Serissa foetida - Serissa - Copacul celor o mie de stele

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

cornelia

Fondator
Membru staff
Autor: Vali Scordaliu

Serissa foetida - Serissa - Copacul celor o mie de stele
Familia Rubiaceae

Descriere - este un arbust de mici dimensiuni, cu trunchiul si ramurile noduroase si contorsionate, cu frunze de 2-3 cm, alungite si dispuse in perechi alternante. Florile sunt mici si albe, iar inflorirea poate avea loc de mai multe ori pe an. Daca rupem o ramura sau o ramificatie a radacinii aceasta va raspandi un miros specific, neplacut, de unde si denumirea speciei. Datorita caracteristicilor descrise mai sus, este foarte cautata si apreciata in bonsai. Cu toate acestea, si-a castigat un renume de "planta dificila" Majoritatea cunoscatorilor sustin ca nu este recomandata incepatorilor. Si totusi, este una dintre cele mai comercializate specii, ca bonsai (sau pre-bonsai).

Intretinere - de la bun inceput trebuie spus ca la noi in tara, serissa va fi un bonsai de interior (cel putin pe perioada iernii). Poate fi plasata afara odata cu venirea caldurii si reintrodusa in casa la racirea vremii, daca ne impacam cu ideea ca-si poate pierde toate frunzele cu aceasta ocazie. Este o planta sensibila la mutari, la diferente bruste de lumina, de umiditate, de temperatura, ori la curenti de aer. De aceea, este indicat sa i se gaseasca un loc care sa-i satisfaca necesitatile pe toata perioada anului si sa fie lasata acolo. Chiar daca nu-i place soarele direct, are nevoie de foarte multa lumina. In interior, cele mai multe plante mor din lipsa acesteia. Nu temperatura din interiorul unui apartament pune probleme plantei, ci schimbarea brusca a acesteia (cum ar fi aerisirea camerei iarna). Umiditatea in aer este un alt factor important, in cazul in care planta sta in interior. Foarte indicata ar fi folosirea unei tavite de umidificare sau, cel putin, pulverizarea regulata a plantei. Pe perioada infloririi insa, pulverizarea constituie o problema, caci poate duce la distrugerea florilor. E bine ca florile ofilite sa fie inlaturate, pentru a stimula aparitia altora. Udarea plantei trebuie facuta de asemenea maniera incat solul sa aiba o umiditate cat mai constanta. Daca din diferite motive serissa si-a pierdut frunzele, trebuie avut grija ca udarea sa fie mai moderata pana la aparitia celor noi, altfel s-ar putea provoca putrezirea radacinilor. Fertilizarea se va face cu un ingrasamant lichid (de preferinta specific bonsai) ori unul pentru acidofile, de doua ori pe luna, mai putin iarna cand fertilizarea se va face o data pe luna sau de doua ori la trei luni. Substratul ales pentru serissa va fi unul un pic acid, usor si cu un drenaj bun.

Formarea - avand o crestere rapida, taierile sunt necesare pentru mentinerea formei si se pot executa pe toata perioada anului. Suporta bine taierile masive, noi ramificatii aparand din mugurii latenti. Totusi, la o taiere mai radicala, planta are tendinta de a forma noi lastari direct de la baza care trebuie inlaturati din motive estetice. Legarea cu sarma are cele mai bune rezultate daca este executata in perioada de crestere a plantei. Serissa este una dintre speciile care formeaza radacini aeriene. Acest lucru poate fi exploatat de posesor, oferindu-i-se noi posibilitati de formare a bonsaiului. Anual, sau o data la 2 ani, se va face replantarea. Cu aceasta ocazie radacinile vor fi scurtate cu aprox. 1/3 din lungimea lor. Este indicat ca operatiunea sa aiba loc primavara.

Inmultirea - se iau butasi de 10-12 cm care se pot planta direct intr-un pat de turba si nisip sub clopot de sticla, sau se pot lasa la inradacinat intr-un vas cu apa dupa care se transfera in ghivece individuale. Deasemeni, se poate opta si pentru marcotaj aerian.

Boli si daunatori - fainarea poate ataca uneori planta, iar putrezirea radacinilor poate aparea in cazul unei udari neadecvate. Daunatori ca paduchii, paianjenii rosii, afidele, musculita neagra, pot infesta planta dar fara a constitui un pericol real.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus