mediului nu este intre 5.5-6
Carenta de fier

Frunzele de la baza se ingalbenesc datorita:
Lipsei de fertilizator
Cantitatii scazute de azot din sol sau frunze
Acumulari de saruri
Nivel scazut de magneziu
Mucegairii radacinii sau tulpinii

Îngrijire, particularitãþi:
Petuniile sunt unele dintre cele mai bune plante anuale care infloresc în ghivece, în vase ºi coºuleþe atârnate.

Petuniile curgãtoare pot atinge pâna la de 10 ori volumul celor tradiþionale, tijele pot atinge 10 m lungime. Inflorirea este abundentã ºi aproape cã nu necesitã întreþinere, florile noi le acoperã pe cele ofilite.
Atunci când achizitionaþi petunii trebuie sã aveþi grijã ca acestea sã aibe un colorit viu cãci aceasta reprezinta o garanþie cã planta e sãnãtoasã. Alege-ti plante cu o tulpina groasa si cu frunze de un verde inchis. Petuniile cu flori duble atunci cand sunt cumparate in cellule (paharele) au adesea doar un singur rand de petale sau florile sunt mai mici, dar vor atinge dimensiunile caracteristice odata ce vor avea sufficient spatiu.

Inainte de apleca in cocediu, taiati petuniile la jumatate, udati-le abundant si fertilizati-le pentru a fi intampinati la intoarcerea din concediu de o planta stufoasa cu multi boboci.

Petuniile cu flori duble sunt cele mai putin potrivite pentru ghivece suspendate pentru ca sunt cele mai inalte.

Istoric:
Primele ameliorãri au fost opera unui botanist francez Petun iar în 1940 polenizãrile libere au dus la apariþia Petuniei Grandiflora ºi Multiflora. Primii hibrizi au fost creaþi la începutul anului 1950 ºi din întâmplare s-a ajuns la apariþia petuniei curgãtoare în 1989.
Un om de ºtiinþã japonez de la firma SUNTORY care, în cadrul unui proiect viticol în sudul Braziliei, a remarcat la marginea câmpurilor petunia salbaticã extrem de robustã ºi viguroasã cu flori luminoase. In laboratoarele SUNTORY din Japonia, dr. SAGAZAKI a ameliorat planta sãlbaticã ºi a creat noul sort de petunie : petunia curgãtoare care a cãpãtat numele de SURFINIA.
Evoluþia speciilor ºi hibrizilor acestei plante de balcon a fost foarte importantã în ultimii ani.
Cercetarile s-au direcþionat cãtre o mai bunã rezistenþã a florilor faþã de intemperii. De la florile mari dar foarte delicate ale varietãþii �Balcon Bernois� s-a trecut la flori mici chiar minuscule inflorescenþe ale Surfiniilor si Milion Bells. Aceste noi cultivaruri oferã perspective minunate cu condiþia sã ºtii sã le cultivi.

Specii ºi varietãþi:
- "Grandiflora": sunt cele mai inalte si au cele mai mari flori flori mari care însã au inconvenientul cã sunt fragile ºi dupa fiecare ploaie trebuie înlãturate florile distruse.
"Superbissima", cu talia de 10-15cm dar flori enorme, superbe.
Varietãþi cunoscute : �Cascada�; �Supercascada�; �Falcon� ; �Ultra� etc.
- "Floribunda": sunt încruciºãri între Grandiflora ºi Multiflora; au o abundenþã de flori mari. Ele înfloresc abundent chiar ºi în august. Au cea mai mare toleranta fata de intemperii. Sunt în general în 2 tonuri de culoare. Varietatea �Madness� sunt cunoscute pentru florile simple ºi duble
- "Multiflora" sunt cele mai compacte si au cele mai multe flori, desi florile sunt mai mici decat ale Grandiflorei. Florile pot fi simple sau duble. In general sunt folosite pentru borduri ºi în ronduri care sã poatã fi observate de la distanþã. Florile sunt rezistente la intemperii ºi aceasta le da un aer vessel. Intâlnim varietãþile �Carpet�; �Merlin�; ºi �Primetime�
- "Miliflora" este o varietate cu aspect stufos remarcatã printr-o abundenþã de flori mici simple care apar toatã varã.
- Curgãtoare sunt varietãþi cu flori simple sau duble de talie micã, medie sau mare. In funcþie de talia florilor infloresc mai mult sau mai puþin abundent. Se raspandesc mai putin si produc mai putine flori, dar sunt cele mai tolerante fata de umbra.

Surse bibliografice:
http://www.ecke.com/HTML/fastfax/ff_ffx_pcasc.html
http://www.yardener.com/CaringForPetunias.html
http://www.icangarden.com/document.cfm? ... temid=6041 (idei de aranjamente cu petunii).

Comentarii:
"Am vazut lastari la petuniile curgatoare de aproape un metru, dar 10 m este o exagerare." - Sicora Fabian

Discutii despre petunii:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=990


Sus
 Profil  
 
Publicitate


Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 3 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Mergi la:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România