Ulmus parvifolia - ulm chinezesc

simonag

Member
vali
Trimis: Mie Iul 20, 2005 1:46 pm Titlul subiectului: Ulmus Parvifolia
------------
Denumirea ºtiinþificã:Ulmus parvifolia

Denumirea popularã: Ulmul chinezesc

Informaþii generale: Ulmul chinezesc este o specie cu frunze cãzãtoare sau perene, în funcþie de locaþia sa, cu o creºtere rapidã, formând o coroanã delicatã, de cele mai multe ori rotundã, cu frunze lucioase de un verde intens. Este o specie care tolereazã solurile mediu-saline. Existã anumite varietãþi de Ulmus parvifolia care cresc mai incet decât specia de bazã, dar formeazã remificaþii mai fine, acestea fiind de cele mai multe ori folosite pentru formarea unor bonsai.

Familia: Ulmaceae

Imagini
http://www.semencesdupuy.com/images/genres/730_ar.jpg

Temperatura: Suportã bine clima temperatã de la noi din þarã. Varietãþile pitice pot suporta ºi zone cu climã mai rece.

Udarea: Are nevoie de foarte multã apã.

Lumina: Cresc bine în soare direct sau parþial umbrit.

Fertilizarea: Pentru a obþine frunze mici ºi a le pãstra la aceastã dimensiune este indicat sã nu se foloseascã un fertilizant bogat în nitrogen. Trei fertilizãri pe an sunt suficiente pentru a pãstra o creºtere sãnãtoasã ºi o culoare atractivã a frunzelor, fãrã a provoca creºterea dimensiunii acestora.

Tunderea ºi legarea cu sârmã: În majoritatea cazurilor, formarea copãceilor se poate realiza prin tundere. Scoaþa este delicatã ºi poate fi deterioratã uºor la o legare cu sârmã executatã neglijent.

Inmultirea: Dat fiind faptul cã varietãþile pitice sunt copii vegetative ale altor plante, este indicat sã se aplice înmulþirea prin butãºire sau marcotaj (subteran sau aerian). Butãºirea se poate face la începutul verii, folosindu-se butaºi din acel an.

Schimbarea vasului: Suportã bine transplantarea ºi tunderea rãdãcinilor. Orice sol cu un drenaj bun este tolerat. Dezvoltã intens rãdãcini, astfel cã are nevoie de spaþiu pentru acestea.

Paraziþi ºi boli: Se pare cã insectele interesate de aceastã specie sunt cele care atacã þesutul tare (de ex. cari) ºi cele interesate de frunze (de ex. omizile). Cancerul poate sã aparã ºi sã se dezvolte pe trunchiuri tinere în cazul în care solul este pãstrat excesiv de umed.

Specii adecvate pentru bonsai:

Ulmus parvifolia var. "Catlin" - este un hibrid al ulmului chinezesc comun; poate pierde parþial frunzele într-un climat temperat, sau poate avea frunziº peren în zonele sudice. Frunzele sale au dimensiuni cuprinse între 6 mm. ºi 1,8 cm., lucioase, de un verde intens, lanceolate ºi mai mici decât în cazul zelcovei (ulmul japonez). John Catlin, un peisagist din California, a descoperit aceastã varietate a ulmului chinezesc într-o pepinierã, în 1953 (aprox.). Jim Barett l-a numit Ulm Catlin în memoria celui care l-a descoperit ºi l-a încadrat ca specie de sine stãtãtoare.
Ulmus parvifolia var. "Drake" - USDA zone de rezistenþã 7 - 9. Are frunze mici, tendinþa de a forma lãstari verticali (indicat pentru stilul "mãturã - Hokidachi"), formeazã o coroanã sfericã ºi are o mare capacitate de a-ºi pãstra frunzele, fiind considerat aproape "evergreen" în California ºi Florida.
Ulmus parvifolia var. "Dynasty" - are scoarþa cenuºie, delicatã, frunzele mici, de un roºu intens în culorile toamnei.
Ulmus parvifolia var. "Frosty" - are frunze mici de aprox. 1,7 cm. variegate (albe pe margini), cu capacitatea de a redeveni verzi complet.

Discutii despre ulm:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=603
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=605
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=610
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=634
 
Sus