Ulmul chinezesc - Ulmus Parvifolia

cornelia

Fondator
Membru staff
Autor: Vali Scordaliu

Ulmul chinezesc - Ulmus Parvifolia
Familia: Ulmaceae

Informaţii generale - Ulmul chinezesc este o specie cu frunze căzătoare sau perene, în funcţie de locaţia sa, cu o creştere rapidă, formând o coroană delicată, de cele mai multe ori rotundă, cu frunze lucioase de un verde intens. Este o specie care tolerează solurile mediu-saline. Există anumite varietăţi de Ulmus Parvifolia care cresc mai incet decât specia de bază, dar formează remificaţii mai fine, acestea fiind de cele mai multe ori folosite pentru formarea unor bonsai.

Temperatura - Suportă bine clima temperată de la noi din ţară. Varietăţile pitice pot suporta şi zone cu climă mai rece.

Udarea - Are nevoie de foarte multă apă.

Lumina - Cresc bine în soare direct sau parţial umbrit.

Fertilizarea - Pentru a obţine frunze mici şi a le păstra la această dimensiune este indicat să nu se folosească un fertilizant bogat în nitrogen. Trei fertilizări pe an sunt suficiente pentru a păstra o creştere sănătoasă şi o culoare atractivă a frunzelor, fără a provoca creşterea dimensiunii acestora.

Tunderea şi legarea cu sârmă - În majoritatea cazurilor, formarea copăceilor se poate realiza prin tundere. Scoaţa este delicată şi poate fi deteriorată uşor la o legare cu sârmă executată neglijent.

Propagarea - Dat fiind faptul că varietăţile pitice sunt copii vegetative ale altor plante, este indicat să se aplice înmulţirea prin butăşire sau marcotaj (subteran sau aerian). Butăşirea se poate face la începutul verii, folosindu-se butaşi din acel an.

Schimbarea vasului - Suportă bine transplantarea şi tunderea rădăcinilor. Orice sol cu un drenaj bun este tolerat. Dezvoltă intens rădăcini, astfel că are nevoie de spaţiu pentru acestea.

Paraziţi şi boli - Se pare că insectele interesate de această specie sunt cele care atacă ţesutul tare (de ex. cari) şi cele interesate de frunze (de ex. omizile). Cancerul poate să apară şi să se dezvolte pe trunchiuri tinere în cazul în care solul este păstrat excesiv de umed.
 

viocosti

New Member
Intrebare: Ulmul chinezesc este o alta denumire pentru bonsai?
Eu am un bonsai care a crescut foarte mult dupa ce i-am schimbat ghiveciul.
Mi-e foarte greu sa-i modelez cresterea, mi-e mila sa-i tai acum crengutele rebele, arata asa de frumos bogat in frunze !!!!
 

vali

Active Member
Moderator
viocosti a spus:
Intrebare: Ulmul chinezesc este o alta denumire pentru bonsai?
Nu, ulmul chinezesc este denumirea comuna a speciei Ulmus parvifolia, care - datorita caracteristicilor sale - e foarte folosita in realizarea de bonsai.
viocosti a spus:
mi-e mila sa-i tai acum crengutele rebele, arata asa de frumos bogat in frunze !!!!
Daca asta e starea de spirit pe care o genereaza, atunci nu taia nimic...
 
Sus